Passzív BAR lista lejárata után kaphatok lakáshitelt vásárlásra?

Tisztelt Cim!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy használt lakást szeretnék jövőre vásárolni 5 millió forintig Budapesten. Februárban egy nagyobb összeghez jutok, így egy 3 millió forintos hitel elegendő lenne a számomra 5 éves futamidővel.

Önök szerint külföldi bejelentett határozatlan idejű munkaviszonnyal (Anglia, fel éve) illetve úgy, hogy idén telt le az 5 éves várakozási időm a passzív Bar listán, kaphatok hitelt?
Továbbá mennyi idő alatt van lehetőség ezt lebonyolítani és melyik banknál adottak eme feltételek? (Úgy vennék ki szabadságot itteni munkahelyen.)

A hitelt természetesen innen törleszteném, a lakásban pedig a gyermekem lakna addig, míg ide köt a munkám.

Válaszukat köszönöm előre is, tisztelettel, Szilvia.

Kedves Szilvia!

Külföldi, angliai munkaviszonnyal is igénybe lehet venni lakáshitelt Magyarországon. A hiteligényléshez a féléves, határozatlan idejű munkaszerződés megfelelő. A hitelintézetek finanszírozási arányát és a jogszabály által megengedett felső finanszírozási határt figyelembe véve 5 millió forintot érő használt lakásra elvileg felvehető 3 millió forint összegű lakásvásárlási hitel.

A jelenlegi szabályozás szerint a korábban BAR listás személy adatai a tartozás visszafizetését követően, már 1 év után törölhetők a passzív státuszból is. Ha a korábbi hitelmulasztása már 5 éve visszafizetésre került, akkor tehát nincs akadálya az újabb hitelfelvételnek.

A vételár kiegyenlítése forint alapú, piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével történhet. Erre a célra 5 éves kamattámogatással, államilag támogatott lakásvásárlási hitelt is kínálnak a pénzintézetek, de ahhoz OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiadott igazolást kell bemutatnia az igénylőnek a minimum 180 napos biztosítási jogviszonyáról, amit külföldi munkaviszony esetén az OEP nem tud kiadni.

Napjainkban azonban a jegybanki alapkamat mértékének folyamatos csökkentése miatt a piaci lakáshitelek is abszolút versenyképes konstrukciót jelentenek a bankpiacon. Erről Ön is meggyőződhet, ha megtekinti a használt lakás vásárlás esetén fizetendő aktuális törlesztő részleteket.

A hitelügylet lebonyolítása az adásvételi szerződés megkötésétől és a hiánytalan hitelkérelmi dokumentáció benyújtásától számítva körülbelül 1 hónap. A Hitelnet irodáiban Szakértőink még az adásvételi szerződés aláírása előtt előzetes hitelbírálatot végeznek, így elkerülhető, hogy egy esetleges elutasítás miatt elveszítse az átadott foglalót.

Javasoljuk, hogy első körben töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önnek. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő hitelkonstrukciót, akkor díjmentesen vállaljuk a hitelügylet teljes körű lebonyolítását is! Ha további kérdései lennének, készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2013. december 10. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gabriella szerint:

2018-09-30 - 21:10

Üdv!
2017. november 7-én kifizettem a tartozásom! Férjem nem KHR listás! Csak novemberben igényelhetek hitelt? Csok?
Köszönettel.
Gabriella

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-01 - 09:37

Kedves Gabriella!
Egyik bankpartnerünknél már legalább 6 havi passzív KHR státusszal is igényelhető lakáshitel. A többi banknál akkor nyílhat lehetősége lakáshitel felvételére, ha a tartozást rendezését követő 1 év lejár és az információt törlik a KHR-ből. A CSOK kérelmet – amennyiben hitelfelvétel is történik – a hitelkérelemmel együtt lehet benyújtani.
Csak CSOK igénylés – hiteligény nélkül – bármikor működhet. Ebben az esetben az ügyfelek KHR státuszát a hitelintézetek nem vizsgálják.

Gábor szerint:

2014-06-02 - 21:47

Melyik banknál vagyok bar listán? Meddig vagyok a listán? Bar listásként kaphatok-e hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-03 - 14:02

Kedves Gábor!
KHR tudakozványt bármely magyarországi pénzintézetnél lekérhet. Ezt célszerű a számlavezető banknál megtenni. Ebből tájékozódhat a hitelmulasztásairól, a fennálló tartozások összegéről és a hitelfolyósító bankról. Ha adatai negatív tartalommal szerepelnek a BAR listán, akkor sajnos nem tud egyik pénzintézetnél sem hitelhez jutni.

Nikolett szerint:

2014-03-26 - 21:32

Idén kikértem a KHR listát, melyben az állt, hogy lezárt tartozásom van/volt! Veszteségként leírva 2012.03.29-én. A kérdésem az lenne, mennyi idő múlva kaphatok hitelt? És akkor ez most aktív státuszt jelent?
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2014-03-27 - 10:18

Kedves Nikolett!
A veszteséggel lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek. Ön tehát jelenleg passzív státuszban szerepel a BAR listán. Amíg ez meg nem szűnik (2017.03.29.), addig sajnos nem hitelképes pénzügyi partnereinknél.

Rné szerint:

2015-11-04 - 15:52

Üdv!
Hasonló cipőben járok. 2006-os hitel, 2012-ben veszteségként leírva. Viszont aktív státuszban vagyok tartva. Ilyenkor mi a helyzet? Családtagnak vettem fel 200.000 Ft hitelt, a családtag elhunyt. Azt hittem, mivel senki nem szólt hozzám, hogy a hitel ki van egyenlítve. Most szükségem lett volna hitelre, most derült ki, hogy BAR listás vagyok, aktív státusszal.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm, ha választ kapok.
Üdv.
Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-05 - 11:42

Kedves Asszonyom!
A tartozás maradéktalan kiegyenlítése után passzív státuszba kerül, s jelzáloghitel felvételére legkorábban 6 havi passzív státusz meglétét követően kerülhet sor.

Gábor szerint:

2014-02-15 - 10:22

Én aktív, a nejem passzív báros, ami áprilisban lesz 1 éve. Van-e lehetőség hitelhez jutni házvásárláshoz?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-17 - 10:29

Kedves Gábor!
Ha letelik az egy év passzív BAR státusz, akkor a felesége ismét hitelképesség válhatna, mivel 1 év után törölhető a negatív információ a rendszerből. De ami gondot jelent a házvásárlásnál az az, hogy a házastárs bevonása kötelező a hitelügyletbe, Ön tehát nem hagyható ki a kölcsönből. Az Ön aktív BAR listája miatt viszont sajnos elutasítás vár a hitelkérelmükre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések