Negatív KHR esetén ilyenkor lehet újra hitelképes! - Hitelnet.hu

Negatív KHR esetén ilyenkor lehet újra hitelképes!

A lakossági hitelszerződéseket nyilvántartó adatbázis – hivatalos nevén Központi Hitelinformációs Rendszer – egy teljes körű nyilvántartás, amely a magyarországi pénzintézetek által kötött élő – illetve az ügyfelek hozzájárulása esetén a lezárt – lakossági hitelszerződések adatait tartalmazza. Korábbi hitelmulasztás esetén ügyfeleink gyakran felmerülő kérdése, hogy mennyi idő után törlődnek a mulasztás adatai a rendszerből, illetve mikor lehetnek ismét hitelképesek. Arra is választ adunk, hogy a mulasztás 10 év után történő automatikus törlése valóban zöld utat jelent-e egy újabb hiteligény esetén.

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)

A KHR egy teljes listás nyilvántartás. A teljes lista azt jelenti, hogy mind a pozitív (szerződésszerű), mind a negatív (mulasztás) hitel információkat tartalmazza.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A lakossági KHR nyilvántartása az alábbiakra terjed ki:

 • Hitelszerződések
 • Hitelmulasztások
 • Bankkártya-visszaélések
 • Csalás miatt elutasított hitelkérelmek

Hitelszerződések nyilvántartása

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a hitelszerződésekről szerződésszerű törlesztés és mulasztás esetén egyaránt:

 • Szerződéskötés ideje
 • Szerződés lejáratának ideje
 • Szerződés megszűnésének időpontja (kivév, ha élő szerződésről van szó)
 • Szerződéstípus (hitelintézeti termék)
 • Szerződés összege és devizaneme
 • Fennálló tőketartozás összege és devizaneme
 • Rendszeres törlesztésre vonatkozó információk (törlesztő részlet összege, devizaneme, törlesztési mód és gyakoriság)
 • Előtörlesztésre vonatkozó információk (előtörlesztés dátuma és összege, fennálló tőketartozás összege és devizaneme)
 • Megjegyzés a szerződéshez
 • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
 • Információ arra vonatkozólag, hogy szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

A tőketartozásra, a törlesztő részlet összegére és devizanemére vonatkozó információkat a bankok havi rendszerességgel aktualizálják.

Hitelmulasztások nyilvántartása

Mulasztásnak minősül, ha az adós a hitelszerződésben vállalt törlesztési kötelezettségének a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan, több mint 90 napon keresztül nem tesz eleget. Amennyiben az adós korábban is esett késedelembe, de annak összege nem érte el a minimálbér összegét, akkor az nem számít bele a 90 napos periódusba. Ha 90 napon belül a tartozás a minimálbér összege alá csökken, akkor a 90 napos periódus újraindul.

A bankoknak a várható mulasztással kapcsolatos KHR adatátadásról tájékoztatniuk kell az ügyfeleket legkésőbb 30 nappal korábban. Ha megkövetkezik a mulasztás, akkor azt a hitelintézet a rendszerben nyilvántartott hitelszerződéshez kapcsolva rögzíti.

Hitelmulasztások fajtái

A KHR megkülönböztet élő és lezárt mulasztást. A hitelmulasztás lezárása többféleképpen történhet:

 • A hátralék kiegyenlítésre kerül
 • Veszteségleírás nélkül, megegyezéssel
 • Veszteségleírással

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a mulasztással összefüggésben:

 • Mulasztás összege és devizaneme (a mulasztás összege alapesetben a hátralékos összeggel egyezik, de a hitelszerződés ügyfélnek felróható okból történő felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos – beleértve a meg nem fizetett kamatokat, díjakat)
 • Mulasztás bekövetkeztének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének módja (lehetőségek: az ügyfél rendezte, más személy rendezte, szerződésmódosítással rendeződött, fedezet igénybevételével rendeződött, új hitelszerződéssel rendeződött, megegyezéssel megszűnt, veszteségleírás történt)
 • Mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés
 • Mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés

Meddig tárolja a KHR a mulasztásra vonatkozó adatokat?

 • A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig,
 • A veszteséggel lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti átadástól számított legfeljebb 10 évig)

láthatók a rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Kérdés: ha az ügyfél nem rendezi a tartozását, de 10 év után automatikusan törlésre kerül a mulasztás, akkor a KHR-ben tárolt információk alapján újra hitelképes lehet?

A jogszabályban valóban van utalás a legfeljebb 10 éves nyilvántartásra és az azt követő automatikus törlésre, de banki információink szerint ez nem azt jelenti, hogy ha az ügyfél nem fizeti a hitelét 10 évig, akkor törlődik a rendszerből, még akkor is, ha továbbra is fennálló lenne.

Hitelfelvétel negatív KHR esetén lehetséges?

Jelzáloghitel felvétele során a bankok minden esetben ellenőrzik az ügyfelek KHR státuszát. A negatív információ a pénzintézetek többségénél a hitelkérelem elutasítását vonja maga után. Kivételt ez alól bankpartnereink egyike jelent, ahol legalább 6 hónapja rendezett (passzív) mulasztás esetén már lehetőség nyílhat kölcsönigénylésre. Az aktív KHR státusz azonban minden esetben kizáró okot jelent.

Amennyiben lakáshitelt igényelne, de egy korábbi mulasztás miatt a KHR negatív adatbázisában szerepel legalább 6 hónapja rendezett tartozással, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkatIrodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 04. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Éva szerint:

2018-08-30 - 13:12

T Hitelnet!
2009-ben az Unicredit pénzintézet kizárólag fedezet alapon hitelezett CHF jelzáloghitellel szabad felhasználásra, jövedelmünk csak a családi pótlék volt.
A Bíróság érvénytelenítette a szerződést, a pénzintézetet a jogsértés megszüntetésére kötelezte. A hitelt nem kell fizetnünk, az eddig befizetett törlesztést a pénzintézetnek kell visszafizetni, mivel nem végezte al az 1996-os hitelintézeti tv hitelbírálatáról szóló rendelkezését, a belsú üzletszabályzatával ellentétben kiadta a hitelt jövedelemvizsgálat nélkül.
Kérdésem, 2012-ben feltettek a BAR listára, ami egy meghurcolás egyúttal. Ilyen esetben a Bírósági ítélet után a BAR listáról a levételt ki kezdeményezi?
Nem akarok új hitelt, hiszem nincs jövedelmem most sem, de a BAR listáról töröltetni szeretném magam!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-31 - 13:20

Kedves Éva!
Információink szerint a BAR listáról az az intézmény tudja törölni az adatokat, amelyik feltette. Az ügyben további konkrét tájékoztatást a KHR rendszert kezelő BISZ Zrt-től kérhet.

Nóra szerint:

2018-08-09 - 07:41

Üdvözlöm.
A kérdésem: ha egy “elengedett” hitelszerződés miatt már passzív BAR listás leszek és nem aktív, de emiatt csak 5 év múlva vesznek le a BAR listáról, igényelhetek-e valamelyik banknál lakáshitelt illetve Csokot?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-09 - 08:05

Kedves Nóra!
CSOK igénylésnek nincs akadálya negatív tartalmú KHR estén sem, de lakáshitel felvételére passzív KHR esetén csak bankpartnereink egyikénél nyílhat lehetőség. Itt sem automatikus a hitelfelvétel lehetősége. A bank vizsgálja, hogy mekkora összegű és típusú hitellel került a rendszerbe és meddig szerepelt aktív státuszban.

Balázs szerint:

2018-08-03 - 18:58

Tisztelt Hitelnet!
Érdekes az, hogy 2010. előtt jövedelemvizsgálat nélkül, ha volt ingatlanfedezete, és nem volt KHR listán simán folyósítottak hitelt a Bankok. Így előre valószínűsíthető volt a hitel bedőlés, idő kérdése. Sok esetben ez okozta a problémát, nem a CHF árfolyam emelkedése. Ez fogyasztóvédelmi kérdés, az ügyfelek számára etikátlan termék. Akiket ez miatt ért kár, kilakoltatás, a bank zaklatása stb..
Kihez tartoztak a fogyasztóvédelmi jogkörök 2008-2010 időszakban?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-06 - 05:20

Kedves Balázs!
Kérdésével kapcsolatban jogi szakértő tájékoztatását kérheti.

Pál szerint:

2018-08-03 - 12:46

Milyen banknál és hogyan tudok lakáshitelt igényelni? Melyik az az egy bank, ahol kaphatok lezárt bárosként a fentiek teljesülése esetén? Mielőbb kérném válaszukat és segítségüket.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-03 - 12:50

Kedves Pál!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni a bővebb információk ismeretében!

János szerint:

2018-08-02 - 13:06

T Hitelnet!
Érdeklődök a hitelfelvétel 2008 és 2009 év elején volt. 2012 tavaszáig törlesztett a hitel, 2016 őszén mondta fel a bank! Azonban a bank hitelbírálat nélkül, kizárólag ingatlanfedezet alapon szerződött. Szociális ellátásból egyedül élő személlyel szerződött. A hitelfelvétel, hitelbírálat körülményeit 5 év letelte miatt az MNB fogyasztóvédelem már nem vizsgálhatja.
Ilyen esetben mikor kerül le az ügyfél a KHR listáról?
Valamint Nemzeti Eszközkezelővel, ha szerződik, abban az esetben előbb lekerül?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-03 - 06:38

Kedves János!
2008-2009-ben még megoldható volt a hitelfelvétel jövedelemvizsgálat nélkül, tisztán fedezet alapon is. A kötelező jövedelemvizsgálatot 2010. június 11. óta írja elő a jogszabály a bankok részére.
Veszteséggel lezárt hitelügylet esetén a lezárást követőn még 5 évig látszódik a negatív információ a rendszerben. További pontos tájékoztatást az érintett pénzintézet tud adni Önnek az ügyben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések