Kaphatunk kedvezményes lakáshitelt úgy, hogy feleségem passzív KHR listás?

Tisztelt Szakértő!

Két kisgyermekünk van és új lakás vásárlása céljából szeretnénk igénybe venni a 3 gyermeket vállalóknak "járó" csok-ot. A feleségem egy korábbi diákhiteles félreértés folytán KHR listára került, de jelenleg már csak passzív státusban van, mert egy összegben rendeztük a tartozást, ez jövő év januárjában fog megszűnni.

Körülbelül 3 millió forint önerőnk van most, és felmerült a kérdés, hogy most rögtön igényeljük-e meg a 10 milliós támogatást és csak az én nevemre vegyünk fel még hitelt egy kb. 20-21 milliós lakáshoz, vagy érdemesebb kivárni amíg már jogosultak leszünk a kedvezményes hitelre is és azután kezdjük el az igénylést?

Sajnos a hivatalos keresetem nem sok (nettó 90 ezer forint), de ha most fognánk bele és lakáshitelt vennék fel egyedül, a jelenleg gyeden lévő és passzív KHR listás felségem lehetne-e adóstársam?

Ha csak jövő januárban kezdünk el kivitelezővel egyeztetni, akkor még több hónapig albérletet kell fizessünk, de ha akkor már – tegyük fel – be is költözhetnénk az új lakásba, akkor meg valószínűleg magasabb lesz a hitel törlesztője.

Mit javasolnak?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Péter

Kedves Péter!

Házastársi kapcsolat esetén a házastárs bevonása nélkül nem lehetséges a hitelfelvétel. A házastársat kötelező bevonni adóstársként a hitelügyletbe. A hitelintézetek között egy olyan bank van, amely passzív KHR lista esetén is nyújt kölcsönt, de csak abban az esetben, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Így sajnos nem tudunk mást javasolni mint azt, hogy a CSOK- és hitelkérelem benyújtásával meg kellene várni míg felesége is hitelképes lesz.

A 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó – jelenleg 3%-os ügyleti kamattal nyújtott – támogatott lakáshitel a legkedvezőbb a bankpiacon elérhető lakáshitelek között, így adott esetben ennek az igénylését javasoljuk. A kamattámogatás 25 éven át biztosított. A kölcsön 5 éves kamatperiódussal nyújtható, tehát a törlesztő részlet 5 éven át biztosan fix. A gyeden lévő adóstárs jövedelme kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető, tehát a jövedelemvizsgálat során kettejük jövedelme összeadódik.


Utolsó módosítás: 2016. február 17. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ibolya szerint:

2020-04-15 - 14:27

A kérdésem az lenne hogy kaphatok e valamelyik banktól csok mellé kamat támogatott lakáshitelt, ha még passzív khr listás vagyok? Az akkori adósság meg eggyezéssel 1 évvel ezelőtt rendezve lett. Ha igen, akkor melyik bank lenne az? Előre is köszönöm válaszukat.

Hitelnet szerint:

2020-04-17 - 16:55

Kedves Ibolya,
Mivel megállapodás történt a bankkal, így 5 évig passzív KHR listán szerepel. Ez sajnos kizáró ok a hitel igénylésnél.

Bernadett szerint:

2017-09-21 - 05:40

Üdvözlöm.
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy passzív KHR lista esetén mennyi idő elteltével és melyik banknál van lehetőség lakáshitel felvételre?
Illetve lakástakarék folyamatos fizetése alatt, mi az a leghamarabbi időpont, amikor a szerződéses összeget fel lehet venni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-21 - 06:05

Kedves Bernadett!
Legalább 6 havi passzív KHR esetén már van lehetőség lakáshitel felvételére bankpartnereink egyikénél. Erről bővebben ITT olvashat.
Lakástakaréknál azonnali áthidaló hitel felvételére bármikor van lehetőség, de a hitelfelvételnek itt is feltétele, hogy az adós adati negatív tartalommal nem szerepelhetnek a KHR-ben.

Mária szerint:

2017-06-25 - 07:35

Még 87 ezer Ft tartozásom van a Dunacorp Factoringnál K&H-ból. Ami abból keletkezett, hogy két évig fenntartották a számlámat, én el voltam zárva. Belekevertek egy ügybe és amíg nyomoztak, előzetesbe tettek 2 év 2 hónapra. 40 ezer Ft-os hitelkeretem volt a banknál. Mikor elengedtek, a Bank volt az első utam és közölték, egy hónappal korábban adták át a behajtó cégnek a tartozásomat és nem volt annyi pénzem, hogy egy összegben kifizessem. Aztán jöttek az egészségi gondok, most transzplant listán vagyok. 1-2 hónap alatt rendeződik a tartozásom és vidéken szeretnék házat venni.
Lakásvásárlásra kaphatok-e valahol hitelt egy bizonyos idő eltelte után? 2013. óta vagyok a listán.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-25 - 07:44

Kedves Mária!
Legalább 6 havi passzív státusz esetén bankpartnereink egyikénél már nyílhat lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére. Ha meglesz a 6 havi passzív státusza, kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az aktuális hitellehetőségekről!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések