Egyedülálló szülő egy gyermekkel milyen hitelt kaphat lakásvásárláshoz?

Tisztelt Hitelnet!

Én egy 42 éves anyuka vagyok a 15 éves fiammal szeretném megvenni az első lakásomat. 8.600.000 Ft készpénzem van és egy lakáskasszám, amit 2013 márciusától fizetek (49 hónapos), havi 15.000 Ft.

Kérdésem az lenne, jár nekem a gyerekem után szocpol, használt, esetleg építésű lakásra? Ha igen, hol igényelhetném? Vagy bármilyen hitelkonstrukció, amit igénybe vehetnék?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Edit

Kedves Edit!

Használt lakás vásárlásához az állam jelenleg nem biztosít egy összegű, vissza nem térítendő támogatást, mint korábban a félszocpol vagy a fiatalok otthonteremtési támogatása. Új lakóingatlan szerzése esetén szocpol elvileg igényelhető, de jelen esetben azért nem tudja Ön kihasználni ezt a kedvezményt, mert 1 gyermek után igényelné a támogatás. A hatályos rendelkezések értelmében azonban szocpol jelenleg csak 2 – meglévő vagy vállalt – gyermek után kérhető.

Lakáshitel elérhető lehet, akár használt, akár újépítésű lakást vásárol. Mindkét esetben igényelhető államilag támogatott hitelkonstrukció. Használt lakás vásárlása esetén az állam által biztosított kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Ennek lejárata után piaci kamatozású lesz az adott lakáskölcsön. Ez azt jelenti, hogy a 6. évtől érvényes piaci kamatok alapján kerül meghatározásra a havi törlesztési kötelezettség.

Új lakás vásárlásakor nemcsak 5 éves kamattámogatású hitelkonstrukciót kínálnak a bankok, hanem 20 éves kamattámogatásút is. Ez utóbbinál az igénylő 35 éves kora felett azonban szintén legalább 2 gyermek szükséges a jogosultsághoz, ezért ez adott esetben nem elérhető. Mindezen szabályok figyelembevételével használt és új lakás vásárlása esetén tehát a piaci kamatozású lakáshitelek mellett az Otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető támogatott hitelek valamelyikét igényelheti. Ezek igénylési feltételeiről további információkat IDE kattintva olvashat.

A támogatott lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva ismerheti meg.

A rendelkezésére álló önerő elegendő lehet a lakásvásárlási hitelkérelem pozitív elbírálásához. Emellett jövedelemigazolást kell benyújtani a hiteligényléshez (legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemről). A lakáskasszából származó megtakarítás lejárat után felhasználható a fennálló lakáshitel csökkentésére. Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják személyre szóló, díjmentes hitelajánlat formájában. Ehhez kérjük, válaszoljon online ajánlatkérő nyomtatványunk néhány kérdésére!


Utolsó módosítás: 2014. június 02. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2018-06-11 - 05:24

41 éves egyedülálló anya vagyok, egy gyermekem van. Szeretnék saját lakást. 2 millió Ft önerő van, a fizetésem bruttó 190 ezer. Egy kis használt lakásra vennék fel hitelt.
Milyen lehetőségek vannak? Jelenleg albérletben élünk. Ha nem tudnám fizetni, a hitel öröklődik?
Köszönöm előre is a választ.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-11 - 05:42

Kedves Andrea!
Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk mondani, mekkora összegű lakásvásárlási hitel felvételére lehet jogosult, bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink készséggel tájékoztatják! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!
Fizetési nehézség esetén vannak fizetéskönnyítési lehetőségek, legvégső esetben az ingatlant árverezésre kerül. Az adós halála esetén a hitel örökölhető.

Vilma szerint:

2016-11-27 - 17:28

Tisztelt szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy egyedülálló anya vagyok, 2,5 éves kisfiamat nevelem és milyen segítséget kaphatok így, hogy van ingatlanom, de a körülmények nem megfelelőek, hiszen gyesen vagyok még és lakáskorszerűsítésre szerettem volna felvenni hitelt, de nem tudom, hogy az állam ebben hogyan tudna segíteni?
Tisztelettel.
Vilma

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-27 - 18:33

Kedves Vilma!
Lakáskorszerűsítésre gyermek után járó egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Veronika szerint:

2016-01-27 - 18:29

Tisztelt szakértő.
Kérdésem az lenne egyedülállóként nevelem két kiskorú gyerekem, az idősebbikre volt élettársammal már igénybe vettük a szocpolt, de sajnos sikerült anno devizában felvenni és elbuktuk.
Egészen pontosan arra szeretnék választ kapni, hogy 39 évesen egyedülállóként mik a lehetőségeim lakásvásárlással kapcsolatban, kaphatok-e még hitelt és van-e valamilyen állami támogatás idősebbik gyermekemre vagy csak a kisebbikre?
Tisztelettel.
Veronika

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 18:33

Kedves Veronika!
Mivel idősebbik gyermekére már korábban igénybe vették a szocpolt, ezért használt lakás vásárlása esetén csak kisebbik gyermeke után igényelhető a támogatás. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Az elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják további információk ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Magdi szerint:

2016-01-03 - 19:28

Tisztelt Hitelnet!
Egyedülálló kismamaként igényelném a 10 milliós CSOK-ot. Harmadik gyermekemmel vagyok várandós. Azt szeretném megtudni, ha építeni szeretnék, igénybe vehetem-e a 10 milliós kedvezményes hitelt is, ha bruttó bérem 300.000,-/hó. Fundamentát fizetek havi 60 ezret. Egyéb hitelem nincs, adóstársat nem igazán tudnék bevonni, esetleg egy 190 ezres nettó nyugdíjjal rendelkező 64 éves nyugdíjast.
Elegendő a bérem vagy mekkora munkabér lenne megfelelő?
Köszönöm, Magdi

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-18 - 12:50

Kedves Magdi!
A 10 milliós CSOK feltétele, hogy a 2 éves TB jogviszony mellett az igénylést megelőző 180 napban keresőtevékenységet is folytasson az igénylő. Továbbá gyermeknek a betöltött 24. terhesség után számít a magzat, így ahhoz, hogy egyedülállóként jogosult lehessen erre a támogatásra, ezt követően nyújtható be a CSOK kérelem. (Vállalt gyermek után csak házaspárok igényelhetik a kedvezményt, ahol az egyik fél 40 év alatti.)
A hitelképességről Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak pontos felvilágosítást adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

A szerint:

2015-09-03 - 14:53

Élettársi kapcsolatban vagyok. Szeretnénk még a meglévő egy gyerek mellé bevállalni. Így jogosult lehetek a szocpolra?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-03 - 17:51

Kedves A!
Élettársi kapcsolat esetén sajnos nincs lehetőség vállalt gyermek után igényelni a támogatást. Erre akkor lenne lehetőségük, ha házasok és mindketten 40 év alattiak lennének. A meglévő gyermek után élettársi kapcsolatban, életkortól függetlenül is jogosultak lehetnek a CSOK-ra.

Melinda szerint:

2015-08-31 - 15:44

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy tudok-e szocpolt igényelni használt lakás vásárlására egy gyermekes egyedülállóként!?
Munkám nincs, gyesen vagyok. Bankkártyámon több mint 100 ezer a forgalom havonta! Szeretnék még 2 gyereket bevállalni, így milyen lehetőségeim vannak?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-02 - 11:46

Kedves Melinda!
A leírtak alapján az OEP sajnos nem tudja kiadni Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást.
Vállalt gyermek után kizárólag házassági kapcsolatban igényelhető CSOK akkor, ha a házaspárok egyike sem töltötte be a 40. életévét.

Krisztina szerint:

2014-06-04 - 14:14

Lakást szeretnék venni, egyedül vagyok és kismama vagyok jelenleg. Van jövedelmem, határozatlan idejű munkahelyem, fizetem három éve a fundamenta megtakarítást 5000 Ft-tal.
Milyen lehetőségeim vannak?

Hitelnet.hu szerint:

2014-06-04 - 14:17

Kedves Krisztina!
Lakáshitel felvétele szempontjából meghatározó kérdés, hogy rendelkezik-e önerővel. Mivel a lakás teljes értéke nem vehető fel hitelként, ezért önerő nélkül csak akkor juthat lakáshitelhez, ha van lehetőség plusz ingatlanfedezet bevonására. A még le nem járt Fundamenta megtakarítást önerőként nem tudják figyelembe venni a bankok. Kérjük, online adatlapunkon adja meg a szükséges információkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják az esetlegesen elérhető hitelkonstrukciókról!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések