Lakáscsere esetén milyen hitelt kaphatunk?

Tisztelt Szakértő!

Lakást szeretnénk cserélni, az eddigi 1+2 félszobás, 51 nm-es lakásból egy 80 nm-es, 3 szobásba szeretnénk költözni. A jelenlegi lakásunk anno új építésű volt, 2008-ban épült, akkor a már meglévő 1 gyermekünkre igényeltünk szocpolt és azon felül kb. 1 millió forintos, támogatott forinthitelt vettünk fel.

Azóta született még 2 gyermekünk, és az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeink vannak most. Kb. 8 millió forint differencia van a két lakás értéke közt, kb. ekkora hitelre lenne szükségünk.

Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e esetleg a régi szocpolra, félszocpolra, bármire, illetve milyen feltételekkel jutánk hitelhez? A kiszemelt lakás 2004-es építésű, használt. Én jelenleg passzív gyeden vagyok, 31 éves, férjem 56, nem vagyunk BAR listások.

Köszönettel:
Réka

Kedves Réka!

2008-ban, új lakásszerzéshez kötött kölcsönszerződések esetén lehet élni a később született gyermekek utáni támogatás nyújtotta lehetőséggel abban az esetben, ha a jogosultság valamennyi feltétele teljesül. A jogosultság vizsgálatakor a hitelintézetek a méltányolható lakásigénynek való megfelelést is vizsgálják. Az 1+2 fél szoba összesen 2 szobának felel meg, ha a fél szobák 12 négyzetméter alattiak. 2 szoba esetén a lakás maximum 4 családtagig méltányolható, tehát véleményünk szerint a második gyermek után még jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra. Ahhoz, hogy 5 családtag esetén, vagyis a 3. gyermek után is igényelhető legyen az utólagos szocpol, legalább 2,5 szobásnak kellene lenni a támogatás igénybevételével vásárolt lakásnak.

Mivel az utólagos szocpol a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható, s az Önök tartozása kb. 1 millió forint, akkor ezen összeg erejéig érvényesíthetik a 2. gyermek után járó támogatást. A lakás eladása után a szocpol tovább vihető az újabb lakásra akkor is, ha az használt. A teljes összeg átjegyzésének feltétele, hogy legalább annyi legyen a vételára, mint a meglévő lakás eladási ára.

A 3. gyermek után vissza nem térítendő támogatást nem tudnak igénybe venni sem az eladni kívánt, sem a vásárolandó lakáshoz kapcsolódóan. Ez utóbbi esetén azért nem, mert használt lakás vásárlásához jelenleg nem nyújtható félszocpol.

A használt lakás vásárlásához kamattámogatást igényelhetnek. A piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek mellett e lakáscél esetén elérhetők az állami kamattámogatású konstrukciók is. A kamattámogatást az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

A lakáshitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtekinthetik, személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével kérhetik.


Utolsó módosítás: 2014. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Péter szerint:

2016-02-18 - 21:31

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg a párommal szülők 46 négyzetméteres, 2 szobás lakásában lakunk. Szeretnénk egy nagyobb házba költözni, jelenleg még nincs gyermekünk, de szeretnénk. A jelenlegi lakás és a megvásárolni kívánt ház közötti különbség 10 millió forint (a lakás 6 milliót ér kb, a házat 16 millióért vennénk). A vásárolandó használt ház tulajdonosai beszámítanák a szülők lakását, így a teljes 10 milliót hitelből szeretnénk kifizetni. Kérdéseim az alábbiak: Ingatlanbeszámítás esetén az ingatlan értéke önerőként figyelembe vehető-e, és 10 millió hitelt fel tudunk-e venni?
A vásárolni kívánt ingatlanban a beszámított ingatlan tulajdonosának (szülő) kell-e, ha igen milyen mértékben kell tulajdonossá válnia?
Az illeték fizetésnél csak a két ingatlan különbözete képezi az illeték alapját?
köszönettel: Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 11:56

Kedves Péter!
A vételárba beszámítandó lakás önerőként vehető figyelembe. A fennmaradó összeg hitelként felvehető, illetve amennyiben vállalt gyermek után CSOK-ot is igényelnének, az azzal csökkentett összeg. Megelőlegező CSOK-ra akkor jogosultak, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti. CSOK-kal történő vásárlás esetén a célingatlanban csak Önök szerezhetnek tulajdonjogot, a szülők nem. A CSOK összegét fel kell tüntetni az adásvételi szerződésben. A hitelintézet a vételár utolsó részként folyósítja.
Az illetékfizetésről a NAV Illetékfőosztálya tud pontos tájékoztatást adni.

Tamás szerint:

2014-06-12 - 15:12

Tisztelt szakértő!
Szeretnék képbe kerülni, hogy technikailag miként néz ki, ha egy kb. 13 milliós panelból, egy kb. 17 milliós kertes házba szeretnék költözni a feleségemmel és a két kis gyermekemmel.
Ha teszem azt most rátalálok egy olyan kertes házra ami tetszik nekünk, akkor miként lehetne megszerezni. A hiányzó összeg nem áll rendelkezésre, így az hitel kellene legyen.

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-13 - 12:31

Kedves Tamás!
A kertes ház finanszírozásához szükséges önerőt a panellakás eladási ára jelenthetné. Nincs akadálya a fennmaradó összeg banki hitelből történő finanszírozásának, aminek fedezete a kertes ház lenne. Szocpol sajnos nem tudnak igénybe venni két gyermekük után, mert használt lakóingatlan vásárlásához a támogatás nem jár. Az aktuális törlesztő részletekről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat, államilag támogatott és piaci kamatozású konstrukciók egyaránt rendelkezésre állnak. Online ajánlatkérését követően Szakértőink személyre szólóan is tudják tájékoztatni Önt az elérhető lakáshitelekről és járulékos költségekről, díjkedvezményekről!

Enikő szerint:

2014-04-28 - 21:15

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 6-7 milliót érő panellakásom nagy városban. Szeretnénk venni a párommal egy körülbelül 18 milliós kertes házat kisebb községben, amit cserélnénk a panelra. Önerőnek elegendő-e a panellakás úgy, hogy minimálbért keresünk mind a ketten? A kertes házon 18 millió hitel van. Ő kaphat a banktól hitelt, hogy a panelt ki tudja fizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2014-04-29 - 11:19

Kedves Enikő!
Minimálbéres keresettel nem valószínű, hogy 18 milliót érő házra jóváhagynak a bankok 12 millió forint összegű hitelt. Arról, hogy ez esetben mekkora összegű hitel felvételére lehetnek jogosultak, előzetes hitelbírálat után tudnak Szakértőink tájékoztatást adni. Ehhez kérjük, küldje el online ajánlatkérését.
A panellakás finanszírozásával kapcsolatban szintén bővebb információkra (például: igénylők jövedelmi helyzete, fennálló tartozás összege) lenne szükség.

Judit szerint:

2014-02-12 - 13:20

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlásához 2005-ben lakáskasszával kombinált jelzálog alapú hitelt vettem fel, az akkori élettársammal. 2006-ban született gyermekünk után nem vettük igénybe a félszocpolt. Azóta elváltam, született még egy gyermekem és a férjem gyermeke is velünk lakik. A lakás 1/1 tulajdonban az én nevemen szerepel. Kérdésem az lenne, hogy érvényesíthető-e az utólagos félszocpol a hitel csökkentésére és milyen feltételekkel.
Üdvözlettel:
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-12 - 14:30

Kedves Judit!
A félszocpol utólagos érvényesítésére sajnos nincs lehetősége. Mivel 2005-ben a vásárláskor nem kapott ilyen támogatást legalább 1 gyermek után, ezért a később született gyermekek után sem igényelhető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések