Egyes piaci hírek szerint a lakás-takarékpénztári befizetések állami támogatása csökkenhet a közeljövőben. A jelenlegi évi 30%-ról 25%-ra, esetleg 20%-ra mérséklődhet a támogatás mértéke. Nem ez lenne azonban az első csökkentés, 1998-ig a lakástakarék állami támogatása 40% volt.

A lakástakarék növekvő népszerűsége

A lakás-takarékpénztár az egyik legnépszerűbb lakáscélú megtakarítási forma, hiszen akár 11% feletti hozamot is elérhetünk vele, míg a bankok betéti kamata még az 1%-ot sem éri el. Magyarországon négy intézmény kínál ilyen megtakarítási lehetőséget: az Aegon Lakástakarék, Az Erste Lakástakarék, a Fundamenta Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénztár.

Az állami támogatás összege

Magának a lakástakaréknak 4 alkotóeleme van, melyek együttes összege egyenlő az úgynevezett szerződéses összeggel:

  • Saját betét befizetés - minimum 5.000 Ft/hó, maximum 20.000 Ft/hó
  • Állami támogatás – évi 30%, maximum 72.000 Ft
  • Betéti kamat – jellemzően 0,1%
  • Megtakarítási idő lejárata után igényelhető lakáskölcsön – opcionális

A megtakarítási idő 4, 5, 6, 8 és 10 év lehet az előtakarékoskodó választása szerint. A leghosszabb megtakarítási idő és legmagasabb megtakarítási összeg választása esetén az állami támogatás jelenlegi, 30%-os mértékével 720.000 Ft-ot biztosít számunkra az állam saját betételhelyezésünk után. Ehhez jön még hozzá a betéti kamat összege.

Az LTP számla kamatadó és EHO mentes, ami ugyancsak pozitívum sok más befektetési formához képest. Ami pedig a biztonságot jelenti, a lakástakarék teljesen kockázatmentes megtakarítás, ugyanis az ügyfelek befizetéseire az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciát jelent.

Az állami támogatás csökkentése

Az elmúlt évek során többször is felröppent az a hír, miszerint csökkenhet a lakástakarék viszonylag magas, 30%-os állami támogatása. Az utóbbi hetekben azonban több forrásból is arról értesültünk, hogy valóban tervben van a lakástakarék pénztári megtakarítások utáni 30%-os állami támogatás csökkentése.

Szakértői vélemények szerint az is a csökkentés mellett szóló érv lehet, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítás után járó állami támogatás mértéke Magyarországon már eddig is kimagasló volt a 30%-kal. A környező országokban jóval kisebb mértékű az éves betételhelyezésekre adott állami támogatás mértéke, jellemzően 1,5-10% közötti.

Mit tehetünk, hogy biztosítva legyen az évi 30%-os állami támogatás?

Azt javasoljuk annak, aki már eddig is gondolkodott lakástakarékpénztári számla nyitásában, hogy nem érdemes tovább halogatni a számlanyitást, mert most még garantáltan 30%-os támogatással kötheti meg LTP szerződését. Szakértői vélemények szerint ugyanis a már megkötött szerződéseket biztosan nem érintené egy esetleges csökkentés. Ahhoz, hogy minél tovább megkapjuk a 30%-os állami támogatást a befizetéseink után, célszerű a leghosszabb megtakarítási időt választani, vagyis 10 évre kötni az LTP szerződést.

Személyre szabott lakástakarék ajánlat!

Ha szeretne lakástakarék számlát nyitni, tekintse meg az elérhető lakástakarék ajánlatokat és kérje ajánlatunk online.  Szakértőnk ismertetni fogják a legkedvezőbb feltételekkel és számlanyitással köthető LTP konstrukciókat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése