Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés! - Hitelnet.hu

Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés!

Utolsó módosítás: 2018. május 17. csütörtök

Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú állami támogatások nyújtását szabályozó kormányrendelet 2018. március 15-ei módosítása érintette az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére vonatkozó előírásokat is.  Több könnyítés is történt, de felhívnánk a figyelmet egy új szabály pontos értelmezésére is!

Így változtak az ÁFA visszatérítés szabályai

 Első hallásra jelentős könnyítésnek tűnik, hogy két meghatározó szabály is kikerült a rendeletből az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan. A sorok között olvasva azonban világossá válik, hogy nem könnyítés, sokkal inkább az ellenkezője történt az adó-visszatérítési támogatást illetően. Mutatjuk a részleteket!

Megszűnt szabályok

Adó-visszatérítési támogatás igénylése során két korábbi előírást már nem kell figyelembe venni. Ezek a következők:

(4) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, valamint

(6) Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fenti két rendelkezés korábban kizárta a támogatásra való jogosultságot már akkor is, ha az építtető olyan vállalkozói szerződést kötött, amely akár szerkezetkész állapot kivitelezésére irányult.

Új szabályok

69.§ (4) Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

FONTOS!

 Fentiek alapján hangsúlyozni kell, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5% ÁFA tartalmú számla tehát nem vehető figyelembe.

A visszatérítés eddig is csak 27% ÁFA tartalmú számla esetén volt lehetséges. Ám mivel az új szabály előírja, hogy a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél sem vehető figyelembe az 5%-os ÁFA mértékű számla, ezért a jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák kizárólag 27% ÁFA tartamúak lehetnek.

Kikerült ugyan a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, tehát akár szerkezetkész állapotú kivitelezői szerződés esetén is igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Kérdés az, hogyha a kivitelező a szerkezetkész állapotig végzett munkálatokról 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, akkor a fennmaradó munkálatok tekintetében teljesíthető-e a költségvetés 70%-ának erejéig a 27% ÁFA tartalmú számlabenyújtás.

A szerkezetkész állapot kb. 40%-os készültséget jelent. Erről 5% ÁFA tartalmú számla kerül kiállításra. Ha a fennmaradó munkálatokról már 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az a bekerülési költségnek már eleve csak 60%-át fedi le, ami nem tesz eleget a rendelet előírásának, miszerint: bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák 27% ÁFA tartamúak.

Fentiekből következően továbbra sem érvényesíthető ez a támogatás már akkor sem, ha csak szerkezetkész állapotú kivitelezést vesz is igénybe az építtető.

Nyugdíjasok számára is elérhető az ÁFA visszatérítés

Az valóban könnyítés, hogy az adó-visszatérítés lehetőségével március 15-től már nyugdíjasok is élhetnek.

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Ezen ellátások esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Ezen ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

Az ÁFA visszatérítés változatlan szabályai

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a

 • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője azépítési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
 • az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

A támogatás a telek vételárához és az építésibekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

A támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, a bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

FONTOS!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

 Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

 • az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
 • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
 • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,

valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.

ÁFA visszatérítésre vonatkozó további információk

Ha további kérdése merült fel az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével kapcsolatban, kattintson ide és tegye fel Szakértőnknek online.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Anett szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Új (társasházi) lakás vásárlásához magánszemélytől vásároltunk telekhányadot 3.700.000 Ft-ért (adásvételi szerződés van, számla nincs). A hitelintézethez benyújtani kívánt költségvetés 27.900.000 Ft, mely tartalmazza a telekhányadot. Jól értelmezem, hogy amennyiben a fennmaradó 24.200.000 Ft-ról 27% ÁFA-kulcsú számlát nyújtok be (19.055.118+5.144.882 ÁFA), akkor a teljes 5.000.000 Ft-ot visszaigényelhetem?
  És ha a 24.200.000 Ft-nyi számla közé adómentes számla is kerül, és ezzel a 27%-osok a teljes költségvetés 70%-a alá esnek, attól még azok áfáját visszaigényelhetem?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anett!
   Igen, adott esetben jogosultak lehetnek a bekerülési költségből 5M Ft összegű ÁFA visszatérítésre, ha az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek. AZ ÁFA a 27% ÁFA tartalmú számlák után igényelhető vissza, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnél az adómentes számla is elfogadható. Erről bővebb információt IDE kattintva talál.

 • Sándor szerint:

  Az alábbi, és a honlapon fent szereplő részhez szeretnék hozzászólni, és pontosítást kérni:
  “””Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

  az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
  a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
  a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,
  valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.”””

  Most jön a kérdés:
  Ha már a telek vásárlási ÁFA kimeríti az 5 millió forintos visszatérés max összegét, akkor mégis minek kell a 70 %-os számlaköteg benyújtása, illetve az idézett tájékoztatásban nem szerepel, hogy ezen “70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is” alatt milyen ÁFA tartalmú számlákat kellene benyújtani?

  Köszönettel várom a szíves válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Az NGM állásfoglalása alapján csak a telek ÁFA visszatérítésének is feltétele a fent rögzített dokumentáció (köztük bekerülési költség 70%-áról számla) benyújtása. A számla kizárólag 27% vagy 0% ÁFA tartalmú lehet. 5% ÁFA tartalmú számla nem fogadható el. Minderről bővebb információt ITT talál.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Áfa visszatérítés igénylésekor a pénzintézetnek benyújtott számlák kötelező adattartalmára vonatkozóan van kérdésem. Úgy tudom, ha 50-50 százalékban leszünk tulajdonosok feleségemmel, akkor bármelyikünk nevére szólhat a számla. A lakcím adatok vonatkozásában mi a szabály? Jelenlegi lakcímem, az építés helyének címe, esetleg mindkettőnek szerepelnie kell a számlákon? Mindkét cím szerepeltetésére kötelezhet a pénzintézet?
  Köszönöm válaszukat: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Nem szükséges mindkét cím szerepeltetése a számlákon, elegendő, ha a támogatott személy állandó lakcímére vannak kiállítva a számlák.

 • Róbert szerint:

  A cikkükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Ezek szerint én magánszemélyként családi ház építésénél köthetek generálkivitelezői szerződést, akkor is ha igényelni szeretném 5M Ft-ig az adó visszatérítést?
  – Ha jól értem arra kell figyelnem, hogy a teljes kivitelezési költség 70%-ról, 27%-os ÁFA-s számla kell legyen?
  – Ezek a számlák már nem kell, hogy a saját nevemre legyenek kiállítva? Mehet a generálkivitelező cég nevére?
  Köszönettel,
  Róbert

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Róbert!
   Ha Ön a teljes építkezésre generálkivitelezői szerződést köt, akkor a kivitelező Önnek 5% ÁFA tartalmú számlát fog kiállítani és emiatt nem fogja tudni bemutatni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-áról a 27% ÁFA tartalommal, saját nevére kiállított számlákat. Így az ÁFA visszatérítésre nem lehet jogosult.

 • Emőke szerint:

  Üdv!
  Ha magánszemélytől vettem a telket, és így nem kaptam számlát, akkor mi a helyzet? Így is visszaigényelhető az áfa?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emőke!
   Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén adó-visszatérítési támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • István szerint:

  Üdvözlöm!
  Amiatt érdeklődnék, hogy ha én vettem egy házat kivitelezőtől 10+10M Ft-os csok felhasználásával 2016-ban 27%-os áfás számlával. Ezt kaptam róla. Az áfát én igényelhetem vissza vagy a vállalkozó?
  Köszönöm a válaszukat!
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Vásárlás esetén nincs a támogatott személynek nincs lehetősége adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, így Ön ÁFA visszatérítésre jelen esetben sajnos nem lehet jogosult.

 • Melinda szerint:

  Tisztelt Hitelnet!

  A 0%-os Áfa tartalmú számlák ügyében mi is utána érdeklődtünk a banknál és azt a tájékoztatást nyújtották, hogy az beleszámít a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, mivel csak az 5%-os áfa tartalmú számla van kizárva. Természetesen mivel áfa fizetési kötelezettség nincs mögötte így pénz nem jár vissza utána, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget teszünk vele.

 • Tamás szerint:

  Üdv!
  Érdeklődnék, hogy az új szabályokat figyelembe véve az ÁFA visszaigénylésnél a 27% ÁFA tartalom mellett 0%-os tartalmú ÁFA is fedezheti a 70%-os bemutatási kötelezettséget?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Banki információink szerint fenti esetben a 0% ÁFA tartalmú számla sem fogadható el sajnos a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során.

   • Hitelnet.hu szerint:

    Kedves Tamás!
    Korábbi banki információnk pontosításra került, mely alapján a 27%-os és az általános forgalmi adó mentesen kiállított számla fogadható el a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során. Korábbi válaszunkkal szemben tehát a 0% ÁFA tartalmú számla is megfelelő!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink