Milyen hosszú legyen a hitelem kamatperiódusa?

Hitelt igényelne, ám tanácstalan abból a szempontból, hogy milyen kamatperiódusú hitelkonstrukciót válasszon? Arra keresi a választ, hogy milyen jelentőséggel bír egy-egy kamatperiódus hossza? Rövid tájékoztatónkból választ kaphat kérdéseire.

Számos szempont alapján csoportosíthatjuk a bankpiacon jelenleg elérhető hiteltermékeket. Nem a legfontosabb, de meghatározó szempont lehet az, hogy a felvenni kívánt kölcsönünk milyen hosszú kamatperiódussal rendelkezik. A legrövidebb kamatperiódus 3 hónap, míg a leghosszabb akár 5 év is lehet.

A kamatperiódus hosszának azért van jelentősége, mert egy-egy perióduson belül az adott kölcsön kamatlába változatlan, ami azt jelenti, hogy a kezelési költség nélkül, forint alapon nyújtott hitelek esetében havonta fix összegű törlesztő részlettel lehet számolni. A legtöbb konstrukció ma már ilyen, hiszen a pénzintézetek sok esetben nem számolnak fel kezelési költséget, illetve a 2010 nyarán hozott jogszabály módosítás értelmében a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteligény ma már csak forint alapú hiteltermékkel finanszírozható. Nem mindegy azonban, hogy milyen hosszú ideig élvezhetjük a változatlan összegű havi törlesztést, vagyis milyen hosszú egy-egy hitel kamatperiódusa.

A legtöbb pénzintézet 6 havi kamatperiódussal nyújtja kölcsönét. Ilyenkor egy esetleges kamatváltozás következtében az Ön hitelének törlesztése nem igazodik rögtön a következő hónaptól a megváltozott kamatfeltételekhez, ez csak a kamatperiódus, azaz a hat hónap lejárata után várható.

Minél hosszabb tehát egy hitel kamatperiódusa, hosszú távon annál kiszámíthatóbb a konstrukció. A leghosszabb kamatperiódus azonban nem feltétlenül jelenti a legalacsonyabb kamatlábat. Elképzelhető, hogy a hosszú távú kiszámíthatóságért némileg magasabb kamattal kell fizetni. Éppen ezért a számunkra optimális hitelkonstrukció kiválasztásakor nem a kamatperiódus alapján kell meghozni döntésünket, hanem elsősorban a havi törlesztő részlet összege, a teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke, valamint a hitelügylet járulékos költségei alapján, ám döntésünkben szerepet játszhat a kamatperiódus hossza is.

A honlapunkon elérhető Hitelkalkulátor segítségével Ön utánanézhet mind a szabad felhasználású és lakáscélú, mind az adósságrendező hitelek aktuális havi törlesztésének, s amennyiben valamelyik konstrukció felkelti érdeklődését, akkor személyre szóló ajánlat formájában kérhet részletes felvilágosítást, melynek során érdemes tájékoztatást kérni a kamatperiódust illetően is.

A hitelek kamatperiódusával kapcsolatos további kérdéseivel forduljon bizalommal Hiteltanácsadóinkhoz!


Utolsó módosítás: 2013. szeptember 27. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések