Létezik, hogy amiatt nem tud kölcsönt felvenni a párom, mert én KHR listás vagyok?

Kedves Hitelnet szakértő!

Párom szeretne felvenni lakásvásárláshoz kb. 10M Ft hitelt. Van más ingatlanfedezete is, ezzel pótolná az önerő hiányát. Elméletileg kaphat hitelt, (igazolható havi 300+ nettó és 30M kiegészítő fedezet), de az egyik bankban azt mondták, hogy engem is mindenképpen meg kell vizsgáljanak.

Az a probléma, hogy én bar listás vagyok. A fizetésem a párom számlájára megy, úgyhogy a bank “látja”, hogy én is képben vagyok, hiába nem lenne közöm a hitelhez. Ez előírás vagy “bank-specifikus” dolog? Nem vagyunk házasok, közös a lakcímünk, nincs bejegyzett élettársi viszonyunk. 1 gyermekünk van.

Létezik, hogy amiatt nem tud hitelt felvenni, mert én bar listás vagyok?

Előre is köszönöm.
Márta

Kedves Márta!

A banki gyakorlatban jellemző, hogy nemcsak házastársak, hanem élettársak hiteligénylése esetén is kötelező adóstárként bevonni a hitelbe az igénylő párját. Ezt akkor is előírják, ha az illető élettárs a bank számára megfelelő jövedelemmel nem rendelkezik. Kötelezően bevonandó adóstársként az ügyfelek adatait a bankok a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) is ellenőrzik, s ha negatív információt találnak, az a hitelkérelem elutasítását eredményezi.

Egyetlen olyan bankpartnerünk van, amely nem írja elő kötelezően az élettárs adóstársként történő bevonását. Ennél a hitelkonstrukciónál az ügyfelek dönthetik el, hogy az élettárs adóstársként részt vegyen-e a hitelügyletben vagy mint ingatlantulajdonos, csak zálogkötelezettként kerül bevonásra. Zálogkötelezettek KHR státuszát a bank nem vizsgálja, így akár aktív BAR listás élettárssal is megoldható a hitelfelvétel, amennyiben az illető adóstársként nem szerepel a hitelügyletben. Erről bővebben ITT olvashatnak.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat, majd ezt követően Szakértőink felveszik Önökkel a kapcsolatot és az ügylet további részleteinek ismeretében személyre szabottan tájékoztatják Önöket az elérhető hitelkonstrukcióról. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2017. május 22. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Imre szerint:

2018-06-20 - 07:09

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel szeretnénk házat venni és ehhez szeretnénk hitelt. Mivel én aktív KHR listás vagyok egy korábbi hitel miatt, így nem tudjuk, hogy milyen lehetőségünk van.
Van-e olyan bank/hitelintézet, ami ilyen esetekben is ad kölcsön?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-20 - 07:11

Kedves Imre!
Az aktív KHR sajnos minden banknál kizáró ok. A probléma az, hogy ilyen esetben a felesége sem hitelképes, mert a házastárs bevonása kötelező. Vagyonjogi megállapodással kihagyható lenne Ön a hitelügyletből, de a bank ilyen esetben is lekéri a KHR-t és ha a házastárs negatív információval szerepel, akkor a kérelmet elutasítja.

Veronika szerint:

2018-06-19 - 16:53

Tisztelt Cím!
Abban szeretném segítségét kérni, hogy mely intézménynél vehetnék fel lakáshitelt annak ellenére, hogy férjem szerepel a BAR listán?
Valamint kérem tájékoztatását, hogy mely intézményeknél a legkedvezőbb a hitelbiztosítási érték az értékbecsléssel összefüggésben?
Köszönettel: Veronika

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-19 - 17:22

Kedves Veronika!
Amennyiben férje aktív KHR státuszban szerepel a BAR listán, akkor sajnos egyik hitelintézetnél sincs lehetőség lakáshitel felvételére. Legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén bankpartnereink egyikénél megoldható lehet lakáshitel felvétele. Ha ez a feltétel teljesül, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást fognak adni.

K.-né szerint:

2017-08-22 - 05:59

Kérdésem az lenne, hogy férjemnek előző kapcsolatából tartozást mutató jelzáloghitele van, ami miatt aktívan KHR listán szerepel. Szeretnék lakást venni a férjem nélkül, de nem tudom, van-e rá lehetőség. Jelenleg gyeden vagyok gyermekünkkel, 10 éves folyamatos munkaviszonyom van ugyanannál a cégnél, a gyedem sem kevés és önerővel is rendelkezem.

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-22 - 06:07

Kedves Asszonyom!
Házastársat minden esetben kötelező bevonni a hitelügyletbe, ezért bankpartnereinknél sajnos nem oldható meg a házastárs kihagyásával történő hitelfelvétel.

Kissné szerint:

2017-08-23 - 07:56

Kérdésem az lenne, hogy férjemnek előző kapcsolatából tartozást mutató jelzáloghitele van, ami miatt aktívan KHR listán szerepel. Szeretnék lakást venni a férjem nélkül, de nem tudom, van-e rá lehetőség. Folyamatban van a vagyonközösség megszüntetése miszerint ügyvéd által ellenjegyzett megállapodást kötnénk, hogy a célingatlanra a férjem nem tartana igényt, hitelét saját vagyont képező forrásból rendezném. Jelenleg gyeden vagyok gyermekünkkel, 10 éves folyamatos munkaviszonyom van ugyanannál a cégnél, havi jövedelmem 140.000 Ft és önerővel is rendelkezem.

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-24 - 06:40

Kedves Asszonyom!
Vagyonközösséget megszüntető szerződéssel valóban kihagyható a házastárs a hitelügyletből, de a bankok ez esetben is ellenőrzik a házastárs KHR státuszát, s a negatív információ a hitelkérelem elutasítását vonja maga után. A gyed önálló jövedelemként sajnos nem fogadható el hitelfelvételnél.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések