Hogyan oldható meg a lakásvásárlás, ha nincs saját erő, sem egyéb fedezet?

Tisztelt Hitelszakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lakásvásárlásra milyen lehetőségünk lenne. Párommal nem vagyunk jelenleg még házastársak, gyermeket tervezünk a közeljövőben. Az egy főre jutó nettó kereset: 120 ezer forint. Önerővel és megtakarítással sem rendelkezünk, januártól tervezünk megtakarítást indítani. Olvastam, hogy amennyiben önerővel nem rendelkezünk másik ingatlant tudnánk leterhelni, viszont a mai világban ezt sem vállalja be senki sem.

Ezek ismeretében tudna-e nekem megoldást találni?

Előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Adrienn

Kedves Adrienn!

Lakáshitel nyújtására vonatkozóan van egy olyan törvényi előírás, mely szerint a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig nyújtható hitel. Így például lakásvásárlás esetén a vételár fennmaradó minimum 20%-át valamilyen módon elő kell teremteni.

A saját erő legegyszerűbb formája a rendelkezésre álló készpénz. Ez lehet saját megtakarítás vagy egyéb megtakarítási formából – például lakáskassza – nyert összeg, lényeg, hogy a lakás vásárlásakor az adós rendelkezésére álljon. Egy megtakarítási időszakban lévő lakástakarék például nem fogadható el önerőként, csak akkor, ha már lejárt a megtakarítási időszak.

Készpénz helyett a bankok kiegészítő ingatlant is elfogadnak fedezetként, ahogy Ön is olvasta. Mivel ezen kívül egyéb lehetőség nincsen az önerő pótlására, ezért a kiegészítő ingatlanfedezet bevonását kell megfontolni. Jóllehet plusz fedezetként hozzátartozói megkötés nélkül bármely személy ingatlana elfogadható, általában mégis van valamilyen közeli rokoni kapcsolat a hitelfelvevő és a plusz fedezetet felajánló személy között. Lakásvásárlás során jellemzően szülői lakást terhelnek meg pluszban. Ilyenkor a lakásvásárlási hitel teljes összegét mindkét ingatlanra bejegyzik, de a plusz fedezet a futamidő lejárata előtt – a fennálló tartozás csökkenésével – kivonható a kötelemből.

Ha a szülők nem szeretnék a teljes összeggel terhelni ingatlanukat, akkor az is megoldás lehet, hogy arra az ingatlanra egy kisebb összegű szabad felhasználású hitelt vesznek fel, ami biztosítja a lakásvásárláshoz elegendő saját erőt. A nagyobb összegű lakásvásárlási hitelt pedig csak a célingatlanra terhelik.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a törvény által megengedett 80%-os finanszírozási arányt nem minden bank teszi elérhetővé. A ténylegesen felvehető hitelösszeg az igénylők jövedelmi helyzetétől függően kevesebb is lehet, ezáltal több mint 20% önerőre is szükség lehet.

Ha a fent vázolt lehetőségek egyike sem járható út, akkor csak olyan lakást tudnak 0% önerővel megvenni, melyet tulajdonosa a valós piaci árnál lényegesen – 20-30%-kal – olcsóbban kínál.

Utolsó módosítás: 2014. december 02. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Adrienn szerint:

2018-02-28 - 15:26

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy három gyerekem van, kiskorúak. Én csak gyest kapok, a párom semmit nem kap.
Hogyan tudnám igényelni a szocpolt vagyis használt lakást akarunk vásárolni?
Üdv.
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 14:26

Kedves Adrienn!
CSOK igényléshez legalább 180 napos TB jogviszony (munkaviszony) szükséges. Csak gyes esetén ez az igazolás nem adható ki. Mivel párja sem rendelkezik munkaviszonnyal, ezért sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Kerekes-Gál Éva szerint:

2015-10-13 - 23:46

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk egy 9 milliós ingatlant megvásárolni. Van 2db 20 ezer Ft-os Fundamenta megtakarításunk, amit már 2 éve fizetünk. Emellett van 1 millió Ft készpénzünk.
Azt szeretnénk megtudni, hogy van-e esélyünk ilyen feltételekkel hitelt kapni és ha igen, hogyan lenne a legkedvezőbb banknál vagy a Fundamentánál?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-14 - 14:05

Kedves Éva!
Törvényi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújtható hitel. 9 milliós ingatlan esetében – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – ez maximum 7,2 millió Ft hitelt jelent. A megtakarítási időszakban lévő Fundamentát bankpartnereink sajnos nem tudják önerőként figyelembe venni. Így 1 millió forint készpénzzel csak akkor nyílhat lehetőség a fennmaradó vételár meghitelezésére, ha a vásárolandó ingatlanon kívül van lehetőség kiegészítő ingatlanfedezet bevonására. Ha ez megoldható, kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről! Amennyiben plusz fedezetet nem szeretnének bevonni, Szakértőink előzetes hitelbírálat után meg tudják mondani, hogy mennyi készpénzre lenne szükség a hitellel történő lakásvásárláshoz.

Márk szerint:

2015-02-26 - 08:09

Házat szeretnék venni és nincs annyi pénzem és kölcsönt szeretnék felvenni és nem tudom, hogy ez a kölcsön hogy működik és meg szeretném tudni, hogy hogy van ez a kölcsön és ezért kérem önöket, hogy mi hamarabb értesítsenek. Megértésüket köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-26 - 08:26

Kedves Márk!
Lakásvásárlási hitel felvételéhez a lakás vételárának legalább 20%-ával önerőként kell rendelkezni. A hitelfelvétel lehetőségét befolyásolja a vásárolandó ház értéke, területi elhelyezkedése, az Ön jövedelmi helyzete, stb. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatást csak ezek ismeretében tudnak Szakértőink adni. Ezeket az információkat online adatlapunk kitöltésével küldheti el.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések