Új építésű lakásra igényelt hitel esetén is szükséges értékbecslést készíteni? - Hitelnet.hu

Új építésű lakásra igényelt hitel esetén is szükséges értékbecslést készíteni?

Utolsó módosítás: 2015. december 11. péntek

Üdvözlöm!

Néhány kérdésem lenne.
1. Egy olyan házat vennék (ikerháznak a fele) amelyik most épül. Az érdekelne, hogy ilyen esetben is szükséges értékbecslést készíteni az ingatlanra vagy ilyenkor a vásárlási összeg az ingatlan forgalmi értéke?
2. Az ingatlan vásárlási árának a 68%-át fizetném hitelből, ilyenkor elegendő a 32% önerő?
3. 42 évesen 1 gyerekkel nem kérhetünk kedvezményes hitelt?
4. A csok beszámít önerőnek?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Köszönöm a válaszokat.
Attila

Kedves Attila!

1. Értékbecslést minden pénzintézet készíttet CSOK igénylés során. Egyedül az OTP Bank az, amelyik nem értékbecslést készíttet, hanem helyszíni szemlét végez. Jellemző azonban, hogy az értékbecslés során az adásvételi szerződésben szereplő vételárat veszik alapul A tényleges vételártól eltérő értéket általában csak abban az esetben állapítanak meg, ha lényeges eltérés van a célingatlan adásvételi szerződésben megjelölt vételára és a tényleges értéke között. Új épíétésű lakóingatlan esetében azonban ez nem jellemző.

2. Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig terhelhető a fedezetül szolgáló ingatlan. Ezen belül a bankok által kialakított saját finanszírozási arány kisebb is lehet, de az ingatlan forgalmi értékének 70%-áig történő hitelnyújtás általában minden pénzintézetnél megoldható megfelelő jövedelemfedezettség esetén. Attól függ tehát, hogy mennyi a háztartás igazolt nettó jövedelme és van-e esetleg már meglévő hiteltörlesztésük. Ezen információk ismeretében Szakértőink erre a kérdésre pontos választ tudnak adni személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban, melyhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

3. Új építésű lakóingatlan vásárlásához – életkoruk és az eltartott gyermek száma alapján – az 5 éves kamattámogatású lakáshitelt igényelhetik az otthonteremtési kamattámogatás keretében. Ez azt jelenti, hogy a futamidő első 5 évében nyújt kamattámogatást az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. A 6. évtől az aktuális piaci kamatláb alapján kell megfizetni a törlesztő részletet. Az államilag támogatott lakáshitel mellett célszerű megismerni a piaci kamatozású lakáshiteleket is, melyek sok esetben a támogatott lakáshitelnél versenyképesebb kondíciókkal érhetők el!

4. A CSOK összege önerőként vehető figyelembe a pénzintézetek többségénél. Mivel meglévő gyermek után szeretnék igénybe venni, ezért 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek rá. A kedvezmény összege az ingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függően 500-780.000 Ft közötti összeg lehet.

Új építésű lakás vásárlása esetén a CSOK kérelem akkor nyújtható be, ha az ingatlan rendelkezik már használatbavételi engedéllyel. Továbbá fontos, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a kérelem.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA