Negatív KHR esetén ilyenkor lehet újra hitelképes! - Hitelnet.hu

Negatív KHR esetén ilyenkor lehet újra hitelképes!

A lakossági hitelszerződéseket nyilvántartó adatbázis – hivatalos nevén Központi Hitelinformációs Rendszer – egy teljes körű nyilvántartás, amely a magyarországi pénzintézetek által kötött élő – illetve az ügyfelek hozzájárulása esetén a lezárt – lakossági hitelszerződések adatait tartalmazza. Korábbi hitelmulasztás esetén ügyfeleink gyakran felmerülő kérdése, hogy mennyi idő után törlődnek a mulasztás adatai a rendszerből, illetve mikor lehetnek ismét hitelképesek. Arra is választ adunk, hogy a mulasztás 10 év után történő automatikus törlése valóban zöld utat jelent-e egy újabb hiteligény esetén.

Központi Hitelinformációs Rendszer ()

A KHR egy teljes listás nyilvántartás. A teljes lista azt jelenti, hogy mind a pozitív (szerződésszerű), mind a negatív (mulasztás) hitel információkat tartalmazza.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A lakossági KHR nyilvántartása az alábbiakra terjed ki:

 • Hitelszerződések
 • Hitelmulasztások
 • Bankkártya-visszaélések
 • Csalás miatt elutasított hitelkérelmek

Hitelszerződések nyilvántartása

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a hitelszerződésekről szerződésszerű törlesztés és mulasztás esetén egyaránt:

 • Szerződéskötés ideje
 • Szerződés lejáratának ideje
 • Szerződés megszűnésének időpontja (kivév, ha élő szerződésről van szó)
 • Szerződéstípus (hitelintézeti termék)
 • Szerződés összege és devizaneme
 • Fennálló tőketartozás összege és devizaneme
 • Rendszeres törlesztésre vonatkozó információk (törlesztő részlet összege, devizaneme, törlesztési mód és gyakoriság)
 • Előtörlesztésre vonatkozó információk ( dátuma és összege, fennálló tőketartozás összege és devizaneme)
 • Megjegyzés a szerződéshez
 • Információ arra vonatkozóan, hogy a szerződést jelenleg kezelő bank egy másik banktól vette-e át azt (követelésértékesítés, üzletág-értékesítés vagy fúzió során).
 • Információ arra vonatkozólag, hogy szerződés a megszűnés után további öt évig tárolható-e a KHR-ben.

A tőketartozásra, a törlesztő részlet összegére és devizanemére vonatkozó információkat a bankok havi rendszerességgel aktualizálják.

Hitelmulasztások nyilvántartása

Mulasztásnak minősül, ha az adós a hitelszerződésben vállalt törlesztési kötelezettségének a mindenkori összegét meghaladó mértékben, folyamatosan, több mint 90 napon keresztül nem tesz eleget. Amennyiben az adós korábban is esett késedelembe, de annak összege nem érte el a minimálbér összegét, akkor az nem számít bele a 90 napos periódusba. Ha 90 napon belül a tartozás a minimálbér összege alá csökken, akkor a 90 napos periódus újraindul.

A bankoknak a várható mulasztással kapcsolatos KHR adatátadásról tájékoztatniuk kell az ügyfeleket legkésőbb 30 nappal korábban. Ha megkövetkezik a mulasztás, akkor azt a hitelintézet a rendszerben nyilvántartott hitelszerződéshez kapcsolva rögzíti.

Hitelmulasztások fajtái

A KHR megkülönböztet élő és lezárt mulasztást. A hitelmulasztás lezárása többféleképpen történhet:

 • A hátralék kiegyenlítésre kerül
 • Veszteségleírás nélkül, megegyezéssel
 • Veszteségleírással

A KHR az alábbi információkat tartja nyilván a mulasztással összefüggésben:

 • Mulasztás összege és devizaneme (a mulasztás összege alapesetben a hátralékos összeggel egyezik, de a hitelszerződés ügyfélnek felróható okból történő felmondása esetén a teljes követelés összegével azonos – beleértve a meg nem fizetett kamatokat, díjakat)
 • Mulasztás bekövetkeztének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének időpontja
 • Mulasztás megszűnésének módja (lehetőségek: az ügyfél rendezte, más személy rendezte, szerződésmódosítással rendeződött, fedezet igénybevételével rendeződött, új hitelszerződéssel rendeződött, megegyezéssel megszűnt, veszteségleírás történt)
 • Mulasztás rögzítéséhez kapcsolódó megjegyzés
 • Mulasztás megszűnéséhez kapcsolódó megjegyzés

Meddig tárolja a KHR a mulasztásra vonatkozó adatokat?

 • A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig,
 • A veszteséggel lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti átadástól számított legfeljebb 10 évig)

láthatók a rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Kérdés: ha az ügyfél nem rendezi a tartozását, de 10 év után automatikusan törlésre kerül a mulasztás, akkor a KHR-ben tárolt információk alapján újra hitelképes lehet?

A jogszabályban valóban van utalás a legfeljebb 10 éves nyilvántartásra és az azt követő automatikus törlésre, de banki információink szerint ez nem azt jelenti, hogy ha az ügyfél nem fizeti a hitelét 10 évig, akkor törlődik a rendszerből, még akkor is, ha továbbra is fennálló lenne.

negatív KHR esetén lehetséges?

Jelzáloghitel felvétele során a bankok minden esetben ellenőrzik az ügyfelek KHR státuszát. A negatív információ a pénzintézetek többségénél a elutasítását vonja maga után. Kivételt ez alól bankpartnereink egyike jelent, ahol legalább 6 hónapja rendezett (passzív) mulasztás esetén már lehetőség nyílhat kölcsönigénylésre. Az státusz azonban minden esetben kizáró okot jelent.

Amennyiben lakáshitelt igényelne, de egy korábbi mulasztás miatt a KHR negatív adatbázisában szerepel legalább 6 hónapja rendezett tartozással, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkatIrodáinkban a teljes körű díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 04. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2019-01-22 - 14:14

4 gyermekem van, egy 1/1-es házam (amiben élünk most is együtt), de szeretnénk venni egy jobb állapotú házat-lakást, mert a jelenlegit felújitani “többe lenne a lé, mint a hús” esetében kell emlegetni. Azt nem döntöttük el, hogy lakás vagy ház, új vagy használt, csak azt, hogy szeretnénk váltani. Azt tudjuk, mennyi csok jár és minden feltételének meg is felelünk azzal nincs is baj, csakhogy anno mikor bedőltek a hitelek aktív KHR-re kerültem, amiből már csak egy maradt fenn, de hát az van sajna (nem állunk végrehajtás alatt!!).
Tehát a kérdés az lenne, hogy itthoni szervezettől csok – és mivel magyar bank KHR-esnek nem ad – így külföldi banktól hitel egyszerre mehet-e, mert így jóval jobbak lennének az esélyeink egy jobb otthon keresésében. Szemben a múlttal, a törlesztéssel nem hiszem, hogy gond lenne, hisz én 250 ezer Ft fizetést kapok, a gyermekek után 89 ezer Ft jön be havonta, azaz 340 ezer Ft összesen a fixnek nevezhető bevételünk. De hiába, hitelre itthon nem vagyok jogosult a múlt miatt, mert a maradék egy, ki nem rendezett fennmaradása miatt még aktív KHR-es vagyok. (Bár lenne hazai pénzintézet, aki adna – jóval egyszerűbb lenne az egész – legalábbis én nem tudok ilyen hazai pénzintézetről).

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 14:30

Kedves Balázs!
Aktív KHR esetén hazai bankpartnereinknél sajnos nem lehetőséges a hitelfelvétel. Külföldi hitelközvetítéssel irodánk nem foglalkozik. Így sajnos nem tudunk Önöknek segíteni a hitelfelvételben.

Melinda szerint:

2019-01-15 - 16:05

Abban az esetben sem tudok mit tenni? Úgy volt, hogy január 2-án kaptam egy levelet az Esrte Banktól, hogy egyösszegben kérik már a pénzt, de nem írtak semmit arról, hogy átadtak akárhova is. És én január 8-án fizettem ki egyösszegben az összeget. És az OTP Bankba elindítottuk a hitelkérelmet. Először pozitív volt a hitelkérelem és utána nem engedélyezték amiatt, hogy a rendszerben még jelen volt és azt mondták, hogy kell várják pár napot vagy hetet, hogy lekerüljek és akkor menni fog.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-16 - 08:15

Kedves Melinda!
Nem ismerjük a pontos részleteket, de úgynevezett Saját hiteljelentés lekérésével kiderülhet, hogy pontosan milyen információkat tartalmaz a KHR. Ha nem negatív információval szerepel a KHR-ben, akkor valóban működhet néhány nap után a hitelfelvétel.

Melinda szerint:

2019-01-14 - 22:38

Helló.
Nekem olyan problémám lenne, hogy volt egy folyószámla hitelem az ErstBanknál és lecsökentették egyszer, de nem adták át a behajtónak. Azóta befizettem egy összegben múlt héten. Próbáltam felvenni személyi kölcsönt az OTP-nél és egy baj volt, hogy jelezte a rendszer ezt a tartozást. És a bankba azt mondták, hogy pár nap, egy-két hét múlva frissítik a rendszert és jó lesz, akkor sikerülni fog.
Hogy tudna valaki segíteni ez ügyben, hogy tényleg sikerülni fog?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 10:42

Kedves Melinda!
Ha Ön hitelmulasztás miatt a KHR-be került, akkor a tartozás maradéktalan kiegyenlítése után is látszik ez a mulasztás a rendszerben csak nem aktív, hanem passzív státuszban. A negatív információ – teljesítéssel lezárt ügylet esetén – további 1 évig látszik. Az OTP Banknál passzív KHR esetén sajnos nem lehetséges személyi kölcsön felvétele. Van azonban olyan bankpartnerünk, ahol ez megoldható. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról!

Éva szerint:

2018-08-30 - 13:12

T Hitelnet!
2009-ben az Unicredit pénzintézet kizárólag fedezet alapon hitelezett CHF jelzáloghitellel szabad felhasználásra, jövedelmünk csak a családi pótlék volt.
A Bíróság érvénytelenítette a szerződést, a pénzintézetet a jogsértés megszüntetésére kötelezte. A hitelt nem kell fizetnünk, az eddig befizetett törlesztést a pénzintézetnek kell visszafizetni, mivel nem végezte al az 1996-os hitelintézeti tv hitelbírálatáról szóló rendelkezését, a belsú üzletszabályzatával ellentétben kiadta a hitelt jövedelemvizsgálat nélkül.
Kérdésem, 2012-ben feltettek a BAR listára, ami egy meghurcolás egyúttal. Ilyen esetben a Bírósági ítélet után a BAR listáról a levételt ki kezdeményezi?
Nem akarok új hitelt, hiszem nincs jövedelmem most sem, de a BAR listáról töröltetni szeretném magam!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-31 - 13:20

Kedves Éva!
Információink szerint a BAR listáról az az intézmény tudja törölni az adatokat, amelyik feltette. Az ügyben további konkrét tájékoztatást a KHR rendszert kezelő BISZ Zrt-től kérhet.

Nóra szerint:

2018-08-09 - 07:41

Üdvözlöm.
A kérdésem: ha egy “elengedett” hitelszerződés miatt már passzív BAR listás leszek és nem aktív, de emiatt csak 5 év múlva vesznek le a BAR listáról, igényelhetek-e valamelyik banknál lakáshitelt illetve Csokot?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-09 - 08:05

Kedves Nóra!
CSOK igénylésnek nincs akadálya negatív tartalmú KHR estén sem, de lakáshitel felvételére passzív KHR esetén csak bankpartnereink egyikénél nyílhat lehetőség. Itt sem automatikus a hitelfelvétel lehetősége. A bank vizsgálja, hogy mekkora összegű és típusú hitellel került a rendszerbe és meddig szerepelt aktív státuszban.

Balázs szerint:

2018-08-03 - 18:58

Tisztelt Hitelnet!
Érdekes az, hogy 2010. előtt jövedelemvizsgálat nélkül, ha volt ingatlanfedezete, és nem volt KHR listán simán folyósítottak hitelt a Bankok. Így előre valószínűsíthető volt a hitel bedőlés, idő kérdése. Sok esetben ez okozta a problémát, nem a CHF árfolyam emelkedése. Ez fogyasztóvédelmi kérdés, az ügyfelek számára etikátlan termék. Akiket ez miatt ért kár, kilakoltatás, a bank zaklatása stb..
Kihez tartoztak a fogyasztóvédelmi jogkörök 2008-2010 időszakban?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-06 - 05:20

Kedves Balázs!
Kérdésével kapcsolatban jogi szakértő tájékoztatását kérheti.

Pál szerint:

2018-08-03 - 12:46

Milyen banknál és hogyan tudok lakáshitelt igényelni? Melyik az az egy bank, ahol kaphatok lezárt bárosként a fentiek teljesülése esetén? Mielőbb kérném válaszukat és segítségüket.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-03 - 12:50

Kedves Pál!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni a bővebb információk ismeretében!

János szerint:

2018-08-02 - 13:06

T Hitelnet!
Érdeklődök a hitelfelvétel 2008 és 2009 év elején volt. 2012 tavaszáig törlesztett a hitel, 2016 őszén mondta fel a bank! Azonban a bank hitelbírálat nélkül, kizárólag ingatlanfedezet alapon szerződött. Szociális ellátásból egyedül élő személlyel szerződött. A hitelfelvétel, hitelbírálat körülményeit 5 év letelte miatt az MNB fogyasztóvédelem már nem vizsgálhatja.
Ilyen esetben mikor kerül le az ügyfél a KHR listáról?
Valamint Nemzeti Eszközkezelővel, ha szerződik, abban az esetben előbb lekerül?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-03 - 06:38

Kedves János!
2008-2009-ben még megoldható volt a hitelfelvétel jövedelemvizsgálat nélkül, tisztán fedezet alapon is. A kötelező jövedelemvizsgálatot 2010. június 11. óta írja elő a jogszabály a bankok részére.
Veszteséggel lezárt hitelügylet esetén a lezárást követőn még 5 évig látszódik a negatív információ a rendszerben. További pontos tájékoztatást az érintett pénzintézet tud adni Önnek az ügyben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések