Lakáslízing feltételek, szükséges önerő, felvétel költségei

Arról már bizonyára Ön is hallott, hogy egy ingatlan megszerzése esetén nem csak hitel, hanem lízing segítségével is finanszírozható a vételár, ám a lízing definíciójával nincs teljesen tisztában, s ezért pontosabb ismereteket kíván szerezni a lízing fogalmát illetően? Olvassa el összefoglalónkat, mely hasznos tudnivalókkal szolgál e téma tekintetében.

Lakáslízinggel az alábbi ingatlantípusok vásárlása finanszírozható:

 • Új és használt lakóingatlan (lakás, ház, ikerház, sorház) a hozzá tartozó kiegészítő ingatlannal (garázs, gépkocsi beálló, tároló, stb.)
 • Üdülő- illetve nyaralóingatlan
 • Kereskedelmi ingatlan (kisebb üzlethelyiség)

A legfontosabb feltételek:

Elsődleges személyi feltétel, hogy a lízingbevevők nem szerepelhetnek negatív tartalommal, vagyis sem aktív, sem passzív státuszban a BAR listán. Az igénylő életkorának el kell érnie legalább a 18. életévet, felső életkorhatár nincs!

A lízingbevevőnek igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, melynek összege eléri legalább a mindenkori minimálbért. Folyamatos munkaviszonya minimum 3 hónapja kell, hogy legyen.

A lízing biztosítéka a lízingelt ingatlanra vonatkozó, a lízingbeadó (hitelintézet) javára bejegyzett 1/1 arányú tulajdonjog. Lakáslízing esetén tehát nem Ön lesz a lakás tulajdonosa. A lízingbeadó tulajdonjoga a futamidő végéig, illetve a tartozás kifizetéséig fennáll. A lízingbevevő azonban a futamidő alatt ugyanazokkal a jogokkal élhet, mintha lakáshitelt venne igénybe a vételár kifizetéséhez, vagyis a lakáslízing előtörleszthető, a lízingelt lakás lízingátvállalással eladható.

A lízingnek két fő típusa létezik:

 • Operatív lízing
 • Pénzügyi lízing

Az operatív lízing más néven tartós bérletet jelent. Ebben az esetben a lízingbeadó a saját eszközét bizonyos időtartamra a lízingbevevő rendelkezésére bocsátja. A lízingbevevő személy a lízing futamideje alatt egy meghatározott lízingdíjat köteles fizetni. A lízingbevett eszköz hasznai a lízingbevevőt illetik, de ő viseli az adott eszköz költségeit és terheit is. Ha a lízing futamideje lejár, akkor a lízingbeadó az eszközt további lízingbevevőnek adja, hiszen az még általában a teljes amortizáció előtt van.

Pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó személy az adott ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából szerzi meg azért, hogy azt a lízingszerződésben meghatározott időtartamra a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő személy a lízingszerződés alapján lízingdíj fizetésére kötelezett. Az ingatlannak 1/1-ben a lízingcég lesz a tulajdonosa, a lízingszerződés fedezete pedig maga a lízing tárgya.

A lízing futamideje során a lízingbevevőnek tulajdonosi jogai vannak, vagyis a használatba adással ő viseli a kárveszélyből eredő kockázatokat, valamint jogosult az ingatlan hasznainak szedésére és viseli a terheit.

A lízingszerződésben foglalt futamidő lejáratát követően az utolsó havi lízingdíj megfizetésével a lízingvevőt az alábbi jogok illetik meg:

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén jogosult a maradványérték megfizetésével ő vagy az általa megjelölt személy az ingatlanon tulajdonjogot szerezni. A lízingbevevő személy a visszafizetett tőke, valamint a maradványérték után ÁFA-t köteles fizetni.

Zárt végű pénzügyi lízing

Zárt végű pénzügyi esetén a lízingbevevő szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát.

Visszlízing

Visszlízing esetén a lízingbevevő tulajdonában lévő ingatlant a lízingcég megvásárolja, majd lízingbe adja a lízingbevevő részére.

A lízingszerződés megkötésekor alapvetően az alábbi díjak merülnek fel:

 • Az egyik a lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja. Ennek mértékét a közjegyzői díjszabás határozza meg. Jellemzően a lízingelt összeg 1%-a körüli tétel.
 • Szerződéskötéskor kell megfizetni az úgynevezett szerződéskötési díjat vagy folyósítási jutalékot, melynek mértéke pénzintézetenként némileg eltérhet. Általában a finanszírozott összeg 1%-a, de a bankok maximum összeget is meghatároznak.

A lízingkérelemhez mellékelni kell a lízingelendő ingatlan tulajdoni lapját. Ez lekérhető a bankok által a TAKARNET rendszerből, illetve a területileg illetékes földhivatalnál szerezhető be a mindenkor érvényes földhivatali díjszabás alapján.

A lízingelni kívánt ingatlan értékének megállapításáért értékbecslési díjat kell fizetni. Ez általában 30 ezer forintos kiadást jelent, mely a lízingkérelem benyújtása után válik esedékessé.

A lízingelt lakás után illetéket kell fizetni.

 • Új építésű ingatlan, nyílt végű lízing esetén az illetéket a hatályos illetéktörvény alapján a lízingbeadó részére kell megfizetni szerződéskötéskor.
 • Használt ingatlan, zárt végű lízing esetében a lízingbeadó felé 2% vagyonszerzési illeték fizetendő.

További díjak és költségek:

Ezen túlmenően a lízingbevevő majdani tulajdonszerzése után a vagyonszerzési illetéket valószínűleg a futamidő elején – a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által a lízingbevevőnek megküldött határozat alapján – az érvényes illetékfizetési szabályok szerint szükséges megfizetni. (Ha a lízingbevevő a későbbiek során mégsem szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, akkor az illetéket visszaigényelheti.)

A lízingelt lakásra, a lízing futamidejére teljes körű vagyonbiztosítást kell kötni és a lízingbeadóra engedményeztetni. A felmerülő biztosítási díj megfizetése szintén az ügyfelet terheli.

A lízingügyintézés során tehát fenti díjtételekkel kell számolni. Ezen kívül egyéb díjak is felmerülhetnek a futamidő során, például: elő- vagy végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, egyenlegközlő díja, stb. Ezek mindenkor hatályos mértékét a banki Hirdetmények tartalmazzák.

A lakáslízing akkor folyósítható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Saját erő és járulékos költségek, díjak megfizetése
 • Lízingszerződés aláírása
 • A lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalása
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a lízingbeadó javára szóló tulajdonjog bejegyzése (legalább széljegyként)
 • Vagyonbiztosítás a lízingelt ingatlanra

Számoljon hitelkalkulátorunkkal vagy lízinggel kapcsolatos egyéb kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Legfrissebb bejegyzések lakáslízing témában:

Számoljon hitelkalkulátorunkkal!

Tekintse meg az elérhető legkedvezőbb banki hitelajánlatokat!

Megnézem
Hozzászólások
 • Margit szerint:

  62 éves vagyok. Kaphatok lehetőséget lakáslízingre vagy nem? Dolgozom. Kb. 5 millió az értéke, használt ház.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Margit!
   Életkora alapján kaphat lakáslízinget. A hitelképességet azonban számos egyéb tényező is befolyásolja, például az igazolt nettó jövedelem összege, esetleges hiteltörlesztések összege, önerő kérdése, a vásárolandó ház területi elhelyezkedése, stb. A szükséges információkat online adatlapunk kitöltésével küldheti el, s az alapján Tanácsadóink ismertetni fogják a lehetőségeket!

 • Attila szerint:

  Tisztelt Cím!
  Külföldön dolgozok már több éve, most egy lakás szeretnék vásárolni párommal. Rendelkezünk kb. 5-6 millió önerővel és 10-12 millióig szeretnénk vásárolni lakást Budapesten. Az én jövedelmen 500-600 ezer forint, a feleségemé pedig októbertől 250 ezer, mivel addig a kislányunkkal van otthon.
  A problémánk a következő lenne: a jelenlegi cégem csak határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztat, ami minden évben egy évre szól és 6 hónap próbaidő van benne rögzítve. Valamint a cég nem állít ki számomra jövedelemigazolást, azt mondják vigyem be a bérlapjaim. Ami még fontos lehet, nem rendelkezem semmilyen hitellel.
  A kérdés az lenne, hogy valamilyen formában kaphatnánk hitel vagy lízinget?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   Az nem lenne probléma, hogy nem állítanak ki Önnek jövedelemigazolást, mert a jövedelem az utolsó 3 havi munkabért tartalmazó bankszámla kivonattal is igazolható, azonban a fenti módon határozott idejű munkaszerződés sajnos nem fogadható el bankpartnereinknél. Lakáshitel felvételére így abban az esetben lesz lehetőségük, ha felesége ismét munkába áll.

 • Alexandra szerint:

  Üdv!
  Érdeklődnék:
  Hol találok olyan ingatlant, ahol a tulajdonos lízingre is eladná a lakását?
  Kell-e önerő a lakáslízinghez? Ha kell, munkahely által biztosított munkáltatói kölcsönt elfogadnak önerőként? (összege 2millió forint)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Alexandra

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Alexandra!
   Lakáslízing esetén is szükség van önerőre. Ennek összege függ a lízingelni kívánt ingatlan értékétől, területi elhelyezkedésétől és az Ön jövedelmi helyzetétől. A munkáltatói kölcsön nem vehető figyelembe önerőként.

 • Imre szerint:

  Tisztelt Cím!
  Érdeklődni szeretnék, ha van egy lízingelt lakásunk, akkor azt milyen módon lehet eladni?
  Tudna esetleg felvilágosítást adni a témában?
  Köszönettel!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Imre!
   A lízingelt lakás lízingátvállalással eladható. A részletekről az érintett hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

 • Imre szerint:

  Tisztelt Cím!
  Még annyi kérdésem lenne, hogy csak lízingátvállalással? Tehát az új vevő lakáshitelt nem, csak lízinget vehet fel rá? Illetve, hogy ilyenkor kötelező a már meglévő lízingbe adó intézettől felvenni a lízinghitelt az új tulajdonosnak?
  Köszönettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Imre!
   Erről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

 • Sándor szerint:

  Üdvözlöm!
  Kérdésem tárgya: Bár listás vagyok és nincs bejelentett jövedelmem, lakáslízinget szeretnék, mert most ahol lakom albérletben már 2 éve, ezt meg lehetne venni, mert a tulaj eladná nekem.
  Bármilyen megoldás érdekelne.
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Bejelentett jövedelem hiányában és BAR listásként sajnos nem tudunk Önnek megfelelő lízingkonstrukciót ajánlani. Lakáslízing igényléséhez hivatalos, legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges, s a lízingbevevő nem lehet próbaidőn. A negatív tartalmú BAR lista sajnos minden bankpartnerünknél kizáró ok.

 • Zsuzsa szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy mennyire egyszerű a lízing lakás átvállalása? Mi a menete? Én adnám el a lakást, lízingátvállalással.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   A lízingátvállalás feltételeiről az adott ügylet ismeretében a lízingbeadó hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

 • Zsolt szerint:

  Érdeklődnék, használt lakás vásárlása lízinggel lehetséges akkor, ha már 2 éve folyamatos a munkaviszonyom, viszont, egy baleset miatt voltam hosszabb időt táppénzen? Tehát kb. egy hónapja álltam újra munkába, ezelőtt pedig táppénzen voltam az kizáró ok, ha most igénylem? Lehetséges-e adóstárs bevonása a siker érdekében. És az önerő teljes mértékben helyettesíthető egy másik ingatlan bevonásával? Pl: a vásárolni kíván ingatlan 6.500.000 az igényelt összeg ebből 5 millió, akkor a fenn maradó 1,5 millió forint önerő egy másik kb 5-6 milliós ingatlan bevonásával lehetséges?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsolt!
   Mivel a folyamatos munkaviszonya 2 éve megvan, ezért elvileg lehetséges a hiteligénylés. Kérdés az, hogy mennyi volt a táppénz összege. Ha nem érte el a minimálbért (68.775 Ft), akkor meg kell várni, míg legalább 3 havi, minimálbért elérő igazolható keresete lesz. Adóstárs bevonására természetesen van lehetőség. Két megfelelő értékű ingatlanfedezettel akár a teljes vételár lízingelhető. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a részletek ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes lízingajánlatot készítenek Önnek!

 • Juhészné Kiss Katalin szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretném tudni, hogy lízingelhetek-e lakást? 1947-es születésű, egyedülálló nő vagyok. Nyugdíjam 156 ezer forint.
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Katalin

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Személyre szóló, díjmentes lízingajánlatunkhoz kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink a részletek ismeretében tájékoztatni fogják az elérhető lízingkonstrukciókról!

 • Katalin szerint:

  Nincs önerőm, csak a jövedelmem!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Önerő nélkül lakáslízing igénybevételére sincs lehetőség. Legalább 20% önerő szükséges, ugyanúgy mint lakáshitel felvételénél. Ennek hiányában sajnos nem tudunk Önnek megfelelő lízingajánlatot készíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket