A lakáshiteleseket megsegítő törvénymódosításról - Hitelnet.hu

A lakáshiteleseket megsegítő törvénymódosításról

Utolsó módosítás: 2013. június 25. kedd

A Magyar Közlöny 165. számában olvasható a 2010. évi XCVI. törvénymódosítás, mely a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése érdekében született. Tartalmazza a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII., valamint a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló 2009. évi CLXII. törvény módosítását. A törvény a kihirdetését követő harmincadik napon, azaz 2010. november végén lép hatályba.

A törvénymódosítás legfontosabb pontjai:

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A pénzintézeteknek a deviza alapú lakáshitelek folyósítási összegét, a havi törlesztő részlet összegét, valamint a devizában meghatározott bármely díj vagy jutalék összegét saját deviza-középárfolyamukon, vagy a Magyar Nemzeti Bank által megállapított hivatalos devizaárfolyamon kell átszámítaniuk.

A lakáscélú kölcsönszerződések nem módosíthatók az adós számára kedvezőtlenül, az ilyen szerződésmódosítás semmisnek tekinthető, kivéve azt a kamatmódosítást, mely a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatláb, a szabályozói környezet, a pénzpiaci indexek vagy a hitelkockázat változása miatt indokolt.

Ha egy hitelszerződés az ügyfél nem teljesítése miatt kerül felmondásra, akkor a felmondást követő 90. nap után késedelmi kamat nem számítható fel.

A lakáshitelek előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, továbbá jelzáloglevéllel történő finanszírozás esetén a 1,5%-át, kivéve azt az esetet, amikor az előtörlesztés más pénzintézet hiteléből történik. Nem kell előtörlesztési díjat fizetni, ha a visszafizetésre biztosítási szerződés alapján kerül sor, vagy ha a fennálló tartozás összege nem több 1 millió forintnál és az előző 12 hónapban nem történt előtörlesztés. Lakáscélú jelzálogkölcsön esetén nem kerül előtörlesztési díj felszámításra, ha az előtörlesztés a futamidő első két éve után, első alkalommal történik, kivéve, ha más hitelintézet kölcsönéből kerül erre sor, vagy amennyiben az előtörlesztett összeg meghaladja a hitelszerződésben szereplő hitelösszeg felét.

A lakáshitelek futamideje díjmentesen meghosszabbítható abban az esetben, ha arra 5 éven belül nem került sor. Ha az ügyfél minimum 90 napos késedelemmel rendelkezik, akkor a futamidő alatt egyszer írásban kezdeményezheti a futamidő maximum 5 évvel történő meghosszabbítását. E kérelmek teljesítését a hitelnyújtó alapos indok nélkül nem utasíthatja el.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Csongor szerint:

  Kedves György!

  A hatályos jogszabályok szerint elő v. végtörleszés esetén az elő v. végtörlesztett összeg 4%-át kell megfizetnie járulékos díjként. Az Ön esetében ez azt jelenti, hogy 13.000 CHF előtörlesztésnél 520 CHF előtörlesztési díjat fog felszámolni a bank Önnek.
  A devizahiteleseket segítő csomag, csak a 2010. március 1. és 2010 június 30. között felvett devizahitelekre vonatkozik. Akik ebben a 3 hónapban vettek fel devizahitelt (a hitelesek kb. 0,1%-a), azok nem kerültek nehéz helyzetbe, mert az árfolyamingadozás már közel sem volt akkora, mint akik 2003 és 2009 között folyamodtak devizahitelhez. Tehát a devizahitelesek 99,9%-ra ez a “mentőcsomag” NEM vonatkozik, így nem is segít semmit. Ez a kormánynak csak egy “kirakatintézkedése” volt, amiről a média sem beszélt, pedig sokunkat érint a téma.
  Sajnos ezzel én is csak akkor szembesültem, amikor előtörleszteni szerettem volna a CHF hitelemet. Azt gondoltam, hogy a bank értelmezi rosszul a tövényt ezért a PSZAF-hez fordultam segítségért. A PSZAF írásban adott válaszában megerősítette, hogy az én 2005-ben felvett CHF hitelemre nem vonatkozik a “mentőcsomag” elő és végtörlesztésről szóló könnyítése, kizárólag a 2010.03.01. és 06.30. között kötött devizahitelekre.
  Üdv. Csongor

 • György szerint:

  Tisztelt Cím!
  2004-ben vettem fel a MKB-tól 38000 CHF-t.Most van még 26000 CHF tartozásom.Szeretném tudni,hogy ha most előtörlesztek kb 12-13000 CHF-nak megfelelő forintot mennyi plusz költséget kell fizetnem. Üdvözlettel:György

  • Hitelnet szerint:

   Kedves György!

   Erre a kérdésre választ adni csak az MKB tud. A jogszabályi korlátok a 2010 márciusa után folyósított szerződésekre vonatkozik értelmezésünk szerint.

 • Pál János szerint:

  szeretném megtudni ,hogy az aki régeben vet fel hitel de aztán megszünt a munka helye és most nyugdijat kap de a törlesztő több mint a nyugdija az mibből fizzesen nekik.És nem a törlesztők ,sok hanem a hozzá csatolt bisztosításmért nem engedik hogy lenteb menjen a biztosítás

 • laszlo szerint:

  Kiváncsi lennék a szabadfelhasználásu jelzálogbejegyzett hitelekre miért nem vonatkozik a hiteleseket segitő törvény?Tulajdonképpen a ház építésének befejezésére volt rá szükség.Üdvözlettel:laszlo

 • Csongor szerint:

  Kedves Nóra!

  Néhány napja ebben a témában írtam Önnek a megadott címre. Megkapta a levelemet?
  Várom válaszát.
  Üdvözlettel: Csongor

 • Nóra szerint:

  Kedves Csongor!
  Én a PSZAF-nek e-mailt írtam. A honlap jobb oldalán fent, az Ügyfélszolgálatunk rész alatt látható az e-mail címük (http://www.pszaf.hu/). 8 nap alatt kaptam választ. Ha ír nekem egy e-mailt a dianapocok77@gmail.com-ra, szívesen átküldöm, amit írtak, így végül is nem kell nekik újra írni. Tartok tőle, hogy ez a banknak nem lesz elég, szerintem itt arra van szükség, hogy a PSZAF közvetlenül hívja fel a bank figyelmét arra, hogy hibásan jár el.
  Üdvözlettel, Nóra

 • Csongor szerint:

  Kedves Nóra!
  Köszönöm a bíztató információt. Hogyan tudok a PSZAF-hez fordulni ill. segítséget kérni? Telefonon, e-mailben? Tudna adni egy elérhetőséget a PSZAF-hez? Van ennek valami díja?
  Segítségét előre is köszönöm.
  Kellemes ünnepeket Önnek és persze minden fórumozónak.
  Csongor

 • Nóra szerint:

  Kedves Csongor!
  Meglepődnék, ha az OTP ezt egy kedvezményként alkalmazná, szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a különböző bankok másképpen értelmezik a törvényt. A PSZAF válaszából azonban, amit nekem küldtek, egyértelműen az derül ki, hogy az OTP értelmezi helyesen a törvényt, tehát érdemes harcolni az igazukért, én a PSZAF-nél kezdeném a dolgot.
  Nóra

 • Nóra szerint:

  Kedves Fórumozók!
  Voltam az OTP-ben és visszafizettem a hitelemet, végtörlesztési díjként 1.5 %-ot vontak le, azt is csak azért, mert nem ez volt az első előtörlesztésem. Ha ez lett volna az első törlesztésem, akkor díjmentes lett volna a mostani végtörlesztés.
  Ez egy 2003-ban igényelt forint lakáshitel volt.
  Mindenképpen ajánlom, hogy ennek ismeretében érdeklődjenek a PSZAF-nél, hogy az Axa Bank miért jár el másképp, mint ahogy az a törvényben le van írva.
  Nóra

 • Zoli szerint:

  Az AXA egyébként odáig elmegy, hogy az ingyenes futamidőhosszabbítás (szintén egy új segítő pont) csak a 2010. június 11-től kötött hitelekre érvényes. A fejlécben pedig az található, hogy 2010. június 1-től nem ad CHF hitelt.

  Ezzel kapcsolatban nem néztem meg a konkrét törvényi szöveget, mert nem érint, de ezt azért az AXA sem gondolhatja komolyan, hogy hoznak egy törvényt ami konkrétan nulla darab CHF hitelesre vonatkozik.

 • Csongor szerint:

  Kedves Nóra és Zoltán!

  Én is érdeklődve várom az újabb fejleményeket. Nekem is az AXA-nál van hitelem svájci frankban, amit 2005 közepén vettem fel. Szeretnék előtörleszteni, de a 4% engem elkedvetlenít. Csak megerősíteni tudom Zoltán állítását,mert a legutolsó AXA-s hirdetményben a 2010 február 28-ig felvett hitelek után az elő v. végtörlesztés mértéke valóban 4%. Ezt nekem személyesen is mondták a fehérvári fiókban és a telefonos ügyfélszolgálaton is ezt erősítették meg. Ha ez valóban így van, akkor ez a kormánytól csak egy “kirakatintézkedés” volt. A deviza hitelek kb. 98 % 2010 február 28-a előtt vették fel, így ez az előtörlesztés mellett döntőkön szinte semmit nem segít. Lehet, hogy az OTP kedvezőbb feltételeket próbál biztosítani az elő v.végtörlesztő ügyfelei részére??? (Ezt nehezen hinném, bár nem tiltja a törvény) Most legyünk okosak!
  Várom az újabb fejleményeket és információkat.

 • Kőszegi István szerint:

  2007-ben folyósított Erste banktól felvett svájci frank alapú hitelemet szeretném előtörleszteni az OTP Lakáskassza megtakarításomból és a lakáskasszánál felvett hitelből(összesen 2600000 Ft-t,ami nem haladja meg a hitelem felét).Megvártam,hogy az új törvény életbe lépjen,hogy ne kelljen előtörlesztési díjat fizetnem.Az OTP-nél azt mondták,hogy a Lakáskassza után semmi képen nem kellene előtörlesztési díjat fizetni.Az Erste banknál viszont azt mondják,hogy minden képen fizetnem kell 30 ezer Ft előtörlesztési díjat mert a jogszabály alapján a más banknál felvett hitel után minden képen kell előtörlesztési díjat fizetni.A lakáskasszánál felvett hitel az másik banknál felvett hitelnek minősül?Azt mondták ha a Fundamenta megtakarításom volna akkor nem kellene díjat fizetni.Tényleg megtehetnek a bankok bármit.Ez szerintem nem létezhet,mert ha az egyik után nem kell fizetni akkor a másik után is jogtalanul kérnek előtörlesztési díjat,csak azért mert azzal ők is szerződésben állnak.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves István!
   OTP – OTP lakástakarék
   Fundamenta – Többi bank
   Ebben a párosításban vannak a szerződések. Fundamenta előtörlesztés idegen banki hitelnek minősül az OTP-nél, OTP LTP idegen bank a többi banknál. Remélem érthetően sikerült leírnom a választ…

 • Zoli szerint:

  Nóra!

  Rendben, írja meg, kíváncsi vagyok. Ha az OTP megerősíti, hogy az Ön 2003-as hitelére is érvényesek az új szabályok, az AXA pedig tartva a maga kondícióit azt mondja, hogy az én 2007-es hitelemre pedig nem érvényesek, az felettébb érdekes és önmagában megér egy PSZÁF vizsgálatot hivatalból. Mindenesetre személyesen is rákérdezek, ahogy tanácsolta. Én is megosztom majd ha lesz eredmény.

  A többféle értelmezés valószínűleg a törvény hibája, a pontatlan fogalmazásból fakad. Dehát ahány jogász kezén átmegy egy törvénytervezet, igazán kiszúrhatta volna valaki és egyértelművé tehette volna. Merthogy nem egyértelmű, az az OTP vs AXA kondíciókból világosan látszik.

 • Nóra szerint:

  Kedves Zoltán!
  Én nemsokára megint fogok érdeklődni az OTP-nél az előtörlesztéssel kapcsolatban, mivel a múltkor, amikor faggattam őket, még épp csak megkapták a hirdetményt a bankfiókban, így nem tudták a tartalmát. Meg fogom írni, hogy mit derítettem ki.
  Mindenesetre amit Ön belinkelt, abban tényleg világosan látszik, hogy csak a 2010 márciusa utáni hitelekre vonatkozik az Axánál a módosítás. Elég érdekes, hogy a bankok sem egységesen értelmezik a dolgot…
  Nóra

 • Zoli szerint:

  Kedves Nóra!

  Köszönöm az információt, bíztatóan hangzik.
  Az AXA banknál van a hitelem, itt a link: http://www.axabank.hu/download/1042/1042_228l_ellaplusz_lakascelu_deviza_hirdetmeny_101212.pdf
  A 7. oldalon van szó az előtörlesztésről. Azért érdeklődöm ennyire, mert nem mindegy hogy 4% vagy 1% a díj, ha már egyszer pont erre hoztak egy új törvényt.

 • Nóra szerint:

  Zoli, még annyit írnék, hogy én 2 jogászt is megkérdeztem és bizonytalanok voltak, mert olyan a törvény szövege!
  Itt az egyik: http://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/kire-vonatkozik-a-hiteleseket-segito-7-pont/
  A másik egy jogi végzettségű kollégám volt.

 • Nóra szerint:

  Kedves Zoli! Melyik banknál van? Én az OTP-nél vagyok, régi, 2003-ban felvett Ft hitelem van. Nálunk egyértelműen úgy tűnik, hogy a régi hitelekre is vonatkoznak az új szabályok, itt a hirdetmény: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Lakashitel_H_20031222_elott_20101201.pdf
  A 2. oldal alján lehet olvasni a fontos sorokat, és az 1. oldal tetején láthatja, hogy ez egy régebben felvett hitelekre vonatkozó kondíciós lista.
  A PSZÁF-től kértem választ egyébként az Ön által feszegetett kérdésre még akkor, amikor nem tudtam, hogy kire vonatkozik majd az új módosítás és ők is azt írták, hogy a március előtti hitelekre is vonatkozik. Szerintem írjon nekik Ön is, fognak válaszolni, igaz, hogy majdnem 1 hónap múlva, de akkor már a kezében lesz a levél, amivel bemehet a bankba. A bankot meg is büntethetik, ha ezeket a szabályokat nem tartja be.

 • Zoli szerint:

  Kijött az új kondíciós lista. Nagyot csalódtam. Az 1%-os előtörlesztés bankom szerint csak a 2010. március 1. utáni szerződésekre vonatkozik. Jó kis megsegítés ez a törvény, amikor nem sokkal utána törvényileg meg is szüntették a lakáscélú devizahitelt. Gyakorlatilag senkire sem vonatkozik.

  Nagyon boldog lennék, ha egy jogász elmagyarázná a 2009. évi CLXII. törvény 32. § (6) bekezdését. Ami szerintem behelyettesítve a hivatkozásokat ennyit tesz: Az 1% előtörlesztési díjat a mostani módosítást “megelõzõen megkötött szerzõdések esetében” … “is alkalmazni kell”.

 • Zoli szerint:

  Épp ma olvastam bankom kondíciós listáját. Ők az előtörlesztési díjak mérséklését csak 2010. nov. 27-től kötött szerződésekre alkalmazták. Bízom benne, hogy december 12-én (a módosítás hatálybalépésétől számított tizenötödik nap) kijönnek egy új kondíciós listával, melyben már a korábban kötött szerződésekre is vonatkozik a mérséklés. A Fnyht. 32. §-a (6) bekezdése ezt mondja ki szerintem.

 • Kiss Ferenc szerint:

  Tisztelt Cím!
  A XCVI törvény vonatkozik-e a jelzálog-hitelre is?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   Értelmezésünk szerint csak lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes.

 • Nóra szerint:

  Köszönöm a gyors választ! Én sajnos nem vagyok ebben biztos, azért is kérdeztem. A módosító törvény 32. paragrafusában van a válasz, ami az eredeti törvény 25. paragrafusát módosítja, igen ellentmondásosan, mivel ott, az eredeti törvényben szerepel, hogy a törvény a 2010 márciusa, illetve egyes esetekben júniusa utáni hitelekre vonatkozik. Ezért tartok tőle, hogy a régebben felvett hitelekre nem vonatkozik majd, azért érdeklődtem itt, hátha Önök erősebb jogi ismeretekkel bírnak, mint én.
  Egyébként még a jogász ismerőseimet is elbizonytalanítja a törvény szövege.
  Üdvözlettel, Nóra

 • Nóra szerint:

  Tisztelt Cikkíró!

  Én is elolvastam a Magyar Közlönyben a törvénymódosítást, de mivel nem vagyok jogász, egy dolog nagyon nem világos: az előtörlesztési díjak mérséklése vonatkozik-e a 2010 márciusa előtt felvett hitelekre is?
  Nekem 2003-as hitelem van, és nagyon szeretném tudni, mire számíthatok.

  Köszönettel, Nóra

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Nóra!
   Természetesen a korábban felvett lakáscélú hitelekre is vonatkozik. Pontosan mivel kapcsolatban lenne kérdése?

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket