Önerő nélkül vehetünk olyan lakást, amit olcsóbban adnak, mint a forgalmi értéke?

2012-ben lakás vásárlását tervezzük és ehhez szeretnénk lakáshitelt igényelni. Amit kinéztünk családi ház, Szeged mellett lenne és 8 millió forintért meg lehetne szerezni. A tulajdonos már régóta hirdeti, volt az ára 11 millió forint is, de nem tudta eddig eladni. Mind a ketten több éves megbízható jövedelemmel és viszonylag jó fizetéssel rendelkezünk. Hitelt eddig nem vettünk fel, de sajnos sok megtakarított pénzünk sincsen.

Az lenne a kérésem, hogy abban az esetben, ha a ház ára több millió forinttal olcsóbb, mint szerintünk az értéke, akkor az beszámíthat-e önerőként. Esetleg valamilyen állami támogatást igényelhetünk-e, bár ha jól olvastuk az Önök oldalán, akkor a szocpolt csak építkezésre vagy új lakás vásárlására lehet felvenni.

Előre is köszönöm válaszukat.

Zsuzsa és Zsolt

Kedves Zsuzsa és Zsolt!

Köszönjük szépen megkeresésüket!

2009-óta a banki szabályozáson túlmenően jogszabály i rögzíti, hogy egy ingatlan forgalmi értékéhez képest mekkora arányú lakáshitel igényelhető. Ennek értelmében jelenleg a felvehető hitel összege nem lehet több, mint a megvásárolandó lakás vagy családi ház forgalmi értékének 80 %-a, de csak abban az esetben, ha az adósok megfelelnek a banki hitelbírálatnak, azaz rendelkeznek elegendő jövedelemmel. Az ingatlan bank által elfogadható forgalmi értéke és a vételár között azonban nem lehet 10 %-nál nagyobb eltérés, tehát hiába ér többet egy ház a vételárnál, a pénzintézetek általában ebben az esetben is az alacsonyabbat, azaz a vételárat veszik figyelembe a hitelbírálat során.

Jelenleg vissza nem térítendő állami támogatás valóban csak az Ön által is felsorolt célokra igényelhető, használt lakás vásárlásra nem.

Az elvárt saját erő kiváltható egy kiegészítő ingatlan fedezet bevonásával, aminek nem szükséges az adós tulajdonába lennie, annak tulajdonosa lehet bárki. Amennyiben lehetőség van ilyen bevonására vagy megoldható a 20 % körüli saját erő, akkor kérem töltsék ki online ajánlatkérő adatlapunkat és tanácsadóink egyedi ajánlatokat készítenek a megadott adatok alapján az Önök számára.

További kérdésük esetén állunk szíves rendelkezésükre.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Bob szerint:

2012-04-22 - 16:03

Belgiumban élek és dolgozok. Kettős állampolgár vagyok. Lakást szeretnék venni Budapesten. Mire van szükségem és hogy tudnék elindulni?

Hitelnet szerint:

2012-04-22 - 16:08

Kedves Bob!
Kettős állampolgárként is van lehetőség hitelfelvételre. Ahhoz, hogy személyre szóló lakásvásárlási hitelajánlatot tudjunk Önnek adni, további információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Hitelszakértőink ismertetni fogják a hitellehetőségeket.

Gergely szerint:

2012-04-04 - 16:40

Tisztelt Cím!
2008. óta vagyok egyéni vállalkozó, 2009-ben és 2010-ben veszteséges voltam, viszont 2011. évben volt 1,5 M Ft bevételem.
Szeretnék kb. 6 M Ft hitelt felvenni. A kérdésem az lenne, hogy így hitelképes vagyok-e? (A szüleimet mint adóstársakat be tudom vonni a hitelbe, az ő jövedelmük összesen nettó 150e Ft.)

Hitelnet szerint:

2012-04-05 - 11:07

Kedves Gergely!
Egyéni vállalkozók hiteligénylésekor NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által kiállított jövedelemigazolás, valamint szintén NAV által kiadott nemleges adótartozást igazoló dokumentum bemutatása szükséges. A jövedelemigazoláson szereplő összegnek el kell érnie legalább a mindenkori minimálbér összegét. A hitelintézetek elsődlegesen ez, s nem az éves árbevétel alapján végzik a jövedelemvizsgálatot.
A hitelképesség megállapításához további információkra lenne szükségünk, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s személyre szóló hitelajánlat formájában fogjuk tájékoztatni a lehetőségekről!

Edina szerint:

2012-04-02 - 19:44

Az állami kamattámogatású hitel ház bővítésére felvehető? A ház a férjem tulajdonában van, szeretnénk oda költözni, de előtte a meglévő részt felújítani, és további helyiségeket hozzáépíteni. Van lehetőségünk a hitelre?

Hitelnet szerint:

2012-04-02 - 19:47

Kedves Edina!
Az Otthonteremtési program keretében meglévő lakóház bővítésére sajnos nincs lehetőség. Használt lakás esetén kamattámogatás vásárláshoz és korszerűsítéshez kérhető. Az Otthonteremtési kamattámogatásról további részleteket IDE kattintva olvashat.

S.né szerint:

2012-03-26 - 14:27

T.Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásakor kell-e önerővel rendelkezni? Mi számít önerőnek? Szükség van-e jelzálogra?
Köszönettel:Sápiné

Hitelnet szerint:

2012-03-26 - 14:33

Kedves Asszonyom!
Használt lakás vásárlása esetén általában szükség van önerőre, a megvásárolni kívánt ingatlan 100%-os finanszírozására ugyanis nincs lehetőség. A forgalmi érték bizonyos százaléka finanszírozható hitellel. Ez a mérték nem haladhatja meg a jogszabályban meghatározott 80%-ot, ám ennél kisebb arányú finanszírozás lehetséges az igazolt jövedelmek, a rendszeres kiadások és az adott lakás területi elhelyezkedésétől függően.
Önerőnek a készpénz számít.
A lakásvásárlási hitelt a bankok jelzálog alapon nyújtják. Fedezetként elfogadható a megvásárolni kívánt ingatlan. Plusz ingatlanfedezet bevonására csak akkor van szükség, ha az elvárt önerő nem áll rendelkezésre.
Személyre szóló lakásvásárlási hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online űrlapunkat!

Barnabás szerint:

2012-03-25 - 20:10

Üdvözlöm!
Párommal kinéztünk egy lakást és a kérdésem az lenne, hogy jelzáloghitelt leendő lakásra is fel lehet venni vagy csak saját/rokoni ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2012-03-25 - 20:14

Kedves Barnabás!
A hitel fedezeteként elfogadható a megvásárolni kívánt lakás, mely értékének – a vonatkozó jogszabályi előírás alapján – maximum 80%-a vehető fel. A pontos finanszírozási arányt az igazolható jövedelmek, rendszeres kiadások, valamint az adott lakás területi elhelyezkedése alapján tudjunk Önnek megmondani. Plusz ingatlanfedezet bevonására csak akkor van szükség, ha nem rendelkeznek a szükséges önerővel.
Személyre szóló lakáshitel ajánlatunkhoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések