CSOK különbözethez nem jár a 15M kamattámogatott hitel? - Hitelnet.hu

CSOK különbözethez nem jár a 15M kamattámogatott hitel?

Jó napot kívánok.

Olyan kérdésem volna, 2 éve vettük fel használt házra a csokot és kamattámogatott hitelt. 1 meglévő gyermekre és 2 vállalt gyermekre igényeltük. Közben a második gyermek megszületett. Szeretnénk eladni az ingatlanunkat és új építésűt vásárolni. Ha eladom a házunkat, levonják az árból a jelzálogoz és befizetem önkéntesen a 2,2 milliót a kincstárba letétbe.

Akkor én tudok újból igényelni 7,8 milliót? Plusz a kamattámogatott 15 milliót? Mert az OTP elzavart, hogy felejtsem el. Ilyet nem lehet.

Köszönöm válaszukat.
Üdv.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Alapesetben, ha valaki használt lakás vásárlásához csokot és támogatott hitelt vesz fel, s később újépítési lakás vásárlása mellett dönt, jogosult lehet CSOK különbözetre és – legalább 3 gyermek esetén – a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelre is. Ilyen esetben a korábban kapott csok összegét be kell fizetni egy kincstári letéti számlára, majd az újabb lakás vásárlásakor a vételár utolsó részeként visszautalja a kincstár ezt az összeget. A támogatott személyek pedig emellett igénybe veszik a CSOK különbözetet, szintén a vételár kiegyenlítéséhez.

Nem zárja ki a 15 milliós kamattámogatott lakáshitelre való jogosultságot az sem, ha valaki korábban használt lakás vásárlására az otthonteremtési keretében támogatott lakáshitelt vett fel.

Egyetlen kivételt azonban tartalmaz a hatályos rendelkezés. Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 16/2016. (II.10.) kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy gyermekvállalásra tekintettel a korábban igénybe vett támogatás esetén az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezményre csak akkor köthető támogatási szerződés, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

Önök korábban 1 meglévő és 2 vállalt gyermek után igényelték a támogatást, s ebből a vállalásból mostanáig 1 gyermek született. Vagyis a korábbi gyermekvállalás nem teljesült, ezért sajnos valóban nem lehetnek jogosultak a 10 millió forintos CSOK és a korábban kapott 2,2 millió forint CSOK különbözetére új építésű lakóingatlan vásárlása esetén sem. Jogosultságuk akkor állhat fenn, ha a 2. vállalt gyermekük is megszületik.

Az új lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A többgyermekes családok kamattámogatott lakáshiteléről bővebb információ ITT olvasható.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. január 09. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

András szerint:

2019-02-15 - 11:00

Tisztelt Hitelnet.
2016-ban igénybe vettünk 2 vállalt gyerekre 2.6M csokot az újjonnan épített lakásnkhoz, valamint 3.3M áfa visszaigénylést is igénybe vettünk.
Azóta született egy kisfiunk és új családi házat építünk és szeretnénk igénybe venni hozzá 3 vállalt gyerekre a 10+15 milliós csokot. Mivel korábban 2.6M Ft-ot már igénybe vettünk, így azt levonva. Kérdésem, önök véleménye szerint hogyan? 7.4M + 15 hitelre jogosultak vagyunk? Mert a jelenlegi bankfiókban azt mondták, hogy nem, mert már igénybe vettük már, csokot 5 éven belül nem igényelhetem újra. Várom szíves válaszukat.
Köszönettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-15 - 13:06

Kedves András!
Nema azért nem lehetnek jogosultak CSOK különbözetre, mert már igénybe vették 5 éven belül a támogatást, hanem azért, mert megelőlegező CSOK igénylése esetén nem igényelhető újabb megelőlegező CSOK addig, amíg a korábbi gyermekvállalás nem teljesült. Ha tehát két vállalt gyermek után igényelték a CSOK-ot, akkor ha mindkét gyermek megszületik, utána jogosultak lehetnek a 7,4M Ft CSOK különbözetre és 15M Ft kamattámogatott lakáshitelre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések