Kaphatok lakáshitelt úgy, hogy készfizető kezes vagyok egy hitelben?

Tisztelt Szekesztőség!

2,5 éve ugyanannál az állami cégnél dolgozom közalkalmazottként. Szüleim lakásának én vagyok a tulajdonosa, de Ők 100%-ban a haszonélvezők. Banki szerződés alapján készfizető kezes vagyok. Nekem semmi hitelem nincs, a bankszámlám sem mínuszban van. Lakás szeretnék venni saját részre.

Van esélyem jó hitelkonstrukcióra mint első lakáshoz jutó fiatal, vagy erre a fentiekben említettek miatt nincs? Egyáltalán kezes nélkül kaphatok hitelt? Rendszeresen dolgozom, nem alkalmi munkám van és határozatlan idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva.

Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel: Anna

Kedves Anna!

A készfizető kezesség még nem zárja ki a lakásvásárlási hitel felvételét, de a felvenni kívánt lakáshitel bírálata során az Ön kezesi szerepe nem hagyható figyelmen kívül. Ha ugyanis az adós nem törleszti a felvett kölcsönt, akkor a kezesnek kell helyette ezt megtenni. Kezesként Ön ugyanúgy felel a lakáshitel visszafizetésért, mint a szülei adósként. Egy újabb lakáshitel igénylésekor tehát a bank számításba fogja venni annak a lakáshitelnek a havi törlesztő részletét is, amelyben Ön készfizető kezes. Ez csökkenti az Ön szabadon felhasználható jövedelmét, ami miatt lehetséges, hogy kisebb összegű lakáshitelt vehet fel, mintha nem lenne a kezesség.

Az, hogy a kezesség mellett mekkora összegű lakáshitelt vehet fel, igazolt nettó jövedelmétől függ. A jövedelmi helyzettől függően akár kezes nélkül is lakáshitelhez juthat.

A lakásvásárlás másik lényeges pontja az önerő kérdése. A vásárolni kívánt lakás értékének ugyanis egy bizonyos hányada vehető fel hitelként. A törvényi előírás a maximális finanszírozási arányt 80%-ban határozza meg, viszont a gyakorlatban a pénzintézetek ennél kisebb arányú hitelfelvételt tesznek lehetővé. Egy bankon belül is különböző finanszírozási arányok léteznek településtípustól, ügyfélminősítéstől függően, így a tényleges finanszírozási arány is szélesebb skálán mozog, az ingatlan piaci értékének 50%-ától akár 75%-áig is terjedhet.

Ahhoz, hogy konkrét választ is tudjunk adni kérdésére, célszerű lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat. Az ügylet további részleteinek ismeretében Szakértőink el tudják végezni a szükséges számításokat és személyre szabott hitelajánlatunkból tájékozódhat a lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről. A forint alapon nyújtott piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitelek várható törlesztő részletének addig is honlapunkon utánanézhet, illetve számolhat egyénileg is.


Utolsó módosítás: 2013. október 10. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anita szerint:

2016-03-09 - 11:36

Érdeklődni szeretnék! Az a kérdésem önhöz, hogy ha én már kezes vagyok, akkor vállalhatok még egy kezességet?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!
Üdv: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-10 - 09:36

Kedves Anita!
A további kezességvállalás attól függ, hogy mennyi az Ön igazolt jövedelme, mennyi a havi törlesztő részlete annak a kölcsönnek, amelyben Ön kezes, illetve milyen összegű törlesztési kötelezettség várható a most felvenni kívánt hitel esetén.

Kata szerint:

2016-03-06 - 19:07

Jó estét!
Mi a párommal szeretnénk házat vásárolni. Én adóstárs lennék, viszont sajnos csak egy hónap múlva jár le a próbaidőm. (Nincs semmilyen hitelünk, tartozásunk.) Ennek ellenére ön szerint kaphatunk hitelt?
Köszönöm előre is válaszát.
Kata

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-07 - 08:17

Kedves Kata!
Jövedelemvizsgálat során a bankok akkor tudnak az Ön jövedelmével számolni, ha már lejárt a próbaidő. Azt, hogy csak párja jövedelmével megkapható-e a kölcsön, az ügylet részleteinek ismerete nélkül sajnos nem tudjuk megmondani. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat – megadva a jövedelemre, ingatlanra vonatkozó információkat – és Szakértőink felveszik Önnel a kapcsolatot. A lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát személyesen is felkeresheti. Szakértőink készséggel vállalják a díjmentes tanácsadást és a teljes körű – szintén díjmentes – hitelügyintézést!

Péter szerint:

2015-01-04 - 15:25

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy én jelenleg egy másik lakáshitel felvételénél kezesként vagyok nyilvántartva. Jelen esetben oda jutottunk a párommal, hogy lakást vásárolnánk. Emiatt keletkezhet hátrányom a lakás vásárlásnál?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-05 - 22:37

Kedves Péter!
A kezességet figyelembe kell venni a hitelfelvétel során. Ez befolyásolhatja a lakásvásárlást. Arról, hogy milyen mértékben, az ügylet részleteinek ismeretében tudunk pontos tájékoztatást adni.

Claudia szerint:

2014-07-21 - 14:41

Érdeklődnék: Lakáshitelt szeretnénk felvenni a párommal és neki már van egy meglévő lakáshitele, amiben adóstársként szerepel. (svájci frankos hitel) Miben befolyásolja ő a mostani hitelfelvételt, ha kezes vagy adóstárs lenne a közös hitelünkben?
Csak mert hallottam olyat, hogy aki valahol már adóstárs, az se máshol, se kezes, se adóstárs nem lehet… mi igaz ebből?
Köszönöm!!! Clau

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-21 - 14:45

Kedves Claudia!
A meglévő adóstársi szerep befolyásolhatja egy újabb lakáshitel felvételét akkor is, ha a párja nem adósként, hanem adóstársként venne részt ebben az ügyletben is. Az, hogy ez eleve kizáró ok, nem feltétlenül biztos. Kérdésére pontos választ a részletek (meglévő hitelügylet, felvenni kívánt hitel) ismeretében tudunk adni. A részleteket online nyomtatványunk kitöltésével küldheti el.

Claudia szerint:

2014-07-21 - 14:56

Köszönöm! Rendben és a próbaidő? Betegség miatt most kellett munkát váltanom és most július 1. volt az első munkanapom, viszont ez csak formaság és határozatlan idejű. Ilyenkor kaphatnék hitelt egy normál esetben, ha megvan bőven az önerőm???

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-21 - 15:01

Kedves Claudia!
Próbaidő alatt lévő munkavállalónak sajnos egyik bank sem nyújt kölcsönt. A hitelkérelem akkor fogadható el, ha már nem áll próbaidő alatt és jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapos munkaviszonyt tud igazolni. Ezt ugyanis a munkáltatói igazoláson is fel kell tüntetni.

Balázs szerint:

2014-05-27 - 22:55

Öcsém és felesége 2008-ban vettek fel lakáshitelt. Mivel senki nem akart nekik segíteni, én vállaltam a kezességet, ami az évek múltával adóstársi szerepre avanzsálódott. Kiléphetek jogilag, VALÓSÁGOSAN valaha a hitelből? Öcsém és felesége 50-50%tulajdonosok /időközben elváltak, de együtt élnek még/. Nekem az aláírásomat leszámítva semmi közöm az ő lakáshitelükhöz, de így, amíg ez a státuszom él, sehol nem kapok kölcsönt-hitelt, ez az egészben a legszörnyűbb. Egy aláírás és 30 évre " adósrabszolga" lettem!!! Augusztusban házasodom és a feleségemmel szeretnénk közös otthont vásárolni, de így semmi lehetőségem nincsen. Létezik ma 2014-ben Magyarországon jogi lehetőség kilépni a kezességből?
Tisztelettel.
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-28 - 22:51

Kedves Balázs!
A kezes, adóstárs szerepéből a hitelnyújtó bank hozzájárulásával léphet ki. Arról, hogy ez milyen feltételek mellett – például másik adóstárs bevonása – tehető meg, az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések