Ilyen változásokat hozott a Fair Bank törvény a lakáshiteleknél - Hitelnet.hu

Ilyen változásokat hozott a Fair Bank törvény a lakáshiteleknél

A Fair bank törvény február 1. óta hatályos rendelkezései alapján új szabályok kerültek bevezetésre, amelyek a jelzáloghitelezési folyamat és a hiteltermékek némi változtatását tették szükségessé. Mindennek célja, hogy a leendő adósok felelős döntést tudjanak hozni a során. Az ügyfelek átfogó, reprezentatív példával alátámasztott, írásbeli és szóbeli tájékoztatásból ismerhetik meg az egyes hitelkonstrukciókat, valamint már a hitelfelvételkor tisztában lehetnek azzal, hogy a futamidő alatt mely esetekben és milyen módon változhat a hitelkamat.

Fair Bank

A változás egyelőre a piaci kamatozású hiteleket érinti. Az állami kamattámogatású hitelek esetében a Fair bank törvény 2015. július 1-től lép hatályba. Ezek jelenleg változatlan formában igényelhetők.

Hogyan változhat a hitelkamat a futamidő alatt?

A hitelfelvétel előtt állókat leginkább foglalkoztató kérdés az, hogy változhat-e a futamidő alatt a törlesztő részlet és ha igen, mennyivel. A törvény pontosan rögzíti az alkalmazható kamattípusokat és a kamatváltoztatás módszerét.

3 évnél rövidebb futamidejű az alábbi kamattal nyújthatók:

  • fix kamattal a teljes futamidő alatt
  • referencia kamattal + fix kamatfelárral

3 évnél hosszabb futamidejű hitelek esetén alkalmazott kamat:

  • fix kamat a teljes futamidő alatt
  • legalább 3 éves kamatperiódusonként fix kamat
  • referencia kamat + legalább 3 éves kamatperiódusonként módosítható kamatfelár

A referencia kamat mértéke változó, amennyiben a választott referencia kamat a 6 havi BUBOR, akkor a referencia kamat mértéke, így a havi törlesztő részleg összege 6 havonta változhat – az aktuális referencia kamatok az MNB honlapján megtekinthetők.

A kamat és a kamatfelár változtatására a hitel futamideje alatt legfeljebb 5 alkalommal – az egyes kamatperiódusok lejárata után – az MNB által elfogadott és a hitelszerződésben rögzített – úgynevezett kamatmódosítási, illetve kamafelár-változtatási mutató alapján kerülhet sor.

A kamatváltoztatási mutató egy – az MNB honlapján közzétett – hitelnyújtáshoz kapcsolódó viszonyszám, ami a hitelintézetektől független, általuk nem befolyásolható, s az általuk el nem hárítható körülményekben bekövetkező változást objektív módon fejezi ki.

Szerződéskötéskor már pontosan tudhatjuk, hány százalékkal változhat a kamatláb?

Azt, hogy pontosan hány százalékkal változhat a hitelkamat a futamidő során, előre továbbra sem lehet megmondani. Amit tudhatunk az, hogy mely tényezők játszhatnak szerepet a kamatláb emelkedésében, például a 3, 6, 12 havi BUBOR vagy a különböző futamidejű állampapír hozamok módosulása.

Mikor és hogyan kell tájékoztatni az ügyfeleket a kamatváltozásról?

  • A kamat, illetve a kamatfelár változásáról az ügyfeleket előzetesen, a lejárata előtt legalább 90 nappal, papíron vagy más tartós adathordozón kell tájékoztatni. (A tartós adathordozó olyan eszköz, amely az ügyfél számára lehetővé teszi a neki címzett adatoknak az adat céljának megfelelő ideig történő tartós tárolását és a tárolt adatok változatlan formában és tartalommal történő megjelenítését.)
  • Állami kamattámogatással nyújtott hitelek esetén a hitelkamat változását a módosítás hatálybalépése előtt legalább 15 nappal, hirdetményben kell közzétenni.
  • A referencia kamat változásáról utólagos tájékoztatót küldenek a hitelintézetek az adós részére. Ugyanakkor a kölcsönszerződésben megállapodhatnak arról, hogy a hitelintézet az adóst a honlapján és az ügyfelek számára nyitva álló helyiségében kifüggesztve tájékoztatja a referencia-kamatláb változásáról.

Mit tehet az adós, ha számára hátrányosan változik a kamat, illetve a kamatfelár?

Ebben az esetben az adós a hitelszerződés díjmentes felmondására jogosult. Ezt a kamatperiódus lejárata előtt 60 nappal be kell jelenteni a hitelintézetnél és a fennálló tartozást legkésőbb a kamatperiódus utolsó napján vissza kell fizetni.

A Fair bank törvénynek megfelelve milyen típusú hitelkamattal juthatunk kölcsönhöz az egyes bankoknál?

A hitelpiaci kínálatot tekintve tapasztalhatjuk, hogy a pénzintézetek többsége továbbra is referencia kamattal + kamatfelárral kínálja kölcsöneit. Lényegesen kevesebb azon hitelintézetek száma, ahol fix kamat mellett juthatunk kölcsönhöz.

Ilyen típusú kamat mellett kínálják piaci hiteleiket a bankok február 1.-től
referencia kamat + kamatfelár fix kamat
Budapest Bank 6 havi BUBOR + végig fix nincs
CIB 12 havi BUBOR + végig fix nincs
Erste 6 havi BUBOR + 5 évig fix nincs
FHB 6 havi BUBOR + 5 évig fix 5 évig
K&H 3 vagy 12 havi BUBOR + végig fix 3 vagy 5 évig
MKB 3; 6 vagy 12 havi BUBOR + végig fix nincs
OTP 3 havi BUBOR + 5 évig fix 5 évig
Raiffeisen 6 havi BUBOR + végig fix nincs
Sberbank 6 havi BUBOR + 3 évig fix nincs
UniCredit 12 havi BUBOR + végig fix 3; 5; 10; 15; 20 évig
 

Forrás: Hitelnet.hu gyűjtés

Amennyiben szeretne tájékozódni a fenti kondícióknak megfelelő konkrét kamatlábak mértékéről és az aktuális törlesztő részletekről, kérjük, tekintse meg hitelkalkulátorunk eredményét és küldje el tanácsadóinknak ajánlatkérését!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2015. február 18. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2017-01-23 - 10:08

T. Cím!
Jelzálog típusú hitellel rendelkezem, mely tekintetében most lehetőségem van rendezni a teljes tartozást. A közjegyzői okiratban foglalt végtörlesztés és adós általi felmondás ugyanazon jogintézmény, vagy azok eltérnek egymástól? Végtörlesztés esetén az akció keretében kapott kedvezmények visszafizetését is tartalmazza az okirat, felmondás esetén csak a szerződésmódosítási díj megfizetéséről rendelkezik.
Kérem tájékoztatásukat ténylegesen különbözik a kettő, és milyen joghatásai vannak az adósra nézve!
Köszönettel.
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-23 - 10:53

Kedves Zsolt!
Az adós akkor mondhatja fel költség- és díjmentesen a kölcsönszerződést, ha számára a kamat vagy a kamatfelár hátrányosan változik. Ennek azonban vannak feltételei, melyekről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Bencze Tamás szerint:

2015-09-21 - 20:51

T. Hölgyem, Uram!
2008-ban vettünk fel új építésű ingatlanra 15.000.000 Ft államilag támogatott hitelt forint alapon. Az akkori kamatokhoz képest ma már jelentősen jobb feltételekkel lehet kiváltani ezt a hitelt. Most 115.000 Ft-ot fizetek még 18 évig. Míg egy másik bank által kínált hitellel ki tudom váltani a jelenlegi hitelemet úgy, hogy 95.000 Ft-ot fizetek 15 évig. Ez jelentős kedvezmény mellyel élni szeretnénk. Azonban az OTP bankban 3,6% végtörlesztési díjat kell fizetni. Ez 465.000 Ft-tal növeli a költségeket.
Kérdésem a következő: A fair bank törvény szabályozza-e mindezt, jogos-e az OTP 3,6%-os végtörlesztési illetéke?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-22 - 08:41

Kedves Tamás!
A Fair bank törvény a bankok által alkalmazható kamattípusokat szabályozza, az elő- és végtörlesztési díj mértékét nem. 2008-ban felvett kölcsön esetén sajnos lehetséges a 3,6%-os végtörlesztési díj.

Róbert szerint:

2015-04-10 - 11:06

Tisztelt Hitelnet!
Az érdekelne, hogy a bankokra vonatkozó új törvényeknek való megfelelés (Fair-bank tv.) jár-e a bankok részéről olyan szerződésmódosítással, mely esetén díjmentesen kifizethetem, előtörleszthetem ( kp+új hitel forrásokból) a forinthitelemet?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-10 - 11:10

Kedves Róbert!
A Fair bank törvény értelmében – mint ahogy fenti bejegyzésünkben olvasható – a kamat, illetve a kamatfelár változásáról az ügyfeleket előzetesen, a kamatperiódus lejárata előtt legalább 90 nappal, papíron vagy más tartós adathordozón kell tájékoztatni. Amennyiben az adós számára hátrányosan változik a kamat vagy a kamatfelár, akkor az adós a hitelszerződés díjmentes felmondására jogosult. Ezt a kamatperiódus lejárata előtt 60 nappal be kell jelenteni a hitelintézetnél és a fennálló tartozást legkésőbb a kamatperiódus utolsó napján vissza kell fizetni.
Egyéb esetekben is lehetséges díjmentes elő-és végtörlesztés. Ezekről az esetekről a hitelintézet Hirdetményéből tájékozódhat vagy a bankfiókban kérhet felvilágosítást.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések