Hitelfelvétel kezességvállalás mellett

Az elmúlt időszakban kezességet vállalt közeli hozzátartozója hitelügyletében, most viszont Ön is hitelt igényelne. Kérdése az lenne, hogy számíthat-e Ön meglévő kezességvállalása mellett pozitív hitelbírálatra, valamint kaphat-e ebben az esetben is kölcsönt?

A kezességvállalás önmagában még nem zárja ki a hitelfelvételt, szabad felhasználásra és lakáscélra egyaránt igényelhető kölcsön.

Rendkívül fontos azonban, hogy az a hitel, melyben Ön kezesként szerepel, rendszeresen és pontosan legyen törlesztve. Ön ugyanis kezesként a kölcsönszerződésben azt vállalja, hogy az adós nemfizetése esetén – a bank felszólítására – az adós kötelezettségvállalásának haladéktalanul és maradéktalanul eleget tesz. Amennyiben ez nem történik meg, az Ön munkabéréből a hitelt nyújtó pénzintézet letilthatja a havi törlesztés összegét. Munkabérből történő letiltás esetén pedig egyik pénzintézetnél sem számíthat pozitív hitelbírálatra.

Ha tehát kezességvállalása során nem merül fel törlesztési probléma, akkor nincs akadálya a saját hitelkérelme adott hitelintézetbe történő benyújtásának. A kölcsönkérelmi nyomtatványban azonban meg kell jelölni minden esetben fennálló hiteltározása legfontosabb: hitelösszegre, havi törlesztő részletre, a kölcsön típusára, lejárati idejére, valamint az Ön kölcsönben betöltött szerepére vonatkozó adatait. Az adott bank ez alapján végzi el a hitelügylet minősítését. A fennálló tartozások összegzésekor természetesen a kezességvállalással érintett hitel havi törlesztő részlete nem számít bele az Ön háztartásának kiadásaiba.

Amennyiben azonban kezességvállalása során KHR (BAR) listára kerül, jelentősen szűkülnek lehetőségei. Amíg az adott hitel visszafizetésre nem kerül teljes mértékben, addig Ön aktív státuszban marad, ami a hazai pénzintézeteknél kizárja a hitelfelvétel lehetőségét. Megfelelő jövedelem és ingatlanfedezet biztosítása mellett külföldi Bankpartnerünknél nyílik lehetősége jelzáloghitel felvételére.

Ha a kezességvállalással érintett hitel már teljes mértékben visszafizetésre került, akkor Ön a visszafizetéstől számított további 1 éven át passzív KHR státuszba kerül.

Kezességvállalással vagy egyéb hitellel kapcsolatos kérdéseit felteheti honlapunkon keresztül elérhető Hitelszakértőnknek vagy keresse a Hitelnet irodáit személyesen, telefonon vagy e-mailben!


Utolsó módosítás: 2014. július 29. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Katalin szerint:

2020-06-05 - 08:21

Tisztelt szakértő!
Kérem szíves szakvéleményét az alábbi problémámra. Alkalmazottam néhány éve lakásfelújításhoz vett fel hitelt aminek visszafizetéséért kezességet vállaltam. Munkatársam most bejelentette vállalkozásomból való kilépési szándékát és szeretném a kezességvállalásomat megszüntetni. Mi a teendő?
Köszönettel, Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-22 - 13:09

Kedves Katalin!
A hitelből történő kilépés a bank hozzájárulásával történhet, így az érintett bankfiókkal történő egyeztetést javasoljuk.

Letti szerint:

2014-01-23 - 15:19

Tisztelt Hitelnet!
Valószínűleg a közeljövőben esedékes lesz nálunk a lakásvásárlás, amihez lakáshitelre lesz szükségünk és valószínűleg egy kezest is be kell majd vonnunk. A kérdésem az lenne, hogy elfogadnak a bankok olyan személyt kezesnek, akinek határozott idejű munkaszerződése van? Illetve aki kezességet vállal, az tud felvenni a későbbiekben a saját nevére például lakáshitelt vagy a kezesség kizáró ok?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv: Letti

Hitelnet.hu szerint:

2014-01-23 - 15:22

Kedves Letti!
A határozott idejű munkaszerződés önmagában még nem zárja ki a kezességvállalás lehetőségét, továbbá a kezességvállalás sem zárja ki a későbbiekben egy lakáshitel felvételét. A hitelbírálat során azonban a pénzintézetek figyelembe veszik, hogy az adósnak van már kezességvállalása, ami negatívan befolyásolhatja a hitelbírálat eredményét.

Tünde szerint:

2011-12-19 - 22:44

Arról lenne szó, hogy a családban valaki személyi hitelt szeretne felvenni, de kezesre lenne szükségük, aki én lennék. Van munkahelyem, de nem számlára kapom a fizetést és van egy lakáshitelünk, ahol adóstárs vagyok. Az lenne a kérdésem, ha elvállalnám a kezességet, ezek lehetnek akadályok a hitelfelvételénél?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2011-12-19 - 22:48

Kedves Tünde!
Van olyan pénzintézet, amely személyi hitel igénylésekor csak olyan jövedelmet fogad el, mely bankszámlára érkezik, de olyan bank is létezik, ahol nem előírás a folyószámlára érkező jövedelem.
A személyi hitel bírálatakor figyelembe veszik a bankok a kezes meglévő törlesztési kötelezettségét is, emiatt lehet, hogy nem terhelhető tovább a kezes jövedelme.

Havasi Miklós szerint:

2011-07-08 - 10:41

azt szeretném kérdezni személyi hitelt szeretnék felvenni telefonom csak munkahelyemen van vezetékes 83400ft érkezik a számlára 33%vonnak belőle 54000 ft marad igényhetek hitelt vagy milyen lehetőségek vannak köszönöm miklos

Hitelnet szerint:

2011-07-10 - 21:31

Kedves Miklós!
Amennyiben a fizetését 33 % -ban vonják akkor már szinte biztosan nem tud személyi hitelt igényelni, ez ugyanis kizáró okot jelent szinte mindenhol.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések