TB jogviszony igazolás már elektronikus formában is elfogadható?

Az állami kamattámogatású hitelek – babaváró kölcsön, otthonteremtési hitelek – igénylésekor TB jogviszony igazolást szükséges benyújtanunk. Ezt eddig papír alapon kellett a hitelintézetekhez beadni. Az MNB azonban a hitelintézetekhez intézett vezetői körlevelében arra szólította fel a bankokat, hogy fenti esetekben fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek TB jogviszonyának igazolására.

Az MNB arra hívta fel a hitelnyújtó pénzintézetek figyelmét, hogy az államilag támogatott hitelek esetében a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítványokat elektronikusan is fogadják el, ne csak az ügyfél által személyesen, papír alapon benyújtva.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

TB jogviszony igazolása

A kamattámogatott kölcsönöknél igénylési feltétel, hogy a támogatott személy – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – megfelelő társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt igazoljon. Ezeket az úgynevezett hatósági bizonyítványokat a pénzintézetek többsége kizárólag személyes ügyintézéssel fogadja be az ügyfelektől, elektronikus formában nem. Jóllehet a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet kifejezetten rögzíti, hogy az ahhoz kapcsolódó kérelmek elektronikusan is előterjeszthetők. Adott hitelintézet a kormányrendelet szerint utóbbi esetben közvetlenül az illetékes kormányhivatalhoz fordulva szerezheti be a TB jogviszony igazolást.

TB jogviszony benyújtása elektronikus formában

A jegybank vezetői körlevele értelmében a hitelintézeteknek el kell fogadni hitelesnek az elektronikusan kiállított, az adott hatóság által előzőleg az igénylő ügyfélkapujára megküldött dokumentumokat. Az MNB arra kéri a bankokat, a vírushelyzetre tekintettel alakítsák ki online felületüket, ahova az ügyfelek feltölthetik az elektronikusan kiállított dokumentumokat az igazolások hitelességével kapcsolatos aggályok elkerülése érdekében. Ezzel elkerülhető lenne a személyes ügyintézés, egyszerűsödne a folyamat.

Személyes ügyintézés mellőzése a bankszektorban

A jegybank általánosságban is újra felhívta a hitelintézetek figyelmét arra, hogy a jogszabályi keretek között tegyék lehetővé ügyfeleik számára a személyes megjelenést mellőző ügyintézést. Ennek főként azokban az esetekben bír nagy jelentőséggel, ahol jogszabály állapít meg határidőt az egyes jognyilatkozatok megtételére. Ilyen például babaváró kölcsön esetében a hitelkérelem benyújtására, a törlesztés szüneteltetésére és a gyermekvállalási támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem benyújtása.


Utolsó módosítás: 2020. április 14. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések