Mekkora jövedelem szükséges lakáshitel igénylése esetén?

Mielőtt lakásvásárlási hitelt igényelne, érdemes tájékozódni arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan megszerzéséhez mekkora összegű hitel igényelhető illetve mekkora az a rendelkezésre álló pénzösszeg, amit saját erőként fel tud mutatni. Természetesen oldalunkon megtekintheti az aktuálisan elérhető legjobb lakáshitel törlesztő részleteket is.

A bankok egyrészt az ingatlan hitelbiztosítéki értéke alapján döntenek az adható hitel nagyságáról. Ahhoz, hogy ki tudja számolni a szükséges önerő nagyságát, tudni kell, hogy az értékbecslő által meghatározott hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékből kiindulva kerül meghatározásra. Ez megyei jogú városban található családi ház vagy lakás esetén a forgalmi érték 90-95%-át is jelentheti az ingatlan állapotától függően. Egyéb városban a hitelbiztosítéki érték a forgalmi érték 80-90%-át teszi ki, szintén az adott ingatlan állapotától, elhelyezkedésétől függően. Kisebb településeken a hitelbiztosítéki érték az ingatlan piaci értékének 70-80%-a.

Másrészt a pénzintézetek az ügyfél jövedelmének függvényében határozzák meg a nyújtható hitelösszeg maximumát.

Korábban jövedelem alapú finanszírozás esetén lehetőség volt az ingatlan hitelbiztosítéki értékének akár 100%-áig történő finanszírozásra. Ha ennek igénybe vételére Ön jogosult volt és álmai otthona megyei jogú városban található, akkor akár 5%-os önerő is elegendő lehetett. Ezek a lehetőségek azonban megszüntetésre kerültek.

Lakáscélú hitelek esetén továbbá volt lehetőség – meghatározott településeken – a tisztán fedezet alapon nyújtott hitel igénylésére is. Ebben az esetben a bank csupán munkaviszony meglétét írta elő, jövedelemigazolás benyújtása nem volt szükséges. Ekkor az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 50%-ig volt terhelhető az ingatlan, azaz egy kisvárosi lakás megvásárlása 55-65%-os önerőt kívánt. Azonban mára már a tisztán fedezet alapú hitelkonstrukciók is eltűntek a bankok kínálatából.

Ha konkrét információra lenne szüksége az önerő nagyságát illetően, akkor célszerű a Hitelnet pénzügyi Tanácsadóit személyesen felkeresni, akik előzetes hitelfelmérés alapján kiszámolják Önnek a felvehető hitel nagyságát, valamint honlapunkon keresztül a szükséges adatok megadásával személyre szóló ajánlat is kérhető díjmentesen minden kötelezettség nélkül.

Amennyiben az ingatlan megvásárlása nem piaci kamatozású lakáshitellel hanem támogatott forinthitellel történik, akkor, tisztában kell lenni azzal, hogy a nyújtható összeg nagysága maximalizálva van:

Ez a hitelkonstrukció azonban csak új lakás megszerzéséhez igényelhető, használt lakásvásárlásra nem. Természetesen a felvehető hitelösszeget ebben az esetben is befolyásolja az ingatlan és az ügyfél igazolható jövedelme.


Utolsó módosítás: 2014. július 28. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erzsike szerint:

2020-07-01 - 11:33

Sziasztok! Egyedülálló anya vagyok, 2 kiskorú gyerekem van. Köszhasznú dolgozó vagyok. Lehetséges volna hitelt felvennem lakás vásárlásra, 3M Ft-ot? 100000 ft a jövedelem.

Hitelnet szerint:

2020-07-02 - 10:35

Kedves Erzsike!
Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Viktor szerint:

2014-11-13 - 13:17

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lakáshitelhez elegendő-e egy kereső a családban? A párom gyeden van még egy évig, az én fizetésem nettó 200 ezer forint. Önerővel rendelkezünk, más hitelünk nincs. Egy gyerekünk van.

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-13 - 13:30

Kedves Viktor!
Lakáshitel egy kereső esetén is igényelhető. Azonban a párja gyedből származó jövedelme is figyelembe vehető kiegészítő jövedelemként, tehát a bankok számolnak vele jövedelemvizsgálat során. Az, hogy kettejük jövedelme elegendő-e a hiteltörlesztésre, függ a felvenni kívánt hitel, illetve a várható törlesztő részlet összegétől. Online adatlapunkon ezeket az információkat megadva, Szakértőink készséggel tájékoztatják!

Csaba szerint:

2014-11-06 - 22:26

Üdvözletem.
A kérdésem az lenne, hogy nettó 110.000 Ft-os igazolt jövedelemmel kaphatok-e 3,5 millió Ft lakáshitelt.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-08 - 14:34

Kedves Csaba!
Nettó 110.000 Ft-os jövedelembe elvileg belefér 3,5 millió forint összegű lakáshitel törlesztése, de ezt befolyásolhatja, ha van egyéb hiteltartozása.

Gábor szerint:

2014-08-16 - 14:46

Szeretnénk igényelni 3,5 millió forintot használt lakásvásárlásra. Már ki is néztük a megfelelő házat, de a Fundamentánál nem jött össze a dolog, mert 4,5 millióra becsülték fel az ingatlant.
Párommal együtt az átlagkeresetünk 190-195 ezer, viszont van egy meglévő autóhitelem, aminek jelenleg havi 80 ezer a törlesztője.
Ezek alapján van-e reális esély ekkorra hitelre?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2014-08-16 - 15:26

Kedves Gábor!
Kérdésére Szakértőink előzetes hitelbírálat illetve jövedelemvizsgálat után tudunk pontos választ adni, azonban 4,5 millió forintra becsült ingatlanra valószínűleg nem fognak tudni felvenni 3,5 millió forintot, hacsak nincs lehetőség plusz ingatlanfedezet biztosítására. Javasoljuk, hogy válaszoljon az online ajánlatkérő nyomtatványunkon szereplő kérdésekre és ezt követően értesíteni fogjuk az esetleges hitellehetőségekről!

Ricsi szerint:

2014-02-28 - 11:19

Mekkora jövedelem szükséges 7 millió forint értékű, használt lakás vásárlására nyújtott hitelhez?

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-28 - 11:45

Kedves Ricsi!
7 millió forint felvételéhez szükséges jövedelem összege több tényezőtől is függ. Lényeges szempont többek között az is, hogy milyen típusú és állapotú lakást vásárol, illetve hol található az ingatlan helyileg. Továbbá meghatározó, hogy a lakásvásárlónak mekkora összegű rendszeres kiadásai vannak. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s a bővebb információk birtokában Szakértőink személyre szabott tájékoztatást tudnak Önnek adni.

Szökröny Tamás szerint:

2010-11-22 - 16:45

Tisztelt Cím!
Előzetes tájékoztatást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy 8 MFt értékű lakás vásárlása esetén, 5 Mft hitel igénylésekor hozzávetőlegesen mekkora igazolt jövedelemre van szükség.

Várom megtisztelő válaszukat.

Tisztelettel:
Szökröny Tamás

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések