Milyen feltételekkel igényelhető az államilag támogatott hitel és a szocpol együtt?

Tisztelt Hitelnet!

A szocpol csak új ház építésére, illetve útépítésű lakásra használható fel, de a kérdés, hogy létezik-e olyan újépítésű lakás, amely 15 millióért vásárolható? Mert ugye ennyi a meghatározott maximum az államilag támogatott hitelben.

Amennyiben mégis van olyan ingatlan, ami megfelel a követelményeknek, mekkora törlesztőrészletre lehet számítani maximális futamidő mellett?
Milyen magas jövedelemigazolásra van szükség?

Köszönettel.
András

Kedves András!

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) Kormányrendelet értelmében a kamattámogatott hitel összege új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 12,5 millió forint lehet, amennyiben az új lakóingatlan Budapesten vagy megyei jogú városban található, s maximum 10 millió forint, ha egyéb településen valósul meg az építkezés vagy a vásárlás.

Továbbá a telekár nélkül számított, ÁFA összegét tartalmazó építési költség, illetve vételár a fővárosban és a megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb településeken pedig a 20 millió forintot.

A szocpol szempontjából pedig a következő előírásnak kell megfelelni: Építkezés esetén az ÁFA nélkül, a lakóingatlan teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alap területére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem lehet magasabb, mint 300 000 Ft, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft.

Azt azonban tudni kell, hogy az új lakás forgalmi értékének vagy az építendő ház jövőbeni értékének legfeljebb a 80%-a finanszírozható hitelből. Amennyiben nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után igényelnének megelőlegező szocpolt, akkor a támogatás összegének is bele kell férnie a 80%-os finanszírozási arányba, mert a gyermekek megszületéséig a megelőlegező szocpol kölcsönnek számít. Mindezt figyelembe véve tehát az építkezéshez illetve a vásárláshoz önerőre is szükség van.

Az elvárt saját erő mértéke több tényezőtől is függ. Meghatározó a lakóingatlan területi elhelyezkedése, az igénylők rendszeres, igazolt bevétele, megélhetésre fordított havi kiadások összege, stb. Azt, hogy számszerűsítve mennyi készpénzre van szükség, illetve mekkora összegű jövedelmet kell igazolni, a konkrét hitelügylet ismeretében tudják Hitelszakértőink meghatározni. Ehhez további információkra lenne szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Ezt követően személyre szóló, díjmentes hitelajánlat formájában tudunk tájékoztatást adni a támogatott hitellehetőségekről!

A várható törlesztőrészlet összegéről addig is online Hitelkalkulátorunk segítésével tájékozódhat. A kalkulátorban Önnek kell megadni a hitelösszeget, (ami kamattámogatott kölcsön esetén maximum 12,5 illetve 10 millió forint lehet) majd kiválasztani a hitelcélt és a futamidőt. A lakáscélú jelzáloghitelek maximális futamideje 35 év, figyelembe véve, hogy az adós a hitel lejáratakor nem lehet 70 évnél idősebb. Ugyanakkor tudni kell, hogy a kamattámogatás a futamidő első 20 évében jár.

A szocpoligénylés feltételeiről bővebben IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

 


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Péter szerint:

2013-04-05 - 12:35

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy egy 2012. nyarán építési engedélyt kapott, új építésű ingatlan megvásárlásakor jogosult vagyok-e állami kamattámogatásra illetve LÉK/szocpol igénybevételére, ha:
– az ingatlan Budapesten van
– az építő egy magánszemély, aki nem számlaképes
– a vételár: 29 m Ft, amelyből a telek 9 m Ft, az ingatlan 20 m Ft
– egyéb feltételeknek megfelelünk (korábban még nem részesültünk támogatásban; életkorunk megfelelő; 3 gyermekünk van; jelenleg nincs lakástulajdonunk és egyéb haszonélvezeti jog; nincs köztartozásunk; stb.)
Köszönettel:
Péter

Hitelnet szerint:

2013-04-05 - 13:05

Kedves Péter!
Ha az építési engedély 2012. nyarán kelt és még nincs használatbavételi engedély, akkor a szocpol szempontjából véleményünk szerint az alábbi rendelkezés irányadó:
“A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén, ha az építkezés 2010. január 1-jét követõen kiadott építési engedély alapján történt, úgy a lakásépítési támogatást az új tulajdonos igénybe veheti.”
A lakásépítési támogatás igénybevételének további feltétele, hogy építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az általános forgalmi adó és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.
Ha azonban van már használatbavételi engedély a lakóingatlanra, akkor sem szocpolra, sem kamattámogatott hitelre nem lehetnek jogosultak, mert ez esetben az eladó nem lehet magánszemély.

Valéria szerint:

2012-09-23 - 14:04

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e önerő kamattámogatott használt lakás vásárlása esetén? Meg kell-e, hogy bejegyzett házastársak legyünk? Meg van egy kislányunk, rá fel lehet venni a szocpolt? És a szocpolt be lehet-e számítani önerőnek?
Előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2012-09-24 - 14:10

Kedves Valéria!
Használt lakás vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel esetén is érvényes az a jogszabály, mely szerint – az igénylők jövedelmi helyzetétől függően – az ingatlan piaci értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel. Ez az előírás kamattámogatott konstrukció esetén kiegészül azzal, hogy a használt lakásra felvehető hitel összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot.
Kamattámogatott lakáshitel igénylésének nem feltétele a házastársi viszony.
A szocpol használt lakás vásárlásához jelenleg nem jár.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések