fbpx

Lakáslízing feltételek, szükséges önerő, felvétel költségei

Arról már bizonyára Ön is hallott, hogy egy ingatlan megszerzése esetén nem csak hitel, hanem lízing segítségével is finanszírozható a vételár, ám a lízing definíciójával nincs teljesen tisztában, s ezért pontosabb ismereteket kíván szerezni a lízing fogalmát illetően? Olvassa el összefoglalónkat, mely hasznos tudnivalókkal szolgál e téma tekintetében.

Lakáslízinggel az alábbi ingatlantípusok vásárlása finanszírozható:

 • Új és használt lakóingatlan (lakás, ház, ikerház, sorház) a hozzá tartozó kiegészítő ingatlannal (garázs, gépkocsi beálló, tároló, stb.)
 • Üdülő- illetve nyaralóingatlan
 • Kereskedelmi ingatlan (kisebb üzlethelyiség)

A legfontosabb feltételek:

Elsődleges személyi feltétel, hogy a lízingbevevők nem szerepelhetnek negatív tartalommal, vagyis sem aktív, sem passzív státuszban a BAR listán. Az igénylő életkorának el kell érnie legalább a 18. életévet, felső életkorhatár 75 év!

A lízingbevevőnek igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, melynek összege eléri legalább a mindenkori minimálbért. Folyamatos munkaviszonya minimum 3 hónapja kell, hogy legyen.

A lízing biztosítéka a lízingelt ingatlanra vonatkozó, a lízingbeadó (hitelintézet) javára bejegyzett 1/1 arányú tulajdonjog. Lakáslízing esetén tehát nem Ön lesz a lakás tulajdonosa. A lízingbeadó tulajdonjoga a futamidő végéig, illetve a tartozás kifizetéséig fennáll. A lízingbevevő azonban a futamidő alatt ugyanazokkal a jogokkal élhet, mintha lakáshitelt venne igénybe a vételár kifizetéséhez, vagyis a lakáslízing előtörleszthető, a lízingelt lakás lízingátvállalással eladható.

A lízingnek két fő típusa létezik:

 • Operatív lízing
 • Pénzügyi lízing

Az operatív lízing más néven tartós bérletet jelent. Ebben az esetben a lízingbeadó a saját eszközét bizonyos időtartamra a lízingbevevő rendelkezésére bocsátja. A lízingbevevő személy a lízing futamideje alatt egy meghatározott lízingdíjat köteles fizetni. A lízingbevett eszköz hasznai a lízingbevevőt illetik, de ő viseli az adott eszköz költségeit és terheit is. Ha a lízing futamideje lejár, akkor a lízingbeadó az eszközt további lízingbevevőnek adja, hiszen az még általában a teljes amortizáció előtt van.

Pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó személy az adott ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából szerzi meg azért, hogy azt a lízingszerződésben meghatározott időtartamra a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő személy a lízingszerződés alapján lízingdíj fizetésére kötelezett. Az ingatlannak 1/1-ben a lízingcég lesz a tulajdonosa, a lízingszerződés fedezete pedig maga a lízing tárgya.

A lízing futamideje során a lízingbevevőnek tulajdonosi jogai vannak, vagyis a használatba adással ő viseli a kárveszélyből eredő kockázatokat, valamint jogosult az ingatlan hasznainak szedésére és viseli a terheit.

A lízingszerződésben foglalt futamidő lejáratát követően az utolsó havi lízingdíj megfizetésével a lízingvevőt az alábbi jogok illetik meg:

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén jogosult a maradványérték megfizetésével ő vagy az általa megjelölt személy az ingatlanon tulajdonjogot szerezni. A lízingbevevő személy a visszafizetett tőke, valamint a maradványérték után ÁFA-t köteles fizetni.

Zárt végű pénzügyi lízing

Zárt végű pénzügyi esetén a lízingbevevő szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát.

Visszlízing

Visszlízing esetén a lízingbevevő tulajdonában lévő ingatlant a lízingcég megvásárolja, majd lízingbe adja a lízingbevevő részére.

A lízingszerződés megkötésekor alapvetően az alábbi díjak merülnek fel:

 • Az egyik a lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja. Ennek mértékét a közjegyzői díjszabás határozza meg. Jellemzően a lízingelt összeg 1%-a körüli tétel.
 • Szerződéskötéskor kell megfizetni az úgynevezett szerződéskötési díjat vagy folyósítási jutalékot, melynek mértéke pénzintézetenként némileg eltérhet. Általában a finanszírozott összeg 1%-a, de a bankok maximum összeget is meghatároznak.

A lízingkérelemhez mellékelni kell a lízingelendő ingatlan tulajdoni lapját. Ez lekérhető a bankok által a TAKARNET rendszerből, illetve a területileg illetékes földhivatalnál szerezhető be a mindenkor érvényes földhivatali díjszabás alapján.

A lízingelni kívánt ingatlan értékének megállapításáért értékbecslési díjat kell fizetni. Ez általában 30 ezer forintos kiadást jelent, mely a lízingkérelem benyújtása után válik esedékessé.

A lízingelt lakás után illetéket kell fizetni.

 • Új építésű ingatlan, nyílt végű lízing esetén az illetéket a hatályos illetéktörvény alapján a lízingbeadó részére kell megfizetni szerződéskötéskor.
 • Használt ingatlan, zárt végű lízing esetében a lízingbeadó felé 2% vagyonszerzési illeték fizetendő.

További díjak és költségek:

Ezen túlmenően a lízingbevevő majdani tulajdonszerzése után a vagyonszerzési illetéket valószínűleg a futamidő elején – a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által a lízingbevevőnek megküldött határozat alapján – az érvényes illetékfizetési szabályok szerint szükséges megfizetni. (Ha a lízingbevevő a későbbiek során mégsem szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, akkor az illetéket visszaigényelheti.)

A lízingelt lakásra, a lízing futamidejére teljes körű vagyonbiztosítást kell kötni és a lízingbeadóra engedményeztetni. A felmerülő biztosítási díj megfizetése szintén az ügyfelet terheli.

A lízingügyintézés során tehát fenti díjtételekkel kell számolni. Ezen kívül egyéb díjak is felmerülhetnek a futamidő során, például: elő- vagy végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, egyenlegközlő díja, stb. Ezek mindenkor hatályos mértékét a banki Hirdetmények tartalmazzák.

A lakáslízing akkor folyósítható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Saját erő és járulékos költségek, díjak megfizetése
 • Lízingszerződés aláírása
 • A lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalása
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a lízingbeadó javára szóló tulajdonjog bejegyzése (legalább széljegyként)
 • Vagyonbiztosítás a lízingelt ingatlanra

Számoljon hitelkalkulátorunkkal vagy lízinggel kapcsolatos egyéb kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Legfrissebb bejegyzések lakáslízing témában:

[catlist id=1922 numberposts=10 excerpt=yes excerpt_size=10]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

141 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A lízingszerződő elhalálozott, a lízing cég nevén van az ingatlan és még van rajta tartozás. Milyen lehetőségeik vannak az örökösöknek? Egyben kifizethetik a tartozást és a nevükre kerül az ingatlan, vagy átírható-e a lízingszerződés és folytatják a lízingdíj fizetését, vagy az örökösöket nem illet semmi, hisz a lízingcég tulajdonában van az ingatlan?
Válaszát előre is köszönöm.

Köszönöm a kérdezés lehetőségét. A leirt tájékoztató olvasása után felmerülő kérdésem: A lizing-szerződésben a szerződő Fél, a lizingbevevő lehet-e nem magánszemély, hanem magyar cégbejegyzésű, magyar székhelyű cég? S ha lehet, milyen feltételeknek kell megfelelnie? A várt válasz után nyilván további részletek iránti kérdések merülnek majd fel. A választ előre is megköszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A helyzetünk a következő: Végtörlesztettünk az OTP ingatlanlízingnél, így nevünkre került az ingatlan. 2009-ben vásároltuk, akkor 2%-s vagyonszerzést áthárította ránk az OTP. Ezt az ingatlant a célból végtörlesztettük, hogy eladjuk. Meg is történt már az adás-vételi szerződés, így pár hónapon belül már nem a miénk az ingatlan.
Ebben az esetben is kell illetéket fizetnünk? Amennyiben kell, milyen összeg után?
A vásárolt ingatlanra (szintén lízingeljük) is kell duplán illetéket fizetnünk majd?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Zita

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A helyzetünk a következő: Végtörlesztettünk az OTP ingatlanlízingnél, így nevünkre került az ingatlan. 2009-ben vásároltuk, akkor 2%-s vagyonszerzést áthárította ránk az OTP. Ezt az ingatlant a célból végtörlesztettük, hogy eladjuk. Meg is történt már az adás-vételi szerződés, így pár hónapon belül már nem a miénk az ingatlan.
Ebben az esetben is kell illetéket fizetnünk? Amennyiben kell, milyen összeg után?
A vásárolt ingatlanra (szintén lízingeljük) is kell duplán illetéket fizetnünk majd?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Zita

Bedőlt hiteles lakást, ami már faktoringnál van, illetve behajtónál, azt meglehet venni lízinggel?

Bedőlt hiteles lakást, ami már faktoringnál van, illetve behajtónál, azt meglehet venni lízinggel?

Mennyi önerő kell hozzá?

Érdeklődnék, hogy egy 10 éves lakáslízing lejárta után milyen összegről kell nyilatkozni a tulajdonosnak a NAV felé? Az eredeti árral vagy az ingatlan mai piaci értékével kell számolni a vagyonszerzési illeték kapcsán?
Köszönettel. Judit

Tisztelt Cim!
2016 februárjában lakásvásárláshoz vettünk fel lakáshitelt, valamint igénybe vettük a használt lakásra kérhető CSOK támogatást is.
Szeretnénk ezt a hitelt kiváltani a munkáltatóm által támogatott lakáslízingre.
Ebben az esetben is vissza kell fizetnem a CSOK-ot mielőtt megkötöm a lízingszerződést?
Válaszukat előre is megköszönve,
Tisztelettel:
Gergely

Tisztelt Hitelnet.hu!
Nyílt végű pénzügyi lízinggel 2010-ben vásárolt ingatlan estében, ha jövőre eladnám az ingatlant, tehát vevőt jelölnék ki, az így keletkezett jövedelem az minek minősül? Ingatlan eladásából származó jövedelemnek úgy, hogy nem volt a lakás soha a tulajdonomban,,vagy sem?

Érdeklődnék, hogy magánszemély lakáslízinget vehet fel? Mennyi önerö kell hozzá egy 6.000.000 Ft-os lakás esetén?
Köszönöm.

Szeretnék érdeklődni, hogy lakáslízingre van-e lehetősége magánszemélynek és ha igen, akkor mennyi önerő kell hozzá?

Árpád!
A Takarékbanknál meg kell fizetni a különbözetet, de az OTP ingatlanlízingnél nem. Ott meg tudják oldani.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Katonák vagyunk, lízingelni szeretnénk egy újépítésű házat, melyet magánszemély értékesítene.
Kérdésem az lenne valóban van olyan Áfa törvény, mely szerint a 2 évnél fiatalabb ingatlanra újra meg kell fizetnünk a 27 százalékos Áfát, mivel a bank veszi, ő lesz a tulajdonos, és ő vállalkozásnak minősül, így 2 évnél fiatalabb ingatlan esetén ez újra értékesítésnek minősül, és újra 27 százalék Áfát kell fizetni?!
Kaptunk egy ilyen információt, de senki sem tud egyértelmű választ adni, lehet, de nem biztos, így nem tudjuk bele merjünk – e vágni?!

Válaszát előre is köszönöm! Árpád

Tisztelt Címzett!
Honvédségi alkalmazott vagyok. Érdeklődni szeretnék ingatlan illeték ügyben.
Jelenleg lízingelek egy lakást, végtörleszteni akarom, ezzel 1/1 tulajdonos leszek, ezután egyből eladom a lakást. Amint eladtam, lízingelni akarok egy másikat egyből. Ilyenkor megint illeték fizetési kötelezettségem keletkezik, de érvényesíteni akarom a cserét pótló vétel után járó illeték kedvezményt.
A kérdés, hogy sima vásárlásnál ezt megcsinálhatom, ha 3 éven belül veszek másik lakást az eladás után, de lízingnel ugye a lízingcég lesz a tulaj én csak lizingbevevő. Tehát a kérdés, hogy ingatlan lízingnél érvényes-e a cserét pótló vétel illeték kedvezmény?
Zárt végű lízing lesz, úgyhogy az elején fizetem meg az illetéket.
Köszönöm a válaszokat!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy magánszemélyként van-e mód ingatlanlízingre?
Külföldi (szlovák) cégem van. A jövedelmem onnan származik.
Köszönöm szépen.
Lídia

Tisztelt Hölgyem, Uram,
Belvárosi ingatlanok fejlesztésével, átalakításával, és üzemeltetésével foglalkozik.
Önök oldalán olvastam, hogy foglalkoznak ingatlan lízinggel. Tudnának esetleg ezzel kapcsolatosan tanácsot adni, hogy mely Magyar cégekhez, bankokhoz érdemes fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Dorottya

Érdekel, mielőbb szükségem lenne 11 millióra. Tízmillió saját erő van. Zalakarosi ingatlant vennék ca. 20 millióért.
Választ kérek.

Lakáslízinggel foglalkozó cégeket keresek, tudnának ebben segíteni?

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy a lakáslízing felvehető-e zártkerti (művelés alól kivett) ingatlanra is?

Van egy 5 éves futamidejű fundamenta lakás takarékbetétem. Ez 5 millió forintot jelent.
Kérdésem: Lehetne egy kis összegű lakásra fordítani, lízingelés céjából. Pl. 20 milliós lakást. Így milyen összeggel lehetne lízingelni, későbbi megvásárlás céljából?

Magánszemélytől szeretnék használt lakást lizingelni.
Mik a feltételei és a terhei?

Tisztelt hitelnet.hu!
Érdeklődnék, hogy lízingelt lakásra felvehető-e lakásfelújítási hitel? Rendelkezünk saját lakással, van még plusz saját építési telkünk, lakástakarékokkal rendelkezünk, illetve önerővel is! Párommal magas jövedelmünk van! A kiszemelt lakást teljesen fel kellene újítani, de lízingelni szeretnénk, viszont annyi készpénzzel nem rendelkezünk, ami teljesen lefedné a felújítás költségeit! A lakásunkat addig nem tudjuk eladni, hiszen laknunk kell valahol és egyenlőre az építési telkünkre sincs vevő!
Válaszát köszönöm!
Terézia

Tisztelt Válaszoló!
A lízingelt lakás kiadható albérletbe?
Tisztelettel: Mariann

Kedves Hitelnet team!
Egy telekkönyvileg üzlethelyiség ingatlant vásárolnék meg. Alkalmazottként foglalkoztatnak és mellette egyéni vállalkozóként KATA remdszerben adózom. Jövedelmem meghaladja a havi 350.000 Ft-ot. Az üzlethelyiség Debrecenben található, 71 nm, felújítatlan, forgalmi értéke 19-20 millio forint, felújítva, 23.
Érdeklődnék, hogy alkalmazható lenne-e rá a lizingkonstrukcio? Ha igen, milyen feltetelek mellett?
Előre is köszönöm!
Üdv.
Árpád

Érdeklődöm, hogy létezik-e még valamelyik Banknál lakáslízing termék 2018-ban?

Saját családi mikrovállalkozásunk van. Szeretnénk ingatlant lízingelni. 30% önerővel rendelkezünk.
Milyen feltételeknek kell még megfelelni, illetve melyik bank foglalkozik ilyen hitelezéssel?

Tisztelt Hitelnet!
Szentendrén levő saját házamat szeretném visszlízinggel bérelni.
Mely bankok nyújtják ezt a lehetőséget és kb. mennyi időt vesz igénybe?
Üdvözlettel:
János

Szerezném megkérdezni, hogy lízingelt használt lakás felújításához milyen hitel felvételére van lehetőségem? Zártvégű lízing, de felújításra, korszerűsítésre szorul. Mivel az ingatlan nincs a nevünkön, nem tudom, valamilyen hitelt tudunk-e rá felvenni. Két pici gyermekünk van.

Tisztelt Ügyfélszolgálat!
Tájékoztatást szeretnék kérni, igénybe vehető-e és ha igen, milyen formában, melyik pénzintézetnél a lakossági lakáslízing szolgáltatás.
A megvásárolni kívánt ingatlan Solymár frekventált részén található családi ház.
Köszönettel:
András