Tulajdonrész kivásárlás hitelátvállalással?

A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
múlt év decemberében a párommal vásároltunk egy ingatlant, idén januárba költöztük be. Nem vagyunk házasok, nincsenek gyerekeink, de ha jól tudom a közös lakcím miatt élettársi viszonynak számít a miénk. A lakáson jelzálog van csak 25% önrésszel rendelkeztünk a vásárláskor, a tulajdonjoguk 50-50%. A párom adós, én kezes lettem, bár akkor nem volt munkám és főállású diák voltam-vagyok a mai napig, bár ez év márciusában indítottam el vállalkozásom az egyetemi tanulmányaim mellett. Ő bejelentett alkalmazott évek óta ugyanannál a cégnél. Kapcsolatunk nagyon megromlott, szeretnék külön költözni. A közös ingatlant szeretném megtartani, természetesen immár csak sajátként. Kérdésem, hogy a banknál mennyi esélyem van a hitel átvállalására, illetve mennyit kell fizetnem a (volt) páromnak az ingatlan tulajdonhányadáért? Azt hallottam, hogy jelzáloghiteles esetekben nem kell az ingatlan értékének 50%-át kifizetnem, hisze a bank a tulajdonos, így annyival tartozok neki, amennyit a bank felé ő törlesztett idáig. Igaz ez?
Nagyon várom a választ és előre is köszönöm!
Kérdést feltette: Rabia

Kedves Érdeklődő!

Lakáshitel igényléséhez legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelmet kell igazolni. Ha vállalkozóként dolgozik, jövedelme csak abban az esetben fogadható el, ha rendelkezik legalább egy éves vállalkozói múlttal. Alkalmazottak esetén elég a háromhavi munkaviszony a jelenlegi munkahelyen.

A párja tulajdoni hányadáért fizetendő összeg az Önök közötti megállapodáson múlik. Ezt nemcsak az eddig befizetett törlesztő részlet összege, hanem az is befolyásolhatja, hogy az ingatlan vásárlásakor a 25%-os önrésszel melyikük milyen arányban rendelkezett.


Utolsó módosítás: 2014. január 22. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Eszenyi Tamás szerint:

2015-03-24 - 22:05

Tisztelt Hitelnet!
A párommal vásároltunk egy ingatlant hitelre! 50-50% tulajdonos! Az anyukája adta a foglalót, amiről papír van! Úgy gondolta a párom, neki nem jó már ez a kapcsolat és mindenképp el akar küldeni a házból! Mondtam neki, hogy fizesse ki a részem. Adóstársa vagyok a hitelben! Milyen megoldás lehetséges ilyen esetben?
Várom válaszát, előre is köszönöm segítségét!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-25 - 17:10

Kedves Tamás!
A hitelszerződésből történő kilépés lehetőségéről az adott ügylet részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Anita szerint:

2014-11-14 - 22:12

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő: Párom elvált a feleségétől, a ház közös tulajdonban van 50-50%-ban, jelzáloghiteles. Egyedül a párom fizeti a részleteket. Jelenleg a házban ketten élünk.
Milyen lehetőségek vannak arra, hogy a hitel és a tulajdonjog az Én és a párom nevén legyen? Ilyen esetben van lehetőség hitelátvállalásra vagy esetleg az exfeleség tulajdonrész kivásárlására? Sajnos megtakarított pénzem nincsen.
Válaszukat előre is köszönöm.
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-15 - 13:02

Kedves Anita!
Van lehetőség arra, hogy Ön megvásárolja párja volt feleségétől a tulajdonrészét és egyúttal átvállalja a hitelt. A hitelátvállalás feltételeiről a hitelnyújtó bank tudja tájékoztatni Önöket az adott ügylet ismeretében. Az, hogy a volt feleséggel mekkora összegben tudnak megállapodni, az Önökön múlik.

Ili szerint:

2014-08-27 - 10:57

Van egy ingatlanom, amelyen 2 millió Ft-nak megfelelő svájci frankos jelzáloghitel és kb. 2 millió Ft-nak megfelelő végrehajtói bejegyzés szerepel. A lányom megváltaná az ingatlan tulajdonjogát, kb. 4 millió Ft-os hitellel, akkor én a haszonélvezeti jogomat megtarthatnám-e? A kölcsönből kifizetném a végrehajtói hitelt. A lányom munkaviszonyban van, nem báros.

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-27 - 11:21

Kedves Ili!
Amennyiben lánya megvásárolná Öntől az ingatlan tulajdonjogát, Ön nem maradhatna a lakás haszonélvezője sem.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések