Meddig tárolja a KHR a negatív információt?

Tisztelt Hitelnet!

A történet röviden a következő: 2003-ban kötött diákhitel szerződésem valamikor 2006-ban vagy 2007-ben felmondásra került nem fizetés végett. Ez által a Diákhitel Zrt. a Navnak átadta a behajtást. Sokáig kb. 2013-ig nem foglalkoztam vele, de utána megegyeztem a Diákhitel Zrt-vel, hogy mégis rendezném feléjük a tartozásom x havi törlesztő összegben. Ezért a NAV megszüntette az eljárást velem szemben és én azóta is rendszeresen fizetem ezt az összeget a diákhitelnek a megbeszéltek szerint, bár a tartozásom egyösszegű követelésű azóta is.

Most 2018.05.10-én mikor lakáshitelt szeretnénk felvenni a saját hiteljelentésemben így szerepel a fennálló szerződés adatoknál: státusz fennálló, törlesztés gyakoriság: egyösszegű törlesztés (721.058 Ft), módja: azonnali követelés törlesztési ütemezés nélkül, megjegyzés: felmondott szerződés. A mulasztási adatoknál semmi nem szerepel, tehát teljesen üres az a rész. A tárolhatósági nyilatkozat nemleges. 2018.06.11-én a teljes tartozásom rendeztem. A Diákhitel Zrt meg is küldte a záró elszámolást és azt is, hogy átadják a Khr-be a szerződésem törlését, de tájékoztattak, hogy még 1 évig tárolják az adataimat. Miközben én úgy tudtam csak akkor tárolják még 1 évig, ha a szerződésemhez mulasztás volt rögzítve, de ismert, hogy nekem nem volt.

Önök szerint törlik a KHR-ből ezt vagy nem?

Előre is köszönöm!
Tünde

Kedves Tünde!

A Központi Hitelinformációs Rendszer megkülönböztet élő és lezárt mulasztásokat. A hitelmulasztást akkor zárják le, ha veszteségleírásra kerül sor, vagy ha a késedelmes tartozás az alábbi módok valamelyikén megnyugtatóan rendeződik:
– A hátralékot az ügyfél kiegyenlíti.
– A hátralék fedezet vagy kezes igénybevételével kerül kiegyenlítésre.
– A szerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül közös megállapodással egyéb módon rendeződik.

A mulasztások folyamatosan adminisztrálásra kerülnek (amikor bekövetkezik, az esemény adatait felrögzítik a rendszerbe, amikor megszűnik, az eseményt lezárják a KHR-ben). A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Ha tehát teljesítéssel is zárult az Ön hitelügylete, az adatok passzív státuszban további 1 évig láthatók a rendszerben. Passzív KHR esetén a bankok többsége elutasítja az igénylő hitelkérelmét. Bankpartnereink egyikénél van lehetőség legalább 6 havi passzív KHR esetén lakáshitel felvételére. Ahhoz tehát, hogy lakáshitelt tudjon felvenni, meg kell várni a 6 hónap elteltét.

Ebben a témában további bejegyezést ITT olvashat.

Utolsó módosítás: 2018. június 22. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ernő szerint:

2019-08-29 - 15:05

Üdv.
2003-ban gépkocsit vettünk részletre, de sajnos nem tudtuk fizetni, így a bank visszavette és eladta potom pénzért! A fennmaradt összeget egy behajtó cég most az eddigi 700 ezerből 1.5m forintot követel! Ráadásul az a portugál bank kivonult végleg Magyarországról!
A kérdésem az lenne, hogy van olyan hogy elévülés, mert már a bankot nem lehet elérni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:38

Kedves Ernő!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Az ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Attila szerint:

2018-12-05 - 09:06

2014-ben megállapodtunk a Budapest Bankkal egy felmondott hitel részletfizetéssel való kiegyenlítésére. A mai napig fizetve van a részlet, semmi elmaradás.
Tegnap kaptunk egy levelet, hogy a KHR listán változás állt be, veszteséggel lezárták a tartozást. A bank azt mondta, továbbra is kell fizetni a részleteket, hiába a veszteséggel lezárás beírása a KHR listán.
Most megszűnt a tartozásom, vagy miért kell tovább fizetni, ha lezárták.
Köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-05 - 09:15

Kedves Attila!
Kérdésére az ügyben illetékes bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni a részletek ismeretében.

Andrea szerint:

2018-11-26 - 09:32

Férjemmel lakáshitelt szeretnénk felvenni, viszont párom adóstársként szerepel az édesapja hitelében, melyet az apja fizetni nem tud. Jelenleg még a férjemet nem keresték meg ezügyben szerencsére. A KHR adatai alapján a szerződés lejárt 2010-ben, viszont a mulasztási adatoknál szerepel egy 2013-as dátum. Információink szerint ha 5 évig nem keresik meg őt, akkor elévül a követelés, és nem kérhetik a kifizetést tőle.
A kérdésünk az lenne, hogy mikortól kezdődik az 5 év? 2010-től, mikor a szerződés lejárt, vagy 2013-tól? Jelenleg a végrehajtónál folyik az ügy olyan szempontból, hogy a házat árverezik. Ez olyan esemény lehet, ami miatt pl. nem kezdődött még el esetleg az 5 év? Ha nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mikor ér véget az 5 év, akkor csak figyelgessük a KHR-t? Mert tudomásunk szerint, ha elévül egy követelés, akkor azt a KHR listában passzív státuszba helyezik. Ez valóban így van? Vagy a KHR rendszer üzemeltetőjétől, ha érdeklődünk, hogy ez mikor járhat le, akkor azzal nem piszkáljuk meg az ügyet? Segítségüket előre is köszönjük!
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 09:53

Kedves Andrea!
A leírtak alapján elévülésről nem beszélhetünk, hiszen jelenleg a kényszerértékesítés zajlik. Ha ez megtörténik és maradéktalanul visszafizetésre kerül a tartozás, akkor attól az időponttól válik férje passzív KHR státuszúvá. Teljesítéssel lezárt hitelügylet esetén továbi 1 évig marad a negatív információ a rendszerben, megegyezéssel vagy veszteséggel lezárt ügyletek a kezárástól számított további 5 évig látszódnak. További pontos tájékoztatást az ügyben a KHR üzemeltetője vagy az érinetett hitelintézet tud adni.

Zsé szerint:

2018-10-18 - 11:41

Kedves Krisz!
Végül is törlődtek az adataid 1 év után?

Krisz szerint:

2018-07-24 - 06:08

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A BISZ Zrt-től lekért saját hiteljelentésemen az alábbi adatok szerepelnek a mulasztás adatok mezőben:
Megszűnés módja: Az ügyfél rendezte
Megszűnés dátuma: 2017.10.05
Egy OTP-nél vezetett hitelkártya-szerződésem volt, amit nem tudtam fizetni, végül az OTP Faktoringnak fizettem vissza a tartozásomat.
Kérdésem az, hogy a mulasztás adatai mikor törlődnek, 1 év vagy 5 év után?
Mikor vehetek fel hitelt, 2018.10.05 után vagy csak 2022.10.05 után?
Köszönöm!
Krisz

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-24 - 06:19

Kedves Krisz!
Információink szerint ez esetben 1 év után törlődnek az adatok. Pontos tájékoztatást az a bankfiók tud adni Önnek, amelyik rögzítette adatait a rendszerben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések