Meglévő kedvező hitelemet vihetem tovább a megvenni kívánt ingatlanra?

Kedves Hitelnet.

Van egy 49 nm-es lakásunk, amin 8.200.000 forintos jelzálog alapú kölcsön szerepel. (Forrás hitel 2002-es évi, forint alapú, a tartozás kb. most 4.600.000). Nagyobb ingatlan vásárolnánk és a hitelt nem szeretném kifizetni, hanem vinném magammal (mivel nagyon kedvező 6% és államilag támogatott) az új ingatlanra.

Ez csak úgy lehetséges, ha a saját ingatlanom és a megvételre kinézett ingatlan is a nevemen szerepel. A vevő pénzét (előleget + a megtakarításom + áthidaló kölcsönnel) oldanám meg, hogy a 2 ingatlan egyszerre a nevemen szerepeljen. Majd mikor átvittem oda az itt fennálló hitelemet, akkor ez az ingatlan a vevő nevére kerülhetne.

Kérdés, hogy jogilag ez kivitelezhető-e?
Ha nem, van-e más megoldás?

Várom válaszukat!!!
Köszönettel, Attila.

Kedves Attila!

Az áthidaló hitelt a bankok az eladásra szánt ingatlanra jegyzik be. Ám így, hogy ezen ingatlanára már be van jegyezve az állami kamattámogatású lakáshitele, az áthidaló hitel már nem vehető fel.

Esetleg úgy lehetne elkerülni a támogatott hitel visszafizetését, hogy átmeneti időre egy harmadik ingatlanra kerül bejegyzésre a zálogjog – például szülői ingatlan – majd miután lebonyolításra került az adásvétel, s Önök bejegyzett tulajdonosai az új ingatlannak, ismét fedezetcserére kerül sor. Ennek azonban több költségvonzata is van. (2 értékbecslés, közjegyzői okirat módosítása, zálogszerződés módosítás, ingatlannyilvántartási díjak)

Amit még javasolni tudunk, az ingatlanjogi szakértővel történő egyeztetés arra vonatkozóan, hogy van-e lehetőség olyan szerződéskötésre, mely az eladó számára biztosítja a vételárhoz jutást akkor is, ha előre lemond tulajdonjogáról.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szimi szerint:

2016-08-28 - 19:14

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk eladni lakásunkat, melynek a most reális értéke 14 millió forint. Ugyanebben az értékben szeretnénk venni másik lakást. Sajnos 5 millió forint alapú hitel van a mostani lakásunkon. Nyilván a lehetséges vevő nem veszi meg az ingatlanunkat, csak tehermentesen. Rokon vagy ismerős ingatlanjára viszont nincs lehetőségünk átterhelni az 5 milliós jelzáloghitelt. Létezik-e olyan járható út, vagy ügyvédi szerződés, amelynek a tükrében másik lakást tudnánk venni? A bankok széljegyzetet nem fogadnak el, csak ha már a nevünkön van az a lakás amit szeretnénk megvenni. Viszont a régit csak úgy tudjuk eladni, ha tehermentes. Szóval ördögi kör.
Létezik a gyakorlatban olyan szerződés ami garanciát tud adni a vevőnek, hogy nem marad rajta az általa megvásárolt lakáson a jelzáloghitelünk? Esetleg az önök ügyvédje (ha van ilyen) tudna segíteni ezen?
Előre is nagyon köszönöm a tanácsukat, és segítségüket!
Szimi

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-29 - 11:34

Kedves Szimi!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlan adásvétele a gyakorlatban az alábbiak szerint történik: az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül, hogy az ingatlant terhelő kölcsönt az eladó a vevő által átadott vételárrészből (önerő) tehermentesíti. Amennyiben a vevő által átadott önerő kisebb összegű, mint az ingatlant terhelő tartozás, akkor van lehetőség arra is, hogy az ingatlan a vevő által felvett hitelből kerüljön tehermentesítésre oly módon, hogy a fennálló tartozás összegét a hitelnyújtó bank az eladó bankjának utalja közvetlenül. A törlés igazolása után kapja meg az eladó a fennmaradó vételárrészt.

Attila szerint:

2016-04-01 - 15:50

Van egy hitellel terhelt lakásom és szeretném eladni és a meglévő hitelt a vásárolt lakásra terhelni!
Van e lehetőség rá, milyen nehézségekkel, költségekkel jár?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-01 - 15:53

Kedves Attila!
A meglévő hitelt akkor tudja átjegyeztetni a vásárolt lakásra, ha arra az Ön tulajdonjogát végleges határozattal bejegyezték már. A jelzálog áttételével kapcsolatos költségekről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Mária szerint:

2014-04-28 - 21:51

Kaphatok-e áthidaló hitelt? Eladnám kb. 16-17 millió értékű lakásomat, egy értékesebb, kb. 22 millió forintos lakásra. Áthidaló hitelre kb. 10 millió forintra lenne szükségem azzal, hogy jelenlegi lakásom eladásával a hitelt visszafizetem.
Köszönettel.
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-07 - 10:27

Kedves Mária!
Pénzügyi partnereinknél van lehetőség lakáscsere esetén áthidaló hitel felvételre. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, s a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szóló hitelajánlatot készítenek Önnek!

Emese szerint:

2013-02-12 - 17:37

Van egy családi házunk /tehermentes/, kb. 16 milliót ér. Szeretnénk hasonló árban vásárolni egy új építésű lakást Budapesten. Lakás árának kb. 25 %-át előszerződés keretében kifizettük. Ebben az esetben van lehetőségem áthidaló kölcsönre? Mi van, ha a megadott időn belül a családi házat nem tudjuk értékesíteni? Az új lakást ekkor el kell adni, ilyen konstrukció is létezik, és egy összegben a kölcsönt visszafizethetjük? (valamelyik ingatlan értékesíteni kell)
Köszönöm a választ.

Hitelnet szerint:

2013-02-14 - 13:40

Kedves Emese!
Amennyiben a rendelkezésre álló 2 év alatt nem sikerül a lakást értékesíteni, elvileg van lehetőség arra, hogy az értékesítésre szánt időt 1 évvel meghosszabbítsák.

Manka szerint:

2012-07-21 - 08:30

Családi házunkat 14 millióra értékelték, 4,6 millió jelzáloghitel van rajta. Ezt el szeretnénk adni. Lehetséges-e áthidaló kölcsönt kapni 2 évre úgy, hogy a megvásárolni kívánt lakás 6 millió, és ezt az új, és régi házra is rájegyeznék a régi eladásáig? Még ha csak 10 millióért kelne el a régi ház, mert most túlkínálat van. A két ház + munkabér elég fedezet talán?

Hitelnet szerint:

2012-07-21 - 08:39

Kedves Manka!
Mivel az eladásra szánt ingatlan terhelt, ezért további 6 milliós jelzálogjog bejegyzésére a számok alapján valószínűleg nem lenne lehetőség.
Megoldás az lehet, ha a megvásárolni kívánt lakásra felveszik a maximálisan nyújtható lakásvásárlási hitelt, a vételár hiányzó részét, vagyis az önerőt pedig a tulajdonukban lévő lakásra felvett kisebb összegből pótolják. Van olyan bankpartnerünk, amely terhelt ingatlanra is nyújt hitelt, így esetlegesen megoldható, hogy a családi házukra további kölcsönt vegyenek fel. Mindehhez azonban jövedelmi oldalról is fedezettnek kell lenni az ügyletnek. Azt javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink a további részletek ismeretében személyre szóló hitelajánlat formájában fogják tájékoztatni a hitellehetőségekről.

Ágnes szerint:

2012-05-17 - 13:33

Kedves Tanácsadó!
Van egy nagyobb értékű ingatlanom, amit még nem tudtam értékesíteni. Mivel másik városba költöznék, – ahol már egy új ingatlant is kinéztem magamnak – tudni szeretném, ilyen esetben milyen lehetőségeim vannak? “Él-e” még az úgynevezett áthidaló hitel? Milyen kötelezettségeim lennének? No és megérné-e számomra? Mert sajnos, készpénzzel nem igazán rendelkezem!
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Szeretettel üdvözlöm, Ágnes

Hitelnet szerint:

2012-05-17 - 13:40

Kedves Ágnes!
Áthidaló lakáshitel igénylésére jelenleg is van lehetőség. Ez esetben az eladásra szánt ingatlanra vehetné fel az áthidaló kölcsönt. A finanszírozás arányát a fedezetül szolgáló ingatlan és az Ön jövedelmi helyzete határozza meg, ám a kölcsön összege nem haladhatja meg a vételárat.
Az áthidaló hitelt általában két évre nyújtják a bankok. Ez alatt az időszak alatt kellene értékesíteni meglévő ingatlanát.
Személyre szóló áthidaló lakáshitel ajánlatot online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérhet! Díjmentes hitelajánlatunkból megismerheti az aktuális kamatokat és a kölcsön további lényeges jellemzőit!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések