Ingyenhitel lakásvásárlásra közszolgálati tisztviselőknek

Kamatmentes kölcsönt igényelhetnének a közszolgálati tisztviselők lakásvásárlásra, illetve deviza alapon felvett hitelek kiváltására, amennyiben kormánydöntés születik erről a javaslatról. A Népszabadság írása szerint már karácsony előtt tárgyaltak erről.

Hozzávetőlegesen 160 ezer közszolgának és az egyenruhásoknak biztosítaná a kormány e kedvezményeket. A lap szerint a kormány tervei alapján a köztisztviselők kamatmentes kölcsönt vehetnének fel lakásvásárlásra és hitelkiváltásra.

Tavaly októberben látott napvilágot az a kormányhatározat, mely szerint az érintett tárcának olyan otthonteremtési intézkedéseket kell foganatosítania, mely a jogosultak számára a törlesztő-képességet hosszú futamidejű kamattámogatással biztosítja és a hitelfelvételhez szükséges saját erő eléréséhez állami segítséget nyújt.
Ezt a hitelt a Népszabadság szerint az a közszolga veheti majd igénybe, akinek határozatlan időre szóló munkaszerződése van, és nem rendelkezik saját lakással. A kölcsön egyszer lenne igényelhető és a havi törlesztés összege nem lehetne több az adós nettó keresetének 30%-ánál.

A lap szerint kétféle javaslat létezik. Az egyik szerint a kamattámogatott kölcsönből új lakást 30 millió, használt lakást 20 millió forint forgalmi értékig lehetne venni, a bővítés költségvetése pedig nem lehetne több 15 millió forintnál. A másik javaslat – hitelcéltól függetlenül – legfeljebb 18-19 millió forintos értéket engedélyez.
A kedvezményes kölcsön összege új lakóingatlan esetén15 millió, használt lakás bővítése vagy vásárlása esetén 10 millió forint lenne, míg a másik változat alapján a hitelösszeg egyik esetben sem haladhatná meg a 15 millió forintot. Ez utóbbi javaslat szerint a már korábban deviza alapon felvett kölcsönök is kiválthatók lennének támogatott hitellel. A hitelfelvevők így visszafizethetnék kölcsönüket, és megszűnne az árfolyamkockázat, aminek köszönhetően havi több tízezer forintot spórolhatnának meg.

Az elvárt saját erő megszerzéséhez kölcsönt – az állam készfizető kezességvállalása mellett – a pénzintézetek nyújtanának. Ezt a hitelt – melynek maximuma a második javaslat szerint 3.750.000 forint lenne – tehát kedvezőbb kondíciókkal lehetne igénybe venni. A törvényjavaslat szerint a kamat mértéke 7-8% körül alakulna.

A kedvezményt örökölni is lehetne

Amennyiben az adós közalkalmazotti munkaviszonya megszűnne – ami elképzelhető, hiszen a támogatott kölcsönt 20, illetve a másik verzió szerint 35 évre nyújtanák, – illetve 90 napon túli fizetési késedelme keletkezne, a konstrukció piaci kamatozásúvá válna. A kamattámogatás azonban megmaradna akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnne, az adós nyugdíjba menne vagy elhalálozna, mert a kölcsön örökölhető lenne.

Az első javaslat szerint a hitelt a pénzintézetek adnák, a kamat kifizetése pedig a költségvetésből történne. Ez az előzetes számítások szerint – 40-50 ezer igénylővel és 7 millió forint körüli átlagos kölcsönnel kalkulálva – 2020-ig körülbelül 80 milliárdos kiadást jelentene. A másik verzió szerint – a Diákhitel Központ közbeiktatásával – államkötvények kibocsátása által teremtenék meg a szükséges forrásokat és a 0% hozamot ígérő kötvényeket az MNB venné meg, így a veszteséget a jegybank viselné. Ez 2020-ig mintegy 300 milliárd értékű kötvény kibocsátásával járna.


Utolsó módosítás: 2014. január 06. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Piroska szerint:

2015-02-13 - 10:41

Tisztelt Hitelnet!
Közalkalmazottként, több mint 10 éves közalkalmazotti munkaviszonnyal, 2 gyermekkel, akikre jár a szocpol, havi 110.000 Ft-os jövedelemmel azt szeretném tudni, mennyi az esély rá, hogy a közalkalmazotti lakáshitelt felvegyem?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Piroska

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-13 - 13:38

Kedves Piroska!
Kimondott közalkalmazotti hitel felvételében sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő egyéb – piaci kamatozású és állami kamattámogatású – lakásvásárlási hitelekről azonban Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha elküldi online ajánlatkérését!

Annamária szerint:

2015-01-30 - 13:40

Szeretném megtudni, hogy mikortól lehet számítani a kormánytisztviselők kamatmentes hitelfelvételére? 2014. év elején arról szóltak a hírek, hogy hamarosan bevezetésre kerül. Azóta semmi információ nincs róla.
Köszönöm az információt erőre is.
Annamária

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-30 - 14:13

Kedves Annamária!
A kormánytisztviselők kamatmentes hitelfelvételével kapcsolatban nincs új információnk.

Annamária szerint:

2015-01-30 - 16:03

Köszönöm az információt! Ha lenne belőle valami, akkor a feltételekről itt lehet kérni információt? Köszönettel: Annamária

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-30 - 22:02

Kedves Annamária!
Amennyiben lesz új információnk, természetesen készséggel adunk felvilágosítást!

Zea szerint:

2015-01-21 - 11:57

Vajon egy év elteltével megszavazták a köztisztviselői kamatmentes hitel lehetőségét vagy csak választás előtti lebegtetés volt?
Köszönöm a választ. (ha kapok:)…)

Veres Eleonóra szerint:

2015-01-20 - 14:06

Tisztelt Hitelnet!
Tudomásom szerint a közszolgálati dolgozók kamattámogatott hitelével kapcsolatban semmi előre lépés nincs.
A helyzet az, hogy nagyon szorult helyzetben vagyok. 49 éves vagyok, albérletben lakom 21 éves – jelenleg munkanélküli – fiammal és 71 éves nyugdíjas édesanyámmal. 16 éve állok közszolgálati jogviszonyban, kormánytisztviselőként. 2 éve szereztem diplomát, az iskola elvégzéséhez, finanszírozásához viszont személyi kölcsönt vettem fel, melyet még 6 évig törlesztek. 10 év után költöznünk kell sajnos. Azt szeretném kérdezni, hogy használt lakás vásárlásához is minden esetben kell rendelkeznem önrésszel (a fenti kalkulátorokból számomra nem teljesen világos).
Előre is köszönöm, üdvözlettel Nóri

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-20 - 21:56

Kedves Nóri!
Használt lakás vásárlásához is szükség van önerőre. Ez az igénylő jövedelmi helyzetétől függően minimum 20%.

Nóri szerint:

2014-09-09 - 12:05

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a közszolgálati dolgozók kamattámogatott hitelével kapcsolatosan történt-e már valami érdemleges. Napirendre tűzte-e már a kormány, vagy csak a közszolgálati életpálya modell megalkotása és elfogadása után várható a törvény alkotás. Egyáltalán várható-e a törvény vagy csak marad javaslat szintjén?
Előre is köszönöm, üdvözlettel Nóri

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-09 - 12:12

Kedves Nóri!
A közszolgálati dolgozók kamattámogatott hitelével kapcsolatban egyelőre sajnos nincs új információnk. Ha lesz, honlapunkon be fogunk számolni, kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Katalin szerint:

2014-05-06 - 21:23

Kérdésem: 2015 decemberében meglesz a 40 év munkaidőm, nyugdíjba szeretnék menni. Igénybe tudom-e venni a közalkalmazotti hitelt? Lakást szeretnék venni, mert nincs.
Lakáskasszával együtt felvehető-e?
Köszönöm válaszát:

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-07 - 10:14

Kedves Katalin!
Kimondottan közalkalmazotti lakáshitelt a pénzintézetek jelenleg nem nyújtanak. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, s Tanácsadóink tájékoztatni fogják az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő – akár lakáskasszával is kombinálható – lakásvásárlási hitelekről!

Anikó szerint:

2014-05-06 - 21:13

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tavaly év végén, a kormány által beharangozott köztisztviselői "ingyen" hitelről van már valami információjuk? Várhatóan tárgyalja az OGY még idén? Szeretném azt hinni, hogy nem egy kampányfogás volt, hogy megnyerjenek több százezer köztisztviselőt és közalkalmazottat….
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-07 - 10:05

Kedves Anikó!
A köztisztviselői kamatmentes hitelről jelenleg sajnos nem rendelkezünk új információval.

Veres Eleonóra szerint:

2014-04-15 - 22:12

Tisztelt Hitelnet.hu!
Amennyiben bármi új információ a tudomásukra jut a fentiekkel kapcsolatosan, én is várom szíves tájékoztatásukat. Én is próbálom nyomon követni az eseményeket.
Üdvözlettel, Nóri

István szerint:

2014-03-14 - 10:21

Az érdekelne, hogy a közalkalmazotti hitelből lesz valami? Mikor fogják visszahozni előreláthatólag? Vagy csak egy választási kampány lenne?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-03-14 - 10:24

Kedves István!
A közalkalmazotti hitel nyújtását szabályozó rendelet elfogadásának időpontjáról sajnos nincs információnk. Amennyiben lesz, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük addig is kövesse új bejegyzéseinket!

Kissné szerint:

2014-03-03 - 15:02

Tisztelt Címzett!
A közalkalmazotti hitel létezik? Vagy számukra kedvezményes hitelajánlat, mint a köztisztviselőknél?
Köszönöm előre is,
Kissné

Hitelnet.hu szerint:

2014-03-03 - 21:11

Kedves Asszonyom!
Kimondottan közalkalmazottak számára elérhető banki hitelkonstrukció jelenleg nem vehető igénybe. A magányszemélyek által elérhető lakáshitelekről, melyek közül a piaci kamatozású lakáshitelek most kedvező kamatláb mellett érhetők el, készséggel tájékoztatjuk. Érdeklődés esetén, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Edit szerint:

2014-02-24 - 17:56

Üdvözlöm!
Ismerősöm a NAV-nál dolgozik már 15 éve. Használt lakásvásárláshoz szeretné igénybe venni a köztisztviselői hitelt. Létezik ez a hitelforma? Mikortól és hol vehető igénybe?
Köszönettel: Siposné

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-25 - 09:58

Kedves Edit!
Köztisztviselői lakáshitelt jelenleg nem kínálnak a pénzintézetek. Amennyiben a fenti bejegyzésünkben olvasható hitelforma elérhető lesz, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, addig is kövessék új bejegyzéseinket!

Juli szerint:

2014-02-07 - 11:08

Tisztelt Hitelnet Munkatársai!
A Kormány meglebegtette múlt év decemberében, hogy a közszférában dolgozók részére kamatmentes lakáshitel feltételeit dolgozza ki, mellyel nem csak lakást vásárolhatnak, hanem a meglévő devizahiteleiket is kiválthatják. Már ülésezett is egyszer a parlament még karácsony előtt, de egyes kérdésekben nem egyeztek meg. Azóta egyetlen szó nem hangzik el róla, és tudomásom szerint most a tavaszi ülésszakban nem is tűzték már napirendre sem. Ezek szerint nem is fogadják el választás előtt? Erre várnám szíves válaszukat, mit tudnak a témáról.
Köszönettel: Juli

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-07 - 11:17

Kedves Juli!
A közszférában dolgozók kamatmentes hiteléről új információval nem rendelkezünk. Amennyiben a vonatkozó törvényjavaslat elfogadásra kerül, arról honlapunkon is be fogunk számolni, ezért kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Ibolya szerint:

2014-01-29 - 20:57

Ez év január 07.-én 29 éve, hogy folyamatosan köztisztviselő vagyok. Vehetek-e igénybe köztisztviselői hitelt, mennyit és milyen feltételekkel?
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-30 - 10:54

Kedves Ibolya!
A köztisztviselői hitelről szóló törvényjavaslat még nem került elfogadásra, így ilyen kölcsön igénybevételére jelenleg nincs lehetőség. Amennyiben az egyéb hitellehetőségek – állami kamattámogatású, piaci kamatozású – is érdeklik, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Tibor szerint:

2014-01-15 - 21:09

Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra szavazzák meg a törvényt?

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-16 - 13:47

Kedves Tibor!
A törvény elfogadásának időpontjáról nincs információnk.

Zsófia szerint:

2014-01-10 - 11:15

Tisztelt Válaszadó!
2011-ben vettem fel forint hitelt (MKB Bank) lakásvásárlásra. Havi törlesztőm most 50.000.-Ft, korábban 60.000.-Ft, 20 évre és a felvett hitelem 6.500.000.-Ft. A ház fele az én nevemen van, a másik szüleimén.
Kérdésem az, hogy kiválthatom-e a hitelemet ezzel a kamatmentes hitellel (köztisztviselői)? 5éve dolgozom közigazgatásban. Határozatlan szerződésem van.
Köszönöm válaszát: Zsófia

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-10 - 11:18

Kedves Zsófia!
A közalkalmazottak kamatmentes lakásvásárlási és hitelkiváltási lehetősége egyelőre csak törvényjavaslat formájában létezik, erről döntés még nem született. A tervezet szerint azonban a kamatmentes hitelkiváltásra csak deviza alapú hitelszerződések esetén lenne lehetőség. Pontos választ a vonatkozó törvény elfogadása és kihirdetése után tudunk adni.

Móni szerint:

2014-01-06 - 14:36

Szeretném megtudni, hogy az új közszolgálati hitelek nem első lakás vásárlása esetén is igénybe vehetőek-e?
Köszönöm
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-06 - 14:38

Kedves Móni!
A tervezet szerint az új közszolgálati hitelt az igényelheti, aki nem rendelkezik saját lakással. Arról nem szól a tervezet, hogy csak első lakáshoz lehet majd igényelni. A javaslatról azonban még nem született döntés, így az igénylés pontos feltételei nem ismertek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések