Lakásvásárlás költségei

Ha Ön lakásvásárláshoz hitelt kíván igényelni, akkor előtte érdemes tájékozódni egyrészt a hitelfelvétellel járó költségekről, másrészt a lakásvásárlás kapcsán felmerülő egyéb kiadásokról. Lakáshitel felvétele esetén ugyanis vannak olyan költségek, melyeket Ön is megspórolhat, ha díjelengedési akció keretében igényli hitelét.

A lakáshitel elindításához adásvételi szerződésre van szükség. Az adásvételi szerződést ügyvéd készíti. A szerződés elkészítésének díja általában a vételár 0,5-1%-a. Ha az Ön által megvásárolni kívánt ingatlan vételára 10 millió forint, akkor az ügyvédi díj körülbelül 50-100 ezer forintos tétel lehet.

Az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés bekerül a földhivatalba és széljegyben feltüntetésre kerül a vevő tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme. A tulajdonjog bejegyzési kérelemnek szintén van díja.

A földhivatal érkeztető bélyegzőjével ellátott adásvételi szerződés birtokában indítható el a hitelkérelem. A lakáshitel ügyintézés első – kiadással járó – lépése az értékbecslés. Az ingatlanszakértő megállapítja a megvásárolandó lakás forgalmi illetve hitelbiztosítéki értékét, melynek díja általában 30 ezer forint. Ez a tétel a banki akcióknak köszönhetően számos lakáshitel konstrukció esetén elengedésre kerül.

Az aláírt hitelszerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni. A közjegyzői okirat ugyanis esetleges nemfizetés esetén bírósági eljárás nélküli végrehajthatóságot tesz lehetővé. A közjegyzői okirat elkészítésének díja jellemzően a hitelösszeg 0,5-1%-a. Ha például Ön 7 millió forint összegű lakáshitelt vesz fel, akkor a közjegyzői díj körülbelül 35-70 ezer forint.

A lakáskölcsön folyósításának egyik feltétele a folyósítási jutalék befizetése. A folyósítási jutalék szintén a hitelösszeg alapján kerül meghatározásra, általában annak 1-1,5%-a. A 7 millió forintos hitelnél maradva ez 70-105 ezer forint közötti költséget jelent.

Ugyancsak folyósítási feltétel a hitelfolyósító bank jelzálogjogának bejegyeztetése, ami szintén az illetékes földhivatalnál történik. A jelzálogbejegyzés illetéke jelenleg 12.600.- forint.

A pénzintézetek folyósítási feltételként írják elő, hogy a lakáshitel fedezetét képező ingatlan biztosítva legyen. A lakásbiztosítás bármely biztosítónál megköthető. Biztosításkötéskor a lakásbiztosítás első időszakra (negyedév, félév, év) eső díját is ki kell egyenlíteni. A biztosítási díj függ a biztosítási összegtől és a díjfizetés gyakoriságától.

A lakásvásárlást követően lakásszerzési illetéket vet ki az APEH Illeték osztálya. Illetékkedvezmény igénybevételére is van lehetőség, erről részletes tájékoztatás Tanácsadóinktól kérhető.

A lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletéről a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat. Ha induló banki költségek nélküli lakáshitel konstrukciót kíván igénybe venni, akkor keresse a Hitelnet irodáit és Partnereit, ahol Szakértőink készséggel tájékoztatják a lehetőségekről!


Utolsó módosítás: 2013. szeptember 14. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kovacs Ibolya szerint:

2015-07-08 - 09:04

Két 35 év alatti lányunknak szeretnénk egy közös első lakást vásárolni Budapesten. Egy 11 milliós lakás esetében kb. mekkora plusz költségre kell számítani? Közjegyzői díj, értékszerzési járulékra gondolok. Hitelt nem kell felvennünk.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-09 - 14:42

Kedves Ibolya!
Az adásvételi szerződés ügyvédi díja általában a vételár 1% körül szokott lenni. A lakásszerzés illetékéről az adásvételi szerződést készítő ügyvéd vagy a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Mónika szerint:

2015-02-25 - 17:46

Kedves hitelnet!!
Olyan kérdéssel fordulnék magukhoz, hogy most veszünk házat a párommal, és hogy az ingatlan értéke 11 M Ft, hogy erre mekkora a közjegyzői díj, illetve mekkora a illeték és ha mindketten tulajdonosok vagyunk, akkor az illetéket mindkettőnknek fizetni kell?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-26 - 07:54

Kedves Mónika!
A jelzálogszerződés közjegyzői okiratba foglalásának díja a hitelösszeg 0,5-1%-a. Ha nem erre, hanem az adásvételi szerződés elkészítésének ügyvédi munkadíjára gondol, az a vételár 0,5-1%-a között szokott lenni (jelen esetben 55-110.000 Ft közötti összeg). Ezen felül a tulajdonjog bejegyzésért kell fizetni a földhivatalban 6.600 Ft-ot.
Az illeték mértéke 4%. 11.0000.000 Ft forgalmi érték esetén ez 440.000 Ft. Ennek fizetése a vevők tulajdoni arányának megfelelően megoszlik. Amennyiben 35 év alattiak és első lakásukat vásárolják, akkor az illeték 2%, azaz 220.000 Ft.

Ibolya szerint:

2012-03-28 - 19:16

Lakásvásárlás esetén ajánlatos-e előleg fizetésekor előszerződést kötni?
Amennyiben közjegyző készíti el az előszerződést, annak díja kit terhel? (eladót, vevőt, vagy feleződik)

Hitelnet szerint:

2012-03-28 - 19:44

Kedves Ibolya!
Feltétlenül javasoljuk, hogy az előleg vagy foglaló átadása adásvételi szerződés vagy előszerződés keretében történjen!
A közjegyzői vagy ügyvédi díj jellemzően a vevőt terheli.

Zsuzsa szerint:

2011-04-30 - 08:40

Tisztelt Hitelnet!

Külföldi állampolgárok vagyunk(3 éve letelepedési engedéllyel, lakcím,adó,EGT kártyával), első lakásunkat szeretnénk megvenni.Van 5000000 huf önerőnk, a lakás ára 25000000 huf. Jövedelmünk összesen 580 ezer huf nettó.1.kérdés:részesülhetünk-e bármilyen támogatásban az államtól? 2.kérdés:Mennyi ingatlan vállalási járulékot kell majd fizetnünk? 3.kérdés:Kaphatunk-e egyáltalán ilyen magas összegű kölcsönt, ilyen kis önrésszel?(bár hitelképesek vagyunk) 4.kérdés:egyéb kiadásaink (pld.ügyvéd) esetében, mennyi forint plusz kiadásra számíthatunk?

köszönöm,

zsuzsa

Hitelnet szerint:

2011-05-02 - 10:49

Kedves Zsuzsa!
Jelenleg használt (és új esetén sem) igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. A jogszabályi előírások alapján legalább 25 % saját erőre mindenképpen szükség van. Azt, hogy mennyire hitelképesek, azt csak kollégáink egy előzetes hitelbírálatot követően tudják Önöknek megmondani.

Ivanics szerint:

2011-03-02 - 12:15

Tisztelt Hitelnet!
Lakást szeretnék vásárolni,van 2000000 ft öneröm!A még hiányzó 3 millió forintot banktól kellene felvennem!Az a kérdésem,külterületen van az ingatlan és kaphatok -e rá hitelt ?Páromnak 83000 ,nekem 120000 a jövedelmem ?
Kell-e hozzá adóstárs vagy másik ingatlan fedezet? Mert egyikkel sem rendelkezünk .
Üdvözlettel:Ivanics

Hitelnet szerint:

2011-03-02 - 21:07

Tisztelt Ivancsics!
A külterületi ingatlan egyes partnereinknél nem jelent problémát. Kérem töltse ki a felső kapcsolat menüpont alatt elérhető online ajánlatkérő adatlapunkat vagy keresse meg az Ön lakhelyéhez legközelebb fekvő irodánkat és kollégáink vagy partnereink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Orsolya szerint:

2011-03-01 - 19:54

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel első lakásunkat tervezzük megvásárolni. Kb. 4M Ft lenne a kinézett ingatlan plusz még költenénk is rá.
Illetékkel kapcsolatosan vannak kérdéseim:
Mivel édesapám után rámmaradt kb 2,5M Foritos örökösödési illeték, árverezhetik-e később a “leendő” lakásunk ha én csak haszonélvező lennék és a férjem lenne a tulajdonos? BAR-listás nem vagyok(még). Vagy van-e valamilyen megoldás?
(Gondolom a kifizetést ajánlaná először, de ennek az örökösödési illetéknek a jogosságáról folyik a vita elég hosszú ideje, mivel nem örököltem lényegében semmit sem.) Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlöm
Orsolya

Hitelnet szerint:

2011-03-02 - 08:23

Kedves Orsolya!
Kérem jogi, illetékfizetési kérdésekben forduljon ügyvédhez, ő felelősséget is vállal a válaszaiért. Az oldal elsősorban lakáshitel igényléssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések