Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés! - Hitelnet.hu

Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés!

Az új lakások építéséhez kapcsolódó nyújtását szabályozó kormányrendelet 2018. március 15-ei módosítása érintette az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére vonatkozó előírásokat is.  Több könnyítés is történt, de felhívnánk a figyelmet egy új szabály pontos értelmezésére is!

Így változtak az ÁFA visszatérítés szabályai

 Első hallásra jelentős könnyítésnek tűnik, hogy két meghatározó szabály is kikerült a rendeletből az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan. A sorok között olvasva azonban világossá válik, hogy nem könnyítés, sokkal inkább az ellenkezője történt az adó-visszatérítési támogatást illetően. Mutatjuk a részleteket!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Megszűnt szabályok

Adó-visszatérítési támogatás igénylése során két korábbi előírást már nem kell figyelembe venni. Ezek a következők:

(4) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, valamint

(6) Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fenti két rendelkezés korábban kizárta a támogatásra való jogosultságot már akkor is, ha az építtető olyan vállalkozói szerződést kötött, amely akár szerkezetkész állapot kivitelezésére irányult.

Új szabályok

69.§ (4) Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

FONTOS!

 Fentiek alapján hangsúlyozni kell, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5% ÁFA tartalmú számla tehát nem vehető figyelembe.

A visszatérítés eddig is csak 27% ÁFA tartalmú számla esetén volt lehetséges. Ám mivel az új szabály előírja, hogy a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél sem vehető figyelembe az 5%-os ÁFA mértékű számla, ezért a jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák kizárólag 27% ÁFA tartamúak lehetnek.

Kikerült ugyan a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, tehát akár szerkezetkész állapotú kivitelezői szerződés esetén is igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Kérdés az, hogyha a kivitelező a szerkezetkész állapotig végzett munkálatokról 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, akkor a fennmaradó munkálatok tekintetében teljesíthető-e a költségvetés 70%-ának erejéig a 27% ÁFA tartalmú számlabenyújtás.

A szerkezetkész állapot kb. 40%-os készültséget jelent. Erről 5% ÁFA tartalmú számla kerül kiállításra. Ha a fennmaradó munkálatokról már 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az a bekerülési költségnek már eleve csak 60%-át fedi le, ami nem tesz eleget a rendelet előírásának, miszerint: bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák 27% ÁFA tartamúak.

Fentiekből következően továbbra sem érvényesíthető ez a támogatás már akkor sem, ha csak szerkezetkész állapotú kivitelezést vesz is igénybe az építtető.

Nyugdíjasok számára is elérhető az ÁFA visszatérítés

Az valóban könnyítés, hogy az adó-visszatérítés lehetőségével március 15-től már nyugdíjasok is élhetnek.

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Ezen ellátások esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Ezen ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

Az ÁFA visszatérítés változatlan szabályai

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője azépítési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  • az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

A támogatás a telek vételárához és az építésibekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

A támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, a bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet a fizetési számlájára.

FONTOS!

 Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

  • az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
  • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
  • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,

valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.

ÁFA visszatérítésre vonatkozó további információk

Ha további kérdése merült fel az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével kapcsolatban, kattintson ide és tegye fel Szakértőnknek online.

Utolsó módosítás: 2018. május 17. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anett szerint:

2018-10-10 - 18:55

Tisztelt Szakértő!
Új (társasházi) lakás vásárlásához magánszemélytől vásároltunk telekhányadot 3.700.000 Ft-ért (adásvételi szerződés van, számla nincs). A hitelintézethez benyújtani kívánt költségvetés 27.900.000 Ft, mely tartalmazza a telekhányadot. Jól értelmezem, hogy amennyiben a fennmaradó 24.200.000 Ft-ról 27% ÁFA-kulcsú számlát nyújtok be (19.055.118+5.144.882 ÁFA), akkor a teljes 5.000.000 Ft-ot visszaigényelhetem?
És ha a 24.200.000 Ft-nyi számla közé adómentes számla is kerül, és ezzel a 27%-osok a teljes költségvetés 70%-a alá esnek, attól még azok áfáját visszaigényelhetem?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-13 - 06:33

Kedves Anett!
Igen, adott esetben jogosultak lehetnek a bekerülési költségből 5M Ft összegű ÁFA visszatérítésre, ha az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek. AZ ÁFA a 27% ÁFA tartalmú számlák után igényelhető vissza, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnél az adómentes számla is elfogadható. Erről bővebb információt IDE kattintva talál.

Sándor szerint:

2018-10-08 - 18:53

Az alábbi, és a honlapon fent szereplő részhez szeretnék hozzászólni, és pontosítást kérni:
“””Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,
valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.”””

Most jön a kérdés:
Ha már a telek vásárlási ÁFA kimeríti az 5 millió forintos visszatérés max összegét, akkor mégis minek kell a 70 %-os számlaköteg benyújtása, illetve az idézett tájékoztatásban nem szerepel, hogy ezen “70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is” alatt milyen ÁFA tartalmú számlákat kellene benyújtani?

Köszönettel várom a szíves válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 11:53

Kedves Sándor!
Az NGM állásfoglalása alapján csak a telek ÁFA visszatérítésének is feltétele a fent rögzített dokumentáció (köztük bekerülési költség 70%-áról számla) benyújtása. A számla kizárólag 27% vagy 0% ÁFA tartalmú lehet. 5% ÁFA tartalmú számla nem fogadható el. Minderről bővebb információt ITT talál.

Gábor szerint:

2018-05-18 - 11:32

Tisztelt Hitelnet!
Áfa visszatérítés igénylésekor a pénzintézetnek benyújtott számlák kötelező adattartalmára vonatkozóan van kérdésem. Úgy tudom, ha 50-50 százalékban leszünk tulajdonosok feleségemmel, akkor bármelyikünk nevére szólhat a számla. A lakcím adatok vonatkozásában mi a szabály? Jelenlegi lakcímem, az építés helyének címe, esetleg mindkettőnek szerepelnie kell a számlákon? Mindkét cím szerepeltetésére kötelezhet a pénzintézet?
Köszönöm válaszukat: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-19 - 05:36

Kedves Gábor!
Nem szükséges mindkét cím szerepeltetése a számlákon, elegendő, ha a támogatott személy állandó lakcímére vannak kiállítva a számlák.

Róbert szerint:

2018-05-16 - 07:05

A cikkükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ezek szerint én magánszemélyként családi ház építésénél köthetek generálkivitelezői szerződést, akkor is ha igényelni szeretném 5M Ft-ig az adó visszatérítést?
– Ha jól értem arra kell figyelnem, hogy a teljes kivitelezési költség 70%-ról, 27%-os ÁFA-s számla kell legyen?
– Ezek a számlák már nem kell, hogy a saját nevemre legyenek kiállítva? Mehet a generálkivitelező cég nevére?
Köszönettel,
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 07:21

Kedves Róbert!
Ha Ön a teljes építkezésre generálkivitelezői szerződést köt, akkor a kivitelező Önnek 5% ÁFA tartalmú számlát fog kiállítani és emiatt nem fogja tudni bemutatni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-áról a 27% ÁFA tartalommal, saját nevére kiállított számlákat. Így az ÁFA visszatérítésre nem lehet jogosult.

Emőke szerint:

2018-05-14 - 17:36

Üdv!
Ha magánszemélytől vettem a telket, és így nem kaptam számlát, akkor mi a helyzet? Így is visszaigényelhető az áfa?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 05:54

Kedves Emőke!
Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén adó-visszatérítési támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

István szerint:

2018-05-13 - 06:48

Üdvözlöm!
Amiatt érdeklődnék, hogy ha én vettem egy házat kivitelezőtől 10+10M Ft-os csok felhasználásával 2016-ban 27%-os áfás számlával. Ezt kaptam róla. Az áfát én igényelhetem vissza vagy a vállalkozó?
Köszönöm a válaszukat!
István

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-13 - 06:53

Kedves István!
Vásárlás esetén nincs a támogatott személynek nincs lehetősége adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, így Ön ÁFA visszatérítésre jelen esetben sajnos nem lehet jogosult.

Melinda szerint:

2018-05-12 - 23:43

Tisztelt Hitelnet!

A 0%-os Áfa tartalmú számlák ügyében mi is utána érdeklődtünk a banknál és azt a tájékoztatást nyújtották, hogy az beleszámít a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, mivel csak az 5%-os áfa tartalmú számla van kizárva. Természetesen mivel áfa fizetési kötelezettség nincs mögötte így pénz nem jár vissza utána, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget teszünk vele.

Tamás szerint:

2018-05-12 - 05:35

Üdv!
Érdeklődnék, hogy az új szabályokat figyelembe véve az ÁFA visszaigénylésnél a 27% ÁFA tartalom mellett 0%-os tartalmú ÁFA is fedezheti a 70%-os bemutatási kötelezettséget?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-12 - 05:37

Kedves Tamás!
Banki információink szerint fenti esetben a 0% ÁFA tartalmú számla sem fogadható el sajnos a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 04:29

Kedves Tamás!
Korábbi banki információnk pontosításra került, mely alapján a 27%-os és az általános forgalmi adó mentesen kiállított számla fogadható el a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során. Korábbi válaszunkkal szemben tehát a 0% ÁFA tartalmú számla is megfelelő!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések