Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés! - Hitelnet.hu

Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés!

Utolsó módosítás: 2018. május 17. csütörtök

Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú állami támogatások nyújtását szabályozó kormányrendelet 2018. március 15-ei módosítása érintette az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére vonatkozó előírásokat is.  Több könnyítés is történt, de felhívnánk a figyelmet egy új szabály pontos értelmezésére is!

Így változtak az ÁFA visszatérítés szabályai

 Első hallásra jelentős könnyítésnek tűnik, hogy két meghatározó szabály is kikerült a rendeletből az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan. A sorok között olvasva azonban világossá válik, hogy nem könnyítés, sokkal inkább az ellenkezője történt az adó-visszatérítési támogatást illetően. Mutatjuk a részleteket!

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Megszűnt szabályok

Adó-visszatérítési támogatás igénylése során két korábbi előírást már nem kell figyelembe venni. Ezek a következők:

(4) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, valamint

(6) Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fenti két rendelkezés korábban kizárta a támogatásra való jogosultságot már akkor is, ha az építtető olyan vállalkozói szerződést kötött, amely akár szerkezetkész állapot kivitelezésére irányult.

Új szabályok

69.§ (4) Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

FONTOS!

 Fentiek alapján hangsúlyozni kell, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5% ÁFA tartalmú számla tehát nem vehető figyelembe.

A visszatérítés eddig is csak 27% ÁFA tartalmú számla esetén volt lehetséges. Ám mivel az új szabály előírja, hogy a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél sem vehető figyelembe az 5%-os ÁFA mértékű számla, ezért a jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák kizárólag 27% ÁFA tartamúak lehetnek.

Kikerült ugyan a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, tehát akár szerkezetkész állapotú kivitelezői szerződés esetén is igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Kérdés az, hogyha a kivitelező a szerkezetkész állapotig végzett munkálatokról 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, akkor a fennmaradó munkálatok tekintetében teljesíthető-e a költségvetés 70%-ának erejéig a 27% ÁFA tartalmú számlabenyújtás.

A szerkezetkész állapot kb. 40%-os készültséget jelent. Erről 5% ÁFA tartalmú számla kerül kiállításra. Ha a fennmaradó munkálatokról már 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az a bekerülési költségnek már eleve csak 60%-át fedi le, ami nem tesz eleget a rendelet előírásának, miszerint: bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák 27% ÁFA tartamúak.

Fentiekből következően továbbra sem érvényesíthető ez a támogatás már akkor sem, ha csak szerkezetkész állapotú kivitelezést vesz is igénybe az építtető.

Nyugdíjasok számára is elérhető az ÁFA visszatérítés

Az valóban könnyítés, hogy az adó-visszatérítés lehetőségével március 15-től már nyugdíjasok is élhetnek.

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Ezen ellátások esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Ezen ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

Az ÁFA visszatérítés változatlan szabályai

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a

 • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője azépítési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
 • az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

A támogatás a telek vételárához és az építésibekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

A támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, a bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

FONTOS!

 Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

 • az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
 • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
 • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,

valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.

ÁFA visszatérítésre vonatkozó további információk

Ha további kérdése merült fel az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével kapcsolatban, kattintson ide és tegye fel Szakértőnknek online.

A feliratkozás véglegesítéséhez egy emailt küldünk a megadott címre. A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Áfa visszatérítés igénylésekor a pénzintézetnek benyújtott számlák kötelező adattartalmára vonatkozóan van kérdésem. Úgy tudom, ha 50-50 százalékban leszünk tulajdonosok feleségemmel, akkor bármelyikünk nevére szólhat a számla. A lakcím adatok vonatkozásában mi a szabály? Jelenlegi lakcímem, az építés helyének címe, esetleg mindkettőnek szerepelnie kell a számlákon? Mindkét cím szerepeltetésére kötelezhet a pénzintézet?
  Köszönöm válaszukat: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Nem szükséges mindkét cím szerepeltetése a számlákon, elegendő, ha a támogatott személy állandó lakcímére vannak kiállítva a számlák.

 • Róbert szerint:

  A cikkükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Ezek szerint én magánszemélyként családi ház építésénél köthetek generálkivitelezői szerződést, akkor is ha igényelni szeretném 5M Ft-ig az adó visszatérítést?
  – Ha jól értem arra kell figyelnem, hogy a teljes kivitelezési költség 70%-ról, 27%-os ÁFA-s számla kell legyen?
  – Ezek a számlák már nem kell, hogy a saját nevemre legyenek kiállítva? Mehet a generálkivitelező cég nevére?
  Köszönettel,
  Róbert

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Róbert!
   Ha Ön a teljes építkezésre generálkivitelezői szerződést köt, akkor a kivitelező Önnek 5% ÁFA tartalmú számlát fog kiállítani és emiatt nem fogja tudni bemutatni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-áról a 27% ÁFA tartalommal, saját nevére kiállított számlákat. Így az ÁFA visszatérítésre nem lehet jogosult.

 • Emőke szerint:

  Üdv!
  Ha magánszemélytől vettem a telket, és így nem kaptam számlát, akkor mi a helyzet? Így is visszaigényelhető az áfa?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emőke!
   Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén adó-visszatérítési támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • István szerint:

  Üdvözlöm!
  Amiatt érdeklődnék, hogy ha én vettem egy házat kivitelezőtől 10+10M Ft-os csok felhasználásával 2016-ban 27%-os áfás számlával. Ezt kaptam róla. Az áfát én igényelhetem vissza vagy a vállalkozó?
  Köszönöm a válaszukat!
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Vásárlás esetén nincs a támogatott személynek nincs lehetősége adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, így Ön ÁFA visszatérítésre jelen esetben sajnos nem lehet jogosult.

 • Melinda szerint:

  Tisztelt Hitelnet!

  A 0%-os Áfa tartalmú számlák ügyében mi is utána érdeklődtünk a banknál és azt a tájékoztatást nyújtották, hogy az beleszámít a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, mivel csak az 5%-os áfa tartalmú számla van kizárva. Természetesen mivel áfa fizetési kötelezettség nincs mögötte így pénz nem jár vissza utána, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget teszünk vele.

 • Tamás szerint:

  Üdv!
  Érdeklődnék, hogy az új szabályokat figyelembe véve az ÁFA visszaigénylésnél a 27% ÁFA tartalom mellett 0%-os tartalmú ÁFA is fedezheti a 70%-os bemutatási kötelezettséget?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Banki információink szerint fenti esetben a 0% ÁFA tartalmú számla sem fogadható el sajnos a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink