A hitelfeltételek szigorítása miatt jelentősen felértékelődött a lakossági megtakarítások szerepe. Kedvező megtakarítási formát jelent a lakástakarék pénztári szerződés, mellyel – az állami támogatás által – magasabb hozamot lehet érni, mint a bankbetétek esetén. Lakáshitellel kombinálva pedig alacsonyabb havi törlesztő részletet érhetőnek el a hitelfelvevők.

2009. év végéig az OTP Lakástakarék pénztár Zrt. élő szerződéseinek száma 641 ezer volt, a számlák úgynevezett szerződéses összege pedig több mint 803 milliárd forintot tett ki. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Bank 2009. év végén mintegy 150 ezer lakástakarékkal kombinált kölcsönszerződést tartott nyilván, ezek állománya pedig meghaladta a 820 milliárd forintot.

Az OTP Lakástakarék pénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Oszlányi Zsolt úgy vélekedik, hogy mindenkinek érdemes lakástakarék pénztári szerződést kötni, aki saját tulajdonú lakóingatlanban lakik. A lakástakaréknak köszönhetően a tulajdonos a lakóingatlanával kapcsolatban felmerülő költségeket – legyen szó akár felújításról, bővítésről, kommunális létesítmények vagy közművek kiépítéséről, vagy akár korábban felvett lakáscélú kölcsön kiváltásáról –állami támogatás segítségével finanszírozhatja.
Ugyancsak érdemes lakástakarék szerződést kötni annak, aki egyéb forrás mellett a lakástakarék pénztári megtakarítás, valamint a megtakarítási időszak végén szintén a pénztártól igényelhető forint alapú lakáshitel segítségével kíván használt vagy új lakóingatlant, illetve telket vásárolni, vagy lakást cserélni.

Szülők, valamint nagyszülők szintén köthetnek lakástakarék szerződést gyermekük, illetve unokájuk kedvezményezettként való megjelölésével, így állami támogatással hozzájárulhatnak egy későbbi ingatlanvásárláshoz.
Igényelhetik azok a személyek is, akiknek a lakóhelyén közműberuházás indul (például csatornázás).

Akiknek jelenleg nincsen megvalósításra váró lakáscélú tervük, ám lakástakarék pénztári szerződésük lejár, de még a nyolc évet nem érte el, azoknak érdemes meghosszabbítani a szerződésüket, hiszen továbbra is jogosultak az állami támogatásra, s ezzel megtakarításukat növelhetik. A 2009. június 30-ig megkötött lakástakarék pénztári szerződések esetén a megtakarítás nyolc év után szabadon felhasználható.

A lakástakarék pénztári megtakarítással rendelkezők nagy része általában a 4 éves időtartamra szóló megtakarítási formát választja, majd a szerződés lejártakor eldönti, hogy az így megtakarított összeget felhasználja, további takarékoskodás nélkül a lakástakarékban tartja, vagy szerződésmódosítással tovább folytatja a betétfizetést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Igaz-e az a hír, hogy ha lakástakarék van kötve az OTP bankkal, akkor igényelhető 3 hónap után a szerződésben írt összeg?