Már igényelhető a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása! - Hitelnet.hu

Már igényelhető a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása!

Utolsó módosítás: 2018. január 09. kedd

2018 január elsejétől igényelhető az a vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a három, vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásaik csökkentésére használhatnak fel gyermekenként 1 millió forint összegben. Az alábbiakban összefoglaljuk e támogatás jogosultsági feltételeit.

1M Ft támogatás minden 3. vagy további gyermek után

Az év eleje óta hatályos kormányrendelet értelmében a harmadik és minden egyes további gyermek után 1-1 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a nagycsaládosok fennálló jelzáloghitelük csökkentésére.

Ha a kérelem benyújtásának időpontjában a jelzáloghitel fennálló tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb a támogatás összegénél, akkor legfeljebb a tőketartozás és járulékai vehetők támogatásként figyelembe. A különbözet későbbi igénybevételére nincs lehetőség.

Mely gyermekek után igényelhető?

Az igénylő 2018. január 1. után

 • született vér szerinti vagy
 • örökbefogadott gyermeke után,
 • a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után.

Meglévő első és második gyermek után a támogatás nem kérhető. Ugyanazon gyermek támogatására kizárólag egy alkalommal és egy lakáscélú jelzáloghitel vonatkozásában van lehetőség.

A gyermekszám meghatározására vonatkozó előírások:

 • Az igénylővel közös háztartásban élő gyermek vehető figyelembe, kivéve, ha a gyermek nagykorú. (Nagykorú gyermek esetén nem feltétel az igénylővel közös háztartás.)
 • A más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek az igénylő támogatásánál nem vehető figyelembe.
 • Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni.

Mely hitelek csökkenthetők a támogatással?

2018 január 1. előtt felvett hitelek esetében minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan.

2018 január 1. után kötött hitelszerződések esetén csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, vagyis

– melyet akóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel,

– melynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása és ennek összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget. 

Ki lehet a támogatás igénylője?

Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.

További jogosultsági feltételek

 • Büntetlen előélet – 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 1. melléklete alapján
 • Köztartozás mentesség

A támogatás igénylése

A kérelmet a területileg illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Az igénybevételhez szükséges feltételeket a kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesíteni.

A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel.

A járási hivatal az elbírálást követően határozatot küld az igénylő részére, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.

A támogatás folyósítása

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Az előtörlesztés díját az állam téríti meg a pénzügyi intézmény részére.

A folyósítást követő 10 napon belül a pénzintézet köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztő részleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Anita szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A harmadik gyermekünk novemberben fog megszületni. A napokban tervezünk lakásfelújításra hitelt felvenni. A kérdésem az lenne, hogy a hitelfelvétellel egyidejűleg szükséges benyújtani az igényünket a támogatásra? Vagy az benyújtható a 3. gyermek születése után is? Jól értelmezem, hogy a 3. gyermek születése után felvett hitelre már nem jár támogatás? Tehát ha szeretnénk élni a lehetőséggel, mindenképpen a baba születése előtt szükséges a hitelt igényelni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   Igen, a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatására való jogosultsághoz a hitelt a 3. gyermek születése előtt szükséges felvenni. A támogatási iránti kérelem a gyermek megszületése után nyújtható be.

 • Attila szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy harmadik gyerekünk november közepén születik meg. A kivitelező által épített ház viszont csak decemberre készül el, így az új lakáshitelünk is onnantól él. Jogosultak vagyunk-e az 1 milliós állami támogatásra? Mivel elvileg a hitel a gyerek születése után indulna csak el, viszont 2018. január után született.
  Köszönettel, Attila!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   Az a meghatározó, hogy mikor írják alá a kölcsönszerződést. Ha a gyermek születése előtt, akkor igényelhető a támogatás. Ha viszont előbb születik meg a 3. gyermek és csak utána írják alá a kölcsönszerződést, akkor sajnos nem lehetnek rá jogosultak.

 • Erzsébet szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2011-ben felvettünk hitelkiváltásra a Fundamentánál áthidaló kölcsönt. Kedvezőbb kamat miatt kivszeretnénk váltani szinten áthidaló kölcsönnel a Fundamentánál. Ha harmadik gyermekünk jövőre születik, így igénybe tudjuk venni a jelzálog alapú hiteltörlesztést?
  Köszönettel: Erzsébet

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Amennyiben lakáscélú hitellel történik a kiváltás, úgy jogosultak lehetnek majd 3. gyermekük után a támogatásra, ha az egyéb – fenti bejegyzésünkben olvasható – feltételek is teljesülnek.

 • Emma szerint:

  Tisztelt Cím!
  2018.08.22.-én régi lakásvásárláshoz felvett CSOK és lakáshitel, ahol egyéni vállalkozó az adós, a banki közjegyzői szerződés elkészült, és a birtokbavétel megtörtént. A harmadik gyermek 2018.05.22.-én született. Milyen lehetőség van az 1.000.000.- Ft igényléséhez?
  Jár-e egyéni vállalkozónak?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emma!
   Az egyéni vállalkozói státusz nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot. Igénybe vehető a kedvezmény, ha a fenti bejegyzésben olvasható egyéb feltételek teljesülnek.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Azt szeretném kérdezni, ha például már a harmadik gyermekkel vagyok terhes és például a terhesség felénél vásárolunk egy házat jelzálog alapú lakáshitel igénybevételével, akkor is elengedik az 1 millió Ft-ot, vagy csak a terhesség előtt felvett hitelekre vonatkozik?
  Valamint az lenne még a kérdésem, ha mi például 2 gyermekre veszünk igénybe Csokot, önerő + jelzálog alapú lakáshitellel, és később születik még 1 gyermekünk, akkor elengedik az 1 milliót + még utóbb született gyermekre a 400.000 Ft-ot a Csok miatt?
  Válaszukat köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A 2018. január 1. után felvett lakáscélú hitelek csökkentésére is igényelhető az 1 millió forintos támogatás a 3. gyermek születését követően. Ha a vásárláshoz CSOK-ot is vesznek igénybe meglévő 2 gyermekük után, akkor a később születendő gyermek után is jogosultak lehetnek a 400.000 Ft CSOK-ra. Ez szintén a fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

 • Mónika szerint:

  2006-ban toldtunk a házhoz. Akkor szocpolt vettünk igénybe a 3 gyerekre, akkor 1 millió 600 ezer Ft-ot plusz hitelt svájci frankost. Azt szeretném megtudni, hogy a hitelből kinek engednek el 1 millió Ft-ot? A meglévő gyerekek számítanak vagy csak aki 2018-ban szüli a 3. gyereket?
  Kōszōnōm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mónika!
   A támogatásra azok lehetnek jogosultak, akiknek 3. gyermekük 2018. január elseje után születik. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Tímea szerint:

  Üdvözlöm!
  10M Ft CSOK-ot igénybe vettük 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre és 10+10 kamattámogatott kölcsönt is vettünk fel.
  Most megszületett a 3. gyermek. A CSOK így teljesült. Igénybe vehetjük még az 1M Ft-ot a 10+10 kamattámogatott kölcsönünk csökkentésére?
  Köszönettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A fenti bejegyzésben olvasható további feltételek teljesülése esetén információink szerint igénybe vehető a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása. Kérelmükkel a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak.

 • Júlia szerint:

  Szép napot!
  9 éve felvettünk egy szabad felhasználású jelzáloghitelt (forint alapú)! Ha jövőre születik a 3. gyermekünk, akkor is megkaphatjuk az 1M Ft támogatást rá?
  Üdv: Júlia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Júlia!
   A leírtak alapján véleményünk szerint jogosultak lehetnek fenti esetben a támogatásra, amennyiben a további feltételek is teljesülnek, melyekről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Ezen túlmenően további tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

 • Tamás szerint:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha ötödik gyermekünk született idén márciusban, akkor is csak egyszer 1 millió forint igényelhető?
  Köszönöm!
  Tamás

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A támogatás minden olyan 3. vagy további gyermek után igényelhető, aki 2018. január elsején vagy azt követően született. Mivel Önöknek 1 gyermeke – aki az ötödik – született 2018. január 1. után, ezért utána egyszer 1 millió forint összegű támogatásra lehetnek jogosultak, ha a további feltételek is teljesülnek.

 • Judit szerint:

  Tisztelt Hitelszakértő!
  Azt olvastam a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása oldalon, hogy 2018. jan. 1. után örökbefogadott gyermek után is igénybe vehető.
  Kérdésem a következő: Kislányunkat 2018. május 2-án fogadtuk immár hivatalosan is örökbe. 2017. január 21-én született.
  Ebben az esetben a születési dátuma vagy az örökbefogadás dátuma számít?
  Igényelhetjük-e az 1 millió Ft-os tartozáscsökkentő támogatást?
  Válaszát köszönöm.
  Üdv.
  Judit

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   Ebben az esetben az örökbefogadás dátuma számít. Így – amennyiben a fenti bejegyzésünkben olvasható további feltételek is teljesülnek – jogosultak lehetnek a támogatásra. A támogatás iránti kérelem a területileg illetékes járási hivatalhoz nyújtható be.

 • Imre szerint:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy van egy lakáshitelünk, és a párom babát vár, az elsőt!
  Kérdés: hitel csökkentésére fel lehet venni a csokot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Imre!
   Hitelcsökkentésére utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére a leírtak alapján sajnos nincs lehetőségük. Erről bővebben ITT olvashat.

 • Dávid szerint:

  Kb 5 éve vettük a házat és hallottam nemrég, hogy lehet igényelni úgy is, hogy ami hitel most van a házon, abból levonják azt az összeget, ami járna!
  Van ilyen egyáltalán?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dávid!
   A nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása ilyen. Ennek jogosultsági feltételeit fenti bejegyzésünkből ismerheti meg.

 • Klaudia szerint:

  Üdv.
  Annyit szeretnék megtudni, hogy még egy babát ha bevállalunk, jár az egymillió forint, amit nem kell visszafizetni? Ez hogyan működik? Nekünk három kislányunk van, most intézzük a csokot.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Klaudia!
   A nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatásának jogosultsági feltételeiről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Ágnes szerint:

  Kedves Szakértő.
  Mi 1 éve vettük igénybe a 10+10 CSOK-ot, akkor még 2 meglévő gyermekkel. Azóta már úton van a 3.
  Kérdésem az lenne, hpgy mi jogosultak vagyunk az 1 millió Ft hitelcsökkentésre akkor is, ha már felvettük a 10+10 csok-ot? A 2 nem zárja ki egymást?
  Köszönöm a válaszát!
  Ági

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ágnes!
   A kettő nem zárja ki egymást. Amennyiben megfelelnek a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatására vonatkozó feltételeknek, úgy igénybe vehetik.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Tanácsadó!
  Gyermekemnek 0,8 és 6 éves gyermekei vannak, illetve január 21-én megszületett a negyedik. Nem rendelkeznek még lakással, építkezni szeretnének.
  1/ Igaz-e a hír, hogy a 2018. január elseje után megszületett gyermekek után 11 + 10 millió CSOK és kedvezményes kamat vehető fel?
  2/ Mivel az építési hitel utólagos finanszírozású és szakaszos folyósítású, milyen összegű önerőre van szüksége a családnak?
  3/ A CSOK 10 milliója felhasználható-e önerőnek, vagy az is csak készültségi fok alapján szakaszosan folyósítható?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   1. A 3 gyermekes támogatás összege továbbra is 10+10 millió forint. A 2018. január elseje után megszületett gyermekek után igényelhető 1 millió forintos támogatás nem CSOK, hanem a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatása, melyről IDE kattintva tájékozódhat bővebben.
   2. Az elvárt önerő mértéke az építendő lakóingatlan bekerülési költségének, területi elhelyezkedésének, valamint az igénylők jövedelmi helyzetének ismeretében határozható meg pontosan.
   Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!
   3. A CSOK folyósítása szintén utólagos, készültségi foknak megfelelő, szakaszos. Az elvárt önerő beépítését követően kerülhet sor a folyósításra.

 • Attila szerint:

  Tiszteletem!
  Három gyermeket nevelek, 2009-ben devizahitelt vettünk fel és vettünk egy kertes ingatlant. Szocpolt nem tudtunk igénybe venni, mert eltörölték. A 4.4 millió önerőnkhöz 7.9 millió ft kölcsönt vettünk fel amelyből több mint 6 milliót már visszafizettünk, de még mindig van 8.2 millió tartozásunk. A januárban kijött jogszabály kissé megdöbbentett, mely szerint a 2018. január 1-én és az utána született gyermekekre lehet igénybe venni gyermekenként 1 millió Ft-ot. Ez a kormány részéről övön aluli volt. Hiszen ezzel a jogszabállyal pont azokat a családokat, nélkülöző gyermekeket nem támogatják akik megsínylették a devizahiteles nehéz időszakot. Ez egyértelműen megkülönböztetés. Ez a hibás látásmód, irányvonal ellentmond a normális nemzeti, demográfiai, gazdasági szemléletnek. Hiszen ezek a gyermekek lesznek (ha egyáltalán a hibás gazdaságpolitika után itthon vállalnak munkát) egykor az ország adófizetői, a társadalom gerince.
  A kérdésem: Miképpen tudjuk kihasználni önerő nélkül, sokmilliós tartozással a nyakunkban a CSOKOT, ill. beforgatható-e a jelenlegi hitelünkbe a CSOK vagy a szocpol? Mert a valódi segítséget az adósságcsökkentés, vagy jóváírás jelentené.
  Tisztelettel: Attila

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   Az eltartott gyermekek után korábban szocpol néven nyújtott állami támogatás jelenleg a CSOK, ami visszamenőlegesen sajnos nem vehető igénybe. A jelenlegi fennálló tartozásuk gyermekek után járó állami támogatással a leírtak alapján sajnos nem csökkenthető. CSOK-ra újabb lakáscél (új vagy használt lakásvásárlás, új lakásépítés, meglévő lakóingatlan bővítése) esetén lehetnének jogosultak.

 • Mária szerint:

  Nekem van jelzáloghitelem. Szeretném állami támogatásból kifizetni. Van három felnőtt gyerekem, de azt olvastam, hogy visszamenőleg is igényelhető. Erről szeretnék bővebb tájékoztatót és az igénylés módját megtudni.
  Köszönöm szépen.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Amennyiben a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatására gondol, az igénylés feltételeit fenti bejegyzésünkből ismerheti meg.

 • Nóra szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék. Mi 2015-ben kaptunk lakásvásárláskor 1,2 millió forint csokot az államtól. Akkor már volt egy kislányunk, a másikkal terhes voltam és vállaltunk még egyet.
  Találkoztam egy tanácsadóval, aki azt állítja, hogy ma ugyanerre a helyzetre 2,2 kapnánk (ez tény), de hogy minekünk jár a különbözet. Tehát még egy millióra jogosultak vagyunk.
  Igaz-e?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdv.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Nóra!
   Visszamenőlegesen CSOK különbözet igénybevételére nincs lehetőség. Amennyiben a lakásvásárláskor kölcsönt is vettek fel, amely még jelenleg is fennáll, úgy a 3. gyermekük születése után – ha még nem született meg 2018. január 1. előtt – jogosultak lehetnek a nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatására, melynek összege 1 millió forint. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Az lenne a kérdésem, hogy egy családi házon van hitel, de sajnos egészségügyi probléma megléte miatt nem tudom művelni a kertet és szeretném elcserélni egy bérházi lakásra, de még hitel van rajta. Van egy gyermekem. Úgy hallottam, 1 millió forintot elenged a bank tartozás esetén, nem tudom ez mennyire igaz.
  Kérdésem: Átvihetem-e a hitelt a másik ingatlanra? Eladhatom-e és akkor hogy tudok másikat venni? Elenged valóban a bank 1 millió forintot gyermek után?
  Várom mielőbbi válaszát!
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   Az 1 millió forintos tartozáscsökkentő támogatás 3. és minden további gyermek után igényelhető, aki 2018. január elsején vagy azt követően születik. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Ez alapján sajnos nem tudja igénybe venni ezt a kedvezményt.
   Hitellel terhelt háza eladható oly módon, hogy a vevő által átadott önerőből vagy az általa felvenni kívánt hitelből a ház tehermentesíthető. Ezt követően lakásvásárláshoz újabb kölcsönt vehet fel, meglévő gyermeke után CSOK-ot igényelve, ha megfelel a CSOK feltételeknek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.
   Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

 • Anita szerint:

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy hol lehet igénybe venni 3 gyerek után a hitelre állami támogatást, az 1 millió Ft-ot? Hol lehet érdeklődni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   A nagycsaládosok tartozáscsökkentő támogatására való jogosultság feltételeit fenti bejegyzésünkből ismerheti meg. A támogatási kérelem a területileg illetékes járási hivatalhoz nyújtható be.

 • Ilona szerint:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, ha már megvan a harmadik gyerek, akkor is igényelhető a támogatás? Mi csokot vettünk igénybe új ház építésre.
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ilona!
   A támogatás akkor igényelhető, ha a 3. gyermek 2018. január elsején vagy azt követően születik, illetve született.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink