Hogyan vehető fel lakásvásárlási hitel önerő nélkül, ha van plusz fedezet, de terhelt?

Tisztelt Hitelnet!

Használt lakást szeretnénk vásárolni a feleségemmel, mert régóta albérletben lakunk. Kettőnk havi nettó jövedelme 380 ezer forint. Készpénzes önerőnk nincs, de van a nevemen egy lakás, aminek tulajdonosa vagyok 1/1-ben. Ebben a lakásban édesanyám és húgom élnek. Ezen az ingatlanon van 900 ezer forint jelzáloghitel, illetve a feleségemnek van 2 millió Ft szabad felhasználású hitel a nevén, elmaradásunk nincs, nem vagyunk BAR listán sem.

A kérdésem az lenne, van-e lehetőségünk használt lakás vásárlásra, ha a nevemen lévő ingatlant bevonjuk önerő gyanánt? Ilyen esetben csak a vételár hiányzó részét kell felvenni hitelként? Például ha 18 millió Ft a megvenni kívánt lakás és 6 millió Ft-ot terhel a bank a nevemen lévő lakásra, akkor 12 millió Ft-ot kell felvennünk a vásárláshoz?

Illetve kérdezni szeretném még, van-e lehetőségünk arra, hogy a most meglévő hiteleket kifizessük úgy, hogy esetleg annyival többet veszünk fel, és így csak egyetlen lakáshitelünk maradjon az ügylet végére?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Tamás

Kedves Tamás!

A hitelfelvételnek két alapvető feltétele van azon túl, hogy az igénylők negatív információval nem szerepelhetnek a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer). Az egyik a megfelelő jövedelemfedezettség, a másik a megfelelő ingatlanfedezettség. Ha a szükséges hitelösszeg havi törlesztő részletét elbírja az igénylők jövedelme a jövedelemvizsgálat alapján, akkor megfelelő értékű plusz fedezettel megvalósítható az önerő nélküli lakásvásárlás.

Amennyiben meglévő kölcsönt is szeretnének kifizetni az összegből, akkor a két ügyletet külön kell kezelni. A meglévő lakásra szabad felhasználású hitelként lehetne felvenni a lakásvásárláshoz szükséges önerőt és a hitel visszafizetéséhez szükséges összeget. Ezt követően pedig a vásárolandó ingatlanra felvenni a hiányzó hitelösszeget lakásvásárlási konstrukcióban.

Másik lehetőség, hogy a teljes vételár egyetlen lakáshitel keretében lesz felvéve a két ingatlanfedezet bevonásával. Ebben az esetben a meglévő hitel kiváltására nincs lehetőség, a lakásvásárlási hitel összege nem haladhatja meg a vételárat. Ennél a konstrukciónál az is lényeges, hogy melyik bank jelzáloga terheli jelenleg is az ingatlant. Továbbá az Önök hitelfelvétele szempontjából az is meghatározó, hogy a meglévő hitelek után mennyi a havi törlesztési kötelezettségük.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat vagy vegyék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával a kapcsolatot és Szakértőink a további részletek ismeretében személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni a legkedvezőbb hitellehetőségekről! Irodánkban nemcsak a hiteltanácsadás, hanem a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2017. március 02. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gábor szerint:

2018-10-09 - 09:10

A lakást édesanyám megvásárolta 2 éve (Fundamenta) hitelre (5,4 millió). Önkormányzati lakás volt, amit 18 évig béreltünk, így ár alatt megtudta vásárolni. Sajnos a lakás mostani értékét nem tudom.
Lakás/Ház vásárláshoz nem rendelkezem önerővel, illetve nincs tulajdonom, amit fedezetnek a hitelhez tudnék csatolni.
Megoldható lenne-e édesanyám lakását fedezetnek bevonni lakás/ház vásárlásához?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 09:33

Kedves Gábor!
Mivel a fedezetként felajánlható ingatlant Fundamenta hitel terheli, ezért legfeljebb a Fundamenta jöhet szóba egy újabb hitelfelvétel esetén. Javasoljuk, hogy az ügyben a Fundamentával egyeztessen a pótfedezetként történő elfogadást illetően.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések