Tulajdoni hányad kivásárlása

Családi okok miatt a tulajdonában lévő ingatlanhányad eladására kényszerül, esetleg olyan lakóingatlant kíván 1/1 arányban megszerezni, melynek részben már Ön is tulajdonosa?

Lakóingatlan tulajdoni hányadának megvásárlásakor Ön normál lakásvásárlási hitel igénylésére lehet jogosult. Ebben az esetben hitelezés tekintetében ugyanolyan eljárás érvényes, mint akármely más lakóingatlan megszerzésekor.

Fontos, hogy Ön rendelkezzen igazolható jövedelemmel. E tekintetben olyan munkaviszony fogadható el, mely legalább három hónapja fennáll, s Ön nincsen sem próbaidő, sem felmondási idő alatt. A rendszeres munkabér összegének el kell érnie a minimálbér összegét, illetve – hitelösszegtől függően – ennél magasabb összegű jövedelem igazolására is szükség lehet. A tulajdoni hányad megvásárlásához szükséges jövedelem nagyságáról Hitelszakértőink a konkrét kölcsönügylet ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni.

A tulajdoni hányad megvásárlásáról adásvételi szerződést kell kötni, melynek tartalmaznia kell mindazon pontokat, melyeket az egyes pénzintézetek előírnak az adásvételi szerződés tartalmi követelményeként. Az Önnek megfelelő bank kiválasztása után Kollégáink készséggel adnak felvilágosítást e tartalmi követelményekkel kapcsolatban is.

A tulajdoni hányad megvásárlására irányuló hitelkérelem elindításához szükség van arra, hogy az adásvételi szerződés bekerüljön az illetékes földhivatalba, majd az ingatlan tulajdoni lapjának széljegyén feltüntetésre kerüljön a tulajdonjog bejegyzésre irányuló kérelem.

Az ingatlannak el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéket. Az ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezésének, valamint földrajzi elhelyezkedésének is meg kell felelnie az előírásoknak.
A hitelbírálat során a pénzintézetek vizsgálják az igénylők jövedelmi helyzetét, meghatározva az ügyfelek hitelezhetőségi limitjét, s ez alapján kerül meghatározásra, hogy mekkora összegű kölcsönt vehet fel a leendő adós.

A Hitelnet irodáiban van azonban arra is lehetőség, hogy még az adásvételi szerződés megkötése, valamint a tulajdonrész kivásárlása előtt Kollégáink felmérjék az Ön hitelképességét, s elvégezzék a kölcsönügylet előminősítést, díjmentesen.

Ha Ön a havi törlesztő részletetek összegéről kíván tájékozódni, akkor tulajdoni hányad megvásárlása esetén is használhatja Hitelkalkulátorunkat, melyből kiválasztva a „Lakásvásárlási hitel” megnevezést, megtudhatja a kívánt részleteket. Fontos tudni azonban, hogy a tulajdoni hányad megvásárlását célzó lakáskölcsönök is kizárólag forint alapon érhetők el, piaci kamatozású lakáskölcsön igénylésével.

Ha eljuttatja ajánlatkérését a Hitelnethoz, akkor Tanácsadóink személyre szabottan keresik meg az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót!


Utolsó módosítás: 2010. augusztus 31. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anikó szerint:

2014-09-08 - 13:35

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy ingatlantulajdonnál mit jelent pontosan az egyhatod rész. Az ingatlan eladáson van, a vásárló 10 millió forintot fizet érte. Ez mit jelent anyagiakban a számomra, ha a fent említett részben vagyok tulajdonos?
Lehet banális a kérdésem, de már annyiféle választ hallottam laikusoktól 🙂
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-09 - 12:09

Kedves Anikó!
Ha az ingatlant 10 millió forintért adják el, s ebben Önnek 1/6 tulajdoni hányada van, akkor az számszerűsítve azt jelenti, hogy Önt 1.666.666 Ft illeti meg.

Anett szerint:

2014-09-02 - 12:36

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 1/1 arányú ingatlan tulajdonom, melynek megvásárlásához anno az édesapámtól kaptam kölcsön 4 millió Ft-ot. Az ingatlan értéke kb. 8 millió Ft. A kölcsönt úgy tudom visszafizetni édesapámnak, hogy az ingatlanom 1/2-ét adásvétel útján átruháznám rá, tehát a 4 millió Ft kölcsönösszeg beszámításra kerülne.
Kérdezném, hogy ezt követően fel tudok-e venni lakásvásárlási hitelt 4 millió Ft összegben, hogy megváltsam az édesapám 1/2 tulajdoni hányadát, hogy ismét 1/1 arányú tulajdonosa legyek az ingatlanomnak?

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-02 - 12:47

Kedves Anett!
Tulajdonrész kivásárlásra elvileg igényelhető lakáshitel, de hogy megkaphatja-e a szükséges 4 millió forintot, az egyéb tényezőktől – például jövedelmi helyzet – is függ. Ennél egyszerűbb megoldás lehet, ha a saját tulajdonában lévő ingatlanra szabad felhasználású jelzáloghitelt vesz fel, melyből megadhatja tartozását édesapjának. A szabad felhasználású jelzáloghitelek havi törlesztő részletét online Hitelkalkulátorunk segítségével megismerheti, de online ajánlatkérését követően Tanácsadóink is készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot!

Csaba szerint:

2014-09-01 - 13:49

Üdvözlöm!
Megvásároltam egy ház felét, a másik felét szeretné a párom megvásárolni a tulajdonostól! Fedezetként lehet az én tulajdoni részemet a banknak ajánlani?
Köszönettel, Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-01 - 13:51

Kedves Csaba!
A tulajdonrész kivásárlásra igényelt hitel fedezetét az érintett teljes ingatlan képezheti, csak az Ön tulajdoni hányada nem lehet fedezet. A bank tehát a teljes ingatlanra jegyezteti be jelzálogjogát.
Ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványukat, Szakértőink konkrét hitelajánlatot tudnak Önnek készíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések