Vagyonközösség megszüntetésével igényelhető lakáshitel a házastárs bevonása nélkül? - Hitelnet.hu

Vagyonközösség megszüntetésével igényelhető lakáshitel a házastárs bevonása nélkül?

Tisztelt Hitelnet!

Lányom külön él a férjétől. Jogilag nem váltak el, de ügyvéd előtt megállapodtak a vagyonközösség megszüntetéséről, a vagyonmegosztásról. Megállapodásuk szerint – azonos feltételeknek megfelelően – gondoskodnak három kiskorú gyermekükről.

Lányom most használt lakás vásárlással szeretné megoldani saját és gyerekei lakhatását. Ilyen élethelyzetben kaphat-e Ő támogatott vagy akár piaci hitelt? Lányom dolgozik, önálló keresettel rendelkezik.

Válaszát köszönöm.
Éva

Kedves Éva!

Mivel a lánya és férje között nem áll fenn vagyonközösség, ezért az Ön lánya a vásárolni kívánt lakás vételárának kiegyenlítéséhez a férj bevonása nélkül is igényelhet lakásvásárlási hitelt. Ehhez ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett megállapodást kell mellékelni, melynek a következőket kell tartalmaznia:
– A vásárolni kívánt és a fedezetéül szolgáló ingatlan a lányának a különvagyonát fogja képezni.
– A férj kijelenti, hogy a célingatlanra semmilyen jogcímen nem tart igényt.
– Lánya vállalja, hogy a felvételre kerülő lakáshitel törlesztését a saját vagyonát képező forrásból fizeti.

Fenti nyilatkozattal elkerülhető, hogy a férjet is be kelljen vonni a hitelügyletbe.

Használt lakás vásárlásához támogatott és piaci lakáshitel egyaránt igénybe vehető. Az aktuális lakáshitel törlesztő részleteket honlapunkon összehasonlíthatja!

Az államilag támogatott lakásvásárlási hitel felvételéhez néhány jogszabályi előírásnak meg kell felelni. Ilyen például az, hogy a vásárolandó használt lakás vételára maximum 20 millió forint, a felvehető maximális hitelösszeg pedig 10 millió forint lehet. A jogosultsághoz legalább féléves folyamatos munkaviszony szükséges és az adósnak nem lehet köztartozása. A kamattámogatott lakáshitel felvételére lánya egyedülállóként, életkori megkötés nélkül jogosult lehet. A mértékét nem befolyásolja az eltartott gyermekek száma. A a futamidő első 5 évében használható ki.

Az államilag támogatott mellett érdemes megtekinteni a piaci kamatláb mellett kínált konstrukciókat is. Ezek alapját képező referenciakamat (BUBOR) jelenlegi folyamatos csökkenésének köszönhetően rendkívül kedvező törlesztő részlet érhető el piaci kamatozású lakáshitel felvételével is.

A vásárolni kívánt lakás jellemzőinek és a lánya jövedelmi helyzetének ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban is tudnak tájékoztatást adni az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Ehhez online adatlapunkat kellene kitölteniük!

További kérdés esetén, illetve a hitelügylet teljes körű díjmentes lebonyolításában a Hitelnet irodái készséggel állnak rendelkezésükre!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2014. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2019-03-07 - 13:52

Tisztelt Hölgyem/Uram!
9 év párkapcsolat utána párommal belevágtunk a lakásvásárlásba. 3 hónapja vettünk fel 6.000.000 Ft-ot. Sajnos a kapcsolatunk annyira megromlott, hogy szeretnénk szétmenni, de jelenleg a hitel az egyetlen, ami összeköt minket. Nem vagyunk házasok.
Felmerült, hogy adjuk el a lakást, de jelenleg belekezdtünk a felújításba, így nem tudnánk annyiért eladni, hogy ne bukjunk rajta.
A lakáshoz szeretnék ragaszkodni, így arra gondoltam, hogy átvállalnám a hitelt és egyedül fizetném tovább. Sajnos jelenleg bruttó 220.000 a keresetem, így nem hinném, hogy a bank engedné.
Esetleg lenne valami megoldás, hogy ne keljen eladni?
Előre is köszönöm!
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:29

Kedves Andrea!
Személyre szóló tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Anita szerint:

2018-01-24 - 05:31

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Házvásárlás előtt állunk, viszont a férjem KHR listás. Házasságunk előtt kötöttünk egy vagyonszerződést, miszerint nincs vagyonközösség köztünk. Ezt közjegyző által hitelesítettük is. Ebben az esetben kaphatok lakáshitelt? Van olyan bank, amelyik így ad lakáshitelt, hogy csak az én nevemre kerüljön a hitel és a ház is?
Előre is köszönöm!
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-26 - 16:08

Kedves Anita!
Bankpartnereink ez esetben is lekérik a házastárs adatait is a KHR-ben és negatív információ esetén sajnos nem működhet a fent leírtak szerinti hitelfelvétel.

Enikő szerint:

2017-10-26 - 04:50

Tisztelt Hitelnet!
Családi házat szeretnénk venni megyei jogú városban 15 millió Ft értékben. Van 3 millió Ft önerőnk, illetve 2 gyerekünk. Én passzív státusszal szerepelek a KHR listán április óta, férjem aktív.
Kérdéseim: kaphatok-e lakáshitelt úgy, hogy nem a férjem az adóstárs, hanem egy ismerősöm vagy testvérem, akivel egy háztartásban élünk és ő 3 hónapja dolgozik munkaerő-kölcsönző (jokerdiák) által egy cégnél, ahol nettó jövedelme kb. 120.000 forint. Az én jövedelmem nettó 150.000 forint + csalási pótlék.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Enikő

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-26 - 04:57

Kedves Enikő!
A házastársat kötelező bevonni a hitelügyletbe adóstársként, ám férje aktív KHR státusza miatt sajnos nem hitelképesek jelenleg.

Anikó szerint:

2016-05-24 - 13:51

Tisztelt Szakértők,
Arra lennék kíváncsi, hogy a férjem vehet-e fel lakáshitelt nélkülem és megfelelő adóstárs bevonásával, amennyiben a házassági szerződésünkben kikötöttük, hogy nem alkotunk vagyonközösséget?
Ugyanakkor érdekelne, hogy a CSOK támogatásnak feltétele-e a vagyonközösség?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 14:08

Kedves Anikó!
Hitelintézettől függ, hogy elfogadják-e ilyen esetben a házassági szerződést, mely tartalmazza, hogy nem alkotnak vagyonközösséget, vagy külön az adott lakásszerzésre vonatkozóan is előírnak bizonyos pontokat, amiket a szerződésnek tartalmaznia kell, például: az adós vállalja, hogy a felvételre kerülő lakáshitel törlesztését a saját vagyonát képező forrásból fizeti, házastárs kijelenti, hogy a célingatlanra semmilyen jogcímen nem tart igényt, stb.
CSOK jogosultságnak feltétele, hogy a célingatlanban férj és feleség egyaránt tulajdonjogot szerezzen.

Sándor szerint:

2016-01-20 - 22:38

T. Hitelnet!
1. Élettársammal közös lakásunk tulajdoni aránya 70-30 az ő javára. Megvásárolhatom-e a 20 százalékot tőle a Csok-ból?
2. Ha párom szüleinek nagyobb lakását vennénk meg, nekik a vételár különbözete után adózniuk kellene?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-22 - 14:39

Kedves Sándor!
1. Fenti vásárlásra a CSOK nem vehető igénybe.
2. Párja szülei közeli hozzátartozónak minősülnek, így a tőlük történő lakásvásárláshoz a CSOK nem vehető igénybe.

Tücsök szerint:

2015-09-10 - 11:52

Köszönöm szépen válaszát!

Tücsök szerint:

2015-09-10 - 09:20

Kedves Hitelnet,
Lehetséges úgy hitelt felvenni, hogy csak én lennék a tulajdonos és az adós is egy személyben, a férjem nem. Házassági vagyonelkülönítési szerződésünk van, mely szabályozza, hogy szerezhetünk egymás nélkül tulajdont.
Köszönöm válaszát!
Tücsök

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-10 - 11:30

Kedves Tücsök!
Megfelelő tartalmú vagyonközösséget megszüntető szerződéssel van lehetőség hitelfelvételre a férj bevonása nélkül is. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Balázs szerint:

2015-08-03 - 15:40

Tisztelt szakértő!
A feleségemmel közjegyzői bejegyzett vagyonmegosztással külön élünk, de nem váltunk el. Két gyermekünk velem él, és költözne egy most vásárolandó házba. Semmilyen támogatást nem vettünk még igénybe. Jogosult vagyok CSOK igénylésre egyedül? A banki hitelhez megfelelek így egyedül, de az állami támogatáshoz viszont nem tudom.
Előre is köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-05 - 13:55

Kedves Balázs!
A vonatkozó kormányrendelet alapján házastársi kapcsolat fennállása esetén mindkét félnek tulajdonjoghoz kell jutni a CSOK igénybevételével vásárolandó házban, így véleményünk szerint vagyonmegosztással CSOK nem vehető igénybe, de javasoljuk a hitelintézet megkérdezését is.

Edit szerint:

2015-05-07 - 17:01

T. Cím!
Használt lakást szeretnék vásárolni. A vételár 30 %-a rendelkezésemre áll. A hiányzó részre szeretnék felvenni hitelt. A bruttó keresetem 117 ezer Ft. Hivatalosan nem vagyok elvált, de évek óta külön élek a férjemtől. A hitelt önállóan, a férjem kizárásával szeretném lebonyolítani egy olyan személy bevonásával, aki szintén hivatalosan házas. Az érintett személy nyugdíjjal rendelkezik és vállalkozásából igazolt jövedelemmel.
Van-e arra lehetőség, hogy közösen vegyük fel a hitelt a családi ház megvásárlására, vagy ha erre nincs mód, akkor milyen lehetőség mutatkozik, rövid lejárattal, amivel 2 millió Ft-ot előteremthető, viszonylag elfogadható kamattal. Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-08 - 08:11

Kedves Edit!
Nem kötelező bevonni az igénylő házastársát a hitelügyletbe, ha közjegyző által hitelesített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirattal igazolják, hogy a köztük vagyonközösség nem áll fenn. Arról, hogy a házassági vagyonjogi szerződésben pontosan mit kell rögzíteni, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Mivel mindketten házasok, ezért mindkettejük részéről szükség lenne erre az okiratra a közös hitelfelvételhez.
Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltését követően Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról!

Erzsébet szerint:

2015-03-16 - 20:56

Tisztelt cím!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni: jelenleg még házasságban élek, de már áruljuk a férjemmel közös lakásunkat. Eladás után szeretnék hitelt felvenni és egy másik lakást vásárolni egyedül. Kb. 5 millió Ft hitelre lesz szükségem, 10 évre szeretném felvenni. Kaphatok hitelt egyedül házasságban is, adóstárs nélkül? Az eladásból kb. 5-6 millió Ft lesz az enyém.
Válaszukat és segítségüket köszönöm!
Tisztelettel: Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-25 - 08:49

Kedves Erzsébet!
Nem kötelező adóstársként bevonni a hitelbe, ha a közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirattal igazolják, hogy az igénylő és házastársa között vagyonközösség nem áll fenn. A házassági vagyonjogi szerződésben a házastársak a hiteltartozás fennállásának időtartamára visszavonhatatlanul kijelentik a következőket:
– Az ingatlan, amely a szóban forgó hitel fedezetéül szolgál az adós, mint házastárs különvagyonát képezi,
– Ezen hitelben adósként nem szereplő házastárs kijelenti, hogy fenti ingatlanra semmilyen formában és jogcímen igényt nem támaszt,
– Ezen hitelt az adós, mint házastárs a házastársak által az ő különvagyonának tekintett forrásból törleszti.
Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Éva szerint:

2014-11-24 - 14:51

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném megkérdezni, hogy lakáslízing vagy lakáshitel igénybe vétele esetén kötelező-e házastársat is bevonni a hitelbe/lízingbe.
Kérdésem oka, hogy jelenleg házasságban élek, férjemmel azonos lakcímen, viszont szeretnék vásárolni önállóan egy lakást, mely teljes egészében a saját nevemen lenne és a hitelbe sem szeretnék adóstársat, kezest bevonni.
A megvásárolni kívánt lakás vételára 4-5 m Ft lenne, önrész 1-1,5 m Ft, a hitel összege 3-3,5 m Ft. Nettó munkabérem 189.000 Ft/hó, kormánytisztviselői jogviszonyban dolgozom, munkaviszonyom már 16 éve folyamatos. Nettó béremet 85-90 ezer forint/hó már meglévő hiteltörlesztés terheli. Eltartottam nincs.
Köszönöm előre is válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-25 - 13:11

Kedves Éva!
A jelenlegi szabályozás alapján a házastárs bevonása nélkül nem lehetséges sem lakáshitel, sem lakáslízing felvétele. A vásárolandó lakásnak lehetne 1/1-ben a tulajdonosa, de férjének mindenképpen szerepelnie kellene a hitelügyletben.

László szerint:

2014-11-14 - 13:11

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel szeretnénk egy használt házat venni, ami csak az én nevemen lenne, és csak az én nevemre vennénk fel a hitelt. A keresetem nettó 200 000 forint. A ház 11 millió forintba kerülne, ennek a 30%-a lenne az önerő. A fennmaradó 7,7 millió forintot szeretnénk államilag támogatott hitelként felvenni. A kérdésem az lenne, hogy kaphatnék-e ennyi hitelt?
Üdvözlettel, László

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-14 - 13:51

Kedves László!
Jelzáloghitel a házastárs bevonása nélkül nem vehető fel egyik hitelintézetnél sem. A hitelügyletben a feleségének is szerepelnie kell akkor is, ha ő nem lesz tulajdonosa a megvásárolni kívánt ingatlannak. Ettől a szabálytól eltérni sajnos nem lehet. Ha megoldható, hogy felesége is részt vegyen a hitelben, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják a szükséges önerő mértékéről és az elérhető hitelkonstrukciókról!

Judit szerint:

2014-06-26 - 14:25

Köszönettel vettem korábbi tanácsukat, megoldódott az adóstársi problémám úgy, hogy nem írtam alá a szerződést. Ennek ellenére férjem újra indítja hitelkérelmét (egyedül), de állítólag most is alá kell írnom mint adóstárs, de mivel kötünk egy vagyon-nyilatkozatot, hogy a vásárolni kívánt lakást egyedül ő hozza be a házasságba, így én és a gyermekek is mentesülnek az esetleges fizetési kötelezettségek alól. Ez valóban így van?
Házasságunk megromlott, munkahelyem ebben a hónapban megszűnik, két gyermekem van (egyik közös jelenlegi férjemmel). Jelenlegi albérletünk júni.30-án megszűnik, én gyermekeimmel szüleimhez költözöm, férjem az édesanyjához.
Gondolom, kellően felvázoltam jelenlegi helyzetünket, és ismételten várom jogi tanácsukat.
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-26 - 14:29

Kedves Judit!
A hitelhez elfogadható vagyonnyilatkozatban a férjének vállalnia kell, hogy a lakáshitel törlesztését a saját vagyonát képező forrásból fedezi, de hogy egy esetleges nemfizetés következtében Önt valóban nem terheli-e fizetési kötelezettség, nem tudjuk megmondani, mivel jogi kérdésekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk ez ügyben jogi szakértő megkeresését!

Zsuzsanna szerint:

2014-01-30 - 11:59

Használt lakás vásárláshoz, ezen belül közös tulajdon megszüntetéséhez keresek hitelt, a lakás 50 %-a már az enyém volt, most a másik felét szeretném megvásárolni a testvéremtől. Ez nem zár-e ki a támogatott lakáshitel felvételéből?

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-30 - 12:45

Kedves Zsuzsanna!
Ha a tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladja meg a 20 millió forintot és megfelel az egyéb igénylési feltételeknek is, akkor a leírtak alapján jogosult lehet támogatott lakáshitel felvételére. A konkrét hitellehetőségeket személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkból ismerheti meg! Ehhez kérjük, töltse ki online űrlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések