Mit érdemes tudni a lakáslízing lehetőségekről?

A lakáslízing a lakáscélú hiteleknek azon formája, ahol a finanszírozó a tulajdonjogot a futamidő végéig, illetve az esetleges előtörlesztésig fenntartja magának.

A lakáslízing szereplői

Eladó: az a természetese vagy jogi személy, aki az ingatlant, vagyis a lízingtárgyat eladja.
Vevő – lízingbeadó: adott bank, amely az ingatlan tulajdonosa lesz.
Ügyfél – lízingbe vevő: az ő nevében vásárolja meg a lízingcég az ingatlant, az ügyfél által kialkudott áron, azzal a céllal, hogy az ügyfélnek lízingbe adja.

A lakáslízing lényege

A finanszírozó adásvételi szerződéssel megvásárolja az ingatlant az eladótól és lízingszerződéssel lízingbe adja azt a hitelfelvevőnek, aki a teljes hitelösszeg visszafizetését követően tulajdonosa lesz a lakásnak. Lízing esetén a tulajdonjog a finanszírozó pénzintézet fedezete. Az utolsó törlesztő részlet megfizetésével az ügyfélnek tehermentes tulajdona lesz, akárcsak lakáshitel esetén.
Az ügyfél az ingatlant a futamidő alatt birtokolja, használja, bérbe adhatja, jogosult a hasznok szedésére, viseli a fenntartással, az esetleges javítással járó költségeket. Továbbá az ügyfél az ingatlant értékesítheti lízing átvállalással, de illetékfizetési kötelezettség nélkül.

A lakáslízing fajtái

Nyíltvégű lízing: az ügyfél a futamidő végén döntheti el, hogy az utolsó részlettel ki vásárolhatja meg az ingatlant, így lehetősége nyílik arra is, hogy ne a lízingbevevő, hanem egy általa kijelölt harmadik személy legyen végül az ingatlan tulajdonosa. A nyíltvégű lízing jellemzője továbbá, hogy az ingatlant terhelő ÁFA összege a futamidő alatt kamatmentes részletekben fizethető.
Zártvégű lízing: a futamidő végén az ingatlan a lízingbevevő tulajdonába kerül, ebben az esetben nincs lehetőség más tulajdonos direkt módon történő kijelölésére. Az ingatlan ÁFA tartalmát egyösszegben, előre kell megfizetni, de az ÁFA visszaigénylésre is kínálkozik lehetőség.

A lakáslízing előnyei

Magas finanszírozási hányad
Maradványérték választható, amely csökkenti a havi tőketörlesztő részletet
Lakáslízing esetén 5 éven belül is értékesíthető az ingatlan lízingátvállalással SZJA fizetés nélkül
Nincsen az igénylő életkorára vonatkozó megkötés. Lízingörökös megjelölése azonban javasolt. A lízingörökös a lízingbevevő esetleges elhalálozása esetén – megfelelő jövedelmi viszonyok esetén – automatikusan a lízingbevevő helyébe lép, fizeti a további lízingdíjakat és futamidő végén megszerzi a tulajdonjogot
Nincs jogszabály által maximalizálva a felvehető hitelösszeg

Lakáslízing törlesztésére igénybe vehető a katonák számára biztosított albérleti hozzájárulás

A legalacsonyabb lakáslízing törlesztésekért tekintse át lakáshitel kalkulátorunkat és kérje szakértőink személyre szabott ajánlatait.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések