Lízing vagy hitel?

Még nem döntötte el, hogy a megvásárolni kívánt lakóingatlant lakáslízing vagy lakáshitel segítségével finanszírozza? A döntés meghozatala előtt tájékozódni kíván mind a lakáslízing, mind a lakáshitel legfontosabb tudnivalóiról? Számos előnye van akár a lízing, akár a hitel útján megvalósuló finanszírozásnak.

Lakásvásárlás esetén elsődleges szempont az lehet, hogy mekkora összegű saját erő szükséges az adott lakóingatlan megszerzéséhez. E tekintetben némileg kedvezőbb a helyzet lakáslízing szempontjából, hiszen ez esetben forint alapon 20 százalék önerő megléte mellett már van lehetőség a lízingkonstrukció igénylésére. Hitelt akkor igényelhet lakásvásárlásra – kiegészítő ingatlanfedezet bevonása nélkül – ha legalább 25 százalék önerővel rendelkezik. Lakáslízing esetén tehát a vételárnak maximum a 80, lakáshitel esetén pedig legfeljebb a 75 százaléka finanszírozható.

Lakáslízing és lakáshitel között különbséget teszünk a finanszírozás devizaneme alapján is. Míg Magyarországon jelenleg kizárólag forint alapon folyósított lakáshitel igénylésére van lehetőség, addig lakáslízing igénybe vehető deviza alapon is. Deviza alapú lízing esetén azonban a forint alapú lízinghez képest alacsonyabb finanszírozási aránnyal lehet számolni. A deviza alapú lakáshitelezés megszüntetésére 2010 nyarán került sor, amikor is a devizahitelek utáni jelzálogjog bejegyzést tiltó jogszabály hatására a hazai pénzintézetek megszüntették a deviza alapon folyósított lakáscélú és szabad felhasználású kölcsönkérelmek befogadását.

Mind a lízing, mind a hitelkonstrukció igénybe vételének vannak járulékos költségei, melyek az alábbiak lehetnek: értékbecslési díj, hitel/lízingbírálati díj, közjegyzői okiratba foglalás, folyósítási jutalék, földhivatali költségek. Erre vonatkozóan különböző díjelengedési akcióban részesülhetnek ügyfeleink a pénzügyi partnereink által nyújtott kedvezményeknek köszönhetően.

A lakáslízing mellett szóló érv lehet, hogy nincsen életkorhatár, vagyis a Lízingbevevő életkorától függetlenül, akár 35 éves futamidőre is igényelhető a lízingkonstrukció, míg lakáshitel esetén figyelembe kell venni, hogy az adós a hitel lejáratakor nem lehet – általában – 70 évnél idősebb.

Amennyiben új lakás megszerzéséről van szó, s a finanszírozás lakáslízinggel történik, akkor a futamidő lejáratakor az ingatlan tulajdonosa szabadon kijelölhető, ezt nevezzük kijelölési jognak, viszont a futamidő alatt a lakás a Lízingbeadó tulajdonában van. Lakáshitel felvételekor pedig már a hitelfolyósítással egyidejűleg a hitelfelvevő tulajdonába kerül az ingatlan.

Új lakás esetén hitellel történő finanszírozáskor lehetőség van állami kamattámogatás igénybe vételére is, ugyanakkor lízing esetén nem lehet ilyen lehetőséggel élni.

Amennyiben a havonta fizetendő hitel- és lízingdíjakra kíváncsi, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Tanácsadóink írásban tájékoztatják Önt a törlesztésekről, vagy keresse személyesen a Hitelnet irodáit illetve Partnereit.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések