CSOK, Babaváró, személyi hitel – önerőnek számít lakáshitelnél?

Lakásvásárlás esetén az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80% vehető fel hitelként egy korábbi MNB rendelet alapján. Ennek megfelelően egy lakás megvásárlásához legalább 20% önerővel kell rendelkeznünk. Az MNB április végén kiadott körlevelében most azt is tisztázza, mi is számít saját erőnek lakáshitel felvételénél.

A HFM vagyis Hitelfedezeti Mutató a fedezetül bevont ingatlan értékének arányában korlátozza a felvehető hitel nagyságát. Ez a korlát forint hitelek esetén jelenleg 80%. Ez azt jelenti, hogy a teljes vételár nem finanszírozható hitelből, a vásárláshoz minimum 20% önerőre van szükség.

Az MNB által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem automatikus. A pénzintézetek belső banki szabályzatuk alapján ennél szigorúbb finanszírozási arányokat is alkalmazhatnak és – tapasztalataink szerint – alkalmaznak is.

Önerőnek minősül a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy – meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető – vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás. Napjainkban jelentős szerepet játszik a háztartások otthonteremtésében, hiszen nem csak az veheti igénybe, akinek már van gyermeke, hanem azok a fiatal házaspárok is, akik a jövőben terveznek gyermekvállalást.

Éppen emiatt kulcskérdés, hogy önerőként figyelembe vehető-e ez a kedvezmény, amely a vételár jelentős hányadát teszi ki, főként, ha a 10 milliós CSOK-ra jogosult valaki.

MNB álláspont

Az MNB álláspontja szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a hitelfedezeti arányok számításakor nem növeli a hitelnyújtó kitettségét és így a hitelösszeget, tehát a támogatás önerőként vehető figyelembe.

Önerőnek minősül a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel ingatlanfedezet nélkül nyújtott szabad felhasználású kölcsön, az állami támogatásnak és személyi kölcsönnek egy speciális fajtája. Ha az igénylőknek 5 éven belül gyermekük születik, úgy a kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik. Amennyiben legalább két gyermekük születik, akkor a fennálló tartozás 30%-át elengedik. Ha pedig három gyermeke lesz a családnak, úgy a teljes tartozás elengedésre kerül. Az első és második gyermek születéskor, illetve már a várandósság betöltött 12. hetétől van lehetőség a törlesztés szüneteltetésére is. Emellett állami kezességvállalási is kapcsolódik a konstrukcióhoz. Bármire felhasználható, tehát akár saját megtakarításunkat is kiegészíthetjük vele lakásvásárlás esetén.

Kérdés, hogy ez az elképzelés összecseng-e az MNB állásponttal és valóban önerőként szolgálhat-e a babaváró hitel?

MNB álláspont

Az állami kezességvállalás mellett folyósított, a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelek legfeljebb 75%-ban önerőként való beszámítását az MNB elfogadható gyakorlatnak tartja az adósságfék rendeletben foglaltaknak megfelelően.

Fentiek alapján a Babaváró hitel tehát 25%-ban teherként számít lakáshitel felvételénél. Mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban:

30 millió forintos ház vásárlásakor – az MNB által lehetővé tett maximális 80%-os finanszírozási aránnyal számolva – legfeljebb 24 millió forint összegű lakáshitel vehető fel. Amennyiben 10 millió forint Babaváró hitelt is igénylünk, akkor annak 25%-át, vagyis 2,5 millió forintot teherként kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a HFM alapján adható 24 millió forintból még le kell vonni a 2,5 millió forint, tehát maximum 21,5 millió forint lakáshitel vehető fel. Mindennek természetesen a megfelelő jövedelemfedezettség is feltétele.

Önerőnek minősül a személyi kölcsön?

Mint ahogy az MNB körleveléből kiderül, a Felügyelet azt a jelenséget észlelte a lakáscélú jelzáloghitelek esetében elvárt önerő vonatkozásában, hogy a szükséges mennyiségű önerőt biztosítani nem képes vagy nem szándékozó, de megfelelő jövedelmi helyzettel rendelkező hiteligénylők számára lehetőségként merülhet fel személyi hitelek felvétele a hiányzó önerő pótlására.

MNB álláspont

A jegybank kifejezetten kockázatos gyakorlatnak tartja, továbbá a vonatkozó szabályokkal ellentétesnek ítéli, ha a hitelfelvevő által biztosított önerő pénzügyi intézmény által folyósított személyi hitel formájában áll rendelkezésre még azokban az esetekben is, amikor a hitelfelvevő jövedelmi helyzete a hitelfelvétel időpontjában egyébként lehetővé teszi a magasabb mértékű eladósodottságot.

Az MNB elvárja, hogy a bankok a lakáshitelek bírálata során mérjék fel, hogy a bírálatot megelőző 90 napban a hiteligénylők vettek-e igénybe személyi hitelt, és ha igen, milyen összegben.

Amennyiben a hitelbírálati döntést megelőző 90 napon belül az ügylet hiteligénylői részére személyi hitel folyósítására is sor került, akkor az adott személyi kölcsön és felvenni kívánt lakáshitel együttes összege nem haladhatja meg a hitelfedezeti korlát maximális értékét, vagyis az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Továbbá ugyanez a korlátozás érvényes a lakáshitel bírálatát követő 20 napon belül folyósított személyi kölcsön esetén is. A bankoknak ekkor is vizsgálniuk kell, hogy a lakáshitel és a később folyósított személyi kölcsön együttes összege meghaladja-e az ingatlanérték 80%-át.

Indokolt esetben önerőként szolgálhat a személyi kölcsön

Előfordulhatnak ugyanakkor olyan kivételes esetek is, amelyeknél a hitelfelvevő által biztosított önerő pénzügyi intézménytől felvett személyi hitel formájában áll rendelkezésre, azonban a kapcsolódó körülmények, információk alapos mérlegelése alapján felmerülhet a lakáshitel kedvező elbírálása, az ügyfél hitelképességének megfelelő felmérése és az ügylettel kapcsolatos kockázatok értékelése mellett. Az ilyen, úgynevezett bővített kitettségű lakáshitelek aránya azonban nem haladhatja meg a teljes lakáshitel-állomány 5%.-át!

Összegzés

Az MNB álláspontja alapján tehát míg a CSOK teljes mértékben, a Babaváró hitel nagyrészben, addig a személyi kölcsön nem – vagy csak a lakáshitelek kis hányadában – számít önerőnek lakáshitel igénylése során.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Lakáshitel felvételével összefüggésben Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Továbbá irodáinkban díjmentesen vállaljuk a támogatások és hitel teljes körű ügyintézését is!


Utolsó módosítás: 2020. május 04. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések