Lakáshitel és CSOK felvétel lehetséges passzív BAR-osként?

Jó napot kívánok!

2 kérdésem lenne. Párommal 12 éve élünk élettársi kapcsolatban, 3 közös gyermekünk van. Első lakásunkat szeretnénk megvenni a Csok igénybevételével és 20 százalék önerővel. A hitel 4.400.000 Ft lenne, a ház 7.450.000 Ft.

Párom nevén van egy zártkerti tanya, ami jelzáloggal terhelt és van ahhoz a hitelhez egy készfizető kezes. Elkezdtük intézni, mert az OTP Bank előzetes hitelvizsgálatán megfeleltünk, nekiugrottunk, beszereztük az összes igazolást, megírtuk az adásvételi szerződést, stb. Majd megtudtuk, az élettársam szerepel a KHR listán passzívként sajnos, még nincs 1 éve, de szeptember-október környékén lesz 6 hónapja.

Érdekel, hogy esetleg adóstárssal kaphatunk-e hitelt vagy az eddig kifizetett összegeket, közel 900.000 Ft-ot elbuktuk?

A jelzáloghitel az FHB Banknál van. Mikor megkaptuk 2015. 04. hónapban az elszámolási törvény miatt a tájékoztatót a jelzálogkölcsön módosításáról, az FHB-s papírok 5. oldalán szerepel"Tájékoztatás ˇˇpozitív ˇˇ KHR-be történő adatátadásról…szó szerint így, vastag feketével kiemelve.

Kérdésem, ez nem azt jelenti, hogy a KHR-ben pozitív minősítéssel kellene szerepelnünk?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Pircsi

Kedves Pircsi!

Ami a KHR-t illeti, mindenképpen érdemes lenne lekérniük egy Ügyféltudakozványt. Ezt akár az OTP, akár az FHB Bankban megtehetik. Ebből pontosan tájékozódhatnak arról, hogy a pozitív vagy a negatív adóslistán szerepelnek élettársa adatai, illetve amennyiben ez utóbbi, akkor milyen státuszban. Ha valóban a negatív listán szerepel, akkor hitelfelvételre legkorábban a 6 havi passzív KHR státusz elérése után nyílhat lehetőségük bankpartnereink egyikénél. Ez esetben a 6 havi passzív KHR státusz fennállása után tudnak Szakértőink segíteni Önöknek a hitelfelvételben, előzetes hitelbírálatban. Addig sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre egyik pénzintézetnél sem, így ezen idő alatt a CSOK ügyintézés sem lehetséges, ha a vételár hiányzó része önerőből nem fedezhető. A 6 havi passzív KHR státusz elérése előtt a hitelfelvétel adóstárs bevonásával sem oldható meg.

Amennyiben valóban elírás történt és valójában a pozitív KHR listán szerepelnek párja adatai, akkor ennek mielőbbi helyreigazítását kellene intézni. Ha az FBH Banknál felvett jelzáloghitelt párja a teljes futamidő alatt határidőre, problémamentesen törlesztette, akkor amiatt nem kerülhetett negatív adóslistára.


Utolsó módosítás: 2015. augusztus 07. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Miklós szerint:

2019-01-03 - 11:13

Lakáshitelt szeretnék, de passzív KHR listán szerepelek több mint 6 hónapja.
Van-e lehetőségem hitelt kapni?
CSOK lehet önerő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 11:39

Kedves Miklós!
Több mint 6 hónapos passzív KHR esetén már lehetőség nyílhat lakásvásárlási hitel felvételére bankpartnereink egyikénél, a korábbi tartozás összegétől, a mulasztás időtartamától függően.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink a további részletek ismeretében tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről. A CSOK önerőként figyelembe vehető ez esetben is, jóllehet a vállalt gyermek után igényelt támogatást a pénzintézet teherként veszi figyelembe.

Nóra szerint:

2018-06-29 - 00:43

Jó napot.
Nóra vagyok, azt szeretném megtudni önöktől, hogy ha én passzív báros vagyok, akkor melyik az a bank, ahol már félév elteltével igénybe vehetem a csokot illetve férjem venne fel lakáshitelt is.
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-29 - 05:36

Kedves Nóra!
A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a BAR státusz. Lakáshitelre házastársak együttes igényléssel lehetnek jogosultak, ehhez tehát meg kell várni, amíg Önnek meg lesz a 6 havi passzív BAR státusza. Férje az Ön bevonása nélkül nem tud lakáshitelt felvenni.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Bernadett szerint:

2017-12-28 - 13:56

Üdvözlöm!
Első lakásvásárlásunkat tervezzük. 3 gyermekünk van, az önerőnk a csok lenne, ha jól tudom bizonyos bankok elfogadják önerőként. A problémánk az. hogy párom passzív státuszban szerepel.
Így van-e lehetőségünk valamelyik bankintézetnél jelzáloghitel felvételre?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-29 - 07:30

Kedves Bernadett!
Passzív KHR esetén akkor nyílhat lehetőség lakáshitel felvételére, ha a passzív KHR státusz legalább 6 hónapja fennáll. Amennyiben ennek a feltételnek megfelelnek, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni az elérhető lakáshitelekről!

G.-né szerint:

2016-05-10 - 14:33

Szeretnék kérdéseket feltenni.
Az a helyzet, hogy a férjem és én 3 kiskorú gyermeket nevelünk. Albérletben lakunk. Szeretnénk vagy építkezni vagy új lakást venni a csokkal. A férjem dolgozik, 190.000-200.000 Ft körül van a nettó bére, én gyeden vagyok 103.000 Ft-tal, illetve a gyermekek után kapok családi 80.000 Ft-ot. Össz jövedelmünk 380.000 kb. De sajnos van hitelünk és a férjem 2 hónapja passzív báros. Lenne egy lakásfedezetünk szülök felől, amire elsőnek jelzáloghitelt szeretnénk felvenni, mivel az össz hitelünk 3.500.000 Ft. Ezt ki szeretnénk fizetni, hogy az új csokot igénybe tudjuk venni és ne legyen ennyi törlesztőnk.
Tudna-e nekünk segíteni tanáccsal?
Kérem mihamarabb válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 14:47

Kedves Asszonyom!
Passzív KHR státusz esetén akkor van lehetőség hitelfelvételre, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Ha ez a feltétel teljesül, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat!

Péter szerint:

2016-04-25 - 15:43

Kedves Hitelnet Tanácsadó!
A feleségem szerepel a KHR passzív adósai között. Van a nevén egy ingatlan 50%-os része, az ingatlan még nincs teljesen kifizetve, a hitelből még kb. 7 milliós rész még megvan.
A kérdésem az lenne hogy a passzív státuszú KHR szerepléssel lehet-e igényelni a CSOK teljes 10+10 milliós összegét, vagy pedig csak a 10 milliós állami támogatást (hitel nélkül). Mert ez mintha a CSOK-os kormányrendeletben benne lenne.
Illetve mi a helyzet akkor, ha a lakásrészét eladja a másik tulajdonosnak, hogy fedezze a fennálló kölcsöntartozás rá eső részét. Illetve hogy ez megoldható-e, és ha igen, akkor hogyan befolyásolja a CSOK igénylését.
2 gyermek megléte esetén milyen papírok kellenek még a 10+10 milliós CSOK igényléséhez? (bevállalni a 3ik gyereket…)
Köszönettel:
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 15:50

Kedves Péter!
Passzív KHR esetén a kamattámogatott hitel csak bankpartnereink egyikénél igényelhető. Ennek feltétele, hogy a korábbi lejárt tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 1 éve rendezett.
A CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Krisztián szerint:

2016-03-22 - 18:15

Üdvözlöm.
Van 1 gyermekünk, 1-et még szeretnénk. Azt szeretném kérdezni, hogy rendeztem a BAR listát 2 napja, az mennyi idő mire passzív státuszba kerülök, hogy a csokot igénybe tudjuk venni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-23 - 12:21

Kedves Krisztián!
A BAR lista nem kizáró ok CSOK igénylésnél. Hitelfelvételre azonban csak akkor kerülhet sor, ha legalább 6 hónapja passzív státuszban van. A kölcsön visszafizetését követően passzív státuszba kerül.

Sándor szerint:

2016-02-08 - 10:58

Üdvözlöm!
Párommal lakásvásárlás előtt állunk, már ki is néztük az ingatlant és meg is egyeztünk a tulajdonossal. Hitelből és CSOK-ból szeretnénk megvenni a házat. A szükséges önerő megvan, ami 1 millió, az ingatlan értéke 5 millió! Mivel én BAR listán vagyok, úgy szerettük volna, hogy párom vesz fel 2.700.000 Ft hitelt egyedül a 81 ezer forintos nettó keresetére és a CSOk 1.300.000 2 vállalt gyermek után (98 nm alapterületű ház) pedig külön és közösen megigényeljük, de a bank nem ad csokot, mert bar listán vagyok, pedig a hitelügyletbe nem lennék benne! Így viszont a párom egyedül nem kap a keresetére csak maximum 3.200.000 Ft hitelt, a bank pótfedezetnek plusz ingatlant kér a hitelösszeg növelésére, de azt jelenleg nem tudunk bevonni! És mivel még nem vagyunk házasok az adásvételi és a hitelszerződés megkötése után természetesen összeházasodnánk, hogy a 120 napon belül megigényeljük a csokot!
Önök szerint ebben a helyzetben mi lenne a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 11:08

Kedves Sándor!
Ahhoz, hogy a CSOK-ra jogosultak lehessenek, a vásárolandó lakásban mindkettejüknek tulajdonjoghoz kell jutni. A hitelügyletben viszont minden tulajdonosnak szerepelni kell, a házastársa bevonása egyébként is kötelező. Ám mivel a BAR lista kizáró ok hitelfelvételnél, ezért hitelfelvételre nem jogosultak így. Önmagában a CSOK-ot akkor tudnák igényelni, ha a vételár kiegyenlítéséhez szükséges önerőt más forrásból előteremtenék.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések