Korábban hírt adtunk arról, hogy a közeljövőben várható a lakás-takarékpénztári befizetések állami támogatásának mérséklése. Az akkori hírek még csak arról szóltak tehát, hogy az állami támogatás mértéke csökkenthet. Ma már az a hír látott napvilágot miszerint a lakástakarék-pénztári konstrukciók állami támogatása teljesen megszűnik.

Megszűnik az LTP állami támogatása!

A Parlamentnek benyújtott módosító javaslat alapján a kormány várhatóan megszünteti a lakástakarék-pénztári konstrukciók állami támogatását.

Ezért szűnik meg az állami támogatás

Az állami támogatás megszüntetésének oka – a benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint – az, hogy a két évtizede működő LTP termékek állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat.  Ugyanakkor az állami támogatás egy részéből a szolgáltatók extraprofitra tesznek szert.

Az indoklás szerint az LTP program mostanra az állam és az adófizetők számára egyaránt költséges, viszont korántsem hatékony termékké vált.  Az összes öngondoskodási formát tekintve az LTP-ben megtakarított összeg a megtakarításoknak csupán egyharmada, ám valamennyi ilyen állami támogatás háromnegyede kerül évente az LTP-khez.

A kormány szerint ugyancsak probléma, hogy a lakástakarékok többségét nem új lakásépítésre használják fel, jóllehet ez lenne a kormány fő célja. Ebből a szempontból a CSOK hatékonyabb támogatási forma lehet.

A már megkötött LTP szerződések esetén is megszűnik a támogatás?

A rendelkezés nem lesz visszamenőleges hatályú, vagyis a már megkötött lakástakarék szerződések esetén nem kerül eltörlésre a támogatás, azokra továbbra is kifizetik az állami támogatást. Attól kezdve azonban, hogy az új törvény hatályba lép, nem lesz érdemes LTP-t kötni, hiszen a konstrukció éppen a lényegét – az állam által biztosított 30%-os támogatást - veszíti el.

Meddig lehet lakástakarék-pénztári szerződéseket kötni?

A törvényjavaslatot kedden el is fogadta az országgyűlés és hatályba is lépett a nap folyamán, tehát szerdától már nem köthető új szerződés.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése