Ma már köztudott, hogy érdemes lakástakarékot kötni, mert kiemelkedő hozamot nyújtó megtakarítási forma, amely bármilyen lakáscélra felhasználható. Most azonban azt is megmutatjuk, hogy a széleskörű felhasználáson, a garantált tőkehozamon, a kamatadó mentességen, valamint az állami támogatáson kívül milyen érvek szólnak mellette egy-egy célcsoportot illetően!

Lakástakarék pénztár: A legjobb befektetés kockázat mentesen

A Lakástakarékpénztár a befizetések után járó állami 30 % -os állami támogatás (max 72 ezer forint évente), az állami garancia és a kamatadó valamint EHO mentesség következtében rendkívül kedvező megtakarítási formát jelent.

Lakástakarékot érdemes kötni annak, akinek:

  • Lakáscélú tervei vannak, de hitelt nem szeretne felvenni
  • Lakáscélú tervei vannak, amihez a megtakarításon kívül hitelre is szüksége lenne
  • Van már lakáshitele, de szeretné mielőbb visszafizetni

1.Lakástakarék, mint befektetés

A lakás-előtakarékoskodó a havonta elhelyezett, maximum 20.000 Ft-os betét után – a betéti kamaton kívül – 30% állami támogatást kap, ami évente legfeljebb 72.000 Ft-ot jelent. A megtakarítási idő lakáscélú terveink időbeliségétől függően választható meg: 4, 5, 6, 8 vagy 10 évre. Ez utóbbi lehetőséggel akár 3,2 millió forint megtakarítás is elérhető, melyből az államtól kapott támogatás összege 720.000 Ft. Egy személy egyszerre ugyan csak egy szerződés alapján juthat az állami támogatáshoz, de minden családtagnak lehet külön szerződése. Így többször 20.000 Ft-ot is megtakaríthatunk havonta és a teljes összegre jár az állami támogatás.  A megtakarítást lejáratkor bármilyen lakáscélra felhasználhatjuk, az egyes lakáscélok kombinálhatók is egymással.

Az LTP-n belül van kifejezetten olyan termékcsalád, amely konkrét lakáscéllal még nem rendelkezőknek ajánlott,  akik várhatóan csak a megtakarítást szeretnék majd felhasználni és lakáskölcsönt nem igényelnének. A garantált magas hozam miatt a legjobb befektetések egyike és nem utolsó sorban kiemelkedő öngondoskodási lehetőség. Az EBKM értéke állami támogatással akár a 11%-ot is meghaladhatja!

2.Lakástakarék – megtakarítás és kölcsön egyben

Akik a biztonságos, rugalmas lakáscélú megtakarítási forma mellett várhatóan nagyobb összeget szeretnének felhasználni lakáscélra, melyhez kölcsönt is igényelnének, azok szintén megtalálhatják a nekik optimális LTP termékcsaládot.

Az LTP-hez kapcsolódó lakáskölcsön a megtakarítási időszak végén, vagy – azonnali kölcsönként – akár a megtakarítási idő kezdetétől is felvehető, megelőlegezve a kiutalandó betéteket, az állami támogatást és a lakástakarékhoz kapcsolódó lakáskölcsönt is. A kölcsön kamata mindkét esetben fix és már az igényléskor tudható, tehát minden előre tervezhető, kiszámítható.

Példa Azonnali áthidaló kölcsön igénylésére

Ha Önnek már a megtakarítás kezdetén szüksége van az LTP lakáskölcsön összegére is, akkor Azonnali áthidaló kölcsön keretében egyszerre juthat hozzá a betéti kamatokkal és állami támogatással növelt megtakarításhoz, valamint a lakáskölcsön teljes összegéhez az alább módon.

A példában a maximális betéttel és a legrövidebb, 4 éves futamidejű megtakarítás esetén elérhető hitelösszeggel számolunk. A módozat szerinti maximális szerződéses összeg, s így a maximálisan felvehető hitelösszeg: 2.800.000 Ft.

Azonnali áthidaló kölcsön esetén a megtakarítási időszakban a 20.000 Ft-os betét mellett az áthidaló hitel törlesztése esedékes. A megtakarítási idő lejáratát követő betörlesztés után maga a lakáskölcsön törlesztése folytatódik tovább a futamidő végéig az alábbi ütemezéssel:

* Tartalmazza a 150 Ft-os havi számlavezetési díjat is.

** A THM a kalkuláció készítésekor érvényes kondíciók alapján került meghatározásra az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén  mértéke módosulhat. A THM mértéke nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mert az jelenleg nem ismert.

3. Lakáshitel előtörlesztése LTP -vel

Az LTP lakáscélú felhasználása kiterjed a hitelintézettől, pénzügyi intézménytől, munkáltatótól, önkormányzattól igényelt lakáscélú kölcsön, valamint pénzügyi lízing részleges vagy teljes előtörlesztésére is.  Amennyiben Önnek tehát van már lakáshitele, akkor LTP megtakarítással csökkentheti az eredeti futamidőt, így a hitel előbb jár le és ezáltal az eredeti ütemezéshez képest összességében kevesebbet fizet vissza.

Példa lakáscélú kölcsöntartozás LTP általi csökkentésére

A példában szereplő házastársaknak 7 millió forint összegű lakáshitelük van, amit 1 évvel ezelőtt 20 éves futamidőre vettek fel 5,79% kamat mellett. Havi törlesztési kötelezettségük 49.306 Ft. Ügyfeleink egy évvel a hitelfelvételt követően 1-1, havi 20.000 Ft-os betétbefizetésű lakástakarékot nyitottak 4 éves megtakarítási idővel.

Lejáratkor betéti kamatokkal és állami támogatással hozzávetőlegesen 1.200.000 Ft-ot gyűjtenek össze lakástakarékonként, tehát ketten összességében 2.400.000 Ft-ot tudnak előtörlesztésre fordítani.

A lakáshitel felvételét követő 5. év végén kerül sor a betörlesztésre. Ekkor a fennálló tartozás: 5.900.000 Ft. A két, összesen 2.400.000 Ft megtakarítású lakástakarék betörlesztésével a fennálló tőketartozás 3.500.000 Ft-ra csökken. Ezzel – változatlan futamidő esetén – az eredetileg még hátralévő 15 év helyett 8 éven belül lejár a kölcsönük. Amennyiben maradnak az eredeti futamidőnél, a havi törlesztési kötelezettségünk csökken az eredeti 49.306 Ft-ról 24.653 Ft-ra.

Személyre szabott LTP kalkuláció!

Ha van már lakáshitele, közelebbi vagy távolabbi lakáscélú tervei vannak, vagy egyszerűen csak szeretne magas hozam mellett megtakarítani, akkor éljen a lakástakarék nyújtotta lehetőséggel! Kalkuláljon egyszerűen és gyorsan Lakástakarék kalkulátorunkkal vagy kérje Szakértőink segítését, akik személyre szabott, díjmentes tájékoztatással segítik döntését!

Ajándék Erzsébet utalvány

Kiszámolom, mekkora állami támogatás és ajándék jár nekem


Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím!
2008-tól van egy Lakás Takarék szerződés, de nem lett fizetve. ?ég nem járt le. Van rajta 3000 Ft.
Kérdésem: Lehetne-e ezzel még valamit kezdeni? MIT?