Kétgyermekesek is megkaphatják a kedvezményes CSOK hitelt!

Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A 2019. február 21.-ei Kormányinfón elhangzott tájékoztatás szerint a többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A ma délelőtti Kormányinfón elhangzottak megerősítették azt a korábbi információt, miszerint a kétgyermekes családok is jogosultak lehetnek a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönre.

CSOK rendszer bővítése

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentése alapján bővíteni fogják a CSOK rendszert. A lakáskasszáktól felszabaduló források is erre a célra kerülnek majd felhasználásra.

10M Ft kedvezményes kölcsön a kétgyermekeseknek is

Tegnap született kormánydöntés arról, hogy a kétgyermekesek is megkapják a 10 millió forintos, kedvezményes kölcsönt. Az államilag támogatott kölcsön kamata 3%. A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az otthonteremtési kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, de legfeljebb huszonöt évre nyújtja.

15M Ft-ra emelkedik a háromgyermekesek kedvezményes kölcsöne

A miniszter arról is beszélt, hogy az otthonteremtési kamattámogatott kölcsön összegét háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Így 5 millió forinttal magasabb összegű kölcsön felvételére nyílik lehetőségük a nagycsaládosoknak. A 10 millió forintos CSOK-kal és a megemelkedett összegű kedvezményes kölcsönnel együttesen az eddigi 20 millió forint helyett tehát 25 milliós finanszírozás valósulhat meg.

A három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásának általános feltételei:

  • Hitelcél: új lakóingatlan vásárlása vagy építése
  • Minimális hasznos alapterület lakás esetében legalább 60 m2, lakóingatlan esetében legalább 90 m2
  • A célingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.
  • Az igénylőnek nincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, vagy tartozását már legalább egy éve kiegyenlítette.
  • Az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban (gazdasági és vagyoni jellegű, gyermekek érdekét sértő és család elleni, költségvetést károsít) rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
  • Az igénylőnek az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása nincsen.
  • Az igénylők legalább egyike minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezik – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy középfokú nevelési-oktatási intézményben, illetve felsőoktatási intézményben nappal tanulmányokat folytat.
  • Építkezés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.
  • A vásárolandó/építendő lakás vételárára/bekerülési költségére vonatkozóan nincsen korlátozás.

A jogosultsági feltételekről bővebb leírás IDE kattintva olvasható.

További CSOK információk

A miniszter tájékoztatása alapján a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően – és részben attól függően – további család- és lakástámogatási döntések születnek majd. Amennyiben lesz új információnk, honlapunkon beszámolunk róla!

Online kérdések és válaszok

CSOK és lakáshitel témában felmerülő további kérdéseit tegye fel online Szakértőnknek!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Pali szerint:

2020-08-17 - 21:53

Üdv
Olyan kérdésem lenne, hogy a csok átvihető-e másik ingatlanra?
Falusi csokot kizárólag vásárlásra igénybe lehet venni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-18 - 08:18

Kedves Pali!
CSOK meghatározott feltételekkel továbbvihető másik lakóingatlanra. Erről bővebb információ IDE kattintva olvashat, illetve a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud felvilágosítást adni.
Falusi CSOK kizárólag lakásvásárlásra nem vehető igénybe. Erre a célra a normál CSOK kérhető. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Tünde szerint:

2020-06-10 - 11:27

Mi is szeretnék felvenni csokot.

Hitelnet szerint:

2020-06-15 - 17:35

Kedves Tünde!
A CSOK feltételeiről IDE kattintva, a CSOK összegéről IDE kattintva tájékozódhat.
Amennyiben megfelelnek a jogosultásgi feltételeknek, javasoljuk, hogy töltsék ki Online adatlapunkat és további információk ismeretében szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önöknek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést.

Viki szerint:

2020-05-02 - 15:34

Szeretnénk felvenni a csokot felújításra 3 gyermekünk van! Akadályt jelent az, hogy külföldön dolgozunk és csak hétvégén élünk a házban?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:08

Kedves Viki!
Felújításra támogatás kizárólag a falusi CSOk keretében igényelhető. A falusi CSOK települések listáját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Nem minősül az életvitelszerű bentlakási kötelezettség megszegésének, ha munkájukból adódóan csak hétvégén tartózkodnak a támogatott ingatlanban. A CSOK kérelem benyújtásához megfelelő TB jogviszony igazolása is szükséges legalább egyikük részéről. A kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony is elfogadható, ám a támogatási kérelem aláírását követő 180 napon belül vállalni kell magyarországi TB jogviszony létesítését.
Amennyiben nem falusi CSOK településen található az ingatlan, akkor a felújításhoz lakáshitel vehető fel. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, illetve hitelügyintézést is!

Bernadett szerint:

2020-04-21 - 07:00

Azutan szeretnek erdeklodni, hogy ezt a CSOK kedvezmenyes hitelt ugy is igenybe vehetem, hogy mar uton van a masodik baba?

Hitelnet szerint:

2020-04-21 - 14:49

Kedves Bernadett,
A CSOK hitel használt lakás vásárlásra legalább 2 gyermek után igényelhető. Amennyiben feltételeknek megfelel és igényelni szeretné a kedvezményes hitelt, megteheti a terhesség betöltött 12. hetét követően. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és kollégánk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önöknek!

Krisztina szerint:

2020-01-30 - 10:37

CSOK és FALUSI CSOK igényelhető egy egyidejűleg 15 és 24 éves gyermekek esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 08:59

Kedves Krisztina!
A kétféle támogatás egyidejű igénybevételére nincs lehetőség.

Gábor szerint:

2020-01-18 - 22:09

Tisztelt Hitelnet!
Nekünk már van 2 házunk, de még semmilyen támogatást nem vettünk fel soha! 2 gyermekre igényelhető lakásra még a 1.430.000 Ft-os CSOK és hozzá valamennyi CSOK hitel?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 04:53

Kedves Gábor!
A támogatásra és CSOK hitelre való jogosultságuk attól függ, hogy milyen lakáscélt szeretnének megvalósítani. Meglévő ingatlan esetében a normál CSOK annak bővítéséhez vehető igénybe. Ehhez CSOK hitel nem vehető fel. Ha az ingatlan preferált településen található, akkor a támogatás korszerűsítésre és felújításra is igényelhető a CSOK hitellel együtt. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Mónika szerint:

2019-08-13 - 16:38

Ha kevesebb összegért vásárolunk ingatlant, mint az eladott ingatlanunk, akkor is kaphatunk csokot használt lakásra 2 gyerek után 1.400.000 Ft-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 14:02

Kedves Mónika!
Az 5 éven belül eladott ingatlan árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség már megszűnt. Így akkor is jogosultak lehetnek a támogatásra, ha az eladott lakás áránál alacsonyabb vételárú lakást vásárolnak.

Georgina szerint:

2019-03-19 - 23:18

Hogyan műkődik ez?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-19 - 23:54

Kedves Georgina!
Fenti hitelkonstrukció jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Beáta szerint:

2019-03-18 - 16:40

Jó napot.
Szeretnék érdeklődni. Néztem az interneten, hogy mely települések kapják meg a csokot, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kispalád nincsen benne, csak Cégénydányád és Mánd, ami Fehérgyarmattól nem is olyan messze van. Akkor most azokkal mi van, akiknek nincsen a listában a falujuk neve, akkor mi nem vehetjük igénybe a falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-23 - 22:54

Kedves Beáta!
A falusi CSOK végleges településlistája tartalmazza Kispalád települést, tehát itt is igényelhető lesz a támogatás.

Alexandra szerint:

2019-03-18 - 13:55

Tiszteletem.
Érdeklődni szeretnénk, hogy mi mér igénybe vettük 2 gyerekre az 1.430.000 Ft-ot (2017-ben), így mi tudjuk-e igényelni a 10 milliós hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-19 - 23:10

Kedves Alexandra!
Ha a CSOK hitelre gondol, az kizárólag a CSOK igénybevételével egyidejűleg kapható.

Krisztina szerint:

2019-02-27 - 12:10

Tiszteletem!
A kérdésem a következő: a férjem és én is betöltöttük a 40-et és csak a támogatást szeretnénk igénybe venni.
Ez lehetséges? 2 gyermekünk van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 23:39

Kedves Krisztina!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan. Így meglévő gyermekeik után 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek a támogatásra.

József szerint:

2019-02-27 - 10:44

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Párommal használt családi házat szeretnénk vásárolni és arról érdeklődnénk, hogy 2 még meg nem lévő gyermek után jár-e a 10 millió forint vissza nem térítendő összeg? Nem tiszta, hogy ez mit takar magában. Erre is kíváncsiak lennénk, hogy minnél kevesebbet kelljen visszafizetni!
Várom válaszát.
Tisztelettel:
József

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 09:14

Kedves József!
A CSOK hitel egy kedvező kamatú (3%) államilag támogatott kölcsön, amit vissza kell fizetni. Csak az lehet jogosult erre a kölcsönre, aki CSOK-ra is jogosult és igénybe is veszi azt. A vissza nem térítendő összeg – 2 gyermek után – az 1.430.000 Ft összegű CSOK.

Adrienn szerint:

2019-02-26 - 14:17

Tisztelt Hitelnet!
Új lakást szeretnénk vásárolni, 12 éve vagyunk házasok, 2 kiskorú gyermekünk van (3.-at nem szeretnénk vállalni). Ő 42 éves, én 36. Igényelhetjük-e a 10 milliós CSOK-ot abban az esetben, ha neki 9 éve nincs bejelentett munkahelye (feketén dolgozik)? Nekem 2002. óta van folyamatos munkaviszonyom. CSOK-ot eddig nem igényeltünk a gyermekek után. Egy 28 millió Ft-os ház vásárlására mennyire van esélyünk, úgy ha van 5 millió Ft önerőnk és a többi hitelből menne?
Milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben?
Köszönöm előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 14:03

Kedves Adrienn!
Amennyiben Ön megfelel a 10 milliós CSOK jogosultság feltételeinek, igényelehető a támogatás és a kölcsön. A feltételekről részletes leírás ITT található. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést!

Georgina szerint:

2019-01-31 - 03:29

Nagyon szeretnék egy új lakást, mert két gyermekem van és amiben éppen lakunk az nem jó állapotban van, meg albérlők vagyunk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 12:55

Kedves Georgina!
Az új építésű lakás vásárlása esetén elérhető kamattámogatott hitel feltételeit fenti bejegyzésünkből ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információra lenne szükség. Ehhez elsőként online adatlapunkat kellene kitöltenie. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Mónika szerint:

2019-01-03 - 14:20

T. Hitelnet Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy CSOK hitel igényelhető új lakás vagy ház vásárlásához, amennyiben két gyerek után 2017-ben CSOK igénylést kaptunk 1.430.000 Ft összegben egy használt lakás vásárlásához.
Szeretnénk elköltözni, mert a lakással gondok vannak és vennénk föl hitelt egy új ház vagy lakás vásárlásához, amennyiben lehetséges.
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel:
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 14:40

Kedves Mónika!
Új lakás vásárlásához igényelhető a CSOK különbözet és a CSOK hitel is, amennyiben valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Roland szerint:

2019-01-01 - 14:40

Én kint dolgozom lassan 2 éve nem egy cégnél. Megszakítás nem volt, kiléptem és már kezdtem a másik helyen. Jelenlegi munkahelyemen 8 hónapja dolgozom. Ez gond vagy várnom kell? 2 gyermekem van. 19 évess az idősebbik, nem tanul, a kisebbik 15 éves, szakmunkásképzős tanuló.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 13:46

Két gyermek után igényelt CSOK esetén elegendő a legalább 180 napos TB jogviszony. A 10M Ft-os CSOK hitel új építésű lakás vásárlása esetén igényelhető, ha a két gyermek után adható 2,6M Ft összegű CSOK-ra is jogosultak és igénybe is veszik.

Ibolya szerint:

2018-12-14 - 12:19

Hogyan lehetne felvenni csokot 3 gyerekre egyedülállóként?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-15 - 07:52

Kedves Ibolya!
Egyedülállóként is igényelhető a 3 gyermekes CSOK, ha teljesülnek az előírt feltételek, melyekről honlapunkon tájékozódhat. Az új lakás vásárlására igényelhető kedvezmény feltételeiről ITT, az új lakásépítésre vonatkozó feltételekről ITT olvashat.
Konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Krisztián szerint:

2018-11-30 - 10:19

Üdv!
Már meglévő lakáshitel kiváltására nem igenyelhető?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 11:20

Kedves Krisztián!
A kétgyermekesek kamattámogatott lakáshitel már meglévő lakáshitel kiváltására sajnos nem vehető igénybe.

Lajos szerint:

2018-11-29 - 15:10

Tiszteletem,
Azt a hírt hallottam, hogy 2 gyermekes családok is jogosultak a 10 millió forintos CSOK-ra, akkor is ha használt lakás vásárlásra szeretnék fordítani. Mi az igazság ebben a témában? Továbbá nem nagyon vagyok tisztában a dolgokkal. Van ugyebár a szocpol, ami 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft. Ez ha jól tudom, vissza nem téritendő. De hogy jön össze ez a 10 milliós CSOK-kal? A 10 millió az kedvezményes hitel és visszatérítendő?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 10:10

Kedves Lajos!
A 10 milliós CSOK továbbra is csak a 3 vagy többgyermekes családok számára lesz elérhető. A két gyermekes családok a CSOK-hoz kapcsolódó maximum 10 millió forint összegű kölcsönre lehetnek jogosultak új építésű lakóingatlan vásárlása vagy új ház építése esetén.
Szocpol a CSOK korábbi neve volt. Szocpoligénylésre jelenleg nincs lehetőség. A CSOK összege használt lakás vásárlása esetén 2 gyermek után továbbra is 1.430.000 Ft.
Bővebb információt minderről fenti bejegyzésünkben olvashat.

József szerint:

2018-11-09 - 20:19

Feleségemnek 3. gyermek fog születni áprilisban. Érdekelne szocpol.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-12 - 15:37

Kedves József!
A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Janka szerint:

2018-10-31 - 13:12

Jó napot!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni és két gyermeket szeretnénk vállalni a jövőben. Érdeklődnék, hogy abban az esetben is igényelhető-e a 10 milliós lakáshitel, ha sajnálatos módon aktívként szereplek a KHR listán? A páromnak azonban semmiféle adóssága nincs. Az ő nevére igényelhető lenne a lakáshitel? Lehetnék esetleg adóstárs? Van bármiféle módja annak, hogy megkapjuk a hitelt?
Előre is köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 14:45

Kedves Janka!
Aktív KHR esetén sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre adóstársként sem. Házastársak, élettársak CSOK igénylésre kizárólag együttesen lehetnek jogosultak. Ha nem házasok, csak élettársak, akkor bankpartnereink egyikénél megoldható lehet, hogy párja igényelje a lakáshitelt, s Ön adóstársként nem, csak zálogkötelezettként kerülne bevonásra. Ebben az esetben azonban az Ön jövedelmével sem számolna a bank, tehát a jövedelmi elvárásoknak párjának egyedül kell megfelelnie. CSOK ez esetben nem igényelhető. Minderről bővebb tájékoztatás ITT olvasható.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések