Ezek a számlák fogadhatók el ÁFA visszatérítésnél! - Hitelnet.hu

Ezek a számlák fogadhatók el ÁFA visszatérítésnél!

Utolsó módosítás: 2018. május 28. hétfő

A CSOK rendelet 2018. márciusi módosításával egyidejűleg történt némi változás az adó-visszatérítési támogatás feltételeit illetően is, amiről korábbi cikkeinkben már írtunk. Olvasói levelek alapján azonban sokak számára még nem teljesen egyértelmű az ÁFA visszatérítés során elfogadható számlák kérdése. Cikkünk ezt a kérdést hivatott tisztázni.

Adó-visszatérítési támogatás változása

Az adó-visszatérítéssel kapcsolatos változások közül az egyik lényeges pont az, hogy kikerült a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, a másik pedig az, hogy a támogatásra most már nyugdíjasok is jogosultak lehetnek. Minderről bővebben ITT és ITT  olvashatnak.

Ami nem változott

ÁFA-át korábban is kizárólag olyan számla után lehetett visszaigényelni, amely 27% ÁFA tartalommal került kiálltásra. Ez jelenleg is így van. 5% ÁFA tartalmú számla esetében adó-visszatérítési támogatás nem érvényesíthető.

Számlabemutatási kötelezettség ÁFA visszatérítés esetén

A vonatkozó kormányrendelet alapján a támogatott személynek vállalnia kell, hogy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

Az tehát egyértelmű volt eddig is, hogy csak a 27%-os ÁFÁ-t lehetett visszaigényelni. Az elmúlt hetekben azonban számos olvasói megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a legalább 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítésnél milyen ÁFA tartalmú számlák fogadhatók el? Figyelembe vehető-e a 0% és 5% ÁFA tartalmú számla?

Kulcskérdés: milyen ÁFA tartalmú számlák vehetők figyelembe a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél?

A vonatkozó kormányrendelet kimondja: számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

Banki álláspont

Az NGM szakmai véleménye alapján több hitelintézet is megerősítette, miszerint az adó-visszatérítési támogatás igénybevételéhez szükséges számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os és az általános forgalmi adó mentesen kiállított, támogatott személy nevére szóló számlák fogadhatók el. A márciusi rendeletmódosítás csak az 5%-os ÁFA tartalmú számlák elfogadását tiltja jelenleg is.

Milyen további, számlákra vonatkozó követelményeket támaszt a rendelet?

Az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Ha az új lakás építése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg az előírt számlabenyújtási kötelezettség 20%-át.

Hatósági árverésen vásárolt, használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal nem rendelkező új lakás esetén a számlabenyújtási kötelezettség az árverési jegyzőkönyv szerinti vételárral csökkenthető.

Ha a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

A költségek igazolásaként bemutatott számlát a hitelintézet akkor fogadhatja el, ha a kibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel.

Ha a számla kibocsátója a fenti időpontban az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban nem szerepel, úgy a számla akkor fogadható el, ha a támogatott személy a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

Az azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében – az építőanyag vásárlásáról szóló számlák kivitelével – amennyiben a számlák alapján az igénylő által megfizetett ÁFA mértéke a 2 000 000 Ft-ot meghaladja, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést is.

Ha a hitelintézet szerint a számla valódisága vagy a számlában szereplő gazdasági esemény megtörténte kétséges, a tények feltárása érdekében megkeresi az állami adóhatóságot.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A támogatott személy köteles a költségek igazolásaként bemutatott számlákat a használatbavételi engedély kiadása, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása évének utolsó napjától számított 5 évig megőrizni.

További kérdése lenne?

Amennyiben az adó-visszatérítési támogatás igénylésével kapcsolatban további kérdése merült fel, tegye fel online Szakértőinknek


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • János szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A következő kérdésben lenne szükségem az Önök segítségére.
  Mivel kisadózó vállalkozás keretében vállaltam egy CSOK-os családi ház villamos kivitelezési munkáit, az OTP bank visszadobta a számlát, hogy nem fogadja be, mert nem tartalmaz általános forgalmi adót.
  Jogszerű lépés volt ez a Bank részéről, ha a kiállított számla megfelel a NAV által megszabott tartalmi követelményeknek?
  Válaszuk előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  János

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Úgy tudjuk, hogy az általános forgalmi adó mentesen kiállított, támogatott személy nevére szóló számlák elfogadhatók CSOK és adó-visszatérítési támogatás igénylésénél egyaránt. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink