Nem vehetünk házat amíg szerepelünk a passzív KHR-ben?

Tisztelt Hitelnet!

2017-ben állás nélküli voltam, emiatt nem tudtam fizetni folyószámla hitelem az OTP Banknál (192.000 Ft-ról van szó), amelyet 2018. júniusban véglegesen kifizettem. Jött is erről értesítés.

Azóta eltelt 7 hónap és időközben rendeződött anyagi helyzetem is. Tervezem, hogy 75.000 Ft-os diákhitelem végtörlesztem. Illetve a férjemmel együtt a lakásunkat is ki tudjuk fizetni, ami ezután eladásra kerül. Ehelyett szerehnénk családi házat vásárolni a nyáron. Egyedül egy 60.000 Ft-os hitelt kell fizetnem 2021-ig. Ezzel sincs gond, fizetem tisztességesen. Férjem és az én fizetésem jelenleg együtt bruttó 1.080.000 Ft.

Mivel említettem, hogy a nyáron szeretnénk egy házat vásárolni, kikértem a saját hiteljelentésem, ahol látom a pozitív és a sajnálatos módon a negatív részt is. Számítottam arra, hogy szerepelek a KHR listán, de arra nem, hogy 5 évig. Vagy én értek félre valamit? Azt írja, hogy ha a tárolhatósági nyilatkozat mellett Igen szerepel, a rendszer 5 évig őrzi meg az adatokat. Ha Nem szerepel, akkor a szerződés megszűnésével törlődnek az adatok a KHR-ből. Ez csak infotmació értékű vagy megtörténhet az, hogy 5 évig nem vehetünk házat emiatt?

Én abban a hitben voltam, hogy amennyiben az elmaradásom kifizetésre kerül, csak 1 évig látható a KHR-ben ez a negatív információ. Nem kaptam semmilyen kedvezményt, egyszerűen csak visszafizetésre került az összeg, amivel adósa voltam a banknak. Ha kell, átküldöm e-mail címre a saját hiteljelentésem.

Köszönöm szépen mihamarabbi válaszukat!

Üdvözlettel, Anita

Kedves Anita!

Az ügyfelek nyilatkozhatnak arról, hogy probléma mentes hiteleik adatait más bankok lekérdezhessék-e a KHR-ből. Ugyancsak tehetnek nyilatkozatot arról, hogy a hitelük visszafizetését követően még 5 évig a szerződésre vonatkozó információk a KHR rendszerben maradjanak vagy sem. Két „igen” nyilatkozat esetén bármely hitellel rendelkező magánszemély pozitív hiteladatai elérhetővé válnak, valamint hiteltörténetét a KHR-t felhasználó pénzintézetek is látják.

A hitelmulasztásokról szóló információk megőrzésének idejét és lekérdezhetőségét azonban az ügyfelek nem tudják nyilatkozataikkal befolyásolni, azok a törvényi feltételek megléte esetén minden esetben elérhetők a hitelintézetek számára. A negatív információ tehát a szerződés lezárását követően is látszik – teljesítéssel lezárt kölcsön esetén – további 1 évig, megegyezéssel, veszteséggel lezárt hitel esetén további 5 évig. Ha az Ön ügylete teljesítéssel zárult, akkor információink szerint a lezárást követően valóban csak 1 évig kellene látszódnia ennek az információnak. Az ügyben a hitelintézettel való egyeztetést javasoljuk.

Legalább 6 havi passzív KHR esetén bankpartnereink egyikénél van már lehetőség lakáshitel felvételére. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!


Utolsó módosítás: 2019. január 08. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anikó szerint:

2020-06-19 - 05:37

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben.
Párom a banki tartozását megegyezéssel rendezte! Akkor még nem tudta, hogy ez plusz 5 évet jelent a KHR listán passzív státuszban. Mivel szeretnénk lakást vásárolni, így arra gondoltunk, hogy a fennálló tartozását is rendeznénk, hogy a negatív KHR-ről lekerüljön. Felkerestük ez ügyben az illetékes követeléskezelőt és azt az információt kaptuk,hogy az adósság napi szinten változik mivel kamatot és árfolyam-különbözetet számolnak fel. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban lehetséges-e? Ha egy tartozás “rendezve” van, hogyan lehet, hogy az még mindig kamatozik? Hogyan kell ezzel számolnunk?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-25 - 11:35

Kedves Anikó!
Bankpartnereink egyikénél legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén is lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Adri szerint:

2019-10-17 - 18:50

Üdv.
Már kérdeztem, de nem teljesen egyértelmű számomra a kapott válasz. Mit jelent az, hogy ha a párom nem szerepel negatív információval a khr listán, akkor megkaphatjuk a babavárót? Jelenleg havi részletekben fizeti a bárlistás tartozását, tehát még nem járt le neki. Akkor így is megigényelhetjük a babavárót? Én még jelenleg gyesen vagyok.
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 09:21

Kedves Adri!
Ki kellene kérni az úgynevezett Saját hiteljelentést, melyből egyértelműen kiderül párja jelenlegi KHR stáusza.

Adri szerint:

2019-10-12 - 14:44

Üdv.
Babaváró hitelt szeretnénk. Házasok vagyunk. Én jelenleg gyesen vagyok, férjem dolgozik. Férjem pár éve sajnos nem tudta fizetni a hitelét, ezért átvette az Otp Factoring a dolgot és megegyeztek havi 20ezer Ft törlesztésben. Ezt azóta is fizetjük és elmaradásunk sosem volt. Sajnos még ezt pár évig fizetnünk kell. Kb. 600ezer Ft van még vissza. Arra gondoltunk, hogy ha a babavárót felvehetnénk, akkor abból kifizetnénk egyösszegben ezt az egészet és a maradékból házat vennénk, amit ki is néztünk.
Lehetséges lenne ez? Megadnák így a babavárót?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Adri

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:40

Kedves Adri!
Ha negatív információval nem szerepelnek férje adatai a KHR-ben, akkor igényelhető a babaváró hitel.

Marcell szerint:

2019-05-10 - 07:59

Van olyan bank, aki adna passzív khr lista esetén nekem kölcsönt? 300.000 a keresetem.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 08:56

Kedves Marcell!
Passzív KHR esetén is igényelhető személyi hitel, illetve legalább 6 hónapja fennálló passzív KHR esetén lakáshitel felvételére is lehetőség nyílhat. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Adrienn szerint:

2019-02-08 - 11:29

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, van-e bármi lehetőség családi ház vásárlására, ha a házastársak egyik fele BAR listán szerepel. A Diákhitel miatt volt egy elég nagy félreértés (nem tudtam, hogy nem automatikus a GYES időszak alatti fizetés szüneteltetés, hanem nekem kellett volna lejelenteni, közben költözés is volt, emiatt elkavaradtek a levelek), így aktív BAR listára kerültem. 1 éve meglett állapítva a részletfizetési kedvezmény, amikor úgy tudtam passzív BAR listára kerültem. Mai nap kiderült, mégse.
Ha azonnal kifizetem a teljes összeget, van bármi lehetőségem, elkerülni az 1 éves passzív BAR listát?
Van bármi esélyünk közös otthont venni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 12:53

Kedves Adrienn!
A tartozás megfizetése után a passzív státusz sajnos további egy évig fennáll. A passzív időszak alatt – 6 hónap után – lehetőség nyílhat bankpartnereink egyikénél lakásvásárlási hitel felvételére. Ezzel kapcsolatban Szakértőink készséggel adnak személyre szabott tájékoztatást. Javasoljuk, hogy az ügyben keressék majd a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Ildikó szerint:

2019-01-09 - 09:59

T. Hitelnet.
Egy újabb kérdéssel fordulok önökhöz. Lassan két kéve próbàlok hitelt felvenni, de eddig mindig falakba ütköztem. Itt az újabb fal, amiről kérdezni szeretnék. Màr kezdtem örülni, hogy a hitelfelvételhez minden simán fog menni, amikor kiderült, hogy a férjem aktív KHR listàn szerepel. Vérnyomásom az egekben, hiszen állítja, hogy volt hitele, de az 2013-ban ki lett fizetve. Kicsit utána jártunk a dolognak, ahol kiderült, hogy valóban ki lett fizetve és szánják-bánják, de tulajdonképpen nem is kéne, hogy aktív KHR-es legyen. Annyit tudnak tenni, hogy áthelyezik passzívba. Ez mind jó. De megint egy év, mire lekerül onnan! Ha az ügyintéző hat évvel ezelőtt ezeket a lépéseket megteszi, most nem vagyunk ilyen helyzetben.
Ki a hibàs? Tudunk tenni annak érdekében valamit, hogy passzív listàn se legyen? 44 éves vagyok. Lassan kifutok az időből, hogy lakást vegyek magamnak.
Előre is köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-09 - 10:02

Kedves Ildikó!
Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések