Próbaidő alatt van lehetőség lakáshitel felvételére?

Üdvözlöm,

Németországban dolgozom 10 hónapja, a cég ahol dolgozom a korábbi magyarországi cégünk anyavállalata – ott 10 évet dolgoztam. Itt kint az a szokás, hogy 2×1 év próbaidős időszak van kezdetben-nációra való tekintet nélkül-, majd ezután jön a határozatlan időre szóló munkaszerződés. Tudom, hogy van lehetőség külföldön dolgozóként hitelt felvenni, engem inkább az érdekelne, hogy “próbaidő” alatt van-e lehetőség hitelfelvételre? Pláne annak függvényében, hogy a konszernél már 11 éve dolgozom, igaz a No-i munkavállalással új munkaszerződést kötöttem.

Volt “szerencsém” érdeklődni a K&H bank egyik fiókjában, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a hazai bank milyen irracionálisan “köti az ebet a karóhoz”. A bank szempontjából az ügyfél pénzügyi helyzete az elsődleges szempont – meggyőződik a bank, adott ügyél képes-e később a hitel törlesztő részleteit fizetni, rendelkezésre áll kellő fedezet a későbbi nem várt helyzetek esetére is stb. . Ha ez a szempont, akkor nem igazán értem, hogy egy nettó 700 ezer forintos jövedelemmel rendelkező mérnök, akinek otthon 3 ingatlana van megyeszékhelyen (1/1-es tulajdonnal), ingatlanok piaci értéke kb. 45 M forint, fennálló forint hitele kb. 2M forint (55 ezer/hó), miért kapja azt a választ a fiókvezetőtől 6-7 M forint újbóli kölcsön igénylésekor, hogy “inkább Németországban próbálkozzon hitelfelvétellel…”.

Ennyi rugalmasság nincs a hazai bankokban? Tud esetleg segíteni, melyik haza bank “kapitalizálódott” már 2x évvel a rendszerváltás óta? Melyik bank képes hitelt nyújtani, hogy befektetési céllal vásárolhassak ingatlant, már a próbaidős időszak alatt?

Válaszát előre is köszönöm.
Oli

Kedves Oli!

Ha valóban próbaidő alatt áll, akkor a magyarországi pénzintézeteknél sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre, mert a bankok mindegyikének szabályzata tartalmazza, hogy a hitelfelvevő nem lehet próbaidőn.

Amennyiben esetleg arról van szó, hogy munkaszerződése nem határozatlan, hanem határozott idejű, de próbaidős már kikötés nincsen, akkor lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Határozott idejű munkaszerződést sem fogad ugyan el minden bank, de bizonyos feltételekkel megoldható a hitelhez jutás.

Bankpartnereinknél az alábbi feltétel valamelyikének teljesülésekor fogadható el a határozott idejű, de nem próbaidős munkaviszony:
1. A munkaviszony ugyanazon munkáltatónál minimum 3 hónapja fennáll és a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónapra szól valamely Európai Uniós vagy svájci székhelyű munkáltatónál, vagy
2. Legalább egyszer meghosszabbításra került, és a legutolsó meghosszabbításhoz képeset legalább 3 hónapja fennáll, és a munkaviszony eredeti létesítésének dátuma óta legalább 12 hónap eltelt.

Fenti feltételek teljesülése esetén Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető lakásvásárlási hitelekről online ajánlatkérést követően!


Utolsó módosítás: 2015. október 20. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ádám szerint:

2017-02-28 - 13:20

Érdeklődni szeretnék, hogy menyasszonyom jövedelme figyelembe vehető-e lakáshitel igénylésekkor, ha munkahely váltás miatt próbaidőn van.
Ez bankonként eltérő lehet?

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-28 - 15:18

Kedves Ádám!
Próbaidős munkaviszony sajnos egyik hitelintézetnél sem fogadható el hitelfelvételnél.

Ádám szerint:

2017-02-28 - 15:37

Kedves hitelne!

Köszönöm válaszát!
A hitelnet-en az alábbi információkat találtam:

“Amennyiben jelenlegi munkahelyén Önnek még nincs meg a 3 hónapos munkaviszonya, de házastársa vagy élettársa rendelkezik a bankok elvárásainak megfelelő munkaviszonnyal és jövedelemmel, akkor őt adósként bevonva az ügyletbe, megoldható a hitelfelvétel.”

https://hitelnet.hu/lakashitel/lakashitel-igenylesehez-szukseges-munkaviszony/

“Kötelezően bevonandó adóstárs a hiteligénylő házastársa illetve élettársa. Neki tehát minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben, azonban nem elvárás, hogy megfeleljen az adóssal szemben támasztott követelményeknek, de amennyiben jövedelménél és életkoránál fogva részt tud venni a hitelügyletben, akkor jövedelme a háztartás bevételeihez hozzáadódik, s ez esetben adós és adóstárs fizetőképességét az adott bank együttesen vizsgálja.”

https://hitelnet.hu/lakashitel/ki-lehet-adostars/

Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy menyasszonyom jövedelme beszámítható próbaidő esetén is. Rosszul értelmezem?

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-28 - 20:52

Kedves Ádám!
Egy hitelügyletben a házastárs, élettárs kötelezően bevonandó adóstárs akkor is, ha nem rendelkezik a bank által elfogadható jövedelemmel. Próbaidőn lévő házastársat, élettársat tehát ugyanúgy be kell vonni a hitelügyletbe, de keresetét a jövedelemvizsgálat során nem veszik figyelembe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések