Október 1-től érvényesek az új adósságfék szabályok - Hitelnet.hu

Október 1-től érvényesek az új adósságfék szabályok

Utolsó módosítás: 2018. október 02. kedd

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy 2018. október elsejétől hatályba lépnek az új adósságfék szabályok. Az új szabályozás a hosszútávon kiszámítható és rögzített kamatozású hitelek irányába igyekszik terelni a hitelfelvevőket. Most ismét felelevenítjük az új JTM arányokat!

Új adósságfék szabályok

A hosszabb kamatperiódussal nyújtott jelzáloghitelek elterjedését igyekszik ösztönözni az MNB.  Ennek egyik eszköze az új adósságfék szabályok bevezetése, amely a változó kamatozású hitelek arányát hivatott csökkenteni. Az új mutatókkal a háztartások kamatkockázati kitettsége jelentősen mérsékelhető. A szabályozás célja biztosítani, hogy egy esetleges kedvezőtlen kamatváltozás esetén is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek a családok.

Alacsonyabb JTM limitek

Az új JTM előírások alapján a 2018. október elsejétől befogadott, 5 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghiteleknél – a kölcsön kamatperiódusának hosszától függően – a korábbinál alacsonyabb JTM mutatók kerültek bevezetésre.

5 évnél rövidebb kamatperiódus

Az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsönöknél a JTM 25%-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező családok összes havi törlesztő részletének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába. Korábban a JTM ebben a kategóriában 50% volt.

Ha a háztartás összes nettó jövedelme eléri vagy meghaladja a 400.000 Ft-ot, akkor az összes törlesztési kötelezettségük jövedelmük 30%-áig terjedhet. Korábban ez a mutató 60% volt.

5 évnél hosszabb, 10 évnél rövidebb kamatperiódus

Az 5 évnél hosszabb, 10 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetében a JTM 35%-ra mérséklődött. Ennek megfelelően a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztarások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába. Korábban ez a mutató szintén 50% volt.

Amennyiben a háztartás összes nettó jövedelme eléri vagy meghaladja a 400.000 Ft-ot, akkor az összes törlesztési kötelezettség jövedelmük 40%-áig terjedhet. Korábban ez a mutató 60% volt.

10 éves kamatperiódus

A 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében a JTM változatlan, vagyis maradt 50%. A nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztarások összes havi törlesztési kötelezettsége tehát – mint ahogy eddig is – nem haladhatja meg igazolt nettó jövedelmük 50%-át.

Ha az adósok összes havi nettó jövedelme 400.000 Ft vagy annál több, akkor a háztartás maximális havi törlesztő részlete a jövedelem legfeljebb 60%-áig terjedhet. Ez az arány szintén nem változott a korábbihoz képest.

Összegzés

Az MNB JTM-re vonatkozó új rendelete – fentiek alapján – a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelkonstrukciókat érinti. Ezen belül is a maximálisan elérhető hitelösszeget az új JTM az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén fogja jelentősen csökkenteni. A hitelfelvevők azonban a rövid kamatperiódusú kölcsönöket – éppen a rövidségben rejlő kockázat miatt – már korábban sem igazán részesítették előnyben.

Az új JTM a legalább 5 éves kamatperiódusú, de 10 évnél rövidebb időre fixált hiteleknél is érezteti hatását. Ebben a kategóriában is csökkent a maximális finanszírozási arány. Ez is egyre inkább arra sarkallja az ügyfeleket mostantól, hogy a minimum 10 évre rögzített kamatú hitel mellett döntsenek.

Akik pedig már korábban is a hosszú távon rögzített kamatú hitelek felé hajlott, azt a jelenlegi JTM szabályok csak megerősítik. Ugyanolyan mértékű eladósodást tesz lehetővé ugyanis a mostani mutató, mint a korábbi.

2018 október 1. előtt befogadott hiteligénylések

Akinek kölcsönkérelmét a hitelintézet 2018. szeptember 30-ig befogadta, annak az addig érvényben lévő JTM szabályok alapján történik a hitelbírálata. Az új JTM szabályok szerint a 2018. október 1-től befogadott igényléseket kell elbírálni.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás!

Ha Ön ezt követően szeretne lakáshitelt felvenni és tájékozódni szeretne arról, hogy nettó jövedelme alapján mekkora összegű hitelhez juthat a jelenlegi JTM-nek megfelelően, kérje Szakértőink díjmentes tájékoztatását.

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink