Érvényesíthető együttesen a CSOK és cserepótló illetékkedvezmény? - Hitelnet.hu

Érvényesíthető együttesen a CSOK és cserepótló illetékkedvezmény?

Tisztelt Hitelnet,

új építésű ingatlant vásárolunk a férjemmel 1/2 – 1/2 arányban 20.000.000,-Ft értékben, amelyhez igénybe veszünk 2.600.000,-Ft CSOK-t. Fél évvel ezelőtt eladtam egy vidéki ingatlanomat 13.000.000,-Ft-ért, így igénybe vehetném a cserét pótló vétel kedvezményét. Így az új lakás vételárából le kellene vonnom a CSOK összegét (17.400.000), amelyet el kell osztanom 2-vel (8.700.000) és ebből az összegből kell levonnom az eladott lakás vételárát (-4.300.000).

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Véleményem szerint a cserét pótló vétel és a CSOK kedvezményének igénybevétele esetén negatív illetékalapot kapnék, de igénybe vehető a CSOK és a cserétpótló vétel szabálya együttesen?

Üdvözlettel: Ildikó

Kedves Ildikó!

Az új építésű lakás vásárlása 15 millió forintos értékhatárig illetékmentes abban az esetben, ha az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Az Önök 20 millió forint vételárú új lakása esetében tehát 15 millió forintig érvényesíthető ez a fajta illetékmentesség.

A fennmaradó 5 millió forint után merül fel illetékfizetési kötelezettség, de ezek tekintetében további illetékkedvezmények érvényesíthetők:

Egyrészt az 5 millió forintra mérséklődött illetékalap tovább csökkenthető az Önök által igénybe vett 2,6 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegével. Így összességében 2,4 millió forint után merül fel illetékfizetési kötelezettség, ami az Önök ½ – ½ tulajdoni hányada alapján mind az Ön, mind a férje esetében 1,2-1,2 millió forint illetékalapot jelent.

Mivel Ön egy éven belül értékesített lakóingatlant, ezért a cserét pótló vétel illetékkedvezményére is jogosult lehet. (A CSOK és a cserepótló illetékkedvezmény együttesen is érvényesíthető, az egyik igénybevétele nem zárja ki a másik igénybevételének lehetőségét.) A 13 milliós lakáseladás alapján Önnek nem merül fel illetékfizetési kötelezettsége.
Férje részéről az 1,2 millió forint után számított 4% illetéket kell megfizetnie, ami 48.000 Ft.

Mindezen kedvezmények igénybevételét az új építésű lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötésekor kitöltésre kerülő NAV adatlapon fel kell tüntetni.

Amennyiben az új lakás vásárlásához kapcsolódóan lakáshitelre is szükségük lenne, Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról bővebb információk ismeretében. Ehhez első körben online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban a teljes körű CSOK- és díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. május 15. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Rita szerint:

2018-11-07 - 10:56

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, ha 2018. évben vállalkozótól vásároltam 23M Ft értékben új építésű lakást, 10M csok-ot igénybevébe, és szintén ebben az évben el is adtam 18.5M Ft-ért használt lakást, kell-e illetéket fizetnem és milyen mértékben? Mely kedvezményre vagyok jogosult? 15M illetékmentesség, cserepótló kedvezmény, Csok levonása az ingatlanértékből?
Köszönöm segítségét.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-08 - 15:02

Kedves Rita!
A 15M Ft-ig érvényes illetékkedvezmény és a CSOK illeték-kedvezmény információink szerint érvényesíthető, így nem keletkezik illetékfizetési kötelezettsége.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések