KATA egyéni vállalkozói jövedelem elfogadható hitelfelvételnél?

Kedves Hitelnet,

Használt lakás vásárlását tervezem. A kérdésem az, hogy lehetséges-e hitel felvétele az alábbi jövedelmeimmel:
minimálbér (több mint 3 hónapja fennáll a munkaviszonyom, határozatlan idejű szerződés)
– KATA-s egyéni vállalkozó is vagyok 2014 májusa óta, a havi bevételem 300 ezer – 500 ezer Ft között változik.

Figyelembe veszik-e a bankok az egyéni vállalkozásomból származó jövedelmet és a munkaviszonyomból származó jövedelmet "egyszerre"?
Hogyan kell igazolni az egyéni vállalkozásomból származó jövedelmet?
Van-e jelentősége annak, hogy az egyéni vállalkozás 2014 májusa óta él?

Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Az egyéni vállalkozásból és alkalmazotti munkaviszonyból származó jövedelem egyidejűleg figyelembe vehető, ha rendelkezik az adott jogviszonyok esetén előírt hosszúságú munkaviszonnyal. Alkalmazottak esetében legalább 3 hónapja fennálló, határozatlan idejű szerződéssel már igényelhető piaci kamatozású lakáshitel. Vállalkozói jövedelem esetén az igénylőnek legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. Mivel az Ön vállalkozása 2014 májusa óta működik, a 2014-es évet a bank lezártnak tekinti abban az esetben is, ha adott évben nincs meg a 12 hónap, így a KATA-s egyéni vállalkozói jogviszonyából származó jövedelemmel is számolni lehet. Mivel ez alapján rendelkezik legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, ezért állami kamattámogatású lakáshitel felvételére is jogosult lehet.

KATA esetén a NAV jövedelemigazoláson és a közterhekre vonatkozó nemleges NAV igazoláson kívül a bevételi nyilvántartást kell mellékelni a hitelkérelemhez. Emellett munkaviszonyból származó jövedelmét – bankszámlára érkező munkabér esetén – elég az utolsó 3 havi folyószámla kivonattal igazolni. Ha nem utalással, hanem készpénzben kapja a fizetését, akkor 30 napnál nem régebbi Munkáltatói igazolást (formanyomtatvány) kell kitöltetni a munkaadóval.

A lakásvásárláshoz felvehető maximális hitelösszeg egyrészt fenti két forrásból származó jövedelem alapján, másrészt a vásárolni kívánt lakás forgalmi értéke és területi elhelyezkedése alapján határozható meg. Jövedelmi oldalról 2015 óta új szabályozás, hogy igazolt nettó 400.000 Ft feletti kereset esetén az adós összes hiteltörlesztése jövedelmének 60-áig terjedhet. 400.000 Ft vagy az alatti fizetés esetén pedig a törlesztő részlet összegének bele kell férnie az igénylő jövedelmének 50%-ába. Fedezeti oldalról törvényi előírás, hogy a jelzáloghitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.

A szükséges jövedelemigazolások birtokában és az ügylet részleteinek ismeretében Szakértőink előzetes hitelbírálatot tudnak végezni, majd ezt követően készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


Utolsó módosítás: 2015. augusztus 05. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erzsébet szerint:

2018-04-20 - 05:27

A kérdésem: egyéni katás vállalkozó vagyok 6 éve. A férjem minimálbérre van bejelentve, határozatlan szerződéssel.
Esetleg lenne rá esélyünk, hogy 2 millió forintot kapjunk?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 04:23

Kedves Erzsébet!
A hitelképesség meghatározásához további információkra is szükség lenne. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető hitelkonstrukciókról! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Edit szerint:

2017-12-13 - 10:24

Üdv!
Érdeklődnék, hogy katás egyéni vállalkozó is kaphat hitelt önöknél?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-13 - 10:27

Kedves Edit!
KATA egyéni vállalkozói jogviszonyból származó jövedelem is elfogadható hitelfelvételnél, ha rendelkezik legalább egy lezárt évvel.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

József szerint:

2017-07-11 - 16:19

Kedves Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudnak-e bármilyen lehetőséget ebben az évben katás egyéni vállalkozónak személyi kölcsön felvételére. Tavalyi NAV által adott igazoláson szereplő jövedelmem 2016. február 1. – 2016. december 31. között 3.297.000 Ft; köztartozásmentes vagyok (koma-szereplő), meglévő hitelemet időben fizetem, KHR-ben nem szerepelek negatív adósként. 3 millió Ft-ra lenne szükségem 5-7 év futamidővel. Tartozást rendeznék, vállalkozást bővítenék és fejlesztenék. Idei évben is elég jól alakul a bevétel.
Előre is köszönöm!
József

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-12 - 05:08

Kedves József!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Levente szerint:

2017-06-06 - 18:24

Kedves Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek-e hitelt a következő adatokkal:
NAV által igazolt tavalyi KATA-s bevétel 1 332 000 Forint. Meglévő hitelek: két személyi kölcsön: havi 23 500 és havi 14 300 Ft. 500 000 forint személyi kölcsönre lenne szükségem. A személyi kölcsönök felvételének általános szabályai alapján tudnék felvenni ekkora összegű hitelt, de a KATA jövedelmet (habár a NAV által kiadott igazoláson már 40%-al csökkentve van a bevétel) a bankok általában nem számítják be 100%-osan. Tehát az én fő kérdésem az, hogy létezik-e olyan pénzintézet Magyarországon, amelyik 100%-ban finanszírozza a KATA jövedelmet?
Előre is köszönöm.
Levente

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-07 - 05:18

Kedves Levente!
Van olyan pénzintézet, amely hitelfelvétel során elfogadja a KATA jövedelmet. Egyéni vállalkozó esetén a NAV jövedelemigazoláson szereplő KATA éves bevétel 12-ed részét veszik figyelembe havi jövedelemként. Az 1.332.000 Ft-os KATA jövedelem azonban nem valószínű, hogy elegendő lenne újabb személyi kölcsön felvételéhez a két meglévő személyi hitel mellett. Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Elvira szerint:

2016-10-19 - 08:39

KATÁS-ként igényelhetek CSOK-ot? 2016 június 07-ig gyesen voltam. A gyes munkaviszonynak számít? Június 08. óta ismét KATÁS-ként dolgozok.

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-19 - 14:47

Kedves Elvira!
Önmagában a gyes nem számít társadalombiztosítási jogviszonynak.
A TB jogviszony igazolás kiállításáról pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Tamara szerint:

2015-10-05 - 09:03

Lakásvásárlásra hét millió hitelre lenne szükségünk. Én 65 éves vagyok 221 ezer forint nyugdíjam van.
Fiam bejelentett 8 órás munkahellyel rendelkezik, minimálbérrel. Van egy vállalkozása és KATÁS-ként adózik. Ez a jövedelem kb-300 ezer forint. Közös háztartásban élünk. Érdeklődnék, hogy melyik bank aki a katás jövedelmet is elfogadja hitelfelvétel esetén.
Köszönöm válaszukat.
Tamara

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-05 - 14:00

Kedves Tamara!
Több bankpartnerünk is elfogadja hitelfelvételnél a KATA jövedelmet. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják ez elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hiteleket!

Vilmos szerint:

2015-08-06 - 15:48

Tisztelt Hitelnet,
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik banknál számítanák legtöbbnek a jövedelmemet.
Én egyéni vállalkozó vagyok, így a bankok az előző üzleti évet veszik a számítás alapjául. 2014 egy teljes üzleti év volt számomra, de az első 8 hónapban mint katás vállalkozó, az utolsó 4 hónapban pedig mint költségelszámolós vállalkozó működtem, ahogy azóta is.
A Nav jövedelem igazolásomon szerepel a kata jövedelem, egy összevontan (munkabér jövedelem), egy elkülönülten adózó jövedelem (év végi osztalék), valamint egy befizetett szja.
2013-ban is katás voltam, akkor még nem volt osztalékom. Ez azért fontos, mert ha jól tudom, sok bank csak akkor számolna az osztalékommal, ha 2013-ban is lett volna.
Olyan bankkal is találkoztam (K&H) aki a tavalyi kata jövedelmem nem veszi figyelembe, mivel már nem vagyok katás.
Mindent összevetve jó lenne a jövedelmem, de az eddigi legjobb ajánlatot az FHB-nál találtam, aki a 60%-os Kata bevételeimet már csak a 8 hónapra eső 400e Ft adóval csökkenti.
A véleményüket kérném, mi a tapasztalatuk, találkoztak e hasonló esettel? Illetve tudnának e olyan bankot ajánlani, ahol a legtöbbre értékelnék a jövedelmemet?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-06 - 16:11

Kedves Vilmos!
Kérjük, küldje el online ajánlatkérését és a további részletek ismeretében megkeressük az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő hitelkonstrukciót, majd díjmentes hitelajánlatban tájékoztatjuk Önt, végül vállaljuk a teljes körű díjmentes hitelügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések