Lakáslízing feltételek, szükséges önerő, felvétel költségei

Arról már bizonyára Ön is hallott, hogy egy ingatlan megszerzése esetén nem csak hitel, hanem lízing segítségével is finanszírozható a vételár, ám a lízing definíciójával nincs teljesen tisztában, s ezért pontosabb ismereteket kíván szerezni a lízing fogalmát illetően? Olvassa el összefoglalónkat, mely hasznos tudnivalókkal szolgál e téma tekintetében.

Lakáslízinggel az alábbi ingatlantípusok vásárlása finanszírozható:

 • Új és használt lakóingatlan (lakás, ház, ikerház, sorház) a hozzá tartozó kiegészítő ingatlannal (garázs, gépkocsi beálló, tároló, stb.)
 • Üdülő- illetve nyaralóingatlan
 • Kereskedelmi ingatlan (kisebb üzlethelyiség)

A legfontosabb feltételek:

Elsődleges személyi feltétel, hogy a lízingbevevők nem szerepelhetnek negatív tartalommal, vagyis sem aktív, sem passzív státuszban a BAR listán. Az igénylő életkorának el kell érnie legalább a 18. életévet, felső életkorhatár 75 év!

A lízingbevevőnek igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, melynek összege eléri legalább a mindenkori minimálbért. Folyamatos munkaviszonya minimum 3 hónapja kell, hogy legyen.

A lízing biztosítéka a lízingelt ingatlanra vonatkozó, a lízingbeadó (hitelintézet) javára bejegyzett 1/1 arányú tulajdonjog. Lakáslízing esetén tehát nem Ön lesz a lakás tulajdonosa. A lízingbeadó tulajdonjoga a futamidő végéig, illetve a tartozás kifizetéséig fennáll. A lízingbevevő azonban a futamidő alatt ugyanazokkal a jogokkal élhet, mintha lakáshitelt venne igénybe a vételár kifizetéséhez, vagyis a lakáslízing előtörleszthető, a lízingelt lakás lízingátvállalással eladható.

A lízingnek két fő típusa létezik:

 • Operatív lízing
 • Pénzügyi lízing

Az operatív lízing más néven tartós bérletet jelent. Ebben az esetben a lízingbeadó a saját eszközét bizonyos időtartamra a lízingbevevő rendelkezésére bocsátja. A lízingbevevő személy a lízing futamideje alatt egy meghatározott lízingdíjat köteles fizetni. A lízingbevett eszköz hasznai a lízingbevevőt illetik, de ő viseli az adott eszköz költségeit és terheit is. Ha a lízing futamideje lejár, akkor a lízingbeadó az eszközt további lízingbevevőnek adja, hiszen az még általában a teljes amortizáció előtt van.

Pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó személy az adott ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából szerzi meg azért, hogy azt a lízingszerződésben meghatározott időtartamra a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő személy a lízingszerződés alapján lízingdíj fizetésére kötelezett. Az ingatlannak 1/1-ben a lízingcég lesz a tulajdonosa, a lízingszerződés fedezete pedig maga a lízing tárgya.

A lízing futamideje során a lízingbevevőnek tulajdonosi jogai vannak, vagyis a használatba adással ő viseli a kárveszélyből eredő kockázatokat, valamint jogosult az ingatlan hasznainak szedésére és viseli a terheit.

A lízingszerződésben foglalt futamidő lejáratát követően az utolsó havi lízingdíj megfizetésével a lízingvevőt az alábbi jogok illetik meg:

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén jogosult a maradványérték megfizetésével ő vagy az általa megjelölt személy az ingatlanon tulajdonjogot szerezni. A lízingbevevő személy a visszafizetett tőke, valamint a maradványérték után ÁFA-t köteles fizetni.

Zárt végű pénzügyi lízing

Zárt végű pénzügyi esetén a lízingbevevő szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát.

Visszlízing

Visszlízing esetén a lízingbevevő tulajdonában lévő ingatlant a lízingcég megvásárolja, majd lízingbe adja a lízingbevevő részére.

A lízingszerződés megkötésekor alapvetően az alábbi díjak merülnek fel:

 • Az egyik a lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja. Ennek mértékét a közjegyzői díjszabás határozza meg. Jellemzően a lízingelt összeg 1%-a körüli tétel.
 • Szerződéskötéskor kell megfizetni az úgynevezett szerződéskötési díjat vagy folyósítási jutalékot, melynek mértéke pénzintézetenként némileg eltérhet. Általában a finanszírozott összeg 1%-a, de a bankok maximum összeget is meghatároznak.

A lízingkérelemhez mellékelni kell a lízingelendő ingatlan tulajdoni lapját. Ez lekérhető a bankok által a TAKARNET rendszerből, illetve a területileg illetékes földhivatalnál szerezhető be a mindenkor érvényes földhivatali díjszabás alapján.

A lízingelni kívánt ingatlan értékének megállapításáért értékbecslési díjat kell fizetni. Ez általában 30 ezer forintos kiadást jelent, mely a lízingkérelem benyújtása után válik esedékessé.

A lízingelt lakás után illetéket kell fizetni.

 • Új építésű ingatlan, nyílt végű lízing esetén az illetéket a hatályos illetéktörvény alapján a lízingbeadó részére kell megfizetni szerződéskötéskor.
 • Használt ingatlan, zárt végű lízing esetében a lízingbeadó felé 2% vagyonszerzési illeték fizetendő.

További díjak és költségek:

Ezen túlmenően a lízingbevevő majdani tulajdonszerzése után a vagyonszerzési illetéket valószínűleg a futamidő elején – a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által a lízingbevevőnek megküldött határozat alapján – az érvényes illetékfizetési szabályok szerint szükséges megfizetni. (Ha a lízingbevevő a későbbiek során mégsem szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, akkor az illetéket visszaigényelheti.)

A lízingelt lakásra, a lízing futamidejére teljes körű vagyonbiztosítást kell kötni és a lízingbeadóra engedményeztetni. A felmerülő biztosítási díj megfizetése szintén az ügyfelet terheli.

A lízingügyintézés során tehát fenti díjtételekkel kell számolni. Ezen kívül egyéb díjak is felmerülhetnek a futamidő során, például: elő- vagy végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, egyenlegközlő díja, stb. Ezek mindenkor hatályos mértékét a banki Hirdetmények tartalmazzák.

A lakáslízing akkor folyósítható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Saját erő és járulékos költségek, díjak megfizetése
 • Lízingszerződés aláírása
 • A lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalása
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a lízingbeadó javára szóló tulajdonjog bejegyzése (legalább széljegyként)
 • Vagyonbiztosítás a lízingelt ingatlanra

Számoljon hitelkalkulátorunkkal vagy lízinggel kapcsolatos egyéb kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Legfrissebb bejegyzések lakáslízing témában:

[catlist id=1922 numberposts=10 excerpt=yes excerpt_size=10]

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

András szerint:

2020-05-27 - 16:51

Érdekel, mielőbb szükségem lenne 11 millióra. Tízmillió saját erő van. Zalakarosi ingatlant vennék ca. 20 millióért.
Választ kérek.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 11:52

Kedves András!
Személyre szóló tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a bővebb információk ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Benjámin szerint:

2020-04-07 - 19:54

Lakáslízinggel foglalkozó cégeket keresek, tudnának ebben segíteni?

Hitelnet szerint:

2020-04-07 - 20:38

Tisztelt Benjámin,

Partnereink elérhetőségét ide kattintva tekintheti meg, kérje visszahívásunkat.

Zoltán szerint:

2020-01-04 - 20:32

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy a lakáslízing felvehető-e zártkerti (művelés alól kivett) ingatlanra is?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-25 - 15:37

Kedves Zoltán!
A leírtaknak megfelelő lakáslízing terméket nem tudunk ajánlani Önnek. Lakáshitellel történő finanszírozásra is csak nyílhat lehetőség, ha lakóház található az ingatlanon. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

K-né szerint:

2019-08-02 - 16:59

Van egy 5 éves futamidejű fundamenta lakás takarékbetétem. Ez 5 millió forintot jelent.
Kérdésem: Lehetne egy kis összegű lakásra fordítani, lízingelés céjából. Pl. 20 milliós lakást. Így milyen összeggel lehetne lízingelni, későbbi megvásárlás céljából?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 13:28

Kedves Asszonyom!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják Önt az elérhető finanszírozási lehetőségekről!

István szerint:

2019-05-02 - 04:01

Magánszemélytől szeretnék használt lakást lizingelni.
Mik a feltételei és a terhei?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:17

Kedves István!
Magánszemélytől történő lakásvásárlás esetén az eladó a lízinget nyújtó hitelintézettel köt adásvételi szerződést, s Ön a hitelintézettől, mint lízinbeadótól lízingeli a lakást lízinbevevőként. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű lízing-, illetve hitelügyintézést!

Terézia szerint:

2019-04-18 - 23:20

Tisztelt hitelnet.hu!
Érdeklődnék, hogy lízingelt lakásra felvehető-e lakásfelújítási hitel? Rendelkezünk saját lakással, van még plusz saját építési telkünk, lakástakarékokkal rendelkezünk, illetve önerővel is! Párommal magas jövedelmünk van! A kiszemelt lakást teljesen fel kellene újítani, de lízingelni szeretnénk, viszont annyi készpénzzel nem rendelkezünk, ami teljesen lefedné a felújítás költségeit! A lakásunkat addig nem tudjuk eladni, hiszen laknunk kell valahol és egyenlőre az építési telkünkre sincs vevő!
Válaszát köszönöm!
Terézia

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 23:32

Kedves Terézia!
Lízingelt lakásra felújítási hitel sajnos nem vehető fel. Javasoljuk azonban, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az esetlegesen elérhető hitelkonstrukciókat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Mariann szerint:

2019-03-07 - 16:47

Tisztelt Válaszoló!
A lízingelt lakás kiadható albérletbe?
Tisztelettel: Mariann

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 00:03

Kedves Mariann!
A lízingelt lakás bérbe adható.

Árpád szerint:

2018-11-29 - 15:20

Kedves Hitelnet team!
Egy telekkönyvileg üzlethelyiség ingatlant vásárolnék meg. Alkalmazottként foglalkoztatnak és mellette egyéni vállalkozóként KATA remdszerben adózom. Jövedelmem meghaladja a havi 350.000 Ft-ot. Az üzlethelyiség Debrecenben található, 71 nm, felújítatlan, forgalmi értéke 19-20 millio forint, felújítva, 23.
Érdeklődnék, hogy alkalmazható lenne-e rá a lizingkonstrukcio? Ha igen, milyen feltetelek mellett?
Előre is köszönöm!
Üdv.
Árpád

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 10:14

Kedves Árpád!
Kérjük, töltse ki online adatlapukat és a további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják Önt az elérhető legkedvezőbb finanszírozási lehetőségekről!

J-né szerint:

2018-10-31 - 11:26

Érdeklődöm, hogy létezik-e még valamelyik Banknál lakáslízing termék 2018-ban?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 08:39

Kedves Asszonyom!
Lakáslízing igénybevételére jelenleg is van lehetőség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ilona szerint:

2018-10-16 - 13:37

Saját családi mikrovállalkozásunk van. Szeretnénk ingatlant lízingelni. 30% önerővel rendelkezünk.
Milyen feltételeknek kell még megfelelni, illetve melyik bank foglalkozik ilyen hitelezéssel?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-17 - 08:19

Kedves Ilona!
Kérjük, küldje el online ajánlatkérését és a további részlete ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek Önnek.

János szerint:

2018-10-12 - 10:24

Tisztelt Hitelnet!
Szentendrén levő saját házamat szeretném visszlízinggel bérelni.
Mely bankok nyújtják ezt a lehetőséget és kb. mennyi időt vesz igénybe?
Üdvözlettel:
János

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 06:47

Kedves János!
Az ügyintézési idő hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint hitelfelvétel esetén, kb. 4-6 hét. Az elérhető lízingkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű ügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA