Szeptembertől emelkedik a támogatott lakáshitelek kamata! - Hitelnet.hu

Szeptembertől emelkedik a támogatott lakáshitelek kamata!

Sokak számára fontos információ lehet, hogy szeptember elsejétől ismét kamatemelés várható. Ezúttal az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII.29.) számú kormányrendelet keretében 1 és 5 éves, továbbá a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) számú kormányrendelet keretében, maximum 20 éves állami támogatással nyújtott lakáshitelek drágulnak. Konkrét számok alapján mutatjuk meg, mit jelent a kamatemelés a havi törlesztő részletben.

Drágulnak a támogatott lakáshitelek

A kamatemelés ezúttal az állami kamattámogatással nyújtott lakáshiteleket érinti. A kamatemelés oka az Államadóság-Kezelő Központ által havi rendszerességgel közzétett állampapír hozamok változása. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a kamatemelés a lakáshitelek melyik csoportját érinti.

Otthonteremtési

Az otthonteremtési lakáshitelek esetében a kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Ennek lejárata után az aktuális piaci kamatoknak megfelelően alakul az ügyfelek által fizetendő havi törlesztő részlet összege. A kölcsön 1 és 5 éves kamatperiódussal igényelhető.

Otthonteremtési kamattámogatás az alábbi lakáscélok esetén érhető el:

  • új és használt lakás vásárlása
  • új lakóingatlan építése
  • meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése

Az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtési hitel esetében a kamatemelkedés nem számottevő. Az 5 éves kamatperiódusú konstrukciónál viszont a közel 0,5%-os kamatemelésnek már nagyobb hatása lehet. Ez utóbbi már csak azért is nagyobb jelentőségű, mert a hitelfelvevők többsége sokkal inkább az 5, mintsem az 1 éves mellett dönt.

Azt, hogy a fenti diagramon látható kamatváltozásnak milyen hatása van a törlesztő részletre egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű esetén, az alábbi ábra mutatja:

Mint látható, az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtési hitelnél az 56.900 Ft-os törlesztő részlet (: 3,40%) esetében a 0,22%-os kamatemelés 58.040 Ft-os törlesztő részletet (: 3,62%) eredményez, vagyis hozzávetőlegesen 1.100 Ft-tal kell majd szeptembertől többet fizetni. Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú kölcsön estében a kamat 0,48%-os növekedése a 66.840 Ft-os törleszt részletet (: 5,30%) 69.500 Ft-ra (: 5,80%) emeli, azaz közel 2.700 Ft-tal kell többet fizetni havi szinten.

20 éves kamattámogatású lakáshitel

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami kamattámogatású lakáshitelei a következő célok esetén vehetők igénybe:

Szintén elmondható, hogy az 1 éves kamatperiódusú államilag támogatott hitel esetében a kamatemelkedés nem számottevő. Ellenben az 5 éves kamatperiódusú konstrukciónál a 0,41%-os kamatemelésnek már nagyobb hatása lehet.

Azt, hogy a fenti diagramon látható kamatváltozás mennyivel emeli a törlesztő részletet egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén, az alábbi ábra mutatja:

Mint látható, az 1 éves kamatperiódusú állami kamattámogatású hitelnél az 56.911 Ft-os törlesztő részlet (THM: 3,36%) esetében a 0,19%-os kamatemelés 57.900 Ft-os törlesztő részletet (THM: 3,55%) eredményez, vagyis hozzávetőlegesen 1.000 Ft-tal kell többet fizetni. Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú kölcsön estében a kamat 0,41%-os növekedése a 65.201 Ft-os törleszt részletet (THM: 4,99%) 67.496 Ft-ra (THM: 5,42%) emeli, azaz közel 2.295 Ft-tal kell többet fizetni havi szinten.

Államilag támogatott lakáshitelek jogszabályi feltételei

Az államilag támogatott lakáshiteleknél a vonatkozó kormányrendelet korlátozza a maximálisan felvehető hitelösszeget egyrészt lakáscélonként, másrészt – a támogatott hitel típusától függően – az ingatlan területi elhelyezkedése alapján. Ezért ha Ön állami kamattámogatású lakáshitel felvételét tervezi, a kamattámogatásra való jogosultság ellenőrzése céljából Szakértőinkkel előzetes egyeztetést javaslunk. Irodáink elérhetőségét ITT  találja.

Az államilag támogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 29. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések