Meddig tárolja a KHR a negatív információt?

Tisztelt Hitelnet!

A történet röviden a következő: 2003-ban kötött diákhitel szerződésem valamikor 2006-ban vagy 2007-ben felmondásra került nem fizetés végett. Ez által a Diákhitel Zrt. a Navnak átadta a behajtást. Sokáig kb. 2013-ig nem foglalkoztam vele, de utána megegyeztem a Diákhitel Zrt-vel, hogy mégis rendezném feléjük a tartozásom x havi törlesztő összegben. Ezért a NAV megszüntette az eljárást velem szemben és én azóta is rendszeresen fizetem ezt az összeget a diákhitelnek a megbeszéltek szerint, bár a tartozásom egyösszegű követelésű azóta is.

Most 2018.05.10-én mikor lakáshitelt szeretnénk felvenni a saját hiteljelentésemben így szerepel a fennálló szerződés adatoknál: státusz fennálló, törlesztés gyakoriság: egyösszegű törlesztés (721.058 Ft), módja: azonnali követelés törlesztési ütemezés nélkül, megjegyzés: felmondott szerződés. A mulasztási adatoknál semmi nem szerepel, tehát teljesen üres az a rész. A tárolhatósági nyilatkozat nemleges. 2018.06.11-én a teljes tartozásom rendeztem. A Diákhitel Zrt meg is küldte a záró elszámolást és azt is, hogy átadják a Khr-be a szerződésem törlését, de tájékoztattak, hogy még 1 évig tárolják az adataimat. Miközben én úgy tudtam csak akkor tárolják még 1 évig, ha a szerződésemhez mulasztás volt rögzítve, de ismert, hogy nekem nem volt.

Önök szerint törlik a KHR-ből ezt vagy nem?

Előre is köszönöm!
Tünde

Kedves Tünde!

A Központi Hitelinformációs Rendszer megkülönböztet élő és lezárt mulasztásokat. A hitelmulasztást akkor zárják le, ha veszteségleírásra kerül sor, vagy ha a késedelmes tartozás az alábbi módok valamelyikén megnyugtatóan rendeződik:
– A hátralékot az ügyfél kiegyenlíti.
– A hátralék fedezet vagy kezes igénybevételével kerül kiegyenlítésre.
– A szerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül közös megállapodással egyéb módon rendeződik.

A mulasztások folyamatosan adminisztrálásra kerülnek (amikor bekövetkezik, az esemény adatait felrögzítik a rendszerbe, amikor megszűnik, az eseményt lezárják a KHR-ben). A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Ha tehát teljesítéssel is zárult az Ön hitelügylete, az adatok passzív státuszban további 1 évig láthatók a rendszerben. Passzív KHR esetén a bankok többsége elutasítja az igénylő hitelkérelmét. Bankpartnereink egyikénél van lehetőség legalább 6 havi passzív KHR esetén lakáshitel felvételére. Ahhoz tehát, hogy lakáshitelt tudjon felvenni, meg kell várni a 6 hónap elteltét.

Ebben a témában további bejegyezést ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2018. június 22. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2020-08-24 - 16:21

Üdv!
Én azt szeretném kérdezni, hogy hogyha módositani akarják a dátumot a KHR-ben arról, hogy mikor lett kifizetve a tartozásom, az mennyi idő vagyis hány nap?
Röviden annyi, hogy volt tartozásom, de én nem a végrehajtónak fizettem a részletet, hanem a banknak, akinek tartoztam, aztán küldtek nekem csekket, hogy a végrehajtó dijat fizessem ki, de azt is kifizettem 2 részletben. Ez volt tavaly áprilisban! Csak hogy a végrehajtó idén április 4.-én jelzett a banknak, hogy kifizettem a tartozást és most májustól tettek át passziv státuszban!
Aztán panasszal éltem a bank felé, hogy vegyenek le bár listáról, mert én nem idén fizettem ki a tartozást, hanem tavaly és azóta rég eltelt 1 év, magyarul nem kéne, hogy fent legyek bár listán!
Aztán most júniusban küldtek levelet, hogy módositani fogják a dátumot a KHR-ben, de júliusban felhivtak, hogy küldjem el a BISZ zrt. felé a tárolhatósági nyilatkozatot, mert addig nem tudnak törölni!
A BISZ most augusztus 6.-án megküldte e-mailban, hogy törlik a tárolhatósági nyilatkozatot nekem, én azt egyből tovább küldtem a banknak az e-mailt amit kaptam!
És azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen meddig tart, hány nap, amíg törölnek, mert hiába hivom a bankot, semmit nem mondanak, csak azt, hogy folyamatban van! Se azt, hogy hány nap mig törölnek, kapcsolni se tudnak senkit, aki ezzel az ügyel foglalkozik, csak annyit mondanak legyek türelmes.
Azt elhiszem, nekik nem érdekük.
Remélem maguktól kapok választ!
És előre is Köszönöm Szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-25 - 10:05

Kedves István!
A KHR törlések ügyében irodánk nem illetékes, így kérdésére nem tudunk válaszolni.

J-né szerint:

2020-07-20 - 08:03

Én azt szeretném tudni,hogy a Providentnél hány évig vagyok KHR listán?2003-ban tettek fel.Hány év után törlik?

Hitelnet szerint:

2020-07-20 - 17:42

Kedves Asszonyom!
Információink szerint a fennálló tartozás maradéktalan visszafizetésétől számított 1 évig marad a negatív információ a KHR-ben. Pontos tájékoztatást az ügyben az érintett pénzintézet tud majd adni Önnek.

Gábor szerint:

2020-06-28 - 21:35

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy én Provident kölcsönt vettem fel 2009-ben az egyik akkori ismerősömnek jóhiszeműen, ő viszont lelépett a pénzzel, így adós maradtam, és khr-be kerültem. Azóta sem tudtam rendezni.
Kérdésem, hogy automatikusan törölnek onnan a 10 év letelte után?
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 11:14

Kedves Gábor!
A tartozás maradéktalan visszafizetéséig információink szerint a negatív információ nem törlődik a KHR-ből.

Ernő szerint:

2019-08-29 - 15:05

Üdv.
2003-ban gépkocsit vettünk részletre, de sajnos nem tudtuk fizetni, így a bank visszavette és eladta potom pénzért! A fennmaradt összeget egy behajtó cég most az eddigi 700 ezerből 1.5m forintot követel! Ráadásul az a portugál bank kivonult végleg Magyarországról!
A kérdésem az lenne, hogy van olyan hogy elévülés, mert már a bankot nem lehet elérni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:38

Kedves Ernő!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Az ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Attila szerint:

2018-12-05 - 09:06

2014-ben megállapodtunk a Budapest Bankkal egy felmondott hitel részletfizetéssel való kiegyenlítésére. A mai napig fizetve van a részlet, semmi elmaradás.
Tegnap kaptunk egy levelet, hogy a KHR listán változás állt be, veszteséggel lezárták a tartozást. A bank azt mondta, továbbra is kell fizetni a részleteket, hiába a veszteséggel lezárás beírása a KHR listán.
Most megszűnt a tartozásom, vagy miért kell tovább fizetni, ha lezárták.
Köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-05 - 09:15

Kedves Attila!
Kérdésére az ügyben illetékes bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni a részletek ismeretében.

Andrea szerint:

2018-11-26 - 09:32

Férjemmel lakáshitelt szeretnénk felvenni, viszont párom adóstársként szerepel az édesapja hitelében, melyet az apja fizetni nem tud. Jelenleg még a férjemet nem keresték meg ezügyben szerencsére. A KHR adatai alapján a szerződés lejárt 2010-ben, viszont a mulasztási adatoknál szerepel egy 2013-as dátum. Információink szerint ha 5 évig nem keresik meg őt, akkor elévül a követelés, és nem kérhetik a kifizetést tőle.
A kérdésünk az lenne, hogy mikortól kezdődik az 5 év? 2010-től, mikor a szerződés lejárt, vagy 2013-tól? Jelenleg a végrehajtónál folyik az ügy olyan szempontból, hogy a házat árverezik. Ez olyan esemény lehet, ami miatt pl. nem kezdődött még el esetleg az 5 év? Ha nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mikor ér véget az 5 év, akkor csak figyelgessük a KHR-t? Mert tudomásunk szerint, ha elévül egy követelés, akkor azt a KHR listában passzív státuszba helyezik. Ez valóban így van? Vagy a KHR rendszer üzemeltetőjétől, ha érdeklődünk, hogy ez mikor járhat le, akkor azzal nem piszkáljuk meg az ügyet? Segítségüket előre is köszönjük!
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 09:53

Kedves Andrea!
A leírtak alapján elévülésről nem beszélhetünk, hiszen jelenleg a kényszerértékesítés zajlik. Ha ez megtörténik és maradéktalanul visszafizetésre kerül a tartozás, akkor attól az időponttól válik férje passzív KHR státuszúvá. Teljesítéssel lezárt hitelügylet esetén továbi 1 évig marad a negatív információ a rendszerben, megegyezéssel vagy veszteséggel lezárt ügyletek a kezárástól számított további 5 évig látszódnak. További pontos tájékoztatást az ügyben a KHR üzemeltetője vagy az érinetett hitelintézet tud adni.

Zsé szerint:

2018-10-18 - 11:41

Kedves Krisz!
Végül is törlődtek az adataid 1 év után?

Krisz szerint:

2018-07-24 - 06:08

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A BISZ Zrt-től lekért saját hiteljelentésemen az alábbi adatok szerepelnek a mulasztás adatok mezőben:
Megszűnés módja: Az ügyfél rendezte
Megszűnés dátuma: 2017.10.05
Egy OTP-nél vezetett hitelkártya-szerződésem volt, amit nem tudtam fizetni, végül az OTP Faktoringnak fizettem vissza a tartozásomat.
Kérdésem az, hogy a mulasztás adatai mikor törlődnek, 1 év vagy 5 év után?
Mikor vehetek fel hitelt, 2018.10.05 után vagy csak 2022.10.05 után?
Köszönöm!
Krisz

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-24 - 06:19

Kedves Krisz!
Információink szerint ez esetben 1 év után törlődnek az adatok. Pontos tájékoztatást az a bankfiók tud adni Önnek, amelyik rögzítette adatait a rendszerben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések