Nem vehetünk házat amíg szerepelünk a passzív KHR-ben? - Hitelnet.hu

Nem vehetünk házat amíg szerepelünk a passzív KHR-ben?

Tisztelt Hitelnet!

2017-ben állás nélküli voltam, emiatt nem tudtam fizetni folyószámla hitelem az OTP Banknál (192.000 Ft-ról van szó), amelyet 2018. júniusban véglegesen kifizettem. Jött is erről értesítés.

Azóta eltelt 7 hónap és időközben rendeződött anyagi helyzetem is. Tervezem, hogy 75.000 Ft-os diákhitelem végtörlesztem. Illetve a férjemmel együtt a lakásunkat is ki tudjuk fizetni, ami ezután eladásra kerül. Ehelyett szerehnénk családi házat vásárolni a nyáron. Egyedül egy 60.000 Ft-os hitelt kell fizetnem 2021-ig. Ezzel sincs gond, fizetem tisztességesen. Férjem és az én fizetésem jelenleg együtt bruttó 1.080.000 Ft.

Mivel említettem, hogy a nyáron szeretnénk egy házat vásárolni, kikértem a saját hiteljelentésem, ahol látom a pozitív és a sajnálatos módon a negatív részt is. Számítottam arra, hogy szerepelek a listán, de arra nem, hogy 5 évig. Vagy én értek félre valamit? Azt írja, hogy ha a tárolhatósági nyilatkozat mellett Igen szerepel, a rendszer 5 évig őrzi meg az adatokat. Ha Nem szerepel, akkor a szerződés megszűnésével törlődnek az adatok a -ből. Ez csak infotmació értékű vagy megtörténhet az, hogy 5 évig nem vehetünk házat emiatt?

Én abban a hitben voltam, hogy amennyiben az elmaradásom kifizetésre kerül, csak 1 évig látható a KHR-ben ez a negatív információ. Nem kaptam semmilyen kedvezményt, egyszerűen csak visszafizetésre került az összeg, amivel adósa voltam a banknak. Ha kell, átküldöm e-mail címre a saját hiteljelentésem.

Köszönöm szépen mihamarabbi válaszukat!

Üdvözlettel, Anita

Kedves Anita!

Az ügyfelek nyilatkozhatnak arról, hogy probléma mentes hiteleik adatait más bankok lekérdezhessék-e a KHR-ből. Ugyancsak tehetnek nyilatkozatot arról, hogy a hitelük visszafizetését követően még 5 évig a szerződésre vonatkozó információk a KHR rendszerben maradjanak vagy sem. Két „igen” nyilatkozat esetén bármely hitellel rendelkező magánszemély pozitív hiteladatai elérhetővé válnak, valamint hiteltörténetét a KHR-t felhasználó pénzintézetek is látják.

A hitelmulasztásokról szóló információk megőrzésének idejét és lekérdezhetőségét azonban az ügyfelek nem tudják nyilatkozataikkal befolyásolni, azok a törvényi feltételek megléte esetén minden esetben elérhetők a hitelintézetek számára. A negatív információ tehát a szerződés lezárását követően is látszik – teljesítéssel lezárt kölcsön esetén – további 1 évig, megegyezéssel, veszteséggel lezárt hitel esetén további 5 évig. Ha az Ön ügylete teljesítéssel zárult, akkor információink szerint a lezárást követően valóban csak 1 évig kellene látszódnia ennek az információnak. Az ügyben a hitelintézettel való egyeztetést javasoljuk.

Legalább 6 havi esetén bankpartnereink egyikénél van már lehetőség felvételére. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. január 08. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Marcell szerint:

2019-05-10 - 07:59

Van olyan bank, aki adna passzív khr lista esetén nekem kölcsönt? 300.000 a keresetem.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 08:56

Kedves Marcell!
Passzív KHR esetén is igényelhető személyi hitel, illetve legalább 6 hónapja fennálló passzív KHR esetén lakáshitel felvételére is lehetőség nyílhat. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Adrienn szerint:

2019-02-08 - 11:29

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, van-e bármi lehetőség családi ház vásárlására, ha a házastársak egyik fele BAR listán szerepel. A Diákhitel miatt volt egy elég nagy félreértés (nem tudtam, hogy nem automatikus a GYES időszak alatti fizetés szüneteltetés, hanem nekem kellett volna lejelenteni, közben költözés is volt, emiatt elkavaradtek a levelek), így aktív BAR listára kerültem. 1 éve meglett állapítva a részletfizetési kedvezmény, amikor úgy tudtam passzív BAR listára kerültem. Mai nap kiderült, mégse.
Ha azonnal kifizetem a teljes összeget, van bármi lehetőségem, elkerülni az 1 éves passzív BAR listát?
Van bármi esélyünk közös otthont venni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 12:53

Kedves Adrienn!
A tartozás megfizetése után a passzív státusz sajnos további egy évig fennáll. A passzív időszak alatt – 6 hónap után – lehetőség nyílhat bankpartnereink egyikénél lakásvásárlási hitel felvételére. Ezzel kapcsolatban Szakértőink készséggel adnak személyre szabott tájékoztatást. Javasoljuk, hogy az ügyben keressék majd a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Ildikó szerint:

2019-01-09 - 09:59

T. Hitelnet.
Egy újabb kérdéssel fordulok önökhöz. Lassan két kéve próbàlok hitelt felvenni, de eddig mindig falakba ütköztem. Itt az újabb fal, amiről kérdezni szeretnék. Màr kezdtem örülni, hogy a hitelfelvételhez minden simán fog menni, amikor kiderült, hogy a férjem aktív KHR listàn szerepel. Vérnyomásom az egekben, hiszen állítja, hogy volt hitele, de az 2013-ban ki lett fizetve. Kicsit utána jártunk a dolognak, ahol kiderült, hogy valóban ki lett fizetve és szánják-bánják, de tulajdonképpen nem is kéne, hogy aktív KHR-es legyen. Annyit tudnak tenni, hogy áthelyezik passzívba. Ez mind jó. De megint egy év, mire lekerül onnan! Ha az ügyintéző hat évvel ezelőtt ezeket a lépéseket megteszi, most nem vagyunk ilyen helyzetben.
Ki a hibàs? Tudunk tenni annak érdekében valamit, hogy passzív listàn se legyen? 44 éves vagyok. Lassan kifutok az időből, hogy lakást vegyek magamnak.
Előre is köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-09 - 10:02

Kedves Ildikó!
Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések