Lakáslízing feltételek, szükséges önerő, felvétel költségei

Arról már bizonyára Ön is hallott, hogy egy ingatlan megszerzése esetén nem csak hitel, hanem lízing segítségével is finanszírozható a vételár, ám a lízing definíciójával nincs teljesen tisztában, s ezért pontosabb ismereteket kíván szerezni a lízing fogalmát illetően? Olvassa el összefoglalónkat, mely hasznos tudnivalókkal szolgál e téma tekintetében.

Lakáslízinggel az alábbi ingatlantípusok vásárlása finanszírozható:

 • Új és használt lakóingatlan (lakás, ház, ikerház, sorház) a hozzá tartozó kiegészítő ingatlannal (garázs, gépkocsi beálló, tároló, stb.)
 • Üdülő- illetve nyaralóingatlan
 • Kereskedelmi ingatlan (kisebb üzlethelyiség)

A legfontosabb feltételek:

Elsődleges személyi feltétel, hogy a lízingbevevők nem szerepelhetnek negatív tartalommal, vagyis sem aktív, sem passzív státuszban a BAR listán. Az igénylő életkorának el kell érnie legalább a 18. életévet, felső életkorhatár 75 év!

A lízingbevevőnek igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, melynek összege eléri legalább a mindenkori minimálbért. Folyamatos munkaviszonya minimum 3 hónapja kell, hogy legyen.

A lízing biztosítéka a lízingelt ingatlanra vonatkozó, a lízingbeadó (hitelintézet) javára bejegyzett 1/1 arányú tulajdonjog. Lakáslízing esetén tehát nem Ön lesz a lakás tulajdonosa. A lízingbeadó tulajdonjoga a futamidő végéig, illetve a tartozás kifizetéséig fennáll. A lízingbevevő azonban a futamidő alatt ugyanazokkal a jogokkal élhet, mintha lakáshitelt venne igénybe a vételár kifizetéséhez, vagyis a lakáslízing előtörleszthető, a lízingelt lakás lízingátvállalással eladható.

A lízingnek két fő típusa létezik:

 • Operatív lízing
 • Pénzügyi lízing

Az operatív lízing más néven tartós bérletet jelent. Ebben az esetben a lízingbeadó a saját eszközét bizonyos időtartamra a lízingbevevő rendelkezésére bocsátja. A lízingbevevő személy a lízing futamideje alatt egy meghatározott lízingdíjat köteles fizetni. A lízingbevett eszköz hasznai a lízingbevevőt illetik, de ő viseli az adott eszköz költségeit és terheit is. Ha a lízing futamideje lejár, akkor a lízingbeadó az eszközt további lízingbevevőnek adja, hiszen az még általában a teljes amortizáció előtt van.

Pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó személy az adott ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából szerzi meg azért, hogy azt a lízingszerződésben meghatározott időtartamra a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő személy a lízingszerződés alapján lízingdíj fizetésére kötelezett. Az ingatlannak 1/1-ben a lízingcég lesz a tulajdonosa, a lízingszerződés fedezete pedig maga a lízing tárgya.

A lízing futamideje során a lízingbevevőnek tulajdonosi jogai vannak, vagyis a használatba adással ő viseli a kárveszélyből eredő kockázatokat, valamint jogosult az ingatlan hasznainak szedésére és viseli a terheit.

A lízingszerződésben foglalt futamidő lejáratát követően az utolsó havi lízingdíj megfizetésével a lízingvevőt az alábbi jogok illetik meg:

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén jogosult a maradványérték megfizetésével ő vagy az általa megjelölt személy az ingatlanon tulajdonjogot szerezni. A lízingbevevő személy a visszafizetett tőke, valamint a maradványérték után ÁFA-t köteles fizetni.

Zárt végű pénzügyi lízing

Zárt végű pénzügyi esetén a lízingbevevő szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát.

Visszlízing

Visszlízing esetén a lízingbevevő tulajdonában lévő ingatlant a lízingcég megvásárolja, majd lízingbe adja a lízingbevevő részére.

A lízingszerződés megkötésekor alapvetően az alábbi díjak merülnek fel:

 • Az egyik a lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja. Ennek mértékét a közjegyzői díjszabás határozza meg. Jellemzően a lízingelt összeg 1%-a körüli tétel.
 • Szerződéskötéskor kell megfizetni az úgynevezett szerződéskötési díjat vagy folyósítási jutalékot, melynek mértéke pénzintézetenként némileg eltérhet. Általában a finanszírozott összeg 1%-a, de a bankok maximum összeget is meghatároznak.

A lízingkérelemhez mellékelni kell a lízingelendő ingatlan tulajdoni lapját. Ez lekérhető a bankok által a TAKARNET rendszerből, illetve a területileg illetékes földhivatalnál szerezhető be a mindenkor érvényes földhivatali díjszabás alapján.

A lízingelni kívánt ingatlan értékének megállapításáért értékbecslési díjat kell fizetni. Ez általában 30 ezer forintos kiadást jelent, mely a lízingkérelem benyújtása után válik esedékessé.

A lízingelt lakás után illetéket kell fizetni.

 • Új építésű ingatlan, nyílt végű lízing esetén az illetéket a hatályos illetéktörvény alapján a lízingbeadó részére kell megfizetni szerződéskötéskor.
 • Használt ingatlan, zárt végű lízing esetében a lízingbeadó felé 2% vagyonszerzési illeték fizetendő.

További díjak és költségek:

Ezen túlmenően a lízingbevevő majdani tulajdonszerzése után a vagyonszerzési illetéket valószínűleg a futamidő elején – a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által a lízingbevevőnek megküldött határozat alapján – az érvényes illetékfizetési szabályok szerint szükséges megfizetni. (Ha a lízingbevevő a későbbiek során mégsem szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, akkor az illetéket visszaigényelheti.)

A lízingelt lakásra, a lízing futamidejére teljes körű vagyonbiztosítást kell kötni és a lízingbeadóra engedményeztetni. A felmerülő biztosítási díj megfizetése szintén az ügyfelet terheli.

A lízingügyintézés során tehát fenti díjtételekkel kell számolni. Ezen kívül egyéb díjak is felmerülhetnek a futamidő során, például: elő- vagy végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, egyenlegközlő díja, stb. Ezek mindenkor hatályos mértékét a banki Hirdetmények tartalmazzák.

A lakáslízing akkor folyósítható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Saját erő és járulékos költségek, díjak megfizetése
 • Lízingszerződés aláírása
 • A lízingszerződés közjegyzői okiratba foglalása
 • Az ingatlan-nyilvántartásban a lízingbeadó javára szóló tulajdonjog bejegyzése (legalább széljegyként)
 • Vagyonbiztosítás a lízingelt ingatlanra

Számoljon hitelkalkulátorunkkal vagy lízinggel kapcsolatos egyéb kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Legfrissebb bejegyzések lakáslízing témában:

[catlist id=1922 numberposts=10 excerpt=yes excerpt_size=10]


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
137 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A helyzetünk a következő: Végtörlesztettünk az OTP ingatlanlízingnél, így nevünkre került az ingatlan. 2009-ben vásároltuk, akkor 2%-s vagyonszerzést áthárította ránk az OTP. Ezt az ingatlant a célból végtörlesztettük, hogy eladjuk. Meg is történt már az adás-vételi szerződés, így pár hónapon belül már nem a miénk az ingatlan.
Ebben az esetben is kell illetéket fizetnünk? Amennyiben kell, milyen összeg után?
A vásárolt ingatlanra (szintén lízingeljük) is kell duplán illetéket fizetnünk majd?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Zita

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A helyzetünk a következő: Végtörlesztettünk az OTP ingatlanlízingnél, így nevünkre került az ingatlan. 2009-ben vásároltuk, akkor 2%-s vagyonszerzést áthárította ránk az OTP. Ezt az ingatlant a célból végtörlesztettük, hogy eladjuk. Meg is történt már az adás-vételi szerződés, így pár hónapon belül már nem a miénk az ingatlan.
Ebben az esetben is kell illetéket fizetnünk? Amennyiben kell, milyen összeg után?
A vásárolt ingatlanra (szintén lízingeljük) is kell duplán illetéket fizetnünk majd?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Zita

Kedves Zita!
Az illetékfizetéssel kapcsolatban a NAV illetékfőosztálya tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Bedőlt hiteles lakást, ami már faktoringnál van, illetve behajtónál, azt meglehet venni lízinggel?

Bedőlt hiteles lakást, ami már faktoringnál van, illetve behajtónál, azt meglehet venni lízinggel?

Kedves Julianna!
Végrehajtással terhelt ingatlan vételárának finanszírozásához – meghatározott feltételekkel – lakáscélú jelzáloghitel vehető igénybe.Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Mennyi önerő kell hozzá?

Kedves Gabriella!
További információkra lenne szükség ahhoz, hogy személyre szabott tájékoztatást tudjunk adni. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Érdeklődnék, hogy egy 10 éves lakáslízing lejárta után milyen összegről kell nyilatkozni a tulajdonosnak a NAV felé? Az eredeti árral vagy az ingatlan mai piaci értékével kell számolni a vagyonszerzési illeték kapcsán?
Köszönettel. Judit

Kedves Judit!
A kérdésben a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

137
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x