Mennyi hitelt vehetek fel? - Hitelnet.hu

Mennyi hitelt vehetek fel?

előtt lényeges kérdés lehet, hogy a kölcsönigénylő mennyi hitelt vehet fel. Hiszen nem mindegy, hogy lakásvásárlás, házépítés vagy egyéb hitelcél megvalósításakor mekkora összegű saját erővel rendelkezik valaki, illetve, hogy a szükséges összeget megfinanszírozza-e valamely pénzintézet vagy más megoldást kell találni annak pótlására.

Az, hogy egy hiteligénylő mekkora összegű személyi kölcsön, szabad felhasználású, adósságrendező vagy lakáscélú jelzáloghitel felvételére jogosult, előzetes hitelbírálattal hozzávetőlegesen meghatározható.

A maximálisan felvehető kölcsönösszeg megállapításakor több tényezőt is figyelembe kell venni:

  • A hiteligénylő és háztartása által igazolható havi, rendszeres nettó jövedelem nagysága.
  • A hitel fedezetéül bevonni kívánt ingatlan területi elhelyezkedése és jelenlegi vagy várható jövőbeni forgalmi értéke.
  • A bankok és pénzintézetek belső szabályzataiban rögzített finanszírozási arányok.
  • Az aktuális jogszabályok általi előírások.

2010. június 11. óta jogszabály rögzíti, hogy a pénzintézeteknek milyen módon kell meghatározni, hogy egy-egy hiteligénylő havonta maximum mekkora összeget fordíthat hiteltörlesztésre. Ehhez meg kell vizsgálni a háztartás bevételeit és kiadásait, valamint a már meglévő havi törlesztési kötelezettségét. A bevételek és kiadások összevetése után fennmaradó pénzösszeget fordíthatja az ügyfél kölcsöntörlesztésre, amennyiben forint alapú hitelkonstrukciót választ.
[ad#Maxhitelösszeg]

Az adott bank értékbecslője jelzálog alapú hitelek esetén felméri a fedezetül felajánlott ingatlan állapotát, s számos tényező figyelembe vétele mellett (alapterület, építés éve, megközelíthetőség, földrajzi elhelyezkedés, stb.) meghatározza az ingatlan hitelbiztosítéki vagy forgalmi értékét, melynek meghatározott százaléka vehető fel. Fontos tudni azonban, hogy az így kalkulált hitelösszeg nem haladhatja meg a jogszabályban rögzített finanszírozási arányokat.

Más a helyzet személyi hitel esetén. Mivel a fedezet bevonása nélkül igényelhető kölcsönök esetén a alapja a kölcsönigénylő nettó jövedelme, ezért a bankok ez alapján határozzák meg a felvehető hitel maximális összegét. Figyelembe veszik azonban itt is az esetleg már meglévő hiteltörlesztések összegét, amely csökkenti a maximálisan nyújtható hitelösszeget.

Személyi hitel esetén a jelenlegi munkahelyen legalább hat hónapja meglévő munkaviszonyból származó nettó jövedelemnek jellemzően az ötszöröse, bizonyos konstrukciókban a hat-hétszerese vehető fel.

A Hitelnet irodáit és Partnereit személyen felkeresve pontos választ kaphat arra a kérdésére, hogy mekkora hitelt vehet fel, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 27. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gábor szerint:

2014-08-06 - 21:48

Tisztelt hitelnet.hu!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogyha például egy tízmilliós használt ingatlant szeretnék vásárolni, és rendelkezem a kb. 30%-nyi önerővel, akkor a tízmillió Ft-ot felvehetem, vagy csak a 70%-nyi, 7 millió Ft-ot? (Persze ha közben minden más feltételnek megfelelek..)
Azért érdeklődöm, mert ugye az ingatlant be is kellene rendezni, ezért is lenne fontos.
Válaszát előre is köszönöm.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-06 - 22:40

Kedves Gábor!
Lakásvásárlás során ha már tudni lehet, hogy maximum mekkora összeget kaphat, akkor elég a vételár hiányzó részét önerőből kifizetni. A saját erőből még rendelkezésre álló összegből a vásárlást követően berendezheti az ingatlant. Azt, hogy adott esetben mennyi a minimum önerő, Szakértőink készséggel kiszámolják valamennyi információ ismeretében. A szükséges adatokat online nyomtatványunk kitöltésével küldheti el, majd ezt követően Tanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kondacs Erika szerint:

2011-04-10 - 13:08

Ha már van egy jelzálog hitel a házon akkor lehet még egyet fel venni rá más banknál?

Hitelnet szerint:

2011-04-14 - 13:26

Kedves Erika!
Egy olyan bankpartnerünk van, ahol jelenleg is megoldható a 2. ranghelyi jelzálog, de csak akkor, ha az ingatlan értéke ezt elbírja. Kérem töltse ki a felső kapcsolat menüpont alatt elérhető online ajánlatkérő adatlapunkat vagy keresse meg az Ön lakhelyéhez legközelebb fekvő irodánkat és kollégáink vagy partnereink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések