Használt lakás vásárlására milyen hitelkonstrukciót tudnak ajánlani? - Hitelnet.hu

Használt lakás vásárlására milyen hitelkonstrukciót tudnak ajánlani?

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy adásvétellel szerzett, de ez mellett haszonélvezettel van a tulajdonomban, ez kizáró oknak felel meg esetén? (Közben a haszonélvezők meghaltak.)

Szeretnénk használt lakást vásárolni és a jelenlegit eladni, csak ez a mai viszonyok miatt elég nehézkes. Két gyermekünk van, és egy hasonló alapterületű házban gondolkozunk. Milyen hitelkonstrukciót tudna ajánlani?

Segítségét előre is köszönöm!
Annamária

Kedves Annamária!

Hitel felvételét nem zárja ki, ha adásvétellel szerzett ingatlan van már a tulajdonában. Ha azonban újépítésű lakást szeretne vásárolni és ahhoz szocpolt igénybe venni, akkor a szocpoligénylésnél kizáró ok lehet az adott lakóingatlan. Ha a jelenlegi lakást eladja, s annak vételárát tovább forgatja a vásárolandó új lakásba, akkor jogosult lehet a támogatásra.

Használt lakás vásárlásához egy összegű, vissza nem térítendő támogatás (szocpol) jelenleg sajnos nem vehető igénybe. A két gyermek után járó támogatás csak új ház építése és újépítésű lakás vásárlása esetén igényelhető. Erről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Használt lakás vételárának kiegyenlítéséhez – függetlenül a meglévő ingatlantulajdontól – piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakásvásárlási hitel vehető fel. A kamattámogatott konstrukció esetén az állam a havonta esedékes törlesztő részlet megfizetéséhez biztosít kamattámogatást a futamidő első 5 évében. A mértéke független az eltartott gyermekek számától. Az 5 év eltelte után a kölcsön piaci kamatozású hitel lesz, vagyis a havi törlesztést az aktuális kamatlábnak megfelelően kell majd fizetni.

Az államilag támogatott lakáshitelhez legalább féléves munkaviszony szükséges, a piaci kamatozású már akár 3 hónapos munkaviszonnyal is elérhető. A negatív tartalmú mindkét esetben kizáró ok.

A támogatott hitel összege maximum 10 millió forint lehet. Ezen kívül az ingatlan értéke és a lakásvásárlók jövedelmi helyzete határozza meg a felvehető támogatott és piaci lakáskölcsön összegét, mely nem lehet több a vételárnál, illetve – kormányrendelet alapján – a lakás forgalmi értékének 80%-ánál.

A lakásvásárlási aktuális törlesztő részletét használt lakás kalkulátorunk segítségével ismerheti meg. Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2014. február 17. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2013-11-07 - 13:38

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló anyaként egy kiskorú gyermekkel, használt lakást szeretnék vásárolni vidéken. Önerővel nem rendelkezem, egy családi házban van tulajdonom 1/4-ed részben. A fizetésem bruttó 184 e Ft, és van egy megbízásos jogviszonyom is bruttó 180 e Ft.
Ön szerint ezekkel a feltételekkel, van-e lehetőségem hitelhez jutni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2013-11-07 - 14:09

Kedves Mónika!
Önerő nélkül a teljes vételár csak akkor vehető fel, ha bevonható az ügyletbe plusz ingatlanfedezet. Az 1/4 tulajdonrész önmagában nem fogadható el plusz fedezetként, de ha esetleg a teljes ingatlan bevonható, akkor készpénz nélkül is elérhető lehet a lakás vételára a vásárolandó és az említett ingatlan együttes felajánlásával. Ha van lehetőség a fenti ingatlan bevonására, akkor kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják a lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről!

Endre szerint:

2013-07-09 - 14:01

Tisztelt Cím!
Foglalóval kívánunk használt lakást vásárolni. Kulcsátadás illetve birtokbavétel 2013. december 31. Az eladó a vételár kifizetését a kulcsátadás előtt egy hónappal kéri. Az adásvételi szerződésben is
így szerepelne.
Kérdésem az lenne a T. Címhez, hogy mi a gyakorlat a vételár kiegyenlítése és birtokbavétel időpontjait illetően?
Tisztelettel: Endre

Hitelnet.hu szerint:

2013-07-09 - 14:02

Kedves Endre!
A vételár kiegyenlítése és a birtokbavétel időpontja az eladó és a vevő közötti megállapodás függvény. A birtokbavételre általában akkor kerül sor, ha a vevő a vételárat teljes mértékben kiegyenlítette.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések