Az adóstárs saját ingatlanával is felel a lakáshitel visszafizetéséért?

Tisztelt Hitelnet!

Ma járt nálam a hiteltanácsadó! Megkapom a hitelt, amit igényelek véleménye szerint, ha + adóstársat vonunk be az ügyletbe. A párom és én leszünk az adóstársak a hitelnél, a lakás lesz az ingatlanfedezet, amit megveszünk! A párom fizetése magas, ebből tudnak vonni nem fizetés esetén, de én gyesen vagyok + családi pótlék, amiből állítólag nem tudnak vonni. Igaz ez? Elvileg igaz, azt mondják ezért kell a + adóstárs, aki anyósom lenne, hogyha nem fizetés van, az ő nyugdíjából vonnak.

Kérdéseim:

Anyósom tehermentes ingatlana is megterhelésre kerül, vagy annak semmi köze nincs az ügylethez, csak a nyugdíját vonnák nem fizetés esetén? Ingatlana érintetlen marad? Kértem írjuk bele a szerződésbe, hogy lakása nem szolgálhat fedezetként, ezt nem lehet, azt mondták, vajon miért?
Állítólag, ha visszamegyek dolgozni, én is teljes értékű adóstárs leszek, akkor ő kikerülhet az adóstárs titulus alól 30 000 Ft megfizetése esetén, ez igaz? Hova kell ezt a pénzt fizetni, kinek?

Válaszuk előre is köszönve.
Tisztelettel.
Ramóna!

Kedves Ramóna!

Információink szerint hitel nem fizetése esetén a tartozás a gyesből valóban nem tiltható, azonban végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, így a tiltható, illetve nem tiltható jövedelemtípusokról pontos tájékoztatást jogi szakértőtől kérhet.

Amennyiben a vásárolni kívánt ingatlan kellő fedezetet nyújt a lakáshitelhez, akkor anyósa ingatlanát nem kell bevonni a hitelügyletbe, tehát a banki jelzálogjogot anyósa ingatlanára nem fogják bejegyezni. Azt azonban tudni kell, hogy egy esetleges nem fizetés és végrehajtási eljárás során akár anyósa tulajdonában lévő ingatlan is veszélybe kerülhet. A fizetőképességet javító adóstárs ugyanis ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért, mint az adós, s a végrehajtás során saját vagyonával, adott esetben ingatlanával is felelhet. Ennek ellenére a lakáshitel visszafizetésének legfőbb biztosítéka az az ingatlan, amelyre a hitelnyújtó jelzálogjogát bejegyzik.

Az, hogy anyósa kiléphessen a hitelből, szerződésmódosítással jár. Ha Ön rendelkezik már a bank számára elfogadható jövedelemmel és anyósát kiengedik az adóstársi kötelemből, akkor kerül módosításra a hitelszerződés, aminek van díja. A szerződésmódosítás díját a pénzintézetnek kell megfizetni, amelynek mértékét a bank aktuális Hirdetménye tartalmazza. Ahogy Önt tájékoztatták, az adott pénzintézetnél ez jelenleg 30.000 Ft-os tételt jelent.


Utolsó módosítás: 2013. december 11. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

L.-né szerint:

2016-05-23 - 11:47

Lányom gyesen van, így nem elég a jövedelmük a hitelfelvételhez. Adóstárs bevonására van szükségük.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha én leszek az adóstárs az én lakásomra jelzálog kerül-e?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-23 - 12:10

Kedves Asszonyom!
Amennyiben Ön fizetőképességet javító adóstársként kerül bevonása, akkor az Ön lakására nem jegyzik be a jelzálogot. Erre akkor kerülhetne sor, ha az ingatlanfedezettség miatt további ingatlanfedezetre lenne szükség, s Ön hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez.

Emőke szerint:

2015-11-23 - 09:44

Jó napot!
A kérdésem az lenne, ha ingatlanfedezetű hitelt felmondott a bank, akkor csak az adott ingatlant, vagy más ingatlanomat és kocsimat, ingóságaimat is elvehetik?

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-23 - 09:47

Kedves Emőke!
Az adós nemcsak az ingatlanfedezettel, de egy esetleges végrehajtás esetén a teljes vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért.

Antal szerint:

2014-12-02 - 20:05

Az adós képtelen fizetni devizahiteles tartozását. Az ingatlanra felvett hiteltartozása már jóval több az ingatlanfedezet értékénél. Az ingatlan valószínűleg végrehajtásra kerül.
Kérdésem, hogy a fennmaradó tartozás fejében az adóstárs ingóságait végrehajthatják-e?

Hitelnet.hu szerint:

2014-12-03 - 13:05

Kedves Antal!
Irodánk végrehajtási kérdésekben nem illetékes, de mivel az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós, ezért, ha végrehajtásra kerül sor, akkor a tartozás véleményünk szerint akár az adóstárs ingóságain is végrehajtható.

Zsuzsanna szerint:

2014-07-20 - 13:55

Mint adóstárs, elveszíthetem-e a nem terhelt házamat hitelszerződés felmondása esetén? Ez egy Fundamenta lakásvásárlási hitel. A hitelnél nincs elmaradás, azonban az egyik adós és tulajdonos is egyben, akinek a nevén a lakás biztosítás fut, nem fizette egy ideje a lakásbiztosítást. A Fundamenta fel akarja mondani emiatt a szerződést. A másik tulajdonos kötött egy új biztosítást. Elveszíthetem-e a tehermentes házamat mint adóstárs?
Segítségüket előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2014-07-21 - 14:21

Kedves Zsuzsanna!
Jóllehet jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek, információink szerint az adóstárs ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Végrehajtás esetén akár saját vagyonával is felelhet a tartozás megfizetéséért. Bővebb tájékoztatásért kérjük, keressen fel végrehajtási ügyekben jártas jogi szakértőt!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések