Nem jár az ÁFA visszatérítés, ha a telek adásvételi szerződése 120 napnál régebbi? - Hitelnet.hu

Nem jár az ÁFA visszatérítés, ha a telek adásvételi szerződése 120 napnál régebbi?

A szakértőinkhez eljuttatott kérdések alapján úgy tűnik, sokak számára még mindig nem tisztázott, hogy új lakóingatlan építése esetén az építkezés helyszínéül szolgáló telek vételárának ÁFA tartama milyen feltételek mellett igényelhető vissza.

Létezik olyan előírás, mi szerint a telekre vonatkozó ÁFA visszatérítés csak a telek adásvételi szerződésének megkötését követő 120 napon belül igényelhető?

Az olvasók többsége azt sérelmezi, hogy az OTP Bank tájékoztatása szerint nem jogosultak adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, amennyiben a telekvásárlásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötésének dátuma és az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtása között 120 napnál hosszabb idő telt el.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

OTP Termékismertető

Az OTP Bank honlapján elérhető, Adó-visszatérítési támogatás nyújtására vonatkozó Termékismertető feltételként írja elő, hogy: „Ha az építési telek megvásárlásához kapcsolódóan történik adó-visszatérítési támogatás igénylése, úgy az építési telek vásárlására vonatkozó adásvételi szerződés – annak megkötését követő – 120 napos határidőn belül benyújtásra kerül”.

További hitelintézetek ÁFA visszatérítésre vonatkozó rendelkezése

Megkérdeztünk több hitelintézetet is ebben a témában, melyektől azt a választ kaptuk, hogy az adó-visszatérítési támogatás igénylésénél nem kell tekintettel lenni a fent említett 120 napos határidőre. Ezt erősíti meg a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása is.

Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása

Az adó-visszatérítési támogatás feltételeit 2016. február 11-től az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 68-70. §-a részletesen tartalmazza.

Az adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, az építés bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelőn, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

„69. § (1) Új lakás építése esetén

  1. a) a legfeljebb 150 m2hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  2. b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa

adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

Az Rendelet 69.§ (1) bekezdése, tehát mind az a) pontbeli, mind a b) pontbeli fordulat (az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához) esetén adó-visszatérítési támogatás építés esetén vehető igénybe. Ebből adódóan az adó-visszatérítésnél a kérelemnek a szerződés megkötését követő 120 napon belüli (az egyébként új lakás vásárlása esetén  előírt) benyújtási kötelezettsége fel sem merülhet, még az építési telek megvásárlására vonatkozóan sem.”

Mit tehetünk, ha az említett 120 napos határidő miatt került elutasításra az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelmünk?

ÁFA visszatérítés iránti kérelmünk fenti feltétel miatti elutasítása esetén – az elutasítást kézhezvételértől számított 15 napon belül – a területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhatunk.

Utolsó módosítás: 2016. július 11. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Sándor szerint:

2017-01-12 - 10:06

2016 áprilisában vásároltunk egy telket Veresegyházon, áfás számlával. Idén (2017) két meglévő gyermekünk után igényelt CSOK mellé szeretnénk igényelni az adó-visszatérítési támogatást.
Ha most (2017. január) kapunk építési engedélyt, akkor visszaigényelhető a telek áfája?
Üdvözlettel:
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-12 - 17:58

Kedves Sándor!
Információink szerint fenti esetben van lehetőség a telek ÁFA visszaigénylésére, ha az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó további igénylési feltételek is teljesülnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések