Lehet-e a telek az építési hitel fedezete?

Ön rendelkezik már építési telekkel, s arra kíváncsi, hogy építési hitel esetén mi szolgálhat a kölcsön fedezetéül: a tulajdonában lévő beépítetlen terület vagy kiegészítő ingatlanfedezet bevonására van szükség?

Az építési hitelek jellemzője, hogy az építés helyszínéül szolgáló telek, valamint az épülő ingatlan együtt képezi a kölcsön fedezetét, hiszen e kettő esetében általában egy helyrajzi számról beszélhetünk, s a folyósító bank jelzálogjogát az illetékes földhivatal az adott helyrajzi számra jegyzi be. Miután a ház elkészült, a tulajdoni lapon a beépítetlen terület megnevezés módosításra kerül, s a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követően a földhivatal a lakóház megnevezést tünteti fel.

Építkezésre ma Magyarországon építési hitel az alábbi devizanemben igényelhető:

A maximálisan nyújtható hitel összege jogszabályban rögzített. S mekkora összegű építési kölcsön vehető fel a fedezetül szolgáló ingatlan várható jövőbeni értékének százalékában?

A számítás alapját az ÁFA összegét is tartalmazó építési költségek, illetve az összehasonlító ingatlanadatok képezik.
S mi vonatkozik az államilag támogatott építési hitelek maximális összegére?

A maximálisan nyújtható kölcsönösszeg meghatározásakor az egyes pénzintézetek figyelembe veszik mind az építési költséget mind a telek értékét. Ez azt jelenti, hogy az építési telek és a felépítmény értéke összeadódik, majd az így kapott – várható jövőbeni – forgalmi illetve hitelbiztosítéki érték meghatározott százalékát hagyják jóvá a bankok.

Az építési hitel végső összegének megállapításakor a két számítási mód – jogszabály illetve az adott bank általi előírás – közül azt kell figyelembe venni, amelyik az alacsonyabb összeg. Banki részről természetesen nem csupán az ingatlan várható értéke a mérvadó, hanem fontos szerepet játszik a hiteligénylő igazolt jövedelme is.

Az így megállapított hitelösszeget a bankok a készültségi fog arányában, szakaszosan folyósítják. A törlesztő részletet mindig csak a már kifolyósított hitelösszeg után kell megfizetni.

Építésre piaci kamatozású és állami kamattámogatású jelzáloghitel egyaránt igényelhető, melyek aktuális törlesztő részlete a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével könnyen és gyorsan kiszámolható.

Ha konkrét építési hitelajánlatot szeretne kapni, akkor kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hiteltanácsadóink megkeresik az Ön igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő hiteltermékeket.

Az építési hitelekkel kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2010. október 23. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések